Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Βαθμολογία

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Στο προηγούμενο άρθρο (Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 1o») είχα αναπτύξει την αρχή λειτουργίας-κατασκευής των χημικών στολών προστασίας.  Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά διάφορα σημεία όπως η οματοθυρίδα της στολής, τα γάντια προστασίας και οι συνδυασμοί αυτών καθώς και τις μπότες που υπάρχουν προσαρτημένες ή προσθαφαιρούμενες στις στολές καθώς και σημαντικά παρελκόμενα και αξεσουάρ. Το σύστημα αερισμού των στολών χημικής προστασίας όπως και το  σύστημα ασφάλισης τους θα αναλυθεί εκτενώς.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε ότι τα άρθρα μου είναι βασισμένα  στους δυο μεγαλύτερους κατασκευαστές χημικών στολών προστασίας των εταιριών Draeger & Ansell.

Γάντια Προστασίας Χημικής Στολής

Ξεκινώντας να πούμε ότι έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες γαντιών προστασίας:

 1. Υπάρχων συνδυασμός σύμφωνα με το EN

Γάντια χαμηλής χημικής αντίστασης τύπου Viton ή Viton/Butyl. Προαιρετικά γάντια υπερκάλυψης που μπορούν να φορεθούν για προστασία από κοψίματα και χτυπήματα. (K-mex, Tricotril)

 1. Νέος συνδυασμός σύμφωνα με το ΕΝ

Γάντια Tricotril-Silvershield, προσφέρουν την μέγιστη ευαισθησία στην αφή. Υψηλότερης χημικής αντίστασης, με ενσωματωμένη προστασία κατά της κοπής & των χτυπημάτων.

 1. Συνδυασμός σύμφωνα με το NFPA (ΗΠΑ)

Γάντια Βutyl- Silvershield, υψηλότερης χημικής αντίστασης.  Υψηλότερης μηχανικής καταπόνησης με δυνατότητα προαιρετικών γαντιών υπερκάλυψης K-mex.

 • Γάντια υπερκάλυψης για Κρυογενικά Υλικά (π.χ. υγρό Άζωτο)
Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Γάντια Tricotril-Silvershield
Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Γάντια βαμβακερά
Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Γάντια Viton-Butyl
Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Γάντια K-mex

Πρότυπα Ευρωπαϊκά

 • EN 374
 • EN 420
 • EN 388

Πρότυπα Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

 • NFPA 1991

Τα γάντια Viton/Butyl είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή την στιγμή για όλες τις χημικές στολές και δίνουν την δυνατότητα να ενισχυθούν εξωτερικά με γάντια επικάλυψης αναλόγως των αναγκών του χρήστη ή της υπηρεσίας. Τα εξωτερικά γάντια όπως προανέφερα μπορούν προσφέρουν επιπλέον προστασία από κοψίματα, κρυογενικά υλικά, ειδικές χημικές ουσίες κ.λ.π.

Για την προσαρμογή των γαντιών της χημικής στολής υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανά κατασκευαστή σύμφωνα με διεθνείς νομοθεσίες.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Σύστημα με δακτύλιο μόνιμης προσάρτησης γαντιών Draeger®
Τα γάντια προσαρμογής φέρουν ειδικό δακτύλιο στο ύψος του καρπού ο οποίος είτε είναι μόνιμα προσαρτημένος πάνω στο μανίκι της χημικής  στολής και φυσικά σε περίπτωση ζημιάς αντικαθίσταται είτε ως προσθαφαιρούμενο στην στολή με σύστημα bayonet.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Σύστημα προσθαφαιρούμενο Bayonet προσάρτησης γαντιών Ansell®
Σε κάποιες χημικές στολές τα γάντια μπαίνουν ως τελευταία προσθήκη και ασφαλίζονται στο ύψος των καρπών με εiδική αεροστεγή ταινία τύπου Chemtape®.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Chemtape ταινία
Να επισημάνουμε ότι είναι απαραίτητο αλλά όχι υποχρεωτικό ο χρήστης που θα φορέσει την στολή χημικής προστασίας να έχει φορέσει πρωτίστως τα βαμβακερά γάντια για να μην κολλήσουν τα δάχτυλα του κατά την απόθεση της στολής όταν έχει τελειώσει. Πολλές φορές αν φορέσετε την στολή χημικής προστασίας χωρίς βαμβακερά γάντια λόγω του ιδρώτα, όταν θα βγάλετε την στολή το σημείο των γαντιών θα διπλώσει ανάμεσα στα δάχτυλα και η ένδυση του επόμενου χρήστη θα είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να φτιάξει τα δαχτυλιά του γαντιού για την σωστή προσαρμογή. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι θα πρέπει ο χρήστης κάποια στιγμή να βγάλει τα δάχτυλα του από το γάντι (ενώ είναι μέσα στη στολή) για να σκουπίσει με την πετσέτα την οματοθυρίδα ή να κάνει άλλη ρύθμιση και μετά θα πρέπει να τα ξαναβάλει. Τα μεγέθη που υπάρχουν συνήθως ξεκινούν από το Νο 9 και φτάνουν μέχρι και το Νο 11.

