Μπορούν οι πυροσβέστες να φορούν φακούς επαφής;

Βαθμολογία

Μπορούν οι πυροσβέστες να φορούν φακούς επαφής;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι πυροσβέστες δεν επιτρέπεται να φορούν φακούς επαφής, ή μπορεί απλώς να είστε περίεργοι για το αν οι πυροσβέστες μπορούν να φορούν φακούς επειδή σκέφτεστε να εργαστείτε στην πυροσβεστική υπηρεσία. Λοιπόν, υπήρχε μια εποχή που η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν “όχι”, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Οι πυροσβέστες, στις ΗΠΑ, συνήθως επιτρέπεται να φορούν φακούς επαφής εφόσον είναι σε θέση να πληρούν τα πρότυπα διορθωμένης όρασης που ορίζει η NFPA (National Fire Protection Association) και χρησιμοποιούν εγκεκριμένους τύπους φακών επαφής. Είναι προφανώς σημαντικό για τους πυροσβέστες να μπορούν να βλέπουν καλά για τη δουλειά που κάνουν, αλλά ακόμη και αν αυτό απαιτεί φακούς επαφής, μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πυροσβέστες & Φακοί Επαφής

Η National Fire Protection Association (NFPA) είναι ο οργανισμός που καθορίζει τα πρότυπα απασχόλησης για τους πυροσβέστες. Το πρότυπο NFPA 1582 ορίζει τα κριτήρια προσόντων για τα πρότυπα όρασης των πυροσβεστών.

Το NFPA 1582, λέει: οι υποψήφιοι πυροσβέστες πρέπει να έχουν μακρινή οπτική οξύτητα ίση ή καλύτερη από 20/40 (διόφθαλμη), διορθωμένη με φακούς επαφής ή γυαλιά, και μακρινή οπτική οξύτητα 20/100 (διόφθαλμη) για τους χρήστες σκληρών φακών επαφής ή γυαλιών, χωρίς διόρθωση. Εφόσον είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στα πρότυπα όρασης που ορίζονται σε αυτό το πρότυπο, μπορείτε να γίνετε πυροσβέστης με φακούς επαφής.

Ενώ οι πυροσβέστες επιτρέπεται να φορούν φακούς επαφής στην εργασία τους, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε οποιουσδήποτε φακούς επαφής, επειδή υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για τα μάτια σας όταν φοράτε φακούς επαφής για πολύ καιρό και αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Έλκη κερατοειδούς. Ναι, αυτό είναι τόσο δυσάρεστο όσο ακούγεται. Ο κερατοειδής είναι το διαφανές κομμάτι που μέσα από το οποίο βλέπετε και παράλληλα και προστατεύει την κόρη σας. Όταν παθαίνει έλκος, έχει μια ανοιχτή πληγή στην επιφάνεια και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο.
 • Υποξία. Πρόκειται για μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που διέρχεται στον κερατοειδή, χάρη στο φυσικό φράγμα που δημιουργεί ο φακός και μπορεί να προκαλέσει την “αφύσικη ανάπτυξη” των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι σας.
 • Η ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής του οφθαλμού. Εάν πάθετε κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι με την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος καθίσταται σχεδόν αδύνατο να φορέσετε φακούς επαφής.

Μπορεί επίσης να υποφέρετε συχνότερα από τυπικά οφθαλμικά προβλήματα, όπως ξηροφθαλμία ή επιπεφυκίτιδα. Μπορείτε, βέβαια, να μειώσετε τους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων από τους φακούς επαφής σας, εφαρμόζοντας ορισμένες λογικές προφυλάξεις (αν και εκτιμούμε ότι αυτές μπορεί να μην είναι πάντα πρακτικές αν βρίσκεστε σε περιστατικό κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς).

