Έκρηξη πυρκαγιάς ή καπνού και Ανάφλεξη πυρκαγιάς, ποια η διαφορά;

Βαθμολογία

Οι όροι «Έκρηξη πυρκαγιάς» και «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» είναι δύο πολύ πετυχημένοι όροι που δημιούργησε – χρησιμοποίησε ο συνάδελφος Νίκος Φιλιππόπουλος σε άρθρο του, που δεν μπόρεσα να βρω δυστυχώς, έτσι και αποφάσισα να μεταφράσω το σημερινό άρθρο. Τι είναι μια έκρηξη Backdraft (Έκρηξη πυρκαγιάς) και σε τι διαφέρει από ένα flashover (Ανάφλεξη πυρκαγιάς); Οι εκρήξεις σκοτώνουν και τραυματίζουν πυροσβέστες με διάφορους τρόπους. Η έκρηξη μπορεί να «σπρώξει» βίαια ένα πυροσβέστη μέχρι το επόμενο εμπόδιο. Θραύσματα και κομμάτια γυλιού μπορούν μέχρι και να τον αποκεφαλίσουν. Η φλόγα που συνοδεύει την έκρηξη μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Τέλος από μια έκρηξη μπορεί να καταρρεύσουν τοίχοι, χωρίσματα, σιδερένια παντζούρια και να τον εγκλωβίσουν – τον τραυματίσουν – τον σκοτώσουν.

Η «Έκρηξη πυρκαγιάς» είναι ένας από τους τύπους εκρήξεων που σημειώνονται σε πυρκαγιές. Το Backdraft είναι «έκρηξη καπνού» (ίσως πιο ακριβής όρος;). Ο καπνός είναι το καύσιμο στο τρίγωνο της φωτιάς ενός backdraft. Ο εκρηκτικός καπνός είναι μονοξείδιο το άνθρακα (CO). το CO προκαλεί έκρηξη όταν βρεθεί σε αναλογία με τον αέρα από 12% έως 74%. Οι Πυροτεχνολόγοι κατατάσσουν τις εκρήξεις σε φυσικές εκρήξεις όπως το BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion) (ελληνικά ίσως: έκρηξη ατμών ζέοντος υγρού) και σε χημικές εκρήξεις, «εκρήξεις καύσης» και κατατάσσουν το backdraft στις χημικές εκρήξεις. Θα σημειώσω ότι τα ίδια υλικά που υπάρχουν κοινή «έκρηξη καύσης» (καύσιμο, οξυγόνο, θερμοκρασία) υπάρχουν και στην «έκρηξη καπνού».

Ορίζουμε δε ως έκρηξη το αιφνιδιαστικό γεγονός βίαιης αποσυμπίεσης αερίων, που προκαλούν ζημιές υλικές και σωματικές ζημιές.

Backdraft – Έκρηξη πυρκαγιάς (Ο τίτλος στο βίντεο είναι λάθος)Διαφορές
Οι πυροσβέστες μερικές φορές μπερδεύουν τους όρους «Έκρηξη καπνού» (backdraft) και «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» (flashover). Αυτά τα δύο βίαια φαινόμενα έχουν διαφορές μεταξύ τους που όταν τις γνωρίζουμε μπορούμε εύκολα να τα καταλάβουμε.

1. Η «Έκρηξη καπνού» είναι σπάνια, θα συναντήσετε μια – δυο στην καριέρα σας εν αντιθέσει με την «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» που μπορεί να τη συναντήσετε στο επόμενο αστικό συμβάν.

2. Η «Έκρηξη καπνού» είναι έκρηξη η «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» δεν είναι έκρηξη είναι αιφνίδια ανάφλεξη ολόκληρου χώρου. Στην «Έκρηξη καπνού» θα νοιώσετε ωστικά κύματα, θα σπάσουν ίσως τοίχοι, ίσως ένα κύμα φωτιάς βγει από ένα άνοιγμα, ή θα υποστεί η δομή μερική κατάρρευση. Η «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» είναι μία ταχύτατη επέκταση φωτιάς, με ταχύτητα μέχρι το σημείο του να μη γίνει έκρηξη.