Οματοθυρίδα Στολής Χημικής Προστασίας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συμβαίνουν κατά την αποθήκευση της στολής χημικής προστασίας είναι η κακή τακτοποίηση της που αφορά όχι μόνο τον τρόπο δίπλωσης των μανικιών και της στολής γενικότερα αλλά την μη χρήση σακούλας νάιλον για την οματοθυρίδα. Αν αποθηκεύσετε μια στολή η οποία είναι τύπου 1α η οποία παρέχει ενσωμάτωση της αναπνευστικής συσκευής εσωτερικά της στολής θα παρατηρήσετε ότι η οματοθυρίδα έχει κύρτωση από τον κατασκευαστή για να υπάρχει ευρύ οπτικό πεδίο αφενός και αφετέρου ικανός χώρος για τον χρήστη εσωτερικά ακόμα και αν φέρει προσωπίδα ολόκληρου προσώπου και κράνος προστασίας.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Το κράνος πρέπει πάντα να φέρεται εντός της χημικής στολής
Αναφορικά με το κράνος να επισημάνω ότι πρέπει να φέρεται εντός της χημικής στολής καθώς έχει άμεση σχέση με την σωστή προσαρμογή κράνους στολής.  Σε περίπτωση πτώσης του χρήστη για οποιαδήποτε λόγο ή πτώσης φερτών υλικών στο κεφάλι του θα τραυματιστεί σοβαρά καθώς η χημική στολή ΔΕΝ μας προστατεύει από πυρκαγιά ή ρίψεις αντικειμένων. Ένας άλλος λόγος που προτείνω ανεπιφύλακτα την χρήση κράνους είναι και η σωστή θέση οματοθυρίδας – κουκούλας και η στήριξη αυτών.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:  Μην ξεχνάτε την χρήση της σακούλας για την οματοθυρίδα

Η χρήση της σακούλας γίνεται για να κρατάει την κύρτωση της οματοθυρίδας όταν αυτή είναι αποθηκευμένη και συσκευασμένη.

Απατώντας σε ερώτημα φίλου αναφορικά με την διάκριση μια οματοθυρίδας με επένδυση αντιθαμβωτική ή μη, βρήκα πληροφορία μόνο αναφορικά με την εταιρία Draeger η οποία προσδιορίζει το μαύρο πλαίσιο εντός της οματοθυρίδας όπου έχει γίνει ενίσχυση με επιπλέον μεμβράνη τύπου Anti-Fog. Δυνατότητα τοποθέτησης αντιθαμβωτικής επίστρωσης προσφέρει και η Ansell. Οι οματοθυρίδες είναι γενικά κατασκευασμένες από υλικό ανθεκτικό σε κρούση (PVC 2 mm) με πολύ καλή επίσης ανθεκτικότητα σε χημικές ουσίες.

Εξωτερικά της οματοθυρίδας δύναται να προστεθεί φιλμ ή ζελατίνα αντιχαρακτικού τύπου για την αποφυγή ζημιών στην βασική οματοθυρίδα. Συνήθως προσφέρονται από τα εργοστάσια κατασκευής κατόπιν αιτήματος σετ αντιχαρακτικών ζελατίνων σε συσκευασία των 10 τεμαχίων.

