10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

Βαθμολογία

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

Του Ιωάννη Ρέτσιου

Τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας διάφορα άρθρα και βλέποντας φωτογραφίες ειδικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε ασκήσεις, τόσο από το Στρατό και τα Σώματα ασφαλείας, όσο από Εθελοντές ή Έφεδρους Ειδικών Δυνάμεων, με έβαλε σε σκέψεις αναφορικά με την λανθασμένη εικόνα για τον εξοπλισμό C.B.R.N.e που έχουν στο μυαλό τους οι χρήστες.

Δυστυχώς ή έλλειψη τεχνογνωσίας, οι κατά φαντασίαν παντογνώστες, αλλά πάνω από όλα η βιομηχανία τηλεοπτικού θεάματος του Hollywood με τις άπειρες ταινίες, έχουν κάνει κακό σε πολλές υπηρεσίες και φορείς. Τα αρχαίο γνωμικό «Γνους πράττε» (να ενεργείς, έχοντας γνώση) έχει πάει περίπατο σε πολλές υπηρεσίες και φορείς.

Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο, σκοπό έχει να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού, τους ανθρώπους που σχετίζονται με ειδικές αποστολές και χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα συμβάντα τύπου HazMat και C.B.R.N.e. Εδώ επιτρέψετε μου να κάνω μια μικρή παρένθεση προς διευκρίνηση των ακρωνύμων και της λάθους προφοράς τους.

Τα συμβάντα τύπου HazMat μεταφράζονται και χρησιμοποιούνται στην Ελληνική, ως Επικίνδυνα Υλικά (Hazardous Materials). Τα δε συμβάντα τύπου C.B.R.N.e χρησιμοποιούνται από πολλούς με την παλιά μεταφορά τους στην Ελληνική εσφαλμένα ως Ρ.Β.Χ.Π, ο δόκιμος όρος είναι Χ.Β.Ρ.Π.Ε1 από το ακρώνυμο πλέον C.B.R.N.e (Chemical Biological Radiological Nuclear & explosive). Θα αναφερθώ εκτενώς στην προέλευση των ακρώνυμων αυτών και την ιστορία τους σε άλλο άρθρο μου.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο το δυνατόν με λιγότερους τεχνικούς όρους πως να επιλέξετε μια μάσκα φίλτρων, ολοκλήρου προσώπου για συμβάντα Χ.Β.Ρ.Π.Ε. (για χάριν συντομίας θα αναφέρεται ως C.B.R.N.e)

Σκοπός είναι να γίνουν κατανοητοί οι κίνδυνοι και οι αστοχίες που παραμονεύουν κατά την διάρκεια της επιλογής μιας μάσκας, χωρίς να έχουμε την σωστή τεχνογνωσία σε αυτό το αντικείμενο.  Παραθέτω λοιπόν τον δεκάλογο των συμβουλών επιλογής μιας σωστής μάσκας.

 1. Καινούργια ή Μεταχειρισμένη;

Κάθε μάσκα ολοκλήρου προσώπου, σκοπό έχει να προστατεύσει τον χρήστη της από συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες ή στην περίπτωση της κατηγορίας C.B.R.N.e από χημικούς πολεμικούς παράγοντες (CWA2) και τοξικές χημικές βιομηχανικές ουσίες (TIC3).   Οι κατασκευαστές ανά τον κόσμο διασφαλίζουν λοιπόν την ποιότητά και την αξιοπιστία των προϊόντων τους, εφόσον αυτά περάσουν τις ειδικές δοκιμές σε εργαστήριά και πάρουν τα πιστοποιητικά τους από τρίτους ανεξάρτητους φορείς.

Ο πρώτος κανόνας λοιπόν, είναι να μην αγοράσετε ποτέ κάτι μεταχειρισμένο, ειδικά μια μάσκα C.B.R.N.e. H μάσκα αυτή, σκοπό έχει να μπει ως φραγμός μεταξύ ζωής και θανάτου και να σας προστατέψει όταν θα παραστεί ανάγκη. Η μάσκα, ή προσωπίδα ολοκλήρου προσώπου, είναι καθαρά προσωπικό αξεσουάρ και χρήζει συντήρησης , ελέγχου, καθαρισμού, απολύμανσης και σωστής αποθήκευσης.

