Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Το παρόν και οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού

Βαθμολογία

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Του Γεώργιου Τασιού*

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ως σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον εξοπλισμό ενός απλού ασθενοφόρου & μίας κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ. Ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που κινούνται στην επικράτεια είναι απλά ασθενοφόρα, κινητές μονάδες (με ιατρό)  συναντάμε συνηθέστερα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Τα ασθενοφόρα στελεχώνονται (κατά κύριο λόγο) από απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ της ειδικότητας Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου ( φοίτηση 5 εξαμήνων), πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΠΕΠ και με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Παρακάτω θα γνωρίσουμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαρτίζει το απλό ασθενοφόρο & μία κινητή μονάδα. Η τοποθέτηση των υλικών εντός του οχήματος ποικίλει ανάλογα το όχημα ( Mercedes – VW – Peugeot – Citroen ) και την διαρρύθμιση των ερμαρίων στην καμπίνα των ασθενών.

 

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Φορείο (τροχήλατο)
συνοδεύεται από στρώμα και δύο ζώνες πρόσδεσης ασθενούς, μέγιστο βάρος αντοχής 170 Κιλά
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Φορείο διαιρούμενο (scoop stretcher)
Χαρη στη λειτουργία του pick up που επιτυγχάνεται από τις δύο διαμήκεις άκρες του, είναι δυνατό να τοποθετηθεί το φορείο κάτω από τον ασθενή χωρίς να είναι απαραίτητη η μετακίνησή του/της. Το φορείο σκούπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανυψώσει, να μετακινήσει ή να μεταφέρει την πλειονότητα των ασθενών
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Σανίδα ακινητοποίησης ( με ιμάντα τύπου t-straps «χταπόδι»)
Η άκαμπτη σανίδα ακινητοποίησης Rock Pin / Rock Pin Max παρέχει ένα σύστημα αποκατάστασης, μεταφοράς και ακινητοποίησης του ασθενή με υπόνοια τραυματισμού των σπονδύλων. Η σταθεροποίηση στο φορείο, με τους σύστημα Rock Straps που είναι από nylon/strap®, επιτρέπει τη ανύψωση του ασθενή ακόμα και σε κάθετη θέση, κατά τον απεγκλωβισμό ή μεταφορά σε δύσκολες καταστάσεις. Ο ιμάντας τύπου t-straps είναι Ένα πρακτικό και ισχυρό σύστημα για την ακινητοποίηση και τη συγκράτηση των ασθενών πάνω στη σανίδα ακινητοποίησης ή άλλες συσκευές. Προσαρμόζεται σε όλες τις σανίδες ακινητοποίησης σπονδυλικής στήλης και σε όλους τους ασθενείς, χάρη στο σύστημα επέκτασης στη διαμήκη ζώνη.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Σταθεροποιητές κεφαλής (head immobilizer)
Το σύστημα ακινητοποίησης κεφαλιού έχει μελετηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη ακινητοποίηση του τραυματισμένου ασθενή. Εάν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με σανίδα ακινητοποίησης και σκληρό αυχενικό κολλάρο, επιτρέπει την μεταφορά του ασθενή που είναι σε κρίσιμη κατάσταση σε μακρινά και άβολα ταξίδι. Η σωστή σταθεροποίηση του κεφαλιού δίνει επίσης την δυνατότητα στον διασώστη να χρησιμοποίησει περισσότερο χρόνο για επιπλέον φροντίδα του ασθενή, έχοντας τον αυχένα σε ασφάλεια.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Γιλέκο απεγκλωβισμού (extrication device)
Το σύστημα απεγκλωβισμού SED Spencer είναι ένα εργαλείο για απεγκλωβισμό και ακινητοποίηση σπονδυλικής στήλης, ιδανικό για χρήση σε όλες τις επείγουσες καταστάσεις. Είναι κατάλληλο για θύματα που είναι εγκλωβισμένα σε οχήματα, κτήρια που κατέρρευσαν και σε δύσκολες περιοχές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκύους, παιδιά και βρέφη. Είναι ιδανικό για ακινητοποίηση του ισχίου και της λεκάνης σε περίπτωση κατάγματος. Υπάρχει κ σε XL διάσταση για υπερβαρους ασθενείς
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Καρέκλα μεταφοράς ασθενή (Stair chair)
Ένα σχέδιο αρμονικό και ουσιώδες, μία συμπαγής και ελαφριά δομή μαζί με ένα εύκολο και ασφαλή χειρισμό καθιστούν αυτές τις καρέκλες ιδανικά και απαραίτητα εργαλεία για χρήση στην έκτακτη ανάγκη, είτε σε νοσοκομειακό είτε σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Για τη βελτίωση της μεταφοράς, οι χειρολαβές στο πίσω μέρος είναι διαθέσιμες σε δυο διαφορετικά ύψη. Οι εμπρόσθιες χειρολαβές είναι τηλεσκοπικές και τα άκρα μπορούν να διπλωθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος κατά την αποθήκευση.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Στρώμα πολυτραυματία (κενού)
Το CDK είναι ένα κλασικό στρώμα κενού, γερό και αξιόπιστο. Στο κάτω μέρος του CDK υπάρχει περιμετρικά ένα σχοινί με χειρολαβές ενισχυμένες με Santoprene® για τον εύκολο χειρισμό του. Στο άνω τμήμα ο συνδυασμός του σκοινιού και των λαβών χρησιμεύει ως γερή θηλιά για την τοποθέτηση των ιμάντων περίδεσης του ασθενή. Το άνω τμήμα είναι πορτοκαλί και το κατώ τμήμα γκρί. Η βαλβίδα on/off από επιχρωμιωμένο ορείχαλκο διαθέτει ενσωματωμένη υποδοχή για το λαστιχένιο σωλήνα, είναι ανθεκτική σε όλες τις θερμοκρασίες και εγγυάται απεριόριστη διάρκεια χρήσης
