Εκχιονισμός 2012-2013

Βαθμολογία

15/12/2012

Ένα επίκαιρο θέμα με το οποίο δυστυχώς ΔΕΝ ασχολούνται τα Μ.Μ.Ε (αλλά και οι «υπεύθυνοι» πολλές φορές) είναι αυτό του εκχιονισμού.
Τα πρώτα χιόνια έκαναν για τα καλά την εμφάνιση τους σε ορεινές (και όχι μόνο) περιοχές.
Έγιναν και οι αντίστοιχες «συσκέψεις» των συντονιστικών οργάνων για την «αντιμετώπιση» των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την χιονόπτωση και τον παγετό, και σε γενικές γραμμές, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, από τις «συσκέψεις» προέκυψε ότι η «κρατική μηχανή» είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα…

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η «κρατική μηχανή» στον τομέα του εκχιονισμού, έχει «βλάβη» εδώ και χρόνια.
Ο στόλος εκχιονιστικών μηχανημάτων (αλατιέρες, φρέζες, κλπ) είναι ελλιπέστατος κάτι που αναγκάζει το «κράτος» να δημοπρατεί οδικά σημεία προκειμένου να τα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό και την εμπειρία γι αυτή τη δουλειά.
Τα όποια κρατικά εκχιονιστικά μηχανήματα συμμετέχουν και αυτά , αλλά όπως είπαμε πιο πάνω, είναι πολύ λίγα σε αριθμό σε σχέση με τον αριθμό των ιδιωτικών εταιριών.

Το εθνικό οδικό δίκτυο, η Εγνατία Οδός, η Π.Α.Θ.Ε, οι Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, κλπ, υποστηρίζονται από εκχιονιστικά μηχανήματα ιδιωτικών εταιριών.
Η διαδικασία αυτής της υποστήριξης είναι απλή θα λέγαμε.
Κάθε χρόνο γίνονται οι δημοπρασίες και αφού ολοκληρωθούν ο εργολάβος – οι που πήραν τα όποια τμήματα δρόμων, μεταφέρουν στους κατά τόπους εκχιονιστικούς σταθμούς μηχανήματα προκειμένου να επέμβουν όταν χρειαστεί.

Εδώ να κάνω μια παρένθεση λέγοντας ότι φέτος παρόλο που ήδη έπεσαν και πέφτουν χιόνια, υπάρχουν μέρη τα οποία ΔΕΝ έχουν ακόμα δημοπρατηθεί.

Είδαμε σε πρόσφατα δημοσιεύματα ότι ΚΑΙ στον εκχιονισμό φέτος (όπως και πέρσι) θα έχουμε περικοπές.
Αλήθεια, τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι το κράτος ΔΕΝ θα πληρώσει επιφυλακές σε χειριστές

Σημαίνει ότι θα κάνουν «οικονομία» στο αλάτι;
Σημαίνει ότι οι έδρες θα έχουν λιγότερα μηχανήματα από τα προβλεπόμενα;
Σημαίνει ότι ΞΑΝΑ θα κλείσουν η Εγνατία και άλλα σημεία;
Και μιλάμε για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο.
ΝΑ πάμε όμως και στους χώρους Ευθύνης των Ο.Τ.Α.
Εκεί που ΔΕΝ υπάρχει καθόλου εξοπλισμός για την αντιμετώπιση παγετού, η αν υπάρχει είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ και ακατάλληλος σε πολλές περιπτώσεις.

Καλό θα ήταν να βγει κάποιος αρμόδιος και να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τον εκχιονισμό 2012 – 2013, να ενημερώσει σχετικά με τις «περικοπές» κλπ.
Διαβάσαμε μια είδηση ότι στα Γρεβενά τα εκχιονιστικά δεν έχουν χειριστές λόγο περικοπών.
Τελικά τι συμβαίνει;

Θα έχουμε ΚΑΙ φέτος κλειστούς δρόμους για μέρες;
Καιρός είναι να δοθούν απαντήσεις.

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

(Visited 3 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.