Σε μια μάσκα μεταχειρισμένη δεν είναι δυνατόν για το μέσο χρήστη να εντοπίσει τεχνικές αστοχίες στα υλικά (γήρανση υλικού, τεστ στεγανότητας, έλεγχο βαλβίδων κ.λπ.) αλλά δεν μπορεί κυρίως να ιχνηλατήσει την ημερομηνία κατασκευής, τις περιόδους συντήρησης και τους μολυσματικούς παράγοντες που εκτέθηκε η μάσκα. Είναι προτιμότερο να δαπανήσετε μερικά λεφτά παραπάνω για μια καινούργια μάσκα από επίσημο κατάστημα, παρά να ρισκάρετέ αγοράζοντας προϊόντα από δεύτερο ή τρίτο χέρι.

 1. Πιστοποίηση Κατασκευής ή γουρούνι στο σακί;

Πολλοί φίλοι με καλούν στο τηλέφωνο να με ρωτήσουν εάν η μάσκα τους είναι αξιόπιστη και αν έχει την δυνατότητα αντίστασης σε παράγοντες τύπου CWA TIC.  Στην δια ζώσης επικοινωνία μου μαζί τους, αποδεικνύεται προς μεγάλη τους λύπη, ότι οι μάσκες που επέλεξαν μόνο C.B.R.Ν.e, δεν ήταν και απλά πέταξαν τα λεφτά τους αλλά το κυριότερο έθεσαν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Κάθε μάσκα ολοκλήρου προσώπου για συμβάντα τύπου C.B.R.N.e πρέπει να είναι πιστοποιημένη για αυτό το σκοπό και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται. Η μάσκα σας πρέπει να φέρει την γνωστή ευρωπαϊκή πιστοποίηση ΕΝ 136 class 34 (δεν θα αναλύσω την νομοθεσία, σας υποσχέθηκα με όσο το δυνατόν λιγότερές τεχνικές ορολογίες) και επιπροσθέτως μπορεί να φέρει και τις πιστοποιήσεις τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως, NIOSH (Αμερικανικό πρότυπο για την υγεία και την ασφάλεια στην Βιομηχανία). Υπάρχουν μάσκες ολοκλήρου προσώπου που φέρουν τριπλή πιστοποίηση, Ευρωπαϊκή (ΕΝ-norm), Αμερικανική (NIOSH-CBRN TC-14G-02865) και βάσει του Αγγλικού Προτύπου, (British Standard BS 8468 CBRN6).

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

Η πιστοποίηση κατασκευής, όποια και αν είναι αυτή πρέπει να αποδεικνύεται με την κατάθεση των πιστοποιητικών από τον προμηθευτή. Για όσους πιστεύουν ότι μια αγγελία τύπου «πωλείται μάσκα ΡΒΧΠ»… (έτσι την διάβασα) εξασφαλίζει τον αγοραστή, τότε ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.  Εννοώ ότι αγοράζοντας μια μάσκα C.B.R.N.e δεν αγοράζεις ένα κιλό τυρί, ρύζι και κρασί… ο εκάστοτε προμηθευτής εφόσον το ζητήσετε,  είναι υποχρεωμένος να σας καταθέσει τα πιστοποιητικά της εν λόγω μάσκας από τον κατασκευαστή της. Στην περίπτωση αγοράς γνωστών μασκών μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, πολλά από τα πιστοποιητικά τους αναφέρονται στα επίσημα φυλλάδια χρήσης τα οποία μπορείτε να τα βρείτε και online στο διαδίκτυο.

 1. Με διπλή οματοθυρίδα ή πανοραμική ;

Μια παλιά διαμάχη που κρατάει χρόνια τώρα, έχει υπερασπιστές της μάσκας με διπλή οματοθυρίδα, με σκοπό την αναδίπλωση της μάσκας και προσάρτησης της σε γιλέκο μάχης τύπου Molle ή στο τακτικό εξοπλισμό. Αντίστοιχα έχουμε και τους υπερασπιστές της πανοραμικής οματοθυρίδας με σκοπό την αύξηση της περιφερειακής όρασης.

Να τονίσω ότι και οι δύο τύποι μάσκας είναι μια χαρά και προστατεύουν εξαιρετικά, η επιλογή έχει να κάνει καθαρά με το σκοπό χρήσης, το τακτικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπηρεσίας. Εάν η μάσκα πρέπει να αναδιπλώνεται και να πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο στον τακτικό εξοπλισμό μας, τότε ναι, η επιλογή της διπλής οματοθυρίδας είναι καλύτερή. Υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν χρήση τέτοιας μάσκας είναι οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού κατά κόρον, αλλά και άλλοι κλάδοι που φρονώ ότι δεν χρειάζεται να τούς αναφέρω.

Η πανοραμική μάσκα έχει ως αντίβαρο στην μη αναδίπλωση της, την περιφερειακή ορατότητα που σε συγκεκριμένους κατασκευαστές πλησιάζει το φυσικό οπτικό πεδίο (>90%). Η πανοραμική μάσκα για χειριστές οργάνων ανίχνευσης και ταυτοποίησης μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη όσο και σε ομάδες αντιμετώπισης τρομοκρατικών συμβάντων, καθώς ο συνδυασμός μάσκας και χρήσης όπλων δεν είναι πάντα ιδανικός αναφορικά με την περιφερειακή όραση.

Η μάσκα ολοκλήρου προσώπου με πανοραμική προσωπίδα έχει επίσης την δυνατότητα αποθήκευσης σε υφασμάτινη θήκη με προσάρτηση στον τακτικό εξοπλισμό (πιάνει όμως περισσότερο χώρο) και φυσικά έχει την δυνατότητα χρήσης εσωτερικά των γυαλιών μυωπίας π.χ. με ειδική βάση που παραμένει μόνιμά μέσα στην μάσκα.

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

 1. Με δύο φίλτρα ή με ένα φίλτρο ;

Άλλη μια μικρή διαμάχη υφίσταται, που μοιράζεται σε χρήστες που αρέσκονται στα δύο φίλτρα πιστεύοντας ότι δίνουν περισσότερη προστασία και σε άλλους που θεωρούν ότι τα δύο φίλτρα είναι βαριά και δυσκολεύουν τον χρήστη.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση και είναι καλό αυτό τον παράγοντα επιλογής, να τον λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, είτε έχεις ένα φίλτρο στην μάσκα είτε δύο, η προστασία επιτυγχάνεται χωρίς προβλήματα.

Σε μια μάσκα με δύο φίλτρα (δεξιά και αριστερά) υπάρχει το πλεονέκτημα της ισορροπίας στο πρόσωπο και της αίσθησης καλύτερης κατανομής βάρους. Εάν έχετε ασχοληθεί με την δασοπυρόσβεση θα γνωρίζετε ήδη, ότι οι καλύτερες μάσκες για δασοπυρόσβεση είναι αυτές με τα διπλά φίλτρα, καθώς κουράζουν λιγότερο και προσφέρουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο όταν κοιτάτε προς τα κάτω.

Αυτό όμως δεν ισχύει στα συμβάντα C.B.R.N.e,  για τον απλούστατο λόγο της αναγκαιότητας του χρήστη να έχει την δυνατότητα σκόπευσης αλλά και αντικατάστασης φίλτρων με τον ευκολότερο και πιο πρακτικό τρόπο.

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

Μια μάσκα που έχει την δυνατότητα εναλλαγής φίλτρων δεξιά ή αριστερά βοηθάει κατά πολλούς τρόπους, αναλόγως τις προτιμήσεις του χρήστη. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τις προσωπίδες με χρήση ενός φίλτρου κεντρικά και όχι αριστερά η δεξιά. Η δυνατότητα σκόπευσης με χρήση πολεμικού τυφεκίου φορώντας μια μάσκα είναι αλήθεια ότι βοηθά πολύ στην χρήση προσαρμογής φίλτρου στην μια μεριά ή στην άλλη. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει και την μάσκα με δύο φίλτρα η οποία όμως πρέπει να έχει ειδική σχεδίαση προσαρμοζόμενη για αυτές τις καταστάσεις.

Η αλλαγή του φίλτρου σε περιβάλλον C.B.R.N.e είναι δυνατόν να επιτευχθεί κατόπιν σκληρής και επίμονης εκπαίδευσής του χρήστη, καθώς παίζει ρόλο τόσο η μνήμη μυών (muscle memory) όσο και το είδος κουμπώματος του φίλτρου ή των φίλτρων. Αναφορικά με το είδος προσαρμογής ή κουμπώματος του φίλτρου προτείνω την κλασική έκδοση τύπου RD40 (σύμφωνα με το ΕΝ 148-1) μιας παγκόσμιάς αποδοχής σύνδεσης η οποία δίδει την δυνατότητα στο χρήστη να μπορεί να επιλέξει για την μάσκα του, πληθώρα φίλτρων σε διαφορετικούς τύπους προστασίας από διαφόρους κατασκευαστές.

Υπάρχουν στην αγορά μάσκες C.B.R.N.e οι οποίες δέχονται ειδικά φίλτρα με ειδικό κούμπωμα ή σπείρωμα αλλά και ενναλακτικά τα κλασικά τύπου RD40. Καλό θα ήταν πάντα η επιλογή της μάσκας να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και το απόθεμα της υπηρεσίας σε φίλτρα (χρόνος αποθήκευσης, τύπος και είδος σπειρώματος και διαβάθμιση προστασίας).

Όπως έχω γράψει και σε άλλα άρθρα μου, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε το φίλτρο πάνω στην μάσκα κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. (περισσότερα διαβάστε εδώ)

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

 1. Με κεφαλόδεμα ή ύφασμα επικάλυψης κεφαλής ;

Σε αυτό το ερώτημα θα είμαι απόλυτος και προτείνω ανεπιφύλακτα το κεφαλόδεμα ή κεφαλόδεσμο πέντε ή έξι σημείων.  Στην Αμερική πολλές μάσκες πυροσβεστών έχουν ένα κομμάτι μαλακού υφάσματος (βραδύκαυστο) στο πίσω μέρος και διαθέτουν λιγότερους ή περισσότερους ιμάντες (SkullCap) σύνδεσης για την μάσκα. Κατά την διάρκεια πρόσδεσης και προσαρμογής της μάσκας ο χρήστης τραβώντας τους ιμάντες με δύναμη (άγχος, ανεβασμένη αδρεναλίνη) μπορεί να κάνει ζημιά στο ύφασμα ή να τοποθετήσει την μάσκα στραβά με αποτέλεσμα την λάθος προσαρμογή της. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πιο πρακτικό (δεν πιάνει τις τρίχες των μαλλιών και έχει καλύτερη αίσθηση επαφής) αλλά ενώ για την πυρόσβεση μπορεί να είναι ιδανικό, στην αντιμετώπιση συμβάντων C.B.R.N.e σκεφτείτε τον παράγοντα επιμόλυνσης και απορρόφησης των παραγόντων που έχει το ύφασμα σε αντίθεση με το υλικό EPDM το οποίο μπορεί να καθαριστεί και να απολυμανθεί άνετα.

Κλείνοντας αυτή τη παράγραφο προτείνω και πάλι το κεφαλόδεμα πέντε ή έξι σημείων από υλικό EPDM για την αποφυγή ζημιάς, κακής τοποθέτησης, χαλάρωσης και την δυνατότητα απολύμανσης.

 1. Μάσκα ανοιχτόχρωμη ή ιδανικά μαύρη ;

Ο λόγος που οι μάσκες C.B.R.N.e κατασκευάζονται σε χρώμα μαύρο (tactical) ή πράσινο σκούρο έχει να κάνει με την χρήση τους από τις ένοπλες δυνάμεις της κάθε χώρας. Οι κατασκευαστές αυτών των μασκών, προέρχονται από διάφορες χώρες και για αυτό το λόγο έχουν ως προτεραιότητα να παράγουν μάσκες που έχουν πρωτίστως ανταπόκριση στις ένοπλες δυνάμεις της εγχωρίας αγοράς για ευνόητους λόγους.

Η Ευρωπαϊκή αγορά έχει να επιδείξει σημαντικές και πολύ αξιόλογές μάσκες C.B.R.N.e όπως άλλωστε αντίστοιχα και η Αμερική, το Ισραήλ και η Ρωσία. Αυτό που θέλω να τονίσω χωρίς να υποβιβάζω την ποιότητά και την αξιοπιστία κατασκευαστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πιστοποίηση, η συμβατότητα και η δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές ανάγκες βάσει υποδομών, τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης κλπ.

Μια μάσκα C.B.R.N.e ιδανικά θα πρέπει να έχει σκούρο μαύρο ή πράσινο χρώμα, να μην έχει ανακλαστικές επιφάνειες, να έχει όλα τα παρελκόμενα της σε σκούρο χρώμα και να διαθέτει όλα αυτά τα εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστούν κατά καιρούς για την συντήρηση της ή την επισκευή της διαθέσιμα στην τοπική αγορά.

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

 1. Σωλήνας υδροληψίας απαραίτητος ή απλά ένα αξεσουάρ ;

Πόσοι από εσάς που διαβάζετε το άρθρο αυτό και ανήκετε στις ένοπλες δυνάμεις ή στα σώματα ασφαλείας της χώρας μας, έχετε πραγματικά χρησιμοποιήσει σε συμβάν το σωληνάκι υδροληψίας ; Ο σωλήνας υδροληψίας στην μάσκα C.B.R.N.e, είναι μια αναγκαιότητά το αντιλαμβάνομαι, αλλά πέρα από αυτή την προσθήκη υπάρχουν τόσες μεταβλητές και τόσες τροποποιήσεις του εξοπλισμού μιας μάσκας, που μόνο το 0,05% στην Ελλάδα το γνωρίζει.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το σωληνάκι υδροληψίας είναι απαραίτητο σε μια μάσκα C.B.R.N.e, όταν αφορά αποκλειστικά Ειδικές Δυνάμεις Στρατού (π.χ. περίπολα μακράς ακτίνας δράσης) και αυτές οι δυνάμεις μπορεί να βρεθούν ή πρέπει να βρεθούν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να φοράνε την μάσκα τους 12 συνεχόμενες ώρες (σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν και το 24ωρο). Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι αυτοί οι χρήστες  θα αφυδατωθούν εάν δεν πιουν νερό τόσες ώρες λόγω της μυϊκής καταπόνησης προερχόμενης από τον εξοπλισμό τους, τις κλιματικές συνθήκες και την απόσταση που διανύουν.

Όταν μιλάμε για ομάδες ανίχνευσης και ταυτοποίησης δεν υπάρχει λόγος για τη χρήση του σωλήνα υδροληψίας καθώς το έργο τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.  Για τους ιατρούς και προνοσοκομειακούς φίλους αναγνώστες που με διαβάζουν συχνότερα, να επισημάνω ότι το σωληνάκι υδροληψίας, έχει εφαρμογές μέσω ειδικών προσαρμογέων αναλόγως του κατασκευαστή και στην παροχή ιατρικού οξυγόνου σε πεδίο «μάχης» χωρίς να αφαιρεθεί η μάσκα.

Σημαντική πληροφορία για όλους και όλες εσάς, είναι η προσεκτική επιλογή προσαρμογέα υδροληψίας για στρατιωτικού τύπου παγούρι ή σακίδια μεταφοράς ύδατος τύπου Camelback7. Η επιλογή της μάσκας σας εφόσον κρίνεται ότι θέλετε να περιλαμβάνει σωληνάκι υδροληψίας, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προσαρμογή της στα παραπάνω συστήματα παροχής ύδατος. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή στις οδηγίες χρήσης και την ευκολία απολύμανσης του σωλήνα υδροληψίας.

 1. Στεγανοποίηση μάσκας περιμετρικά μονή ή διπλή ;

Κάθε μάσκα έχει στην περίμετρο του προσώπου μας ένα χείλος σφράγισης το οποίο δεν επιτρέπει (εφόσον έχει γίνει τεστ στεγανότητάς) να εισέλθουν μολυσματικού τύπου παράγοντες εντός της, με συνέπεια να εισπνεύσουμε αέρια, σωματίδια ή άλλους ρυπαντές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μάσκες φίλτρου είναι κανονικής πίεσης, έτσι λοιπόν εξ ορισμού είναι στοιχειώδης κανόνας το τεστ στεγανότητάς αφού την φορέσουμε χωρίς φίλτρο και μετά και με το φίλτρο. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι ότι υπάρχουν μονά χείλη στεγανότητας και διπλά χείλη στεγανότητας. Αυτό σας εξασφαλίζει καλύτερη στεγανότητα και εφαρμογή στο πρόσωπο σας. (ειδικά σε περιβάλλον C.B.R.N.e)

Προσοχή χρειάζεται στην διαδικασία απολύμανσης να γίνεται εκτενής καθαρισμός εσωτερικώς του χείλους σφράγισης και κατόπιν πολύ καλό ξέπλυμα με καθαρό νερό.