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Αυχενικοί κηδεμόνες (ρυθμιζόμενοι)
Ενηλίκων & Παιδιατρικοί. Μια παγκόσμια πρωτιά, το πρώτο αυχενικό κολάρο κατασκευασμένο με μια νέα μέθοδο φορμαρίσματος που ονομάζεται co-moulding που ενώνει δύο διαφορετικά υλικά: ένα ημι-άκαμπτο και δομικό, με ένα μαλακό και άνετο. Υλικά με εξαιρετική αντοχή έχουν ενωθεί, για να δημιουργήσουν ένα κολλάρο, που διαφέρει από τα άλλα κολλάρα του εμπορίου, δεν έχει μηχανισμό σταθεροποίησης μεταξύ των δύο υλικών. Αυτός ο αυχενικος κηδεμόνας γεννήθηκε και σχεδιάστηκε για να μειώσει τα προβλήματα της προμήθειας και αποθήκευσης, κάνοντας τη δουλειά του προσωπικού των επειγόντων πιο εύκολη, χάρη στη δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους για διάφορους ασθεείς. Δεν είναι δυνατόν, λόγω χώρου ή προϋπολογισμού να εξοπλίσεις μια ομάδα διάσωσης με διάφορα κολλάρα, διαφόρων μεγεθών, το συγκεκριμένο κολλάρο είναι η απάντηση που εγγυάται αυχενική ακινητοποίηση για τραυματίες. Το μοντέλο ενηλίκων είναι κατάλληλο για τέσσερα μεγέθη, το παιδιατρικό μοντέλο είναι κατάλληλο για τρία μεγέθη.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Νάρθηκες Αέρος
(διάφορα μεγέθη για άνω & κάτω άκρα)
Οι αερονάρθηκες Spencer Air Splint, ευέλικτοι και απλοί στη χρήση, χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση καταγμάτων χεριού και ποδιού, ασκώντας ομοιόμορφη πίεση γύρω από το άκρο και εγγυούνται σταθερότητα και άνεση του ασθενή. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι το φερμουάρ. Είναι κατασκευασμένοι από εύκαμπτο, πλαστικό υλικό, συγκολλημένο με τη μέθοδο υψηλής συχνότητας πάνω σε φύλλο PVC, που τους προσδίδει αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Το υλικό κατασκευής τους επιλέχθηκε ώστε να είναι ελαφρύς, αντι-αλλεργικοί, και διαφανείς ώστε νε επιτρέπουν τον έλεγχο των τραυμάτων. Η πίεση του αεροθαλάμου μπορεί να ρυθμιστεί προσθέτοντας ή αφαιρώντας αέρα, μέσω της βαλβίδας. Είναι ακτινοδιαπερατοί.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Νάρθηκες αλουμινίου
Αυτό το ιδιαίτερο σύστημα ακινητοποίησης έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου είναι καλυμμένο με πολυπροπυλένιο, αδιαπερατό από υγρά και αίμα. Όταν τοποθετείται κατά μήκος, ο νάρθηκας γίνεται μια ημίσκληρη υποστήριξη των άκρων. Η επιφάνεια είναι μαλακή και αρκετά ανθεκτική, απολυμαίνεται και ξαναχρησιμοποιείται. Λόγω του μικρού μεγέθούς του, μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε όλα τα κιτ πρώτων βοηθειών
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής AED
(με pads ενηλίκων & παιδιατρικά)
O Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής ZOLL AED Plus® συνεχίζει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για το σχεδιασμό, την αξιοπιστία, την αντοχή και την απόδοση. Μόνο τα μισά των θυμάτων ξαφνικής καρδιακής ανακοπής θα χρειαστούν αρχικά ένα σοκ, αλλά όλα απαιτούν υψηλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ. Ο AED Plus καθοδηγεί τους ανανήπτες για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ υψηλής ποιότητας και θα παραδώσει ένα σοκ, αν χρειαστεί.Η τεχνολογία Real CPR Help® παρέχει σε πραγματικό χρόνο ανατροφοδότηση σχετικά με ρυθμό και το βάθος των θωρακικών συμπιέσεων και υποστηρίζει τους διασώστες με ενσωματωμένο κείμενο, φωνή και οπτικές οδηγίες. Πενταετούς διάρκειας μπαταρία και ηλεκτρόδια pads σημαίνει λιγότερες αντικαταστάσεις, βελτιωμένη ετοιμότητα και το όφελος από ένα πολύ χαμηλό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Αναρρόφηση (Suction Unit) με ρύγχος Yankauer
H αναρρόφηση μπαταρίας ρεύματος είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό ABS αντικραδασμικό υλικό για αυξημένη αντοχή και με μεγάλο βαθμό προστασίας έναντι εισροής υγρών στο εσωτερικό της, για χρήση και υπό βροχή στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η υψηλή απόδοσης αναρρόφηση εξασφαλίζεται μέσω διπλής εμβολοφόρου αντλίας (oil free) που περιορίζει στο ελάχιστο τις ανάγκες συντήρησης.
Η χρήση της είναι για την απορρόφηση υγρών (αίματος , εμμέτου, εκκρίσεων ) από την στοματική κοιλότητα κατά κύριο λόγο
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Πιεσόμετρο
Το αναλογικό πιεσόμετρο είναι μια μηχανική συσκευή μέτρησης αρτηριακής πίεσης που χρησιμοποιείται στον βραχίονα (Συνήθως). Είναι σχεδιασμένο για να παρέχει ευκολία στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Στηθοσκόπιο
3Μ Littmann Classic III με ρυθμιζόμενο διάφραγμα και διπλό κώδωνα και ακουστικά στηθοσκοπίου. Ο κώδωνας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα με την τελευταία τεχνολογία για καλύτερο σχήμα. Η τεχνολογία ρυθμιζόμενου διαφράγματος επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να ακούσουν διαφορετική συχνότητα ήχων με απλή ρύθμιση της πίεσης στον κώδωνα. Κρατήστε το κώδωνα με ελαφριά πίεση για να ακούσετε χαμηλής συχνότητας ήχους, πιέστε λίγο περισσότερο για να ακούσετε υψηλότερης συχνότητας ήχους. Παράλληλα η παιδιατρική πλευρά επιτρέπει να ακροαστείτε παιδιά ή ασθενείς με μικρό βάρος και καρωτίδες.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Παλμικό οξυμετρο