Μπότες προστασίας

Υπάρχουν μπότες προστασίας όπως προανέφερα ενσωματωμένες στην στολή ή προσθαφαιρούμενες εφόσον η χημική στολή έχει «κάλτσα» στο τελείωμα των ποδιών.
Όταν λέω «κάλτσα» εννοώ ότι αποτελεί συνέχεια της στολής και όχι επιπλέον εξάρτημα. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν η χημική στολή του θα έχει στο τελείωμα των ποδιών ενσωματωμένες τις μπότες χημικής προστασίας ή τις λεγόμενες «κάλτσες» ως τελείωμα στα μπατζάκια της στολής. Ένα μειονέκτημα που έχουν οι κάλτσες είναι ότι μπορεί να σχιστούν στο βάλε βγάλε (μετά από κακή χρήση ή πολλά έτη) ή  να κρατήσουν χημικούς παράγοντες στις διπλώσεις τους κατά την απολύμανση και τον καθαρισμό. ( εάν δεν γίνει σωστή εφαρμογής της μπότας με chemtape ή άλλο τρόπο).

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Η επιλογή της μπότας για την χημική στολή μπορεί να είναι τύπου Nitrile ή PVC αρκεί να παρουσιάζουν χημική αντίσταση, οι PVC κατά EN ISO 20345 και οι τύπου Nitrile σύμφωνα με το EN 20345 type S5 HRO SRC, EN 15090 type F3A, vfdb 0801 2006-11. Οι ενσωματωμένες μπότες κάνουν το ντύσιμο μια απλή διαδικασία και σίγουρα πιο γρήγορη.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Μπότες προστασίας τύπου PVC
Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Μπότες προστασίας τύπου Nitrile
(εικονίζεται και σύστημα τύπου Airpack δεν αφορά την συγκεκριμένη χημική στολή καθώς μιλάμε για χημικές στολές ενσωμάτωσης Α.Σ.Α.Κ.)

Οι αεροστεγείς κάλτσες μπορούν να φορεθούν με διάφορα μεγέθη σε μπότες ασφαλείας. Αυτή η επιλογή προτείνεται όταν δεν υπάρχει ατομικός εξοπλισμός για κάθε χρήστη και οι στολές χημικής προστασίας φοριούνται από κοινού τότε ο κάθε χρήστης είναι λογικό να έχει διαφορετικό μέγεθος ποδιού. Οι προδιαγραφές έχουν όπως πιο πάνω δεν αλλάζει κάτι.
Συμπληρωματικά να σας ενημερώσω ότι πολλές μπότες χημικής προστασίας διαθέτουν προστατευτικό δαχτύλων (toe cap), υψηλή αντίσταση στα χημικά, είναι αντιολισθητικές και ανθεκτικές στην θερμοκρασία.

Σύστημα αερισμού κλιματισμού στολής χημικής προστασίας

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Οι αεροστεγείς στολές Ansell έχουν ως βασικό εξοπλισμό (όχι η στολή Freeflow) ένα εσωτερικό σύστημα αερισμού. Το σύστημα συνδέεται με την Α.Σ.Α.Κ. μέσω μίας ρυθμιστικής βαλβίδας, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί για να παρέχει ρυθμό ροής 0, 2, 30 ή 100 λίτρα/λεπτό. Τα 2 λίτρα/λεπτό είναι ο κανονικός ρυθμός ροής που δημιουργεί υπερπίεση στη στολή για προστασία από αιφνίδια διάτρηση. Ο αέρας διανέμεται μέσα στα μανίκια και στα μπατζάκια μέσω λεπτών σωλήνων από PVC.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Κατά περίπου τον ίδιο τρόπο οι στολές χημικής προστασίας της Draeger διαθέτουν εσωτερικό κλιματισμό – αερισμό μέσω μια ρυθμιστικής βαλβίδας PT120L, η οποία μπορεί να παράσχει ρυθμό ροής 0, 5, 30 ή 120 λίτρα/λεπτό. Ο αέρας επίσης διανέμεται μέσα στα μανίκια και στα μπατζάκια μέσω λεπτών σωλήνων από PVC.

Ο συμπιεσμένος ατμοσφαιρικός αέρας από την Α.Σ.Α.Κ. ή την εξωτερική πηγή χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό της στολής στα πόδια στα χέρια και στην περιοχή του στήθους με ρύθμιση αντίστοιχα στα 0 / 5 / 30 ή 120 λίτρα το λεπτό. Κατά αυτόν τον τρόπο η ζέστη και υγρασία απομακρύνονται από το εσωτερικό της στολής και ο ιδρώτας από το δέρμα του χρήστη.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Στολές Χημικής Προστασίας με υποστήριξη αεραγωγού εξωτερικής παροχής αέρα
Παραδείγματα

Χρήση προσαρμογέα μεταξύ συστήματος Air-Connect & Αεροπνεύμονα (LDV)

Λειτουργία κατά την επιχείρηση:

Ο Αναπνεύσιμος αέρας παραδίδεται μόνο μέσω του αεραγωγού.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Αυτή η λειτουργία θα πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ όταν ο χρήστης βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του χειριστή του τρόλεϊ φιαλών συμπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα με σωλήνα παροχής 50 μέτρων τύπου AirPack (αυτοκινούμενης μονάδας παροχής αέρα) . Αυτό οφείλεται στην απουσία συναγερμού αλλά και δευτερεύουσας παροχής αέρα σε περίπτωση που το Airpack χαλάσει ή αποσυνδεθεί ο χρήστης.

Χρήση του Y-piece (Διακλαδωτήρας σχήματος Y)

Λειτουργία κατά την επιχείρηση :

Ο Αναπνεύσιμος αέρας διοχετεύεται από τον Αεραγωγό (Airline) μέχρι να υπάρξει απώλεια πίεσης ή να αποσυνδεθεί. Σε αυτή τη περίπτωση η παροχή αέρα ξεκινά να διοχετεύεται από την αναπνευστική συσκευή ανοιχτού κυκλώματος του χρήστη.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Μαζί με την Βαλβίδα Ρύθμισης PT 120 L η στολή μπορεί να κλιματιστεί με αέρα από:

– Τον Αεραγωγό (airline)

– Την ΑΣΑΚ φιάλη – προσοχή στην κατανάλωση!

Λειτουργία του ASV (Auto Switch Valve)

Λειτουργία κατά την επιχείρηση :

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Ο Αναπνεύσιμος αέρας διοχετεύεται από τον Αεραγωγό (Airline) μέχρι να υπάρξει απώλεια πίεσης (ως απώλεια πίεσης νοείται η χαμηλή στάθμη του τρόλεϊ φιαλών συμπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα) . Κατόπιν το ASV γυρνάει στην Α.Σ.Α.Κ. και ο χρήστης λαμβάνει αέρα από τον κύλινδρο. Αν χρησιμοποιηθεί και το σύστημα ρυθμιζόμενη βαλβίδας PT 120L η στολή μπορεί να κλιματιστεί με αέρα από τον αεραγωγό ΜΟΝΟ!

Ο κλιματισμός της στολής δεν είναι διαθέσιμος όταν ο Αεραγωγός δεν έχει συνδεθεί.

Σύστημα ασφάλισης Χημικής Στολής Προστασίας

Οι μοντέρνες στολές χημικής προστασίας προσφέρουν σύστημα ασφάλειας τύπου D connect. Οι κρίκοι αυτοί είναι προσαρτημένοι εργοστασιακά εσωτερικά της στολής και φέρουν ιμάντα συγκράτησης του χρήστη με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση του σε περίπτωση ανάγκης χωρίς να καταπονηθεί το υλικό της χημικής στολής (μηχανική καταπόνηση-εφελκυσμός).

