Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες)

Βαθμολογία

Του Ιωάννη Ρέτσιου

Τα τελευταία χρόνια οι Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών στην Ελλάδα έχουν αλλάξει αρκετά βαδίζοντας πάνω σε νόμους και Ευρωπαϊκά πρότυπα για το καλό όλων μας. Ο εξοπλισμός τους επίσης έχει αλλάξει λίγο προς το καλύτερο (βλέπε χρήση led φανών εκτάκτου ανάγκης και όχι αλογόνου πλέον). Αυτό που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο είναι ο χειρισμός των ηχητικών σημάτων της ηλεκτρονικής μας σειρήνας. Είναι γνωστό ότι να ενεργοποιήσεις μια ηλεκτρονική σειρήνα είναι ένα από τα ευκολότερα και ίσως πιο «διασκεδαστικά» πράγματα στο κόσμο.

Η πραγματική της λειτουργία όμως από τους επαγγελματίες των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης πρέπει να χρήζει προσοχής και σωστών επιλογών.

Σας παραθέτω ένα οδηγό σωστής χρήσης των ηχητικών σημάτων και ένα προσομοιωτή χρήσης σειρήνας (για να κάνετε τις δοκιμές σας) με σκοπό να αντιληφτούμε όλοι ότι:

Τα ηχητικά σήματα (σειρήνα) ΔΕΝ είναι παιχνίδι

 • ΔEN βάζουμε την σειρήνα για να χαιρετίσουμε τους φίλους μας στην γειτονιά…
 • ΔΕΝ κάνουμε χρήση της σειρήνας επειδή βιαζόμαστε να πάρουμε καφέ…
 • ΔΕΝ κάνουμε χρήση της σειρήνας επειδή ο μπροστινός οδηγός είναι χαμηλής νοημοσύνης και εμείς θα τον συνετίσουμε με τσαμπουκά τρομάζοντας τον χωρίς να υπάρχει ανάγκη επείγοντας στην υπηρεσία μας.
 • Η υπερβολική χρήση ηχητικών σημάτων επηρεάζει την ακοή μας σε υψηλό βαθμό.
 • Χρησιμοποιούμε με σεβασμό στο συμπολίτη μας τις σειρήνες έτσι ώστε όταν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη και τις ενεργοποιήσουμε τότε να ανοίγει πραγματικά ο δρόμος.
  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις Υπηρεσίες εκτάκτου Ανάγκης έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όταν ακούνε σειρήνες γιατί και η κουτσή Μαρία βάζει σειρήνα για τον οποιοδήποτε λόγο χωρίς να γνωρίζουμε την διαδικασία του επείγοντος (είτε από οχήματα με συμβατικές πινακίδες είτε από κρατικά οχήματα) για αυτό, εγκράτεια και επαγγελματισμός!

  Όλοι γνωρίζουμε να βάζουμε την σειρήνα του οχήματος μας μπροστά, φτάνει όμως αυτό ;
  Η σειρήνα ή το εξάρτημα που μας παρέχει ηχητικά όργανα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια μας και θα πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  Οι συνηθισμένες σειρήνες που είναι εξοπλισμένα τα οχήματα μας είναι τύπου Federal Signal ή άλλων εφάμιλλων τύπων όπως Premier Hazard, Whelen κλπ… Υπάρχουν διάφοροι ήχοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και συνδυασμοί αυτών. Ας τους πάρουμε με τη σειρά.

  Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες) Πατήστε για να ακούσετε τον ήχο Wail


  Είναι ο τύπος σειρήνας που χρησιμοποιείται ευρέως και σχεδόν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο καλύτερος. Έχει δύο βυθίσματα τόνων που ενεργοποιεί τα ακουστικό φάσμα του αυτιού μας πολύ καλύτερα από άλλους ήχους, έχει πάρει δε το όνομα του από το γνωστό ουρλιαχτό που κάνουν οι σκύλοι όταν έχει φεγγάρι.
  Συνιστάται να χρησιμοποιείτε στις ευθείες όπου η δέσμη του ήχου είναι πιο ισχυρή ή όταν αντιμετωπίζετε πυκνή κίνηση μπορεί το ηχητικό σήμα (Wail) να φτάσει πιο εύκολα στo τελευταίο όχημα σε σύγκριση με τους άλλους ήχους.
  Συνδυάζεται πολύ καλά με τους ήχους Yelp και Air horn.Προτείνουμε να το συνδυάζετε με το Yelp.

  Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες)Πατήστε για να ακούσετε τον ήχο Air horn


  Είναι η γνωστή μπουρού αυτός ο ήχος, αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση. Πολύ καλός ήχος για να ξυπνάτε τα κοιμισμένα πλήθη ή τους αναίσθητους οδηγούς όταν δεν κάνουν στην άκρη. Προσοχή όμως μην τον χρησιμοποιήσετε απότομα πριν να υπάρξει άλλος ήχος διότι θα τρομάξετε πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να σας γίνουν αρνητικά σχόλια. Συνδυάζεται πολύ καλά με τον ήχο Wail.

  Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες) Πατήστε για να ακούσετε τον ήχο Yelp


  Ο ήχος του σκυλιού που γαβγίζει εκνευριστικά, είναι ο ήχος που σίγουρα όλοι χρησιμοποιούμε και φέρνει θετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το Wail. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε τα παλιά χρόνια όταν οι τροχήλατες άμαξες της Πυροσβεστικής, έβγαιναν από τον σταθμό για να πάνε στο συμβάν το μόνο που είχαν ήταν ένα καμπανάκι, με αποτέλεσμα τα σκυλιά που είχαν στο σταθμό να ακολουθούν τα πυροσβεστικά οχήματα της εποχής και να γαβγίζουν τρέχοντας μπροστά από αυτά, ( σας θυμίζει τίποτα η εξέλιξη της σειρήνας ; )
  Ο ήχος Wail σας συνιστώ να ενναλάσεται με τον ήχο Yelp στις διασταυρώσεις καθώς το πεδίο του ήχου Yelp αλλάζει την δέσμη του ήχου Wail απο στενή δέσμη σε πλατύτερη (γυρνάει σε κάλυψη 180ο μοιρών) καλύπτοντας έτσι τις διασταυρώσεις που εισέρχεται το όχημα και δημιουργεί μεγαλύτερη ηχητική κάλυψη για τους επερχόμενους οδηγούς.

  Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες) Πατήστε για να ακούσετε τον ήχο Hi-Lo


  Είναι ο τύπος της σειρήνας που αλλάζει με μεγάλα διαστήματα τον ίδιο ήχο σε δύο κυματομορφές, απλό παράδειγμα είναι ο παλιός ήχος των ασθενοφόρων που με μια απλή μετατροπή η κόρνα του οχήματος γινόταν σειρήνα με ένα ρελέ ενδιάμεσα στο κύκλωμα είχαμε αυτόματα μια τυπική σειρήνα Hi-Lo. Παλιά θα έλεγα ότι δεν το προτείνω σαν ήχο καθώς έχει ξεπεραστεί, είναι διαδεδομένος σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και η Αγγλία. Όμως με την μαζική χρήση σειρήνων απο πολλές υπηρεσίες κάνοντας χρήση του Wail & Yelp συνεχώς το αυτί του οδηγού έχει πλέον συνηθίσει και δεν αντιδρά σωστά, οπότε μήπως να ξαναδούμε την χρήση του Hi_Low;

  Ένα απλό μέτρο ασφάλειας είναι όταν κατευθυνόμαστε με δύο οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ, Ε.Κ.Α.Β κ.λπ) σε ένα συμβάν να μην έχουμε τον Βασικές Αρχές χρήσης Ηχητικών Σημάτων (Σειρήνες)ίδιο ήχο ταυτόχρονα . Εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τροχαίο διότι το διερχόμενα αμάξια ακούγοντας τον ίδιο ήχο και βλέποντας το 1ο όχημα να περνάει μπροστά του, υποθέτει ότι από αυτό ακουγόταν ο ήχος άρα δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορεί να περάσει ή να στρίψει αριστερά με αποτέλεσμα να υπάρξει περίπτωση να εμπλακεί σε τροχαίο με το 2ο όχημα που ακολουθεί !

  Καλό θα ήταν λοιπόν να υπάρχει διαφορετικός ήχος σειρήνας σε κάθε όχημα με συνδυασμό τύπου: 1ο όχημα Yelp και 2o όχημα Whale και το αυτό.

  Τα τελευταία χρόνια (περίπου 5) κυκλοφορεί η έκδοση της σειρήνας τύπου RUMBLER® η οποία χρησιμοποιώντας πολύ χαμηλούς ήχους συχνότητας (182 to 400 Hz) δημιουργεί ένα φάσμα ήχου που μπορεί να σας ειδοποιήσει ακόμα και αν τρέχετε και φοράτε ακουστικά ή αν έχετε το κλιματιστικό αναμμένο και την μουσική στη διαπασών. Δείτε ένα βίντεο από περιπολικό στην Αμερική που κλήθηκε να βοηθήσει πυροσβεστικά οχήματα που είχαν κολλήσει στην κίνηση. Δώστε προσοχή την στιγμή που ενεργοποιεί το σύστημα RUBLER® της Federal Signal.