Το οξύμετρο H100B της εταιρείας Edan, είναι ένα απλό οξύμετρο για την παρακολούθηση ασθενών, από επιτόπιους ελέγχους μέχρι και συνεχής παρακολούθηση. Όλα τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν σε PC για επιπλέον επεξεργασία.
Χαρακτηριστικά : Οθόνη LCD. RTC(Realtime clock )οθόνη. Έλεγχος φωτισμού και αυτόματη απενεργοποίηση για εξοικονόμηση ενέργειας. Προσδιορισμός του παλμού. Εμφάνιση αριθμητική και σε κυματομορφή. Μεγάλη διάρκεια ζωής: 4 ΑΑ για 48 ώρες ή Ni-MH επαναφορτιζόμενες. Μεγάλη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων. Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν και να επεξεργαστούν από H/Y Με ηχητική και ορατή ειδοποίηση
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Σακχαρόμετρο
Προσφέρει μια αξιόπιστη μέτρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα υποβοηθώντας τον προνοσοκομειακό διασωστη στην διαχείριση ( κατά κύριο λόγο) διαβητικών ασθενών
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Θερμόμετρο ( Ορθού , μασχάλης , υπερύθρων )
Υποβοηθά στην μετρηση τις θερμοκρασιας του ασθενη ( ένα εκ των ζωτικών σημείων )
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Αυτοδιατεινόμενος ασκός AMBU (BVM)
Η Ambu σιλικόνης είναι ένα προϊόν σχεδιασμένο για να παρέχει την απαραίτητη απόδοση και αξιοπιστία που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσιμων περιστατικών ανάνηψης ενηλίκων ασθενών. Ο ασκός αναζωογόνησης ενηλίκων είναι κατασκευασμένος απο υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που παρέχει την άριστη αφή και επαναφορά του ασκού. Επίσης, το περιστρεφόμενο σύστημα σύνδεσης του ασκού με τον ασθενή, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τραυματισμού των αεραγωγών και επιτρέπει την εύκολη αλλαγή θέσης ανάνηψης του διασώστη. Επιπρόσθετα, η υποδοχή για την σύνδεση της αμπού ενηλίκων με την παροχή οξυγόνου είναι καινοτομικά κατασκευασμένη και περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, επιτρέποντας τη συνδυαζόμενη χρήση του ασκού με τη φιάλη χωρίς να διπλώνει ο σωλήνας παροχής οξυγόνου
Ο ασκός ανάνηψης δεν περιέχει Latex και διατίθεται πλήρης με μια μάσκα ενηλίκων, ρεζερβουάρ οξυγόνου και σωλήνα για την σύνδεση με φιάλη. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει τον ασκό να διπλώνει, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση του μέσα σε σακίδια επειγόντων, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Στοματοφαρυγγικοί αεραγωγοί
Ο στοματοφαρυγγικός αεραγωγός ή αεραγωγός Guedel βοηθάει στην απελευθέρωση του αεραγωγού, καθώς ανατάσσει την οπίσθια μετατόπιση της γλώσσας και της μαλθακής υπερώας σε ασθενείς χωρίς συνείδηση. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη για χρήση από νεογνά μέχρι μεγαλόσωμους ενήλικες
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Ρινοφαρυγγικοί αεραγωγοί
O ρινοφαρυγγικός αεραγωγός μπαίνει από την μύτη, είναι λιγότερο ερεθιστικός (από τον στοματοφαρυγγικό) και γίνεται καλύτερα ανεκτός ακόμα και από ασθενείς που δεν έχουν πλήρη απώλεια συνείδησης. Ο ρινοφαρυγγικός αεραγωγός μπορεί να είναι σωτήριος για τη ζωή ασθενών με σφιγμένα δόντια, τριγμό ή γναθοπροσωπικές κακώσεις, όπου η εισαγωγή ενός στοματοφαρυγγικού είναι αδύνατη.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Λαρυγγικές μασκες (υπεργλωδικές συσκευές) LMA
Η λαρυγγική μάσκα Unique του οίκου LMA™ Αμερικής είναι η αυθεντική και πιο δημοφιλής λαρυγγική μάσκα με cuff που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο απο χιλιάδες ιατρούς, προσφέροντας ευελιξία, ασφάλεια και αποδεδειγμένη αξιοπιστία. Αυτό που κάνει την λαρυγγική μάσκα LMA Unique™ τόσο ευπροσάρμοστη είναι η χρησιμότητα της σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά για γενική αναισθησία στο χειρουργείο, στα τροχήλατα αναζωογόνησης που χρησιμοποιούνται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα για τα ασθενοφόρα ώς συσκευή ανάνηψης, όταν η διασωλήνωση δεν είναι δυνατή.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων H LMA SUPREME
είναι μία καινοτόμος υπεργλωττιδική συσκευή διαχείρισης αεραγωγού και επιτρέπει την πρόσβαση στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα επιτυγχάνοντας το διαχωρισμό τους. Φέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικής εκκένωσης του στομάχου διαμέσου ενός αυλού ο οποίος αποτελεί συνέχεια του οισοφάγου του ασθενούς και βοηθά στην εκτόνωση των γαστρικών περιεχομένων μειώνοντας τον κίνδυνο εισρόφησης από αναγωγή παρέχοντας τη δυνατότητα για την τοποθέτηση Levin.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Η i-gel του οίκου Intersurgical Αγγλίας, είναι μια καινοτομική υπεργλωττιδική συσκευή διαχείρισης του αεραγωγού που αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των ετών εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης. Κατασκευασμένη από θερμοπλαστικό ελαστομερές ιατρικής χρήσης, η λαρυγγική μάσκα i-gel έχει σχεδιαστεί σε τέλεια αρμονία με την ανατομία, για να παρέχει την ανατομική διασφάλιση του φάρυγγα και του λάρυγγα, αποφεύγοντας παράλληλα τα πιθανά τραύματα συμπίεσης.

Μάσκες χορήγησης οξυγόνου

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Ρινικός καθετήρας (Γυαλάκια)
Με τη ρινική κάνουλα ,γνωστή και ως γυαλάκια , μπορούν να χορηγηθούν Συγκεντρώσεις οξυγόνου 24% – 45% με ταχύτητες Ροής 1 ως 6 lit/min. Οι ρινικοί καθετήρες είναι εύκολοι στη χρήση και καλά ανεκτοί από τους περισσότερους ασθενείς.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Απλή μάσκα
Η απλή μάσκα (Εικόνα 2) παρέχει συγκεντρώσεις οξυγόνου 40% – 60% με ταχύτητα ροής 5 – 10 lit/min, (5 lit/min είναι η ελάχιστη ρύθμιση για πρόληψη επανεισπνοής του CO2). Η μάσκα αυτή έχει αεραγωγούς στις δυο πλευρές της, που επιτρέπουν την είσοδο ατμοσφαιρικού αέρα κατά την εισπνοή, αραιώνοντας έτσι την συγκέντρωση του χορηγούμενου οξυγόνου.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Μάσκα Venturi
Η μάσκα Venturi πήρε το όνομά της από το φαινόμενο Venturi, μια ειδική εφαρμογή της αρχής του Bernulli. Διαθέτει συνολικά: μια μάσκα με δυο μεγάλες οπές στα τοιχώματα της και σπειροειδή σωλήνα 15cm που συνδέεται στο άκρο της, ενώ το άλλο άκρο του σωλήνα συνδέεται σε ένα κεντρικό ακροφύσιο με πολύ στενό στόμιο απ’ όπου διοχετεύεται το οξυγόνο και με τη ρύθμιση της επιτοίχιας ροής και την εναλλαγή ακροφυσίων διαφόρων διαμέτρων, εξασφαλίζονται οι συγκεκριμένες και σταθερές πυκνότητες Ο2 (24% – 60%).
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Μάσκα με ασκό (μη επανεισπνοής)
Η μάσκα μη επανεισπνοής (η αλλιώς, μάσκα υψηλής συγκέντρωσης οξυγόνου) παρέχει στον ασθενή την υψηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου που μπορεί να χορηγηθεί με μάσκα κατά την αυτόματη αναπνοή (60%- 100% με ροή 10 – 15 lit/min). Χρησιμοποιείται για βραχείας διάρκειας υποστήριξη στον ασθενή, που χρήζει υψηλής συγκέντρωσης Ο2
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Μάσκα νεφελοποίησης
Η μάσκα νεφελοποίησης χρησιμοποιείτε για την νεφελοποίηση φαρμάκων (π.χ. βρογχοδιασταλτικά) ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Επιδεσμικό υλικό

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Υλικά αντιμετώπισης αιμορραγίας

Αιμοστατικός επίδεσμος

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών ΜονάδωνΟ αιμοστατικός επίδεσμος Trauma Fix ειδικά σχεδιασμένος για την υποστήριξη τραυμάτων με μεγάλη αιμορραγία. Εφαρμόζει σταθερά και ασκεί την απαραίτητη πίεση Σε διάσταση  15 x 18 cm με υψηλή απορροφητικότητα αίματος και υγρών Κλείσιμο με Velcro για γρήγορη εφαρμογή ακόμη και με το ένα χέρι Ατομικά συσκευασμένο σε αποστειρωμένη συσκευασία.