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Ο μηχανισμός «D» μπορεί να εγκατασταθεί στην αριστερή εξωτερική μεριά ή στην δεξιά εξωτερική ή και στις δύο εξωτερικές μεριές των μηρών. Προσφέρει πρακτικότητα καθώς ο χρήστης μπορεί να κρεμάσει ή να συνδέσει διάφορα εργαλεία,  με σκοπό να έχει ελεύθερα τα χέρια του, όπως :

 • Ανιχνευτές Αερίων
 • Θερμικές κάμερες
 • Συσκευές διάσωσης
 • Φακούς
 • Σακούλες

Ρύθμιση Ύψους

Η ρύθμιση ύψους είναι σχετικά επίσης καινούργιος σχεδιασμός και έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στα μεγέθη. Ο ιμάντας πρόσδεσης αγκιστρώνει στην ζώνη της αναπνευστικής συσκευής σας και μπορεί να ρυθμιστεί για την καλύτερη προσαρμογή του καβάλου.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»
Όσοι έχουν φορέσει χημικές στολές προστασίας έχουν νιώσει πως είναι να σέρνουν το περίσσιο υλικό της στολής μεταξύ των ποδιών τους κάτι που επιβραδύνει την κίνηση του χρήστη αλλά δημιουργεί και δυσφορία στην  χρήση λόγω της τριβής. Με το σύστημα αυτό ακόμα και αν το μέγεθος δεν είναι σωστό 100% με την προσαρμογή του ιμάντα στον καβάλο ο χρήστης μπορεί να κινηθεί αξιοπρεπώς κα με ασφάλεια.

Μέτρα Ασφαλείας κατά την χρήση χημικών στολών

Μαχαίρι (σουγιάς ελβετικού τύπου με κορδόνι)

Είναι απαραίτητο να βρίσκεται εσωτερικά προσαρτημένο στη ζώνη σας για την περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει αστοχία υλικού και δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα αέρα εντός της στολής. Σε αυτή την περίπτωση (σπανίως) ο χρήστης πρέπει να σκίσει εσωτερικά την στολή με το μαχαίρι καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί λόγω της ειδικής ύφανσης- κατασκευής να το επιτύχει αυτό με τα χέρια. Αναφέρω και άλλο ένα λόγο την αστοχία του φερμουάρ σε σπάνιες πάλι περιπτώσεις, αλλά λόγω του ενδεχόμενου πανικού του χρήστη που είναι εγκλωβισμένος εντός της στολής η χρήση τού μαχαιριού ως έσχατη λύση είναι η πλέον ενδεικνυόμενη.

Πετσέτα

Η χρήση πετσέτας εντός της χημικής στολής είναι μια λύση για την περίπτωση που η οματοθυρίδα λόγω της εσωτερικής θερμοκρασίας θαμπώνει με αποτέλεσμα την χαμηλή ορατότητα του χρήστη. Προτείνω βεβαίως ανεπιφύλακτα την χρήση ειδικού αντιθαμβωτικού σπρέι για την αποφυγή αυτής της κατάστασης προληπτικά ή την παραγγελία της χημικής στολής με αντιθαμβωτική επίστρωση εσωτερικά της οματοθυρίδας όπως έχω αναφέρει πιο πάνω.

Ασύρματη επικοινωνία

Σύστημα VOX

Η επικοινωνία του χρήστη της χημικής στολής με το σταθμό, βάση , κέντρο επιχειρήσεων είναι σημαντική καθώς λαμβάνει και μεταδίδει πληροφορίες που είναι άκρως σημαντικές για την εξέλιξη της κατάστασης. Η χημική στολή θα πρέπει να φέρει εσωτερικά ειδικές θήκες-τσέπες για την στήριξη ειδικών συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Η προσάρτηση του VOX (μικρόφωνο ενεργοποίησης φωνής) πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην εμποδίζει τις κινήσεις του χρήστη έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να επικοινωνεί με τους συνάδελφους του μέσω του πομποδέκτη που φέρει και είναι συνδεδεμένος με το σύστημα VOX.

