6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

Βαθμολογία

 
Οι διακοπές του Πάσχα βρίσκονται μία «ανάσα» μακριά και οι προετοιμασίες λίγο έως πολύ έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτή η εορταστική περίοδος ενέχει πολλούς κινδύνους, με δεδομένη την πανδημία και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε, σας παροτρύνουμε λοιπόν να διαβάσετε και τις παρακάτω απαραίτητες συμβουλές ασφαλείας για τις ημέρες του Πάσχα, για να παραμείνετε προστατευμένοι εσείς και τα πρόσωπα που αγαπάτε. Λόγω της πληθώρας άρθρων στο διαδίκτυο για την προστασία σας από τον Covid19, δεν θα αναφερθούμε σε αυτό το θέμα στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ας ξεκινήσουμε βήμα βήμα τις ενέργειες μας σχεδιάζοντας την Πασχαλινή μας έξοδο. Φεύγοντας από το σπίτι μας θα πρέπει να λάβουμε κάποια  μέτρα, ας δούμε ποια είναι αυτά.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

1. Ετοιμάζεστε για αναχώρηση από το σπίτι σας :

 • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κατάλληλα ασφαλισμένα. Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει εντελώς κλειστό, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
 • Τοποθετήστε αυτόματο φωτισμό στους εξωτερικούς χώρους (εάν έχετε).
 • Απομακρύνετε έπιπλα ή εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση.
 • Μην αφήνετε μεγάλα ποσά ή αντικείμενα αξίας.
 • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
 • Σιγουρευτείτε πως έχετε σβήσει όλα τα φώτα, έχετε κλείσει καλά τις βρύσες και πως δεν έχετε ξεχάσει κάποια συσκευή ανοιχτή.
 • Οπλίστε το σύστημα του συναγερμού σας (εάν έχετε) και ενημερώστε το κέντρο ελέγχου για την απουσία σας.
 • Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
 • Αποφύγετε να ανακοινώνετε στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
 • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Εφόσον ασφαλίσαμε την οικία μας ετοιμαζόμαστε για την επιβίβαση στο όχημα μας με προορισμό την αγαπημένη μας εξοχική κατοικία ή τον προορισμό που θα φιλοξενηθούμε από οικεία πρόσωπα ή σε ξενοδοχείο. Ας δούμε λοιπόν τι να προσέξουμε στο όχημα μας.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

2. Στο δρόμο :

 • Πριν από κάθε ταξίδι ελέγχουμε το όχημα με το οποίο θα κινηθούμε, ώστε να ανταποκρίνεται σε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας (έλεγχος πίεσης ελαστικών, στάθμης υγρών, συμπλέκτη, φρένων κ.ά.).
 • Αποφύγετε να αναχωρήσετε νύχτα (από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί)
  Φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, ενώ σε περίπτωση λήψης φαