Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19

Βαθμολογία

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19, εκθέτοντας τους πυροσβέστες σε ακόμα περισσότερους κινδύνους.

Του Luke Montrose

Δύο δυνάμεις της φύσης συγκρούονται στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και οι δασοπυροσβέστες  έχουν «εγκλωβιστεί» ανάμεσα τους. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο καπνός που εισπνέουν οι πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες πυρόσβεσης καθιστούν δύσκολες τις προφυλάξεις όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών, αυξάνοντας την πιθανότητα ταχείας εξάπλωσης του ιού μόλις εισέλθει σε ένα πυροσβεστικό καταυλισμό.

Ως περιβαλλοντολόγος τοξικολόγος, έχω περάσει την τελευταία δεκαετία διευρύνοντας την κατανόησή μας ως προς το πώς η έκθεση στον καπνό του ξύλου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Μεγάλο μέρος της τρέχουσας έρευνάς μου επικεντρώνεται στην προστασία της μακροχρόνιας υγείας των δασοπυροσβεστών και των κοινοτήτων που υπηρετούν.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και παρατεταμένη βλάβη COVID-19

Οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει εδώ και πολύ καιρό ότι ο αέρας που αναπνέουν μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους, κάτι που χρονολογείται περισσότερο από 2.000 χρόνια από τον Ιπποκράτη στην πραγματεία του “Περί αέρος, υδάτων και τόπων”. Σήμερα, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ερευνητών ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τα  πολύ λεπτά σωματίδια που ονομάζονται PM2.5, επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης  ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Τα σωματίδια αυτά είναι 50 φορές μικρότερα από ένα κόκκο άμμου και μπορούν να «ταξιδέψουν» βαθιά στους πνεύμονες.

Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν το 2014 ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να αυξήσουν το ιικό φορτίο στους πνεύμονες και μειώνουν την ικανότητα των εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα να απομακρύνουν τους ιογενείς εισβολείς. Ερευνητές στην Μοντάνα συνέδεσαν αργότερα την επίδραση αυτή με τον καπνό του ξύλου. Διαπίστωσαν ότι τα ζώα που εκτέθηκαν σε καπνό ξύλου 24 ώρες πριν εκτεθούν στον παθογόνο παράγοντα, κατέληξαν να έχουν περισσότερο παθογόνο στους πνεύμονές τους. Η έκθεση στον καπνό του ξύλου μείωσε την ικανότητα των μακροφάγων να καταπολεμήσουν  την αναπνευστική λοίμωξη.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19
Firefighters operate at Ellinika village on Evia island, about 176 kilometers (110 miles) north of Athens, Greece, Monday, Aug. 9, 2021 – Copyright Petros Karadjias

Η έρευνα για τους κορονοϊούς υποδεικνύει πλέον ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση PM2.5, που παράγεται από πηγές όπως οι πυρκαγιές, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα οχήματα, μπορεί να κάνει τον ιό ιδιαίτερα θανατηφόρο.

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν δεδομένα επιπέδου νομού σε εθνικό επίπεδο φέτος την άνοιξη και διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση της ποσότητας των PM2.5 από τη μία κομητεία στην άλλη σχετιζόταν με μεγάλη αύξηση του ποσοστού θανάτων από COVID-19. Ενώ ακόμα & μικρές αυξήσεις των PM2.5 ανέβασαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες για τους ηλικιωμένους ενήλικες, το μέγεθος της αύξησης για την COVID-19 ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πριν από την διεξαγωγή της συνήθους διαδικασίας αξιολόγησης, για να βοηθήσουν στην προειδοποίηση των ανθρώπων για τους κινδύνους.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένου του καπνού του ξύλου, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο οι δασοπυροσβέστες  να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της COVID-19. Οι γιατροί έχουν επίσης διαπιστώσει παρατεταμένη βλάβη στην καρδιά και τους πνεύμονες σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19, γεγονός που εγείρει πρόσθετες ανησυχίες για τους ανθρώπους που ασκούν σωματικά απαιτητικές εργασίες όπως η πυρόσβεση.

Μαθήματα από το “camp crud

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού μάλλον δεν εκπλήσσει τους έμπειρους πυροσβέστες. Είναι ήδη εξοικειωμένοι με το “camp crud”, μια συνδυασμένη ασθένεια του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που συνοδεύεται από βήχα και κόπωση και η οποία έχει γίνει συνήθης στους καταυλισμούς πυρόσβεσης. Η ασθένεια φαίνεται να έχει αυξητική τάση προς το τέλος της αντιπυρικής σεζόν, γεγονός που συνάδει με την ιδέα ότι η επανειλημμένη έκθεση στον καπνό μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19
Fire camps leave little room for social distancing. AP Images/Ted Warren

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσει την Covid-19

Περαιτέρω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο καπνός των δασικών πυρκαγιών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων μπορούν να βρεθούν σε μια μελέτη για τη γρίπη που εξέτασε δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δέκα (10) ετών στη Μοντάνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση στον καπνό των δασικών πυρκαγιών επηρεάζει τα ποσοστά γρίπης μήνες αργότερα.

Πώς να προστατεύσετε τους πυροσβέστες από την COVID-19

Οπότε, τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εξάπλωση της COVID-19 μεταξύ των δασοπυροσβεστών ;

Κατευθυντήριες οδηγίες που κυκλοφόρησαν τον Μάιο από το Εθνικό Διακλαδικό Πυροσβεστικό Κέντρο, το οποίο συντονίζει τους πόρους πυρόσβεσης για τις δασικές πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζει ότι ο καπνός των πυρκαγιών “μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στη λοίμωξη COVID-19, να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης και να αποτελέσει κίνδυνο για όσους αναρρώνουν από COVID-19”.

Η Εθνική Ομάδα Συντονισμού Δασικών Πυρκαγιών ενθαρρύνει τις ομάδες πυρόσβεσης να βεβαιώνονται ότι έχουν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και να διατηρούν ιστορικό  των συμπτωμάτων ούτως ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται οι ασθένειες και ο ιός να περιοριστεί.

Η οδηγία αυτή ορίζει επίσης να εξοπλιστούν οι καταυλισμοί για καλύτερη υγιεινή, όπως η προσθήκη σταθμών πλύσης χεριών και κινητές μονάδες ντους, καθώς και την παροχή πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, δίνοντας την δυνατότητα απομόνωσης και τον συντονισμό της επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ατομικές  σκηνές θα επέτρεπαν επίσης την αποτελεσματικότερη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Όλα αυτά είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των ταχέως μεταβαλλόμενων συνθηκών μιας δασικής πυρκαγιάς. Οι κατασκηνώσεις πυρκαγιάς μπορεί να περιλαμβάνουν εκατοντάδες άτομα. Ένας διοικητικός έλεγχος που εφαρμόζεται είναι η δημιουργία πυροσβεστικών “θαλάμων” ή μικρές ομάδες που εργάζονται, τρώνε και κοιμούνται μαζί μακριά από άλλες παρόμοιες ομάδες. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες εξάπλωσης του ιού και διευκολύνει τον περιορισμό – απομόνωση  σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος.

Το προσωπικό της κατασκήνωσης μπορεί επίσης να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση έχοντας ατομικά τεστ (self test)  για τον κορονοϊό ακολουθώντας τα πρωτόκολλα για τον προκαταρκτικό έλεγχο, την καραντίνα και την απομάκρυνση των μολυσμένων πυροσβεστών από το πεδίο.

Οι ερευνητές πρόσφατα μοντελοποίησαν πρόσφατα τα οφέλη του Προ συμπτωματικού ελέγχου και της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19 σε πυροσβεστικούς καταυλισμούς. Διαπίστωσαν ότι οι τεχνικές διαλογής μπορεί να λειτουργήσουν για πυροσβεστικές κατασκηνώσεις που εγκαθίστανται για λίγες ημέρες, ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν πιο αποτελεσματική σε σενάρια πυρκαγιών που διήρκεσαν εβδομάδες ή μήνες.

Ο αριθμός των δασοπυροσβεστών έχει ήδη μειωθεί σε πολλές περιοχές λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά οι αριθμοί αυτοί μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα περιορισμένοι καθώς προχωρά η αντιπυρική περίοδος. Υπάρχει ο φόβος ότι τα κρούσματα COVID-19 μαζί με τα κρούσματα της “camp crud”,  τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως COVID-19, θα μπορούσαν να εξαντλήσουν σοβαρά τον αριθμό των πυροσβεστών.

Η ασφάλεια των αγροτικών δυτικών κοινοτήτων εξαρτάται από τους δασοπυροσβέστες  και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η προστασία της υγείας τους συμβάλλει επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ελεύθερη απόδοση, Μετάφραση για το Fire Rescue Pedia, Γιώργος Τασιός
Αναδημοσίευση απο το https://theconversation.com
Luke Montrose (Assistant Professor of Community and Environmental Health, Boise State University)

(Visited 42 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.