Σύστημα PTT

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιεί σύστημα ενδοεπικοινωνίας PTT (πιέζω κομβίο για να μιλήσω) όπου ο χρήστης φέρει εσωτερικά ασύρματο πομποδέκτη ο οποίος συνδέεται μέσω ειδικής καλωδίωσης με την μάσκα ολόκληρου προσώπου της Α.Σ.Α.Κ. η οποία διαθέτει ενσωματωμένο ακουστικό και μικρόφωνο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το κομβίο PTT και να μεταδώσει ή να λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Εξαρτήσεις ψυκτικού υλικού για το σώμα

Για την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος του χρήστη εντός της χημικής στολής υπάρχουν από διάφορους κατασκευαστές ειδικά γιλέκα διατήρησης της θερμοκρασίας. Σκοπός των γιλέκων αυτών είναι να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος σε επιτρεπόμενα όρια (αποφυγή αύξησης θερμοκρασίας) λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εντός της στολής. (υγρασία, θερμοκρασία κ.λ.π)  Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του υλικού κατασκευής τους και των ειδικών φακέλων που υπάρχει σε τσέπες εσωτερικά των γιλέκων. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν υλικό PCM το οποίο είναι σε στέρεα μορφή και υγροποιείται κατά την διάρκεια απορρόφησης θερμοκρασίας του χρήστη μέσω του γιλέκου.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o» Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

 

Μεταφορά & Αποθήκευση Χημικών στολών προστασίας

Σας παραθέτω τα βήματα της σωστής συσκευασίας για αποθήκευση μεταφορά χωρίς να επιβαρύνεται η στολή και να καταπονούνται τα υλικά της.

Χημικές στολές προστασίας, βασικές γνώσεις & χρήση «Μέρος 2o»

Επίλογος

Καταλαβαίνω ότι το όλο άρθρο είναι αρκετά τεχνικό και σας υπόσχομαι στα επόμενα άρθρα θα αναλύσω όλες αυτές τις τεχνολογίες ή ακρώνυμα που μπορεί να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πιστεύω ότι με τα δύο αυτά μέρη των άρθρων για τις Χημικές Στολές Προστασίας πήρατε μια καλή ιδέα για την ασφαλή και τη σωστή χρήση τους. Με λύπη μου όμως θα πρέπει να πω ότι βλέπω τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορές για ασκήσεις με χημικές στολές ακόμα και σε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας. Η χρήση των στολών χημικής προστασίας απαιτεί μεγάλη εκπαίδευση, τεχνογνωσία και μέτρα ασφαλείας καθώς μπορεί να προκύψουν τόσα πολλά προβλήματα που απλά δεν φαντάζεσθε. Προτείνω λοιπόν, η χρήση τους σε εκπαιδεύσεις να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικά πιστοποιημένων εκπαιδευτών, με υλικά που έχουν καθαριστεί-απολυμανθεί για αυτό το σκοπό, δεν έχουν λήξει, δεν φέρουν φθορές και είναι κατάλληλα για το θέμα της άσκησης, γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Επεξηγήσεις ακρωνύμων

 • EN: Euro Norm (Ευρωπαϊκή Νομοθεσία)
 • NFPA : National Fire Protection Association (Ισχύει μόνο στην Αμερική ή σε χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτούς τους κανονισμούς)
 • Chemtape®: Κολλητική ταινία ειδικού τύπου με αντίσταση στα χημικά προϊόν της εταιρίας Kappler® ChemTape®
 • Anti-Fog: Αντιθμαβωτικό
 • LDV: Lund Demand Valve, Αεροπνεύμονας
 • Α.Σ.Α.Κ.: Αναπνευστικές Συσκευές Ανοιχτού Κυκλώματος
 • ASV: Auto Switch Valve, Βαλβίδα Αυτόματης Εναλλαγής
 • VOX: Voice-Operated Transmitter, Σύστημα ενεργοποίησης επικοινωνίας μέσω φωνής. (Αρχικά προέρχεται από την λατινική λέξη VOX: φωνή, λόγος, έκφραση)
 • PTT: Press To Talk, πίεσε για να μιλήσεις (αφορά τα μικρομεγάφωνα ασυρμάτων τα οποία έχουν διακόπτη πάνω στο μικρομεγάφωνο για την ομιλία ή αντίστοιχα στους πομποδέκτες το κομβίο ομιλίας αναφέρεται και ως PTT)
 • PCM: Phase Change Material
 • AirPack: Tρόλεϊ φιαλών συμπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα

Βιβλιογραφία:

(Visited 74 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.