3. Αιτία για την «Έκρηξη καπνού» είναι η μεταφορά αέρα, αναγκαστική με την είσοδο πυροσβεστών μέσα σε κλειστό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί ενδεχομένως έκρηξη πυρκαγιάς ή έκρηξη καπνού, ενώ για την «Ανάφλεξη πυρκαγιάς» αιτία είναι η θερμοκρασία. Η θερμοκρασία που αντανακλώμενη στο ταβάνι και το πάνω μέρος των τοίχων μέσα στο καιόμενο δωμάτιο ανεβάζει τη θερμοκρασία των αερίων και των άλλων αντικειμένων στο σημείο αυτανάφλεξης

Flashover4. Η εξέλιξη μιας φωτιάς έχει τρία στάδια:

1. Στάδιο ανάπτυξης,
2. Στάδιο πλήρους εξέλιξης,
3. Στάδιο σβησίματος.

«Έκρηξη καπνού» υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί όταν επικρατεί πολύς καπνός άρα και μεγάλη ποσότητα CO, δηλαδή στο πρώτο και το τρίτο στάδιο.
«Ανάφλεξη πυρκαγιάς» σε αντίθεση μπορεί να συμβεί μόνο στο πρώτο στάδιο και μάλιστα «σφυρίζει» και το τέλος του πρώτου σταδίου.

Διερεύνηση των Εκρήξεων
Ο όρος «Έκρηξη καπνού» χρησιμοποιείται πάρα πολύ, από τους πυροσβέστες και για κάθε τύπο έκρηξης ενώ είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκρήξεις σε μία φωτιά συμβαίνουν πολλές από φιαλίδια αερίου ή άλλου προϊόντος υπό πίεση, από διάτρηση σωλήνων μεταφοράς φυσικού αερίου ή υγραερίου ή φαινόμενα BLEVE εκρήξεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι «Έκρηξη πυρκαγιάς». «Έκρηξη πυρκαγιάς» έχει σημειωθεί όταν δεν υπάρχουν ίχνη των παραπάνω εκρήξεων.

Δύο είναι τα στοιχεία που ο πυροσβέστης πρέπει να έχει στο μυαλό του για να προφυλαχτεί. Το πρώτο είναι ότι αρκεί το 25% του χώρου να περιέχει εκρηκτικό μείγμα για να προκληθεί έκρηξη σε ολόκληρο το χώρο, αν δε το εκρηκτικό μείγμα περιέχει CO και σε υψηλή θερμοκρασία αλλά ο καπνός έχει γεμίσει το χώρο ο κίνδυνος έκρηξης ανεβαίνει με την απρόσεκτη είσοδο προσωπικού που αναγκαστικά βάζει στο χώρο και αέρα. Το δεύτερο είναι ότι η είσοδος σε έναν περιορισμένο χώρο δεν περιέχει κίνδυνο συγκέντρωσης αρκετής ποσότητας εκρηκτικού μείγματος ικανού να προκαλέσει ικανή πίεση με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές ή θάνατο.

Πρόληψη
Αφού γνωρίζουμε λοιπόν τη είναι η «Έκρηξη καπνού» ας δούμε πως θα προφυλαχτούμε από αυτήν. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να μειώσουμε την πιθανότητα ατυχήματος.

1. «Αερισμός». Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτός από άνοιγμα οροφής και να δοθεί δίοδος διαφυγής του καπνού.

2. «Δροσισμός». Με πλήρη εξοπλισμό στεκόμαστε χαμηλά δίπλα στο άνοιγμα της πόρτας και με πλήρη πίεση προσπαθούμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία του καπνού, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουμε την έκρηξη.

3. «Διασταυρούμενη εκτόξευση νερού». Τοποθετούνται δύο εγκαταστάσεις υπό πλήρη πίεση εκατέρωθεν του προς δημιουργία ανοίγματος πριν το δημιουργήσουμε σπάζοντας πχ βιτρίνα μαγαζιού με σκοπό στη συνέχεια τόσο να ψύξουμε το καπνό γρήγορα αλλά και να αφήσουμε χώρο στη μέση για εκτόνωση ενδεχόμενης έκρηξης.

Τελειώνοντας θα σας δώσω μια ιστοσελίδα https://cfbt-us.com/wordpress όπου οι ενδιαφερόμενοι αγγλομαθείς μπορούν να λύσουν πολλές απορίες πάνω στις αστικές πυρκαγιές.

Έκρηξη πυρκαγιάς ή καπνού και Ανάφλεξη πυρκαγιάς, ποια η διαφορά;
Πηγή: https://vincentdunn.com
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

(Visited 75 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.