 

 

Ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης (Tourniquet)

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών ΜονάδωνΟ ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης SOF™TT – Wide είναι κατάλληλος για χρήση από στρατιωτικό προσωπικό αλλά και Προνοσοκομειακούς , για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρτηριακής αιμορραγίας σε τραύματα από πυροβολισμούς, μαχαιρώματα ή ακόμη και ακρωτηριασμούς άκρων.

 • Πλατύς ιμάντας 4 εκατοστών που αυξάνει την περιοχή πίεσης και την άνεση του τραυματία
 • Μοναδικός σχεδιασμός της πόρπης για ταχεία πρόσδεση και απελευθέρωση
 • Ανθεκτικότερη και πιο ελαφριά κατασκευή με τη χρήση υλικών από κράματα αλουμινίου
 • 25% ελαφρύτερο από το βασικό SOF™TT και μικρότερο σε μέγεθος για ευκολία στην αποθήκευση
 • Κοινός τρόπος εφαρμογής σε όλα τα μέλη του σώματος

Υλικά αντιμετώπισης εγκαυμάτων

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών ΜονάδωνΑλοιφή υδρογέλης

Το προϊόν είναι κατάλληλο για επείγουσα φροντίδα σε εγκαύματα, συγκάματα και εγκαύματα που προκύπτουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Επιπρόσθετα, συμβάλει στην ενυδάτωση της περιοχής που καλύπτει. Καταπραΰνει και προστατεύει από την μόλυνση που δημιουργείται και χαρίζει ένα αίσθημα δροσιάς στην περιοχή του εγκαύματος, ανακουφίζοντας το. Απορροφά και διαλύει την θερμότητα και ελαχιστοποιεί το έγκαυμα. Φυσικό αντιβακτηριακό, ανακουφίζει ως ψυκτικό, από τον πόνο.

 

Γάζες διαφόρων διαστάσεων με υδρογέλη Επιθέματα υδρογέλης  σε διάφορες διαστάσεις . Ιδανικές για κάθε μορφής τοπικά εγκαύματα 1ου έως 3ου βαθμού.

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών ΜονάδωνΙδανικές για:

 • Μεσαίου μεγέθους εγκαύματα
 • Εγκαύματα προσώπου
 • Εγκαύματα χεριών & ποδιών

 

 

Υλικά αντιμετώπισης – προστασίας περιβαλλοντικού τραύματος  Υλικά για αντιμετώπιση υποθερμίας – θερμοπληξίας κ προστασίας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Σετ φλεβοκέντησης

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδωνφλεβοκαθετήρες (14-24G)
Για την ασφαλή ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων σε ασθενείς κάθε ηλικίας. ιμάντας αιμοληψίας Ο ιμάντας αιμοληψίας είναι ρυθμιζόμενος και είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικό υποαλλεργικό ελαστικό υλικό το οποίο δεν περιέχει λάτεξ.

 

 

 

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών ΜονάδωνΟ ρυθμιζόμενος ιμάντας αιμόστασης τοποθετείται εύκολα και γρήγορα ακόμα και με ένα χέρι, διαθέτει ανθεκτικό κλιπ ασφάλισης ενώ απελευθερώνεται άμεσα με την πίεση του κομβίου ταχείας απασφάλισης

 

 

 

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Αυτοκόλλητο επίθεμα σταθεροποίησης φλεβοκαθετήρα

Επιθέματα αυτοκόλλητα, αποστειρωμένα, για την συγκράτηση του φλεβοκαθετήρα από μη υφασμένο υλικό (non woven). Στο μέσο του επιθέματος και σε απόσταση ίση από τα άκρα υπάρχει ειδικό απορροφητικό επίθεμα (μαξιλαράκι) αντικολλητικό έτσι ώστε να μην κολλά στο σημείο καθετηριασμού Ταυτόχρονα το επίθεμα διαθέτει ειδική σχισμή για την υποδοχή και συγκράτηση του φλεβοκαθετήρα. Είναι αποστειρωμένα με ακτινοβολία «γ».Είναι διαπερατά στους υδρατμούς και τον αέρα και παρέχουν μεγάλη και γρήγορη απορροφητική ικανότητα εκκρίσεων. Είναι υποαλλεργικά, συνεπώς ιδιαίτερα φιλικά προς το δέρμα, χάρη στην ελεγχόμενη κολλητική μάζα. Είναι συσκευασμένα σε ατομική συσκευασία με ειδικού τύπου χαρτί.

