Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Βαθμολογία

 
Το παρακάτω άρθρο έχει γραφτεί με μεγάλο κόπο και μακροχρόνια μελέτη από τον συγγραφέα και θα ήθελα προσωπικά να προλογίσω τον φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη μου Ανδρέα Γεωργακόπουλο.
Θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για την σκληρή δουλειά που κατέβαλε έτσι ώστε να καταγραφούν όλα αυτά τα στοιχεία αλλά ακόμα και για να δοθούν νέες προοπτικές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ότι αφορά τις νεότερες εξελίξεις στα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ ως Εθελοντής για όλα αυτά που έχει πράξει στο παρασκήνιο χωρίς να διεκδικεί εύσημα και που γνωρίζουν ελάχιστοι το πόσο έχει συμβάλει στις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο Πυροσβεστικό Σώμα σε ότι αφορά τους Εθελοντές Πυροσβέστες και όχι μόνο!

Ελάχιστος φόρος τιμής από όλους εμάς να διαβάσουμε τούτο το άρθρο με προσοχή.
Ο Διαχειριστής της Ιστοσελίδας

Παρουσίαση των μέσων ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος όπως είχαν προδιαγραφεί από την ομάδα εργασίας του εθελοντή πυρονόμου Ανδρέα Γεωργακόπουλου, του Αρχιπύραρχου Ιωάννη Γαϊτανίδη και Υποστράτηγου Αθανάσιου Ρούμπου και είχαν προμηθευτεί το διάστημα 2004-2011.

Εδώ και δέκα χρόνια περίπου το Πυροσβεστικό Σώμα, έχει αναπτύξει στολές και μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πυροσβέστες. Τα πυρίμαχα υφάσματα που έχουν επιλεγεί είναι το αραμίδιο ως το πιο κατάλληλο ύφασμα για τις συνθήκες της χώρας μας. Οι αραμιδικές ίνες είναι συνθετικές ίνες υψηλών προδιαγραφών και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

Μέτα-αραμιδικές ίνες

Οι μέτα-αραμιδικές ίνες όπως το Nomex®, Kermel®, Conex® είναι η προηγμένη θερμική τεχνολογία που γεννήθηκε πριν από 30 έτη, όταν επιστήμονες δημιούργησαν μια ίνα με έναν εξαιρετικό συνδυασμό υψηλής θερμικής αντοχής και πυρίμαχων ιδιοτήτων, καθώς επίσης και με ανώτερα υφαντικά χαρακτηριστικά.

Εγγενώς πυρίμαχο, το μέτα-αραμίδιο δεν θα λιώσει, δεν θα στάξει, δεν θα διατηρήσει την καύση στον αέρα, και αυτή η προστασία είναι μακράς διαρκείας, ενώ δεν μπορεί να εξαλειφθεί με το πλύσιμο ή να φθαρεί.

Πάρα-αραμιδικές ίνες

Η δεύτερη κατηγορία τον αραμιδικών ινών είναι οι πάρα-αραμιδικές ίνες όπως το Kevlar®, Twaron®, Technora® όπου και αυτές είναι πυρίμαχες και επιπλέον έχουν πολύ μεγάλες μηχανικές αντοχές. Το πάρα-αραμίδιο είναι έξι φορές πιο δυνατό από το ατσάλι αντίστοιχου βάρους και χρησιμοποιείται σαν κύριο υλικό ενίσχυσης σε σκάφη, σε σκοινιά, σε αντιβαλλιστικά κράνη, σε αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ.

Οι αραμιδικές ίνες όταν έρθουν σε επαφή με την φλόγα διογκώνονται και ανθρακοποιούνται (δηλ. καταστρέφονται), έτσι δημιουργούν μια προστατευτική μόνωση ανάμεσα από την πηγή θερμότητας και το ανθρώπινο δέρμα. Αυτές οι ίνες έχουν βελτιωθεί αρκετά με τα χρόνια, και χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, από τους προηγμένους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές μέχρι και τις στολές αστροναυτών της NASA.

Η υπ΄ αριθμ. 9α στολή επεμβάσεων σε πυρκαγιά (Επενδύτης Πυρκαγιάς)

Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο γνωστός σε όλους μας επενδύτης πυρκαγιάς έχει κύριο στόχο να είναι πιο ελαφρύς και άνετος, να αναπνέει καλύτερα και ταυτόχρονα να παρέχει καλύτερη θερμομηχανική προστασία στον πυροσβέστη. Η στολή με κωδικό του προμηθευτή «Ήφαιστος 200» σχεδιάστηκε με βάση το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 469 «Προστατευτική ενδυμασία πυροσβεστών – Απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμών για την προστατευτική ενδυμασία της πυρόσβεσης». Το συγκεκριμένο πρότυπο προορίζεται για την πυροσβεστική ενδυμασία για αστικά συμβάντα πυρκαγιών και θέτει υψηλές απαιτήσεις θερμικής και μηχανικής προστασίας από κινδύνους όπως φλόγα, θερμική ακτινοβολία, αιχμηρά αντικείμενα και χημικά. Εκτός από τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας, όπως τα υφάσματα να είναι βραδύκαυστα και να έχουν μεγάλη αντοχή στον εφελκυσμό και σκίσιμο, μια στολή πιστοποιημένη σε αυτό το πρότυπο πρέπει να υποστεί προχωρημένες δοκιμές ασφαλείας. Για παράδειγμα θα πρέπει να παρέχει στον χρήστη τουλάχιστον 13 δευτερόλεπτα χρόνου πριν πάθει έγκαυμα 2ου βαθμού όταν έρχεται σε απευθείας επαφή με φλόγα που έχει θερμικό φορτίο 80 KW/m2 (Πάνω από 800oC – κατάσταση flash-over).