Τα διπλά χείλη στεγανότητάς περιμετρικά κατασκευάζονται από μερικούς διεθνώς καταξιωμένους κατασκευαστές  μασκών και αξίζει το κόπο να το ψάξετε καθώς στην ασφάλεια μας δεν κάνουμε εκπτώσεις.

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

 1. Διάφανη οματοθυρίδα ή σκούρα μαύρη ή πράσινη ;

Το υλικό της οματοθυρίδας (ζελατίνας) μιας μάσκας ποικίλει σε διάφορα πράγματα, όπως το πάχος της, το υλικό κατασκευής, η ανθεκτικότητά στην φθορά, η ανθεκτικότητά στην θερμοκρασία ή τα χημικά κλπ.

Ο χρωματισμός της οματοθυρίδας είναι το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί καθώς ναι μεν σε πεδίο μάχης βοηθά, (δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες) αλλά σε αστικό περιβάλλον χρειάζεστε όσο το δυνατόν ευρύ πεδίο όρασης με διάφανη οματοθυρίδα.

Σκεφτείτε την χρήση της κατά τις νυχτερινές ώρες, ή σε εσωτερικά μη φωτιζόμενους χώρους. Υπάρχουν βεβαίως ειδικές προσαρμογές που τοποθετούνται πάνω από την οματοθυρίδα διάφανου τύπου μετατρέποντας την μάσκα καθαρά για πολεμική χρήση.

Προτείνω το υλικό της οματοθυρίδας να είναι πολυκαρβονικό (Polycarbonate) αντί-χαρακτικό εξωτερικά, με δυνατότητα είτε αντιθαμβωτικής επίστρωσης εσωτερικά (πολύ ακριβό) ή ενναλακτικά δυνατότητα χρήσης αντιθαμβωτικού σπρέι εσωτερικά που διαρκεί αρκετές ώρες.

 1. Δυνατότητα ενδοεπικοινωνίας ή τηλεπικοινωνίας στην μάσκα

Το άφησα τελευταίο γιατί πονάει ως θέμα σε διάφορους τομείς. Ο χρήστης εάν θέλει να επιλέξει σύστημα ενδοεπικοινωνίας ή τηλεπικοινωνίας θα πρέπει να επιλέξει το ένα ή το άλλο ή και τα δύο μαζί. Με τον όρο ενδοεπικοινωνία εννοώ την χρήση επικοινωνίας μάσκας με μάσκα μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χρηστών χωρίς την παρουσία ή χρήση πομποδέκτη.(η μάσκα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό σύστημα)

Η έννοια της τηλεπικοινωνίας χρησιμοποιείται περισσότερο στις μάσκες όταν εσωτερικά της μάσκας υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει μέσω ενσύρματής καλωδίωσης ή τεχνολογίας Bluetooth την σύνδεση με τον πομποδέκτη του χρήστη και την επικοινωνία του με το κέντρο διαβιβάσεων ή άλλο δέκτη.

Μπορούν αυτά τα δύο συστήματα να συνυπάρξουν; βεβαίως αρκεί ο χρήστης να ξοδέψει μερικά χρήματα παραπάνω καθώς εδώ ισχύει ο κανόνας «ότι πληρώνεις, παίρνεις».

Η δυνατότητα προσθήκης τέτοιων συστημάτων στις μάσκες C.B.R.N.e ποικίλει σε κατασκευαστές που τα υποστηρίζουν μερικώς, σε αυτούς που τα υποστηρίζουν πλήρως και άλλους που δεν δίδουν αυτή την δυνατότητα.

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή μιας μάσκας C.B.R.N.e

Η προσωπική μου άποψη είναι κατά την επιλογή της μάσκας σας, να κάνετε έρευνα αγοράς εάν η συγκεκριμένη μάσκα δέχεται σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ή τηλεπικοινωνίας ή και τα δύο. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσετε ότι το εκάστοτε αυτό ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας θα έχει κάποιες σοβαρές πιστοποιήσεις. Σκεφτείτε ότι μπορεί να βραχεί είτε από καιρικές συνθήκες είτε από άλλους παράγοντες και φυσικά πρέπει μετέπειτα να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιστοποίηση IP 67 βοηθά σημαντικά. Το πρωτόκολλο ασφαλούς επικοινωνίας με κρυπτογράφηση χρειάζεται τόσο στα συστήματα επικοινωνίας της μάσκας σας όσο στους πομποδέκτες σας αλλά επιπροσθέτως μια αξιόπιστη προδιαγραφή είναι και αυτή της οδηγίας AΤ.ΕΧ8.

