Φιάλη Υγραερίου: Ένας φίλος που απαιτεί σεβασμό

Βαθμολογία

15/7/2013

Το υγραέριο, λόγω και της καθαρής καύσης του, έχει ευρεία χρήση στον οικιακό τομέα, στη βιομηχανία, στον αγροτικό τομέα, στον τουριστικό τομέα ακόμα και ως καύσιμο οχημάτων.

Βουτάνιο: Η ονομασία «βουτάνιο» προέρχεται από την ονοματολογία κατά IUPAC. Συγκεκριμένα, το πρόθεμα «βουτ-» δηλώνει την παρουσία τεσσάρων (4) ατόμων άνθρακα ανά μόριο της ένωσης, το ενδιάμεσο «-αν-» δείχνει την παρουσία μόνο απλών δεσμών μεταξύ ατόμων άνθρακα στο μόριο και η κατάληξη «-ιο» φανερώνει ότι δεν περιέχει χαρακτηριστικές ομάδες, δηλαδή ότι είναι υδρογονάνθρακας.

Προπάνιο: Η ονομασία «προπάνιο» προέρχεται από την ονοματολογία κατά IUPAC. Συγκεκριμένα, το πρόθεμα «προπ-» δηλώνει την παρουσία τριών (3) ατόμων άνθρακα ανά μόριο της ένωσης…

Διευκρίνιση: Εκτός από βουτάνιο, το υγραέριο που πωλείται στο εμπόριο περιέχει σε μικρότερες ποσότητες προπάνιο και ακόμη μικρότερες ποσότητες άλλων ουσιών, όπως ακόρεστο προπάνιο (προπένιο) και ακόρεστο βουτάνιο (βουτένιο), καθώς και ίχνη από ελαφρύτερους και βαρύτερους υδρογονάνθρακες (αιθάνιο, μεθάνιο, πεντάνιο και άλλα).

Φιάλη Υγραερίου: Ένας φίλος που απαιτεί σεβασμό

Τα δύο πλέον χρησιμοποιούμενα υγραέρια σε φιάλες διαφόρων μεγεθών για οικιακή ή μικρή επαγγελματική χρήση. Είναι απλά στη χρήση, είναι οικονομικά ΑΛΛΑ απαιτούν σεβασμό.

1. Οι φιάλες Βουτανίου μπορούν να τοποθετηθούν – αποθηκευτούν τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου σε αντίθεση οι φιάλες Προπανίου τοποθετούνται – αποθηκεύονται υποχρεωτικά εκτός του κτιρίου.

2. Σε περίπτωση συστοιχίας (πολλές φιάλες η μία δίπλα στην άλλη) φιαλών οφείλουμε να δημιουργήσουμε στο χώρο δύο ανοίγματα αερισμού της τάξεως των 50 cm2 το πρώτο στο ύψος έως 30 cm από το έδαφος και το δεύτερο στο ύψος των 180 cm. Συνιστάται δυναμικός αερισμός.

3. Αποθηκεύουμε – Τοποθετούμε τις φιάλες πάντα σε όρθια θέση και ποτέ μπροστά σε πόρτες.

4. Δεν Αποθηκεύουμε τις φιάλες σε υπόγεια.

5. Δεν Αποθηκεύουμε τις φιάλες σε ζεστούς χώρους.

6. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα της φλόγας.

7. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη κατάσταση – ημερομηνία λήξεως του πλαστικού σωλήνα. Καλό είναι το μήκος του σωλήνα να μην περνά τα 2 μέτρα. Χρησιμοποιώντας ευέλικτους μεταλλικούς σωλήνες έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από αλλαγές

8. Προστατεύουμε τη πρόσβαση της φιάλης από παιδιά.

9. Φροντίζουμε πάντα για το καλό αερισμό του χώρου.

10. Η διάρκεια ζωής του ρυθμιστή είναι 10 χρόνια περίπου, τον αλλάζουμε.

11. Αλλάζουμε το «λαστιχάκι» (παρέμβυσμα, φλάντζα) σε κάθε αλλαγή φιάλης.

12. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένη τη φιάλη στον ήλιο.

Επαγγελματίες ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω του ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο εσείς το προπάνιο να έχετε υπόψη σας ότι λόγο της μεγάλης πίεσης εντός της φιάλης (έως 8 bar) να έχετε προμηθευτεί τον ανάλογο ρυθμιστή με την ποιότητα των συσκευών που χρησιμοποιείτε. Το οποίον θα αλλάζεται κάθε 2 – 3 χρόνια.

Πως ελέγχουμε την ενδεχόμενη ύπαρξη διαρροής;

ΟΧΙ με αναπτήρα, αλλά με όποιο αφρώδες υλικό (σαπουνόνερο, σπρέι ξυρίσματος, κλπ)

Πως θα αντιληφθούμε ενδεχόμενη διαρροή;

Συνήθως από την ιδιαίτερη οσμή

Τι κάνουμε;

Δεν χρησιμοποιούμε τους διακόπτες φωτισμού ή άλλη φλόγα ή σπινθήρα … αερίζουμε άμεσα το χώρο στη συνέχεια προσπαθούμε να εντοπίσουμε το σημείο διαρροής με ένα αφρώδες υλικό.

Πηγή: Ιστοσελίδες εταιρειών συσκευασίας και διανομής υγραερίου Ελλάδος και εξωτερικού.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 345 times, 5 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.