Το μοντέλο Ήφαιστος 200 είναι αρκετά πιο ελαφρύ από τον προηγούμενο επενδύτη με βάρος χιτωνίου τα 560 g/m2 περίπου αντί τα περίπου 750 g/m2 του προηγούμενου (Μείωση βάρους 25%). Κατασκευάστηκε από υλικά τελευταίας γενιάς και λόγω της υψηλής τεχνολογίας του δεν χρειάζεται να έχει βαριά θερμομονωτική επένδυση, έτσι καθίσταται πολύ πιο άνετο και δροσερό. Το χιτώνιο του επενδύτη αποτελείται από τρία κύρια στρώματα τα οποία είναι:

1. Εξωτερικό κέλυφος (outer shell). Αποτελείται από ύφασμα NOMEX® Outershell Tough το οποίο κατασκευάζεται από 75% μετά-αραμιδικές ίνες (Nomex®), 23% πάρα-αραμιδικές ίνες υψηλής αντοχής (Kevlar® – το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στα αντιβαλλιστικά κράνη και στα αλεξίσφαιρα γιλέκα) και 2% αντιστατικές ίνες με πυρήνα από άνθρακα (P140). Η ύφανση είναι ειδικού τύπου RIP-STOP με αποτέλεσμα το ύφασμα να έχει ακόμα μεγαλύτερες αντοχές στο σχίσιμο και να έχει υποστεί ειδική υδροφοβική επεξεργασία ώστε να αντιστέκεται στην απορρόφηση νερού, χημικών, αίματος και βιολογικών υγρών. Η βαφή του υφάσματος έχει γίνει κατά την παραγωγή της ίνας και όχι μεταγενέστερα στο ύφασμα με αποτέλεσμα να μην ξεθωριάζει το χρώμα.

2. Ενδιάμεσο θερμομονωτικό και αδιάβροχο στρώμα. Φτιαγμένο από υψηλής τεχνολογίας ύφασμα GORETEX® AIRLOCK που αποτελείται από δυο υποστρώματα που έχουν λαμιναριστεί (κολληθεί) μεταξύ τους και λειτουργούν ως ένα ενιαίο στρώμα:

a. Μικροπορωδης Αδιάβροχη μεμβράνη (Microporous Moisture Barrier) φτιαγμένο από 100% PTFE (GORE-TEX®), η πρώτη ύλη είναι γνωστή σε όλους μας με την κοινή ονομασία TEFLON® όμως το κλειδί της μεμβράνης GORETEX® είναι ότι διαθέτει εκατομμύρια μικροπόρους οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι από μια σταγόνα υγρού ενώ είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να περνάνε οι υδρατμοί. Έτσι έχουμε ένα 100% αδιάβροχο ύφασμα το οποίο παρέχει πλήρη αδιάβροχη προστασία από νερό, αρκετά χημικά, αίμα και βιολογικά υγρά ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη διαφυγή των ατμών του ιδρώτα προς τα έξω ώστε να δροσίζεται ο πυροσβέστης.

b. Θερμομονωτικό στρώμα (Thermal Barrier) το οποίο κατασκευάζεται από μια ελαφριά και λεπτή μη υφασμένη τσόχα φτιαγμένη από 100% αραμιδικές ίνες (NOMEX E-89 Sontara®) η οποία επίσης έχει υποστεί υδροφοβική επεξεργασία καθώς και η πραγματική καινοτομία του στρώματος αυτού είναι το σύστημα εγκλωβισμού αέρα που διαθέτει. Αποτελείται από εκατοντάδες ημισφαίρια αφρού σιλικόνης υψηλής αντοχής που δημιουργούν κενό μεταξύ του θερμομονωτικού στρώματος-αδιάβροχης μεμβράνης και του εξωτερικού κελύφους. Αυτό έχει αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται αέρας ανάμεσα από τα στρώματα και ως γνωστό ο αέρας είναι ένα από τα καλύτερα μονωτικά και είναι ανάλαφρος δημιουργώντας έτσι μια πολύ καλή θερμομόνωση ταυτόχρονα μειώνοντας το βάρος της στολής.

Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος
Λειτουργία μόνωσης του Gore-Tex Airlock

3. Εσωτερική φόδρα (inner liner). Είναι ένα ελαφρύ και λεπτό στρώμα κατασκευασμένο από ύφασμα NOMEX® Comfort το οποίο αποτελείται από πολύ λεπτές αραμιδικές ίνες (βραδύκαυστες συνθετικές ίνες) ειδικά σχεδιασμένο να έρχεται σε επαφή με το δέρμα ώστε να είναι απαλό και άνετο. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το ύφασμα θα δούμε πιο κάτω στη στολή σταθμού.