Ο λόγος που επιβάλλεται η χρήση των συστημάτων επικοινωνίας ειδικά σε συνθήκες HazMat, C.B.R.N.e είναι η διευκόλυνση επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, καθώς βασική προϋπόθεση μιας επιτυχούς επιχείρησης είναι τόσο ο διάλογος μεταξύ της ομάδας για την λήψη αποφάσεων όσο και η συνεννόηση τους με το κέντρο ή τον υπεύθυνο του συμβάντος εξωτερικά του χώρου που επιχειρούν.

Επίλογος

Κλείνοντας αυτό τον δεκάλογο συμβουλών για την σωστή επιλογή μιας μάσκας για περιβάλλον C.B.R.N.e, θα ήθελα να τονίσω ότι η έλλειψη τεχνογνωσίας και η απειρία στην επιλογή ειδικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσουν φορείς και οργανισμούς σε λάθος επιλογές εξοπλισμού για το προσωπικό τους. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες τέτοιου είδους εξοπλισμό, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Του Ιωάννη Ρέτσιου

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Σημείωση: Το άρθρο θα ανανεώνεται όποτε κρίνεται απαραίτητο από τον αρθρογράφο.

Παραπομπές :

 1. Χημικά Βιολογικά Ραδιολογικά Πυρηνικά & Εκρηκτικά
 2. chemical weapon agent(CWA) is a chemical substance whose toxic properties are used to kill, injure or incapacitate human beings. About 70 different chemicals have been used or stockpiled as chemical weapon agents during the 20th century. These agents may be in liquid, gas or solid form.
 3. A Toxic Industrial Chemical (TIC) is defined as: an industrial chemical which has a LCt50 value of less than 100,000 mg.min/m3 in any mammalian species and is produced in quantities exceeding 30 tonnes per year at one production facility.
 4. EN 136:1998 – Respiratory protective devices – Full face masks – This standard specifies the minimum requirements for full face mask respiratory protective devices. Full face masks for diving apparatuses are not included in the scope of this standard. Laboratory and practical performance tests are included in these requirements’ compliance assessments. A mask is a full face piece that covers the eyes, nose, mouth, and chin and that provides the wearer with respiratory protection in the form of an appropriate seal against specific atmospheric conditions and airborne hazards. Respirators and masks are manufactured in natural rubber, EPDM, and silicone and are available in designs and with filters that conform to a variety of safety standards (e.g., EN 141, EN 143, and EN 371). This standard covers three types of full-face masks, all provide the same level of respiratory protection but have differences in terms of their applications:
  • CL 1: Full mask for light duty
  • CL 2: Full mask general use
  • CL 3: Full mask for special use
 1. NIOSHCBRN,  TC-14G-0286 (Κατάλογος Πιστοποιημένων Κατασκευαστών)
 2. BSI – BS 8468-2, Respiratory protective devices for use against chemical, biological, radiological and nuclear (CBRN) agents – Part 2: Negative pressure, air purifying devices with full face mask – Specification
 3. Camelbak
 4. ATEX derives its name from “Appareils destinés à être utilisés en ATmosphères EXplosives” (French for Equipment intended for use in EXplosive ATmospheres).

Πηγές Φωτογραφιών : 

 • commons.wikimedia.orgwikiFileSoldier_Wearing_GSR_General_Service_Respirator_MOD_45154419.jpg
 • tacticalgear.com.auproductsmira-safety-cm-7m-military-grade-gas-mask
 • drager-bundeswehr-schutzmaske-m2000-1
 • www.canadianpreparedness.comproductsmira-safety-gas-mask
 • collection.nam.ac.ukdetail.phpacc=2018-01-77-99
 • www.armyrecognition.comnovember_2019_global_defense_security_army_news_industryeuropean_defense_agency_to_take_forward_pesco_project_on_cbrn_surveillance.html
(Visited 47 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.