Συσκευές αλκοτέστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2022

Βαθμολογία

Συσκευές αλκοτέστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2022

Συσκευές μέτρησης του αλκοόλ στην αναπνοή (κοινώς συσκευές αλκοτέστ) θα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2022, συνέπεια ιστορικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να αποτρέπει μεθυσμένους οδηγούς από το να «βάλουν μπροστά» τα οχήματά τους, εγκρίθηκε τον Μάρτιο μα μόλις πρόσφατα έγινε δεκτή επίσημα από αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μένει να επιβεβαιωθεί, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πώς θα ακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς οδικής ασφάλειας ακόμη και μετά το Brexit.

Τα αυτοκίνητα κατασκευής, προ του 2022 θα πρέπει και αυτά να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες μέχρι το 2024.  Η φιλανθρωπική οργάνωση «Brake» χαρακτήρισε την κίνηση ως το «μεγαλύτερο βήμα αυτού το αιώνα για την οδική ασφάλεια»

Οι πρόσφατες εγκρίσεις περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική εγκατάσταση λογισμικού περιορισμού ταχύτητας.

Ο Timo Harakka του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε: «Αυτοί οι νέοι κανονισμοί θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό θυμάτων και σοβαρών τραυματισμών».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council -ETSC) ανέφερε πώς τα μέτρα μπορούν να μειώσουν τις συγκρούσεις κατά 30% και να σώσουν 25,000 ζωές σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα 15 έτη.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το πρωτόκολλο των συσκευών παραμένει σκοπίμως ασαφές.

Κάποια συστήματα απαιτούν επαναληπτικές αναλύσεις αναπνοής σε τυχαία χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο μεθυσμένων οδηγών να ζητούν από φίλους τους να ξεκινήσουν το όχημά τους.

Ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικών και έρευνας στο «IAM RoadSmart», είπε: «Παρόλο που τα νέα αυτοκίνητα από το 2022 θα είναι σε θέση να έχουν alcolock, εξαρτάται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειο να αποφασίσει στο πως θα χρησιμοποιούνται.»

Συσκευές αλκοτέστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2022

Οι συσκευές περιορισμού ταχύτητας – ή το έξυπνο λογισμικό υποβοήθησης ταχύτητας (ISA) – βρίσκονται ήδη τοποθετημένα σε πολλά αυτοκίνητα και μπορούν να απενεργοποιηθούν με απότομη και έντονη πίεση στο πετάλι του γκαζιού.

Το ETSC έχει προτείνει οι οδηγοί να είναι σε θέση να απενεργοποιούν προσωρινά το ISA, για παράδειγμα για υποβοήθηση σε συγκεκριμένες μανούβρες προσπέρασης.

Ο Joshua Harris, διευθυντής εκστρατειών στην Brake, δήλωσε: «Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα είναι μάστιγα στους δρόμους μας και η αιτία για ολέθρια τροχαία κάθε μέρα. Τις παραμονές της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, είναι φανταστικό να ακούμε πώς οι συσκευές ανάλυσης αναπνοής και η τεχνολογία περιορισμού ταχύτητας θα είναι σύντομα υποχρεωτικά».

Ο κ. Greig επίσης δήλωσε: «Τις βλέπουμε (τις συσκευές ανάλυσης αναπνοής) ως ένα χρήσιμο εργαλείο για κατ’ εξακολούθηση άτομα που έχουν συλληφθεί να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, ώστε να επιστρέψουν στην ασφαλή οδήγηση μετά από το πρόστιμο. Είναι απίθανο για την συντριπτική πλειοψηφία των ευνομούμενων πολιτών να χρειαστεί ποτέ να φυσήξουν σε ένα στόμιο μέσα στο αμάξι τους.»

O εκπρόσωπος οδικής ασφάλειας της RAC Simon Williams ανέφερε: «Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας καθώς υπερβολικά πολλές ζωές χάνονται ή καταστρέφονται κάθε έτος ως αποτέλεσμα ατυχημάτων στους δρόμους μας. Καθώς προχωράμε προς τα αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε όλες τις σχετιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις για να προάγουμε το επίπεδο της ασφάλειας, ειδικά καθώς τα στατιστικά θανάτων στους δρόμους φαίνεται να έχουν σταματήσει να μειώνονται.

Δυνατότητες όπως υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόνομο σύστημα πέδησης ή συστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση κόπωσης έχουν την δυνατότητα ενός θετικού αποτελέσματος στην μείωση του αριθμού των ατυχημάτων.

Η τεχνολογία περιορισμού ταχύτητας, παρόλο που μπορεί να θυμίζει Big Brother, μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην μείωση θανάτων στους δρόμους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς, όπως έχουν τα πράγματα αυτή την στιγμή, η τεχνολογία θα μπορεί να παρακαμφθεί σε ορισμένες περιπτώσεις – για παράδειγμα πατώντας δυνατά το πετάλι του γκαζιού έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε έναν ελιγμό προσπέρασης. Επιπλέον, τα οχήματα δεν θα φρενάρουν αυτόματα όταν υπάρχει αλλαγή από ένα υψηλότερο όριο ταχύτητας σε ένα χαμηλότερο, κάτι το οποίο σημαίνει πώς ο οδηγός θα είναι υπεύθυνος για το σωστό φρενάρισμα.

Αφού οι περιοριστές θα μπορούν να παρακαμφθούν, φυσικά προκύπτει το ερώτημα αν ορισμένοι οδηγοί θα τους παρακάμπτουν συχνά, πιθανά υποβιβάζοντας τα πλεονεκτήματα του συστήματος. Από μόνο του το γεγονός ότι η ταχύτητα ενός οχήματος περιορίζεται, δεν σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να επιταχύνουν όσο γρήγορα θέλουν μέχρι το όριο ταχύτητας. Πάντα θα πρέπει να οδηγούμε με την σωστή ταχύτητα για τις συνθήκες που βρισκόμαστε, είτε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, κακού καιρού ή άλλων κινδύνων.»

Συσκευές αλκοτέστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2022

Ο Hunter Abbott, μέλος  του Συμβουλίου του Κοινοβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών και διευθύνων σύμβουλος των εργαστηρίων AlcoSense σχολίασε:  «Τα νέα αυτοκίνητα τα οποία θα κατασκευάζονται μετά το 2022 θα έχουν διεπαφή αλκοτέστ ενσωματωμένη, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικά μια γενική θύρα για να επιτραπεί η ‘plug and play’ εγκατάσταση μιας συσκευής αλκοτέστ η οποία μπορεί να αποτρέψει ένα αμάξι από το να εκκινήσει, εάν χρειάζεται.  Αυτό θα κάνει ευκολότερο στους διαχειριστές στόλων οχημάτων να εφαρμόσουν τις τεχνολογίες ασφαλείας και, πιθανά στο μέλλον, να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά τις συσκευές αλκοτέστ σε καταδικασθέντες μεθυσμένους οδηγούς.»

Μετάφραση για το Fire Rescue Pedia, Παναγιώτης Κοιλάκος
Τεχνική επιμέλεια άρθρου, Ιωάννης Ρέτσιος
Αναδημοσίευση από το https://www.rac.co.uk

(Visited 8 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.