Η περισκελίδα του επενδύτη έχει σχεδιαστεί να είναι όσο το δυνατόν πιο εργονομική, άνετη και ελαφριά. Υποχρεωτικά πρέπει να φέρεται από πάνω από το παντελόνι της στολής σταθμού ώστε να τηρεί τις απαιτήσεις ασφαλείας, αποτελείται από δυο κύρια στρώματα τα οποία είναι:

1. Εξωτερικό κέλυφος (outer shell). Αποτελείται από ύφασμα NOMEX® Outershell Tough και είναι ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο στρώμα του χιτωνίου

2. Αδιάβροχο στρώμα και εσωτερική φόδρα (moisturebarrier & innerliner). Αποτελείται από δυο υποστρώματα που έχουν λαμιναριστεί (κολληθεί) μεταξύ τους και λειτουργών ως ένα ενιαίο στρώμα GORETEX® Flameliner:

a. Μικροπορωδης Αδιάβροχη μεμβράνη (Microporous Moisture Barrier) φτιαγμένο από 100% PTFE (GORE-TEX®), είναι ακριβώς ίδιο με την αντίστοιχη μεμβράνη του χιτωνίου.

b. Ελαφριά εσωτερική φόδρα από ύφασμα ΝΟΜΕΧ® Basicware που αποτελείται από 50% μετά-αραμιδικές ίνες (Nomex®) και 50% βραδύκαυστες ίνες βισκόζης (FR Viscose®). Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του υφάσματος είναι η δυνατότητα του να απορροφά αποτελεσματικά την υγρασία που παράγεται από τον ιδρώτα κάνοντας το πολύ άνετο και δροσερό σαν να ήταν βαμβακερό.

Χαρακτηριστικά επενδύτη

Τα χαρακτηριστικά του επενδύτη είναι πολλά με στόχο την πιο πρακτική λειτουργία του αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας που παρέχει. Από πλευράς ασφάλειας πλέον διαθέτει ιδιαίτερη ενίσχυση στην περιοχή τον αγκώνων και τον γονάτων αποτελούμενη από ένα στρώμα μαλακής τσόχας 100% πάρα-αραμιδικών ινών (Kevlar®) και από ένα στρώμα πλεκτού υφάσματος 100% μέτα-αραμιδικών ινών (Nomex®), με αποτέλεσμα η σχεδόν αντιβαλλιστική ενίσχυση να παρέχει πολύ καλή προστασία από αιχμηρά αντικείμενα (πρόκες, καρφιά κλπ) και πολύ μεγάλη θερμική προστασία (ιδιαίτερα σημαντικό όταν είμαστε γονατιστοί η σκυμμένοι όπου εγκαύματα συμπιέσεως-τριβής είναι πολύ πιθανά) καθώς και λόγω της ιδιότητας της τσόχας να απορροφά κραδασμούς μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού από χτυπήματα και πεσίματα. Το χιτώνιο του επενδύτη επίσης έχει βελτιωμένο γιακά ύψους 12.5 cm με μεγάλη λωρίδα κουμπώματος, η οποία παρέχει πλήρη προστασία στο λαιμό και δεν αφήνει καμία ακάλυπτη επιφάνεια καθώς ρυθμίζεται πολύ εύκολα. Από τον λαιμό μέχρι το ύψος του στήθους και της ωμοπλάτης υπάρχει ραμμένο δεύτερο στρώμα εξωτερικού υφάσματος (επώμιο ύφασμα) ώστε να προστατεύει από εγκαύματα συμπιέσεως που προκαλούνται από το βάρος της αναπνευστικής συσκευής όταν φέρεται και από το βάρος του ίδιου του χιτωνίου. Επίσης το χιτώνιο διαθέτει μανικέτι τύπου μισόγαντου από βαρέως τύπου πλεκτό ύφασμα 100% πάρα-αραμιδικών ινών (Kevlar®) που προστατεύει αποτελεσματικά από αιχμηρά αντικείμενα (κοψίματα, χτυπήματα) και θερμότητα / φλόγα (εγκαύματα) όλο το καρπό, όλη τη παλάμη και το πίσω μέρος του χεριού. Η ακροχειρίδες πλέον διαθέτουν σύστημα πλήρους κλεισίματος ώστε να σφραγίζει και να εμποδίζει την είσοδο φλεγομένων υπολειμμάτων καύσης.

Από πρακτικής πλευράς το χιτώνιο και η περισκελίδα του επενδύτη διαθέτουν αρκετές τσέπες, στο χιτώνιο υπάρχουν δυο εξωτερικές τσέπες καθώς και στην περισκελίδα υπάρχουν δυο πλαϊνές τσέπες στρατιωτικού τύπου με πτυχώσεις. Όλες οι εξωτερικές τσέπες διαθέτουν μια μικρή λωρίδα στο μέσο του καλύμματος για γρήγορο άνοιγμα της τσέπης φέροντας γάντια (easy pull tab). Επίσης υπάρχει κάτω από το κάλυμμα της δεξιάς εξωτερικής τσέπης του χιτωνίου μικρή λωρίδα με μεταλλικό δακτυλίδι για να κρεμιόνται από εκεί με ανάλογο κρίκο πυροσβεστικά γάντια (fastening ring for gloves). Εσωτερικά το χιτώνιο διαθέτει τέσσερις τσέπες, δυο αριστερά και δεξιά ραμμένες επί της φόδρας του χιτωνίου και κλείνουν με Velcro και δυο κάθετες τσέπες ανάμεσα στο ενδιάμεσο στρώμα και τη φόδρα. Η περισκελίδα από την πλευρά της εκτός από της πλαϊνές τσέπες έχει καινούργιο πιο άνετο σχέδιο με φαρδιά ελαστική λωρίδα στη μέση, φερμουάρ με κουμπί μπροστά και μόνιμες ρυθμιζόμενες τιράντες βαρέως τύπου πλάτους 5 cm, οι οποίες αγκιστρώνουν σε οκτώ σημεία ώστε να μοιράζεται περιμετρικά το βάρος της περισκελίδας και διαθέτουν πόρπες ταχείας απελευθέρωσης.