 

3 way stop cock (συνδετικό) Στρόφιγγα τριών οδών 3-way.
Για την σύνδεση σε σύστημα ορού Δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών 2 συνδετικά luer lock

Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Συσκευές ορού
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Απλή ( 20 Σταγόνες = 1 g )
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Μικροσταγόνων ή «καρυδάκι» ( 60 Μικροσταγόνες = 1 g )

Οροί (διάφορα μεγέθη & τύποι)
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Oι πιο συνήθης τύποι που συναντούμε εντός ενός ασθενοφόρου είναι οι κάτωθι :

 • N/S 0,9% Φυσιολογικός ορός
 • R/L Ringers Lactated
 • Dextrose 5%
 • WFI Water For Injection

Φορητό ψυγείο

Χρησιμεύει για την ψύξη ορών για αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Φορητή φιάλη ιατρικού οξυγόνου

(3-6 Λίτρων) με κλείστρο 25 Ε , ενσωματωμένο ρυθμιστή ροής 0-15 Lt/min και πιστοποιημένες κατά π2010/35/EU
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Σταθερή φιάλη ιατρικού οξυγόνου

(10 λίτρων) με κλείστρο 25 Ε , πιστοποιημένες κατά π2010/35/EU
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Επιτοίχιο ροόμετρο & υγραντήρας

Έχει κλίμακα ρύθμισης από 1 έως 15 λίτρα ανά λεπτό, ανεπτυγμένη στα κατώτερα σημεία για παιδιατρική χρήση και έξοδο κατάλληλη για τοποθέτηση υγραντήρα.

Διαθέτει ταχυσύνδεσμο οξυγόνου για εύκολη τοποθέτησή του σε επιτοίχιες λήψεις οξυγόνου.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Τσάντα επειγόντων

(περιλαμβάνει ότι θα απαιτηθεί σε πρώτο χρόνο από τον Διασώστη στον τόπο του συμβάντος)
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Τσαντάκι φαρμάκων

(περιλαμβάνει συνήθως φάρμακα πρώτης γραμμής όπως: αδρεναλίνη, αμιοδαρόνη, Lasix, solu-cortef κ.α.)
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Σετ τοκετού

Συμπληρωματικά των παραπάνω υλικών θα συναντήσουμε σε μια κινητή μονάδα τα κάτωθι:

Μόνιτορ απινιδωτής (φορητός)

με δυνατότητες λήψης ηλεκτροκαρδιογραφήματος, λήψης οξυμετρίας , χειροκίνητης απινίδωσης (με επιλογή joule) ,δυνατότητες βηματοδότησης  & συγχρονισμένης απινίδωσης
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Αναπνευστήρας (φορητός)

για την διακομιδή διασωληνωμένων και μη ασθενών  «Weinman Medumat» . Έχει δυνατότητες ρύθμισης συχνότητας, όγκου & μέγιστης πίεσης αναπνοής
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Αντλίες έγχυσης ορού

(Χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο σε δια-νοσοκομειακές διακομιδές & αεροδιακομιδές)
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Λαρυγγοσκόπιο (με διάφορες λάμες)
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Ενδοτραχειακοί σωλήνες (Διάφορα μεγέθη) Παιδιατρικά & ενηλίκων
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα υλικά κ ο εξοπλισμός που υπάρχει στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Τα τελευταία χρόνια και με την αποδοχή δωρεών από διάφορους φορείς και εταιρείες έχουν εξοπλισθεί με συσκευές αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων LUCAS 3 κάποιες κινητές μονάδες σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα ασθενοφόρα μιας και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής .

Συσκευή αυτόματων Θωρακικών συμπιέσεων Lucas 3

Η συσκευή αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων  LUCAS CPR, σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας θωρακικές συμπιέσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (ERC 2015 Guidelines). To LUCAS CPR επιτρέπει σε εσάς και την ομάδα σας να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Είναι ο συνεργάτης σας, σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής όταν κάθε δευτερόλεπτο έχει σημασία. Βοηθά στην διατήρηση της ηρεμίας στη σκηνή, παρέχοντας ένα επιπλέον ζευγάρι χεριών και δίνοντας την δυνατότητα στους Προνοσοκομειακούς Διασώστες να επικεντρωθούν στις λοιπές ενέργειες που απαιτούνται κατά την διάρκεια της αναζωογόνησης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα στον προνοσοκομειακό χώρο  είμαστε αρκετά πίσω στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των ασθενοφόρων. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάμε πολύ πιο σύγχρονο εξοπλισμό ακόμα και στα απλά ασθενοφόρα.

Παραδείγματος χάρη, οι καρέκλες μεταφοράς ασθενή (stair chair) είναι με ερπύστριες κύλισης (σε ορισμένες είναι και ηλεκτροκίνητες) οι οποίες υποβοηθούν σημαντικά στην μεταφορά του  ασθενή δίχως την ανάγκη άρσης αυτού. Η άρση και μεταφορά ενός ασθενή σε κλιμακοστάσιο επιβαρύνει σημαντικά την σπονδυλική στήλη των προνοσοκομειακών διασωστών και υποκρύπτει κινδύνους (π.χ. απώλεια ισορροπίας κ τραυματισμός όλων των εμπλεκομένων)

Καρέκλα Stryker (με ερπύστριες κύλισης)

Η Μοναδική καρέκλα εκκένωσης και διάσωσης  Stryker Stair-PRO 6252C περιλαμβάνει τρεις στάνταρ ιμάντες για τον ασθενή – δύο συγκρατητήρες στήθους και ένα συγκράτημα αστραγάλου.