  Προσομειωτής Χειρισμού Ηλεκτρονικής Σειρήνας

  Με αυτό τον προσομειωτή σας δίνουμε την δυνατότητα να μάθετε τον σωστό χειρισμό της σειρήνας αλλά και των ήχων που έχουν κατασκευαστεί για τον σκοπό των εκτάκτων αναγκών της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και άλλων αρμοδίων φορέων, χωρίς να ενοχλείτε στο δρόμο άλλους οδηγούς.

  Οδηγίες χρήσης :

  Διακόπτης Gain, On – Off

  Αν δεν ανοίξετε τον διακόπτη στην σειρήνα καμία λειτουργία δεν είναι
  διαθέσιμη, πατώντας πάνω στο κουμπί ανοίγετε το κεντρικό διακόπτη της
  σειρήνας. Η ονομασία Gain είναι για το κέρδος απολαβής του μικροφώνου
  όταν μιλάτε ρυθμίζετε την ένταση από το ποντεσιόμετρο αυτό. (αυτή
  η δυνατότητα δεν είναι ενεργή στον εξομοιωτή)

  Διακόπτης Siren – Manual

  Πατώντας τον επιλογικό διακόπτη δύο σημείων προς τα επάνω ενεργοποιείται
  ο ήχος του αεροτενόρου γνωστός και ως airhorn, ο ήχος αυτός πάντα
  κάνει υπέρβαση και ακούγεται πάνω απο όλους τους άλλους ήχους, στην
  δεύτερη θέση πατώντας προς τα κάτω ενεργοποιείτε τον ήχο Wail
  ο οποίος κάνει επιμήκυνση κύματος όσο παραμένει πατημένος.
  Στην περίπτωση που έχουν ενεργοποιηθεί άλλοι ήχοι πατώντας το SIREN
  αλλάζεται από ήχο Wail σε Yelp και αντιστρόφως. (Προσοχή
  να μην πατάτε στην κανονική σειρήνα συνέχεια το κουμπί manual παρατεταμένα,
  υπερφορτώνεται ο ενισχυτής)

  Περιστροφικός Διακόπτης

  Σύμφωνα με τον ήχο που θέλετε να επιλέξετε περιστρέφετε το διακόπτη
  σας, επιλέξτε Radio, Manual, Wail, Yelp, Hi – low σύμφωνα με
  την προτίμηση σας.

  Radio

  Στην ένδειξη Radio, αν έχετε συνδέσει τον ασύρματο θα μπορείτε
  να ακούτε από το εξωτερικό σας ηχείο όλες τις διαβιβάσεις, ρυθμίζετε
  την ένταση από το Gain. ( H ρύθμιση αυτή δεν είναι διαθέσιμη
  στον εξομοιωτή)

  Manual

  Θέση αναμονής της σειρήνας, λειτουργούν μόνο οι θέσεις Radio, Speaker
  για ομιλία, και Airhorn, Siren με την προϋπόθεση ότι έχετε ανοίξει
  τον κεντρικό διακόπτη.

  Wail

  Με τον ήχο Wail μπορείτε να ανοίγετε δρόμο κατά την μεταβίβαση
  σας σε συμβάν, συνιστάτε για ευθείες και όταν υπάρχει κυκλοφοριακό μπροστά
  σας.

  Yelp

  Τον ήχο Yelp μπορείτε να τον εναλλάσσετε με τον ήχο Wail
  στο δρόμο κατά την μεταβίβαση σας σε συμβάν, συνιστάτε για διασταυρώσεις.

  Hi – Low

  Τον ήχο Hi – Low τον έχουμε συνδυάσει με τον ήχο του ασθενοφόρου,
  αλλά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος όταν το όχημα σας ακινητοποιείται.
  Αρθρο 44: Oxήματα άμεσης ανάγκης

  Βεβαίως να σας υπενθυμίσουμε ότι ΜΟΝΟ οι Υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης όπως αυτές περιγράφοντα στο ΚΟΚ (άρθρο 44) επιτρέπεται να κάνουν χρήση ηχητικών σημάτων. Άσκοπη ή παράνομη χρήση επιφέρει αυτόφωρη διαδικασία και επιβολή προστίμου από τις Δημόσιες Αρχές, εμείς σας ενημερώσαμε.

  Πηγές – Βιβλιογραφία:

  • Οδηγός πρακτικής αναφοράς ασφαλούς οδήγησης κατά την μετάβαση σε συμβάντα από την Federal Signal
  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
  • Π. Ταγκαλάκης , Επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Federal Signal
  • Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

  Ειδικές Ευχαριστίες στην εταιρία Π. Ταγκαλάκης για την παραχώρηση του ηλεκτρονικού προσομειωτή ηχητικών σημάτων της Federal Signal Αμερικής.

  Για το Fire.gr, Ρέτσιος Σ. Ιωάννης

  (Visited 280 times, 1 visits today)

  Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.