Τέλος στον επενδύτη «Ήφαιστος 200» έχουν προστεθεί τελευταίας τεχνολογίας αντανακλαστικές ταινίες triple trim της 3Μ (3M FIRETRIM®). Οι ταινίες είναι βραδύκαυστες, ειδικές για στολές πυροσβεστών και πιστοποιημένες κατά ΕΝ-471 κλάση 2. Η ταινία διαθέτει δυο λωρίδες φωσφορίζοντος κίτρινου και μια κεντραρισμένη ασημί λωρίδα. Η τοποθέτηση των ταινιών στον επενδύτη έγινε με προσοχή ώστε να μην ενοχλούν τον πυροσβέστη (να μην εμποδίζουν τα γάντια, μπότες κλπ) αλλά και για να αυξηθεί η συνολική ορατότητα σήμανσης του. Για καλύτερη πλαϊνή και μπροστινή σήμανση το χιτώνιο διαθέτει επιπλέον ταινίες στο ύψος του μπράτσου και η περισκελίδα διαθέτει επιπλέον μια κάθετη σε κάθε πλευρά. Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» στην πλάτη έχει κατασκευαστεί με τελείως διαφορετικό τρόπο όπου τα γράμματα σχηματίζονται από το ίδιο το ύφασμα και όχι με μελάνη από εκτύπωση με αποτέλεσμα να μην ξεθωριάζουν όπως στις παλιές επιγραφές όπου ξεβάφανε τα γράμματα.

Η υπ΄ αριθμ. 9 Στολή Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων (Στολή Σταθμού)

Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Είναι γνωστή σε όλους μας σαν η στολή σταθμού, όπου παραδοσιακά παγκοσμίως φοριέται κάτω από τον επενδύτη πυρκαγιάς, όμως λόγω των πολύ θερμών κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας (ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) αυτό καθίσταται αδύνατο κατά την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών ή διάσωσης ατόμων από τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα να γεννηθεί η ανάγκη μιας νέας εντελώς ανασχεδιασμένης στολής. Η στολή σταθμού με κωδική ονομασία του προμηθευτή «Ήφαιστος 5» σχεδιάστηκε ώστε να είναι πολύ πιο άνετη, εργονομική, ελαφριά και δροσερή από την προηγούμενη καθώς και επιλέχτηκαν νέα υλικά ώστε να παρέχει καλύτερη προστασία (θερμική και μηχανική) αλλά και να είναι πιο ορατή. Η στολή σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 531 «Προστατευτική ενδυμασία κατά της θερμότητας και φλόγας στη βιομηχανία» καθώς και με το διεθνές πρότυπο ISO 15384 «Προστατευτική ενδυμασία πυροσβεστών – Απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμών για την προστατευτική ενδυμασία της δασοπυρόσβεσης» (το οποίο πρόσφατα αναγνωρίσθηκε και σαν επίσημο ευρωπαϊκό πρότυπο EN ISO 15384). Τα συγκεκριμένα πρότυπα θέσανε νέες πιο αυστηρές απαιτήσεις για το ύφασμα, κλωστή, υλικά και σχέδιο της στολής και επιπλέον για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν απαιτήσεις εργονομίας και άνεσης όπως η αναπνευσιμότητα του υφάσματος και η αντίσταση του στην μεταβολική θερμότητα. Έχοντας υπόψη ότι είναι μονοστρωματική στολή ελαφρού τύπου, η στολή σταθμού παρουσιάζει αρκετά καλά επίπεδα προστασίας, για παράδειγμα παρέχει στον χρήστη τουλάχιστον 5 με 6 δευτερόλεπτα χρόνο πριν πάθει έγκαυμα 2ου βαθμού όταν έρχεται σε απευθείας επαφή με φλόγα που έχει θερμικό φορτίο 80 KW/m2 (Πάνω από 800oC – κατάσταση flash-over).