Η Συγκεκριμένη καρέκλα της Stryker Stair-PRO αποδεικνύεται επιστημονικά ότι μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού του χειριστή. Ανεξάρτητοι εργονομικοί εμπειρογνώμονες που βρέθηκαν ότι οι χρήστες Stair-PRO είχαν λιγότερη σωματική πίεση και κίνδυνο τραυματισμού στην πλάτη από τους χειριστές οποιασδήποτε από τις έξι μεγάλες ανταγωνιστικές καρέκλες.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Η θέση του χειριστή, η δυνατότητα ρύθμισης των χειρολαβών, η γωνία της διαδρομής και ο ενσωματωμένος έλεγχος καθόδου οδήγησαν τη Stair-PRO στην ασφαλέστερη καρέκλα στην κατηγορία προϊόντων

Καρέκλα Ferno (με ηλεκτροκίνηση στις ερπύστριες)
Η EZ-Glide Stair Chair με POWERTraxx παρέχει μέγιστη ασφάλεια και ισχύ κατά τη μεταφορά ενός ασθενούς πάνω ή κάτω από τις σκάλες.

Ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος κινητήρας του, η άμεση μετάδοση κίνησης και τα κινητά κομμάτια ωθούν και τραβούν φορτία ασθενούς έως και 230 Kg.

Το σύστημα καρέκλας και ερπύστριας φέρει το βάρος, αυξάνοντας την ασφάλεια του ασθενούς και μειώνοντας την κόπωση του χειριστή και τον κίνδυνο τραυματισμού.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Τα φορεία επίσης έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα όπου κ δίνουν λύσεις στην άρση υπέρβαρων ασθενών (π.χ. Ferno INʃX)

Οι καθημερινές λειτουργίες στον προνοσοκομειακό χώρο, όπως η άρση  και η άφεση καθώς και η φόρτωση και εκφόρτωση των φορείων στο ασθενοφόρο, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού του προσωπικού.

Αυτό συχνά οδηγεί σε χαμένες εργάσιμες ημέρες και ακόμη και σε χαμένη καριέρα. Το σύστημα iN∫X δημιουργήθηκε με εκτενή ανατροφοδότηση από επαγγελματίες του Προνοσοκομειακού χώρου για να σας προστατεύσει από τον κίνδυνο τραυματισμού σε κάθε βήμα της κλήσης και να διευκολύνετε τη δουλειά σας βελτιώνοντας παράλληλα την παροχή φροντίδας.

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στα μηχανήματα (διαγνωστικά) που υπάρχουν κατά κύριο λόγο εντός των κινητών μονάδων ( ΚΙΜ ) στην Ελλάδα. Από τα σημαντικότερα εργαλεία που υποβοηθούν σημαντικά τον προνοσοκομειακό Διασώστη είναι το μόνιτορ- απινιδωτής.
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων
Οι δυνατότητες των μόνιτορ έχουν αυξηθεί κάθετα , για παράδειγμα το εικονιζόμενο μόνιτορ απινιδωτής έχει τις κάτωθι λειτουργίες:

 • Διφασική τεχνολογία απινίδωσης ADAPTIV™ BIPHASIC από 2 έως και 360 Joules.
 • Χειροκίνητη λειτουργία απινίδωσης (Manual Mode).
 • Αυτόματη λειτουργία απινίδωσης (AED mode) με φωνητικές, οπτικές οδηγίες και μετρονόμο.
 • Λειτουργία αναίμακτης βηματοδότησης (Non Invasive Pacing).
 • Ασύρματη μεταφορά δεδομένων μέσω ενσωματωμένου
 • Λήψη ΗΚΓ/τος μέσω 3-πολικού,  5-πολικού ή 10-πολικού καλωδίου ΗΚΓ/τος.
 • Αυτόματη διάγνωση 12-πολικού ΗΚΓ/τος κατάλληλη και για παιδιά.
 • Sp02Οξυμετρία δακτύλου τεχνολογίας MASIMO κατάλληλη για ενήλικες, παιδιά, βρέφη.
 • SpC0/SpMet/ Αναίμακτη παρακολούθηση του μονοξειδίου του άνθρακα, /και μεθεμογκλομπίνης(που σχετίζονται με έκθεση σε χημικά και αέρια) τεχνολογία “Rainbow® Masimo2”κατάλληλη για ενήλικες, παιδιά και βρέφη.
 • CO2 καπνογράφος τεχνολογίας “Microstream”κατάλληλος για διασωληνωμένους και μη, ενήλικες και παιδιά.
 • Θερμοκρασία / μέτρηση θερμοκρασίας με μεγάλη γκάμα επιλογής αισθητήρων (Επιδερμικοί / Ουροδόχου κύστης (14F, 16F, 18F)/ Οισοφάγου / Πρωκτικοί).
 • NIBP, λειτουργία μέτρησης Αναίμακτης Πίεσης.
 • (IP)2 Κανάλια αιματηρής πίεσης.
 • Trend, γραφική απεικόνιση ζωτικών παραμέτρων (γράφημα που ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο).
 • Οθόνη LCD 8,4’’3ων καναλιών με διπλή λειτουργία – Έγχρωμη + Ασπρόμαυρη, για καλύτερη απεικόνιση κάτω από έντονο φωτισμό.
 • Θερμικό εκτυπωτή 3ωνκαναλιών, με χαρτί πλάτους 100 mm.
 • 2 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Li-Ion 5.7 A/h. Διάρκεια λειτουργίας με μπαταρίες = 360 λεπτά (6 ώρες) ή 420 απινιδώσεις.
 • Ηλεκτρόδια εξωτερικής απινίδωσης πολλαπλών χρήσεων (Hard Paddles) ενηλίκων και παίδων.
 • Αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια απινίδωσης (μιας χρήσης) QuiK-Combo  (ενηλίκων και παιδιατρικά).

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι με την προσθήκη ενός τέτοιου «εργαλείου» ο Διασώστης μπορεί να λάβει πολύ καλύτερη εικόνα της κατάστασης της υγείας του ασθενούς και να αντιμετωπίσει κατά περίπτωση.

Οι αναπνευστήρες επίσης έχουν εξελιχθεί και σε δυνατότητες και σε μέγεθος (μικρότερου όγκου)

Draeger Oxylog 3000
Εξοπλισμός Ασθενοφόρων & Κινητών Ιατρικών Μονάδων

Οι λειτουργίες και σε αυτά τα μηχανήματά έχουν αυξηθεί δίνοντας στον χρήστη την δυναμική να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση έναν ασθενή που χρήζει αναπνευστικής υποβοήθησης, έχοντας την δυνατότητα ρύθμισης ακόμα περισσοτέρων παραμέτρων.

Άλλο ένα εξάρτημα που έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια είναι το λαρυγγοσκόπιο . Πλέον υπάρχουν τα οπτικά βιντεολαρυγγοσκόπια (AIRTRAQ – KINGVISION κ.α.) υποβοηθώντας ακόμα περισσότερο τους ιατρούς των Κ.Ι.Μ. ειδικά σε περιπτώσεις διαχείρισης δύσκολων αεραγωγών.

Αυτόνομο πλήρες φορητό οπτικό βιντεολαρυγγοσκόπιο για την περίπτωση δύσκολου αεραγωγού, με ενσωματωμένη μπαταρία, φως με λυχνία LED, anti-fog system και κανάλι οδήγησης ενδοτραχειακού σωλήνα για άμεση τοποθέτηση του.

Άμεση όραση της λαρυγγικής περιοχής και του γλωττιδικού ανοίγματος για καθοδηγούμενη διασωλήνωση. Εύκολη και γρήγορη διασωλήνωση από οποιαδήποτε θέση (εμπρός, πίσω, πλάι) χωρίς να απαιτείται στυλεός και  χωρίς υπερέκταση του αυχένα.  Ασφάλεια για τον ασθενή. Πολλαπλές επιλογές θέασης (απευθείας, με wi-fi camera, μέσω ενδοκάμερας, μέσω του κινητού τηλεφώνου).

Γενικά υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων κ εξαρτημάτων τεχνολογικά εξελιγμένων (π.χ. με δυνατότητες τηλεματικής ), βάσει των αυξημένων αναγκών στην διαχείριση των περιστατικών στην Προνοσοκομειακή φροντίδα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο που καθορίζει το καθηκοντολόγιο των Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρων (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 62.) περιορίζει σημαντικά τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο Προνοσοκομειακός Διασώστης.

Φυσικά αυτό έχει και άμεση σχέση με το επίπεδο (βαθμίδα) εκπαίδευσης, που ναι μεν είναι αρκετά υψηλό όσο αφορά το γνωστικό πεδίο των εκπαιδευτών αλλά  κ τις ύλης που διδάσκεται στα Ι.Ε.Κ. του ΕΚΑΒ (ΑΘΗΝΩΝ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), παραμένει δε ένας τίτλος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στο μεγαλύτερο ποσοστό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αντίστοιχοι Προνοσοκομειακοί Διασώστες έχουν σπουδές Α.Ε.Ι. (τριτοβάθμια εκπαίδευση) και πολλές περισσότερες αρμοδιότητες στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αυτό το θέμα όμως είναι τεράστιο κ επιφυλάσσομαι να το καλύψω με ένα νέο άρθρο στο άμεσο μέλλον.

*Γεώργιος Ν. Τασιός

 • ΔιασώστηςΠλήρωμα Ασθενοφόρου / EMT-I
 • Ε.Κ.Α.Β. / National Centre of Emergency Care
 • BLS Course Director (ERC)
 • BLS/ALS Provider (ERC)
 • PHTLS Provider (NAEMT)
 • Instructor (ECOSEP)
 • Teacher in Comprehensive Education

Πηγές:

Παραπομπές:

 

(Visited 443 times, 7 visits today)

2 Comments

 1.  

  Καταπληκτικο αρθρο… τα ασθενοφορα δεν διαθετουν παιδιατρικο σετ? Απινιδωτη για παιδια? Η ειναι ενσωματωμενα με τα υλικα των ενηλικων? Σε προσφατη διαλεξη μας γνωρισαν οτι δεν διαθετουν οι διασωστες αιμοστατικες γαζες τυπου cloc (εμποτισμενες), ιμαντες ισχαιμης περιδεσης και israeli bandage, τελικα τι ισχυ?

 2.  

  Εξαιρετική, λεπτομερής και χρήσιμη αναφορά. Εύγε!!! Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, ότι υπάρχουν χώρες, που στο επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν τις ειδικότητες “non-emergency patient transport attendant και non-emergency patient transport officer”, ενώ η ειδικότητα του Προνοσοκομειακού Διασώστη Επειγουσών Υγειονομικών Διακομιδών, βρίσκεται στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μόνο. Βεβαίως, αυτό είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρου νομοθετικού διαχωρισμού και αναγνώρισης, επειγουσών και μη επειγουσών υγειονομικών διακομιδών. Μπράβο σας κύριε ΤΑΣΙΕ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.