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Καθαρά χέρια. Να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας και στη συνέχεια, πριν τα βάλετε κοντά στα μάτια σας, τα στεγνώνετε σε μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι, Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να εισέλθουν στο μάτι μολυσματικοί παράγοντες όταν βάζετε τους φακούς σας.
 • Εάν δεν χρησιμοποιείτε φακούς μίας χρήσης, καθαρίστε τους, ξεπλύνετέ τους και απολυμάνετέ τους κατάλληλα μετά τη χρήση. Όλοι οι φακοί συνοδεύονται από ένα φυλλάδιο οδηγιών που εξηγεί πώς πρέπει να τους φροντίζετε – ακολουθήστε τις οδηγίες.
 • Προσπαθήστε να μην τους φοράτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αγοράσατε τους φακούς 24ωρης χρήσης, αγνοήστε το, αλλά όσο περισσότερο φοράτε τους φακούς επαφής σας, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν τα μάτια σας. Είναι προτιμότερο να τους βγάζετε τη νύχτα και να φοράτε γυαλιά, αν μπορείτε. Και οπωσδήποτε να μην κοιμάστε με αυτούς.
 • Φροντίστε να καθαρίζετε τη θήκη φύλαξης στην οποία διατηρείτε τους φακούς σας. Πολλοί άνθρωποι το αμελούν αυτό, αλλά αν αποθηκεύετε τους φακούς σας σε μια βρώμικη θήκη, μην περιμένετε να παραμείνουν καθαροί.
  • Αυτό γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς το να πλένεις τη θήκη με νερό βρύσης είναι σα να καθαρίζεις τους φακούς με νερό βρύσης. Είναι προτιμότερη η αντικατάστασή της, ή το βράσιμό της (όπως βράζουμε τα μπουκάλια των μωρών).
 • Να αντικαθιστάτε τακτικά τη θήκη αποθήκευσης. Ο οπτικός σας πιθανότατα θα σας παρέχει μια ολοκαίνουργια θήκη κάθε φορά που αγοράζετε κάποιους φακούς, πετάξτε τότε την παλιά ή αν χρησιμοποιείτε σκληρούς φακούς ή φακούς μεγάλης διάρκειας, συζητήστε για το πότε πρέπει να την ξεφορτωθείτε και να πάρετε μια καινούργια. Κάθε μπουκάλι υγρού φακών συνοδεύεται από καθαρή θήκη.
 • Μην φοράτε ληγμένους φακούς επαφής. Το υλικό των φακών αρχίζει να υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι κακή ιδέα να τους χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία αυτή.
 • Πάντα να συζητάτε τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα με έναν οφθαλμίατρο ή οπτικό καθώς προκύπτουν. Αντιμετωπίστε τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αρχή και ζητήστε τη γνώμη του επαγγελματία οφθαλμίατρου ή οπτικού για τυχόν μικροπροβλήματα, σύντομα θα ξέρετε αν οφείλονται στους φακούς επαφής σας και θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να δώσετε ένα τέλος και σε αυτά τα προβλήματα.

Μπορούν οι πυροσβέστες να φορούν φακούς επαφής;

Φορώντας φακούς επαφής με μια Αναπνευστική Συσκευή (Α.Σ.Α.Κ)

Υπήρξε κάποια ανησυχία σχετικά με τη χρήση φακών επαφής με Α.Σ.Α.Κ (αναπνευστική συσκευή ανοικτού κυκλώματος). Ο ισχυρισμός ήταν, ότι η χρήση φακών επαφής με Α.Σ.Α.Κ ήταν επικίνδυνη και ότι όταν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα, θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.  Λοιπόν, ενώ αυτό ακούγεται καλό στη θεωρία, δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Συνήθιζαν να λένε ότι δεν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής ως πυροσβέστης, επειδή μπορεί να λιώσουν στα μάτια σας κάτω από τη μάσκα σας και ενώ δεν είναι αδύνατο να συμβεί αυτό, αν τα πράγματα είναι αρκετά καυτά για να λιώσουν οι φακοί σας κάτω από τη μάσκα σας, αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματά σας.

Έτσι, στην εργασία “Είναι ασφαλές να φοράς φακούς επαφής με μάσκα ολόκληρου προσώπου”, μια μελέτη 403 πυροσβεστών που είχαν φορέσει φακούς με Α.Σ.Α.Κ, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μόνο 6 περιστατικά που είχαν προκαλέσει την ανάγκη αφαίρεσης της μάσκας  και ότι οι προϊστάμενοί τους γνώριζαν μόνο 8 περιστατικά συνολικά που το είχαν προκαλέσει αυτό.  Κατέληξαν λοιπόν, στο απλό συμπέρασμα ότι τα ζητήματα ασφάλειας κατά τη χρήση φακών επαφής με χρήση Α.Σ.Α.Κ. δεν ήταν στατιστικά σημαντικά και ότι η χρήση φακών κατά τη χρήση Α.ΣΑ.Κ. δεν θα πρέπει να απαγορευτεί επειδή ήταν ουσιαστικά ασφαλής.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνουν Lasik* ή άλλες διαδικασίες διόρθωσης των ματιών για τη βελτίωση της όρασης των πυροσβεστών.

*Γενικά προτιμότερη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η PRK, καθώς διατηρείται καλύτερα η αρχιτεκτονική του κερατοειδούς.

Συμπέρασμα

Μπορούν οι πυροσβέστες να φοράνε φακούς επαφής;

Ναι, τουλάχιστον οι Αμερικανοί πυροσβέστες μπορούν να φορούν φακούς επαφής ενώ εργάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληρούν ένα ελάχιστο πρότυπο στο τεστ όρασης, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση ορισμένων προβλημάτων όρασης, αλλά σίγουρα όχι για όλα τα επίπεδα του προβλήματος. Υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με τη χρήση φακών επαφής και αναπνευστικών συσκευών (Α.Σ.Α.Κ), αλλά όχι τόσο πολλά ώστε να δυσκολευτείτε υπερβολικά για να τα αντιμετωπίσετε.

Στη σύγχρονη πυροσβεστική υπηρεσία, οι φακοί επαφής έχουν εφαρμογή στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά πάντα να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιά, σε περίπτωση που χρειαστεί να απαλλαγείτε από τους φακούς σας.

Μετάφραση για το Fire Rescue Pedia, Τασιός Γιώργος
Τεχνική επιμέλεια άρθρου, Δημήτρης Σταματόπουλος,  Σμηναγός (ΥΙ)

Πηγή άρθρου : https://firefighterinsider.com

(Visited 33 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.