Η στολή σταθμού «Ήφαιστος 5» είναι πιο ελαφριά από την προηγούμενη στολή με βάρος τα 220 g/m2 περίπου αντί τα περίπου 260 g/m2 της προηγούμενης (Μείωση βάρους 15.4%). Έχει κατασκευαστεί από ειδικό ύφασμα NOMEX® Comfort το οποίο αποτελείται από 93% πολύ λεπτές μέτα-αραμιδικές ίνες NOMEX®, 5% πάρα-αραμιδικές ίνες υψηλής αντοχής KEVLAR® και 2% αντιστατικές ίνες P140 με πυρήνα από άνθρακα. Οι πολύ λεπτές ίνες ΝΟΜΕΧ® (έχουν πάχος μόνο 1.4 dtex αντί τα 2.2 dtex του κλασσικού NOMEX®) έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν υγρασία που παράγεται από τον ιδρώτα από την εσωτερική επιφάνεια προς την εξωτερική επιφάνεια του υφάσματος, κρατώντας έτσι πιο δροσερό και στεγνό το δέρμα και κάνοντας το ύφασμα να νοιώθει σαν να ήταν βαμβακερό. Επίσης λόγω του ότι οι ίνες είναι πιο λεπτές υπάρχουν αρκετά περισσότερες ίνες ανά τετραγωνικό εκατοστό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη επιφάνεια προστασίας και περισσότερος εγκλωβισμένος αέρας στο ύφασμα λόγω των κενών ενδιάμεσα των ινών. Αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάνουν το ύφασμα να απελευθερώνει την μεταβολική θερμότητα καλύτερα, να απορροφά τον ιδρώτα πιο αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα να παρέχει καλύτερη θερμική μόνωση από τη φωτιά. Το 5% KEVLAR® που διαθέτει το ύφασμα, του δίνει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή, ειδικά για να έχει μηχανική αντίσταση το ύφασμα όταν αυτό εκτίθεται στη φλόγα ώστε να μην ανοίξει τρύπα, αποφεύγοντας έτσι απευθείας επαφή φλόγας με το δέρμα του πυροσβέστη. Οι 2% αντιστατικές ίνες έχουν στόχο να μην συσσωρεύονται φορτία στατικού ηλεκτρισμού που δημιουργούνται από την τριβή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σπινθήρα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βρίσκεται ο πυροσβέστης σε εκρηκτική ατμόσφαιρα. Μαζί με τη νέα σύνθεση ινών το νέο ύφασμα διαθέτει ύφανση ειδικού τύπου RIP-STOP με αποτέλεσμα παρόλο που είναι πιο ελαφρύ να υπάρχει μια τεραστία βελτίωση στην αντίσταση στο σκίσιμο που αγγίζει το 60% σε σύγκριση με το ύφασμα της παλιάς στολής σταθμού. Τέλος και εδώ η βαφή του υφάσματος έχει γίνει κατά την παραγωγή της ίνας (pigmented) και όχι μεταγενέστερα στο ύφασμα με αποτέλεσμα να μην ξεθωριάζει το χρώμα του υφάσματος ή να βγαίνουν βαφές με την πλύση.

Χαρακτηριστικά στολής σταθμού

Η στολή σταθμού έχει προσαρμοστεί για την δασοπυρόσβεση και τη διάσωση με αποτέλεσμα να έχει αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την παλαιότερη στολή σταθμού. Το χιτώνιο και η περισκελίδα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην είναι εφαρμοστά στο σώμα του Πυροσβέστη αλλά το φάρδος του ενδύματος να είναι μεγαλύτερο από τις κανονικές διαστάσεις ώστε να έχουν περισσότερο «αέρα» διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη θερμική προστασία (λόγω της μόνωσης που παρέχει ο αέρας) καθώς και το μήκος του χιτωνίου έχει αυξηθεί ώστε να υπάρχει επαρκή επικάλυψη ενδιάμεσα του χιτωνίου και της περισκελίδας. Επίσης το άνετο σχέδιο της στολής μειώνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και θερμικού στρες επειδή ο παραπάνω αέρας βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα και δροσίζει τον πυροσβέστη. Για λόγους ορατότητας και σήμανσης (ιδιαίτερα σημαντικό στη διάσωση από τροχαία, ή δασοπυρόσβεση το βράδυ) το χιτώνιο και η περισκελίδα διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας αντιπυρικές αντανακλαστικές ταινίες FIRETRIM® (κίτρινο – ασημί – κίτρινο), πάχους 5 cm τοποθετημένες στο στήθος, στα μπράτσα και λίγο πιο κάτω από τα γόνατα. Στην πλάτη του χιτωνίου υπάρχει η νέα επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» σε μία σειρά όπου τα γράμματα σχηματίζονται από το ίδιο το ύφασμα του χιτωνίου όπως και στο νέο επενδύτη ώστε να μην ξεθωριάζουν.

Το χιτώνιο διαθέτει γιακά ύψος περίπου 10cm που όταν σηκωθεί όρθιο και ασφαλιστεί με την λωρίδα κουμπώματος παρέχει προστασία στο σβέρκο, λαιμό καθώς και στο κάτω μέρος του κεφαλιού και του προσώπου από θερμότητα, φλόγα καθώς και από τους καπνούς. Οι ακροχειρίδες διαθέτουν σύστημα πλήρους κλεισίματος που εμποδίζει την είσοδο πυρακτωμένων αντικειμένων (καύτρες), της θερμότητας και φλόγας αλλά και να φοριούνται άνετα τα γάντια από πάνω ενώ στους αγκώνες υπάρχει επιπλέον στρώση – ενίσχυση υφάσματος διαστάσεων 20 x 20 cm περίπου για την προστασία τους από χτυπήματα και γρατσουνιές. Το χιτώνιο διαθέτει πέντε τσέπες, όπως και στην παλαιότερη στολή με την διαφορά όμως ότι οι τσέπες στο ύψους του στήθους πλέον ανοίγουν οριζόντια και όχι κάθετα, ώστε να μην πέφτουν διάφορα αντικείμενα από αυτά και η θήκη για στήριξη στυλού στο αριστερό μέρος του στήθους πλέον κλείνει με Velcro ώστε να μην εισέρχονται καύτρες. Η περισκελίδα (παντελόνι) από την σειρά της διαθέτει νέα ενίσχυση με επιπλέον στρώση υφάσματος στην περιοχή του καβάλου καθώς και μεγαλύτερη ενίσχυση – στρώση στις περιοχές των γονάτων μήκους 30 cm για προστασία από γρατσουνιές και χτυπήματα. Η περισκελίδα διαθέτει επίσης τρεις διεμβολές μεγάλες για στρατιωτική ζώνη Α/Τ, καθώς και διατάξεις ρύθμισης για καλύτερη προσαρμογή στην μέση του χρήστη.

Η Υπ΄ αριθμ. 9 Στολής Υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ.

Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Η στολή υπηρεσίας ΕΜΑΚ είναι από πλευράς προδιαγραφών, υφασμάτων και υλικών ακριβώς ίδια με την στολή σταθμού. Η διαφορά της είναι σχεδιαστική, δεν αποτελείται από χιτώνιο και περισκελίδα αλλά είναι ολόσωμη φόρμα. Διαθέτει όλα τα νέα χαρακτηριστικά όπως αντανακλαστικές ταινίες, ενισχύσεις από επιπλέον στρώματα υφάσματος, επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» αλλά και μεγάλο γιακά προστασίας ύψους 12-14 cm (μεγαλύτερο από αυτό της νέας στολής σταθμού ώστε να παρέχει ακόμα πιο βελτιωμένη προστασία). Επίσης διαθέτει αρκετές τσέπες που έχουν σχεδιαστεί για τις ιδιαίτερες ανάγκες της ΕΜΑΚ, καθώς και έχει ζώνη σύσφιξης για την καλύτερη προσαρμογή στην μέση.

Τα κράνη δασοπυρόσβεσης – διάσωσης ελαφρού τύπου

Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Το συγκεκριμένο κράνος έχει υψηλές προδιαγραφές βάσει ΕΝ 12492 και ΕΝ 443:1998 και χρησιμοποιείται από το πυροσβεστικό προσωπικό κατά την επέμβαση σε δασικές πυρκαγιές και σε επιχειρήσεις διάσωσης (τροχαία ατυχήματα, παροχή βοήθειας κ.λ.π.). Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη δασοπυρόσβεση και διάσωση ώστε να είναι ελαφρύ, άνετο και να παρέχει προστασία από αιχμηρά και βαριά αντικείμενα καθώς και από χτυπήματα, θερμότητα, φλόγες, καύτρες και καπνούς κατά την επιχειρησιακή δράση. Τα κράνη αυτά είναι πολύ ελαφριά και φτιαγμένα από πυρίμαχα υλικά. Το χρώμα τους είναι κόκκινο με φωσφορίζουσες κίτρινες αντανακλαστικές ταινίες και θα διαθέτουν αντανακλαστικά αυτοκόλλητα διακριτικά βαθμού σε κάθε πλευρά. Το σχήμα και σχέδιό τους είναι ημίσεως κελύφους, ελαφρού τύπου «τζετ»
(light weight half shell jet style helmet) και διαθέτουν οπές αερισμού επιφάνειας τουλάχιστον 400mm2. Επίσης διαθέτουν υποσιάγωνο (chin strap) στρατιωτικού τύπου τριών σημείων κατασκευασμένο από άνετο, αντιπυρικό υλικό, που κλείνει με πλαϊνή ταχεία απασφαλιζόμενη πόρπη. Επίσης τα κράνη διαθέτουν ελαφρό προστατευτικό αυχένα για Δασοπυρόσβεση – το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δύσκολες συνθήκες δασικών πυρκαγιών. Είναι κατασκευασμένο από ένα στρώμα αντιπυρικού υφάσματος λεπτών μέτα-αραμιδικών ινών (όπως το NOMEX® Comfort), και είναι σχεδιασμένο να αναπνέει, να είναι ελαφρύ και δροσερό και παράλληλα να προστατεύει τον αυχένα, τα αυτιά και τα πλαϊνά του προσώπου από την ακτινοβολούμενη θερμότητα, φλόγες, καπνούς και καύτρες. Μόνιμα προσαρμοσμένα στο κράνος υπάρχουν ειδικά γυαλιά προστασίας (fire goggles) σχεδιασμένα για δασοπυρόσβεση και διάσωση – με πιστοποίηση ΕΝ 166 (αντιβαλλιστική προστασία), τα οποία είναι αντιπυρικά και παρέχουν προστασία από καπνούς, καύτρες, φλόγες, θερμοκρασία, σπασμένα γυαλιά, πέτρες, ήλιο – ακτίνες UV και IR, αίμα και υγρά, αιχμηρά αντικείμενα κλπ. Επίσης είναι αντιθαμβωτικά και αντιχαρακτικά και διαθέτουν οπές εξαερισμού, ρυθμίζονται εύκολα και διαθέτουν φιμέ τζάμια για χρήση στην δασοπυρόσβεση (προστασία από ακτινοβολούμενη θερμότητα πυρκαγιάς και τον ήλιο). Τέλος τα κράνη φέρουν και προσθαφαιρούμενο φακό ο οποίος είναι αδιάβροχος και στηρίζεται σε ειδική βάση (torch mount) ασφαλισμένη στο δεξί μέρος του κράνους και λειτουργεί με 4 μικρές μπαταρίες τύπου ΑΑ.

Τα γάντια πυροσβεστών

Τα γάντια είναι ειδικά σχεδιασμένα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και επιχειρησιακές συνθήκες (δασοπυρόσβεση, διασώσεις κλπ) ώστε να παρέχουν την μέγιστη δυνατή προστασία στον Πυροσβέστη από θερμά, αιχμηρά και βαριά αντικείμενα από κάθε κατεύθυνση καθώς και από θερμότητα και φλόγες ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφριά, άνετα και εργονομικά στη χρήση κατά τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών καθώς και διασώσεων. Βασίζονται στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 659 (προστατευτικά γάντια πυροσβεστών) και αποτελούνται μόνο από δύο κύρια στρώματα ώστε να είναι ιδιαίτερα άνετα και ευέλικτα:

1. Το εξωτερικό στρώμα είναι κατασκευασμένο από πάρα-αραμιδικές ίνες βαρέως τύπου πολύ υψηλής αντοχής (high tenacity para-aramid όπως το KEVLAR® HT). Η ύφανση-πλέξη του εξωτερικού στρώματος είναι ενισχυμένη τύπου «double interlock» και για καλύτερη προστασία, διατήρηση και υδροφοβία των πάρα-αραμιδικών ινών, το εξωτερικό στρώμα διαθέτει εξωτερική επικάλυψη από βραδύκαυστη πολυουρεθάνη, σιλικόνη ή άλλο κατάλληλο υλικό.

2. Το δεύτερο στρώμα (ή φόδρα), αποτελείται από δύο ή τρία τμήματα λαμιναρισμένα μεταξύ τους, εκ των οποίων το ένα είναι διαπνέουσα μεμβράνη κατασκευασμένη από PTFE, PU ή ΡES (όπως τα GORE-TEX®, Proline®, Sympatex®). Έτσι έχουμε ένα 100% αδιάβροχο γάντι που παρέχει πλήρη αδιάβροχη προστασία από νερό, αρκετά χημικά, αίμα και βιολογικά υγρά και ταυτόχρονα επιτρέπει τη διαφυγή των ατμών του ιδρώτα προς τα έξω. Το τμήμα του δεύτερου στρώματος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του χρήστη αποτελείται από κατάλληλο βραδύκαυστο πλεκτό ή υφαντό υλικό ώστε να μη δημιουργούνται ερεθίσματα στο χέρι του πυροσβέστη.

Για λογούς σήμανσης στο εξωτερικό μέρος των γαντιών, στην περιοχή που τελειώνει το γάντι (cuff area) και στο πάνω μέρος της υπάρχει αντιπυρική, αντανακλαστική λωρίδα triple trim χρώματος κίτρινου – ασημί – κίτρινου, πλάτους 5 cm, η οποία είναι σύμφωνη με το ΕΝ471, κλάση 2. Επίσης στο πλάι κάθε γαντιού και μετά το «στένωμα» του καρπού προς τον αγκώνα, υπάρχει κατάλληλος κρίκος ανάρτησης και εξωτερικός ιμάντας σύσφιξης του κάτω μέρους του γαντιού, με προσκολλητικό σύνδεσμο (Velcro) ώστε τα γάντια να ασφαλίζουν εύκολα αλλά και όταν δεν χρησιμοποιούνται να μπορούν να τοποθετηθούν σε ζώνη η στο κρίκο του νέο επενδύτη. Στο ύψος του καρπού εσωτερικά υπάρχει ενσωματωμένο ένθετο ελαστικό και υπάρχει ειδική εσωτερική λωρίδα ενίσχυσης – επένδυσης από κατάλληλο βραδυφλεγές υλικό σε όλη την περιοχή των πρώτων αρθρώσεων μετά τον καρπό στο εξωτερικό μέρος της παλάμης (knuckle padding).

Λόγω του ότι αποτελούνται μόνο από δυο στρώματα (ενώ τα παλαιότερα πυροσβεστικά γάντια είχαν πέντε) τα συγκεκριμένα γάντια είναι πολύ λεπτά και άνετα ακόμα για χρήση στην δασοπυρόσβεση και διάσωση ενώ σε περιπτώσεις αστικών πυρκαγιών φέρονται σε συνδυασμό με το μισόγαντο του νέου επενδύτη έτσι ώστε να παρέχουν αυξημένη θερμομηχανική προστασία.

Τα άρβυλα δασοπυρόσβεσης

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα υποδήματα εργασίας πυροσβεστών κατά τις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης. Είναι ορειβατικού τύπου (και όχι απλά στρατιωτικά) τρακτερωτού άρβυλου κνήμης (calf-high trekking boot) με σύστημα αερισμού, προστασία αστραγάλων και διαπνέουσα μεμβράνη κατασκευασμένη από PTFE, PU ή ΡES (όπως τα GORE-TEX®, Proline®, Sympatex®) ώστε να είναι 100% αδιάβροχα για να παρέχουν προστασία από νερό, χημικά, αίμα και βιολογικά υγρά και ταυτόχρονα να επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει. Τα άρβυλα είναι φτιαγμένα από πυρίμαχο δέρμα, είναι αντιστατικά και είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με το ΕΝ 347-1 και ειδικότερα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση: Ο2 ΗΙ ΗRO WR (προστασία φτέρνας και δακτύλων – θερμομόνωση – πυρίμαχη σόλα – αδιάβροχα). Διαθέτουν ειδική ανατομικά διαμορφωμένη σόλα ορειβατικού τύπου (με δόντια) από καουτσούκ Nitrile άριστης ποιότητας καθώς και η σόλα έχει γέμιση αφρού PU ώστε να απορροφά κραδασμούς αποτελεσματικά. Διαθέτουν επίσης προστατευτικό δαχτύλων και προστατευτικό περιοχής φτέρνας φτιαγμένα από θερμοπλαστικό, ανατομικά και εργονομικά διαμορφωμένο ώστε να είναι σκληρό και να παρέχει προστασία χωρίς όμως να αποτελεί εμπόδιο ή να προκαλεί ενόχληση. Για το είδος τους είναι εξαιρετικά ελαφριά, άνετα και διαθέτουν εργονομικές διατάξεις όπως μαλακό μαξιλαράκι από δέρμα στο πίσω μέρος του άρβυλου μετά την ενίσχυση της φτέρνας (στο μέσον περίπου του ύψους του), έτσι δημιουργείται «περιοχή ευκαμψίας», με την οποία αποφεύγονται το ζάρωμα του δέρματος κατά την βάδιση και η δημιουργία ερεθισμών στο πίσω πάνω μέρος της φτέρνας. Τέλος στο πάνω μέρος της αρβύλας και περιφερειακά υπάρχει γέμιση με πορώδες αφροποιητικό υλικό και σε ύψος περίπου 80 mm, από την κορυφή προς τα κάτω, για την άνετη και εργονομική προσαρμογή στην περιοχή της κνήμης ώστε πλέον τα καινούργια άρβυλα να προσφέρουν αρκετά βελτιωμένη προστασία και άνεση.

Προβληματισμοί, Σημειώσεις και Προτάσεις

Το Πυροσβεστικό Σώμα πέρα από μια αξιόμαχη υπηρεσία είναι και μια ανθρώπινη οργάνωση, και όπως σε όλες τις οργανώσεις πάντα υπάρχει δυσπιστία σε ότι αφορά αλλαγές σε διάφορους τομείς. Αυτή η δυσπιστία ή φοβία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν συζητάμε για στολές, διότι μια ενδεχόμενη αλλαγή στη στολή πυροσβεστών θα αλλάξει και την εμφάνιση του Σώματος. Προσοχή χρειάζεται όμως ώστε η φοβία αυτή να μην επηρεάζει την κοινή λογική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανισορροπία εμφάνισης και προστασίας.

Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα (και αφού από το 1998 έχει αναλάβει το Πυροσβεστικό Σώμα και την δασοπυρόσβεση) δεν έχει παρθεί η απόφαση αλλαγής χρώματος στολής σταθμού. Η απλή λογική λέει ότι το σκούρο χρώμα = πολύ ζεστό ένδυμα το καλοκαίρι. Το υπάρχον χρώμα είναι σωστό για τις αστικές πυρκαγιές, όχι όμως και για τις δασικές, όπου χρειάζεται κάποιο πιο ανοιχτό και πιο δροσερό για της κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Άλλο σημείο βελτίωσης της στολής θα μπορούσε να ήταν η τοποθέτηση πλαϊνών τσεπών στρατιωτικού τύπου στα παντελόνια, πράγμα τόσο αναγκαίο για μικροαντικείμενα, όπως έχει διατυπωθεί από πολλούς πυροσβέστες σε σχετικές συζητήσεις. Τέλος, φορώντας την νέα στολή σταθμού μαζί με το κράνος, υπάρχει ακόμα ακάλυπτο σημείο σώματος και είναι αυτό στον εμπρόσθιο τμήμα του λαιμού και του προσώπου. Θα μπορούσε να υπήρχε εκεί κάποιο κομμάτι υφάσματος (thought tab), που σε άλλες στιγμές θα αναδιπλώνεται κάτω από τον γιακά και θα κρύβεται, η θα μπορούσε να φέρει ο Πυροσβέστης ιδιαίτερη εξάρτηση προστασίας της περιοχής αυτής π.χ. κουκούλα-μπαλακλάβα, ειδική μάσκα προσώπου κ.α.

Καλό θα ήταν να υπήρχε σχετικό κονδύλι για την έρευνα, δοκιμή και αξιολόγηση των ΜΑΠ που θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αξιολογήσεις κινδύνου / ρίσκου ώστε να επιλέγονται σωστά τα αναγκαία ΜΑΠ. Επίσης οι καινούργιες στολές και ΜΑΠ θα έπρεπε να δοκιμάζονται από πυροσβέστες για ένα χρονικό διάστημα, οι οποίοι μετά από την διαδικασία δοκιμής θα απαντούν σε ερωτηματολόγιο όπου συνολικά και στατιστικά μπορεί να βγουν πιο ουσιώδη συμπεράσματα για την καταλληλότητα του εξοπλισμού.

Του Εθ. Αρχιπυροσβέστη
Γεωργακόπουλου Ανδρέα MSc.*
Διασώστη – Παραϊατρικού PHTLS

* Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Μάστερ Επιστημών» στον τομέα διαχείρισης τεχνολογίας του πανεπιστημίου City University, Bellevue, Η.Π.Α.

(Visited 449 times, 7 visits today)

3 Comments

  1.  

    γεια σας ειμε εθελοντης πυροσβεστης στο νομο κοζανης στο πυροσβεστηκο σωμα πτολεμαιδας και θα ηθελα να προμηθευτο των πυροσβεστηκο εξοπλησμο του εθελοντη πυροσβεστη δωρεαν μηπος ξερετε αποπου? μποριτε να μου απαντησετε? ευχαριστω

  2.  

    Είμαι εθελοντρια πυροσβεστης στον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών. Επειδή δεν δύναται η υπηρεσία να διαθέσει στολή, υπάρχει δυνατότητα να την προμηθευτώ τουλάχιστον σε ποιο προσιτή τιμή ώστε να δυναμαι να συνδράμω στο απαιτητικό έργο του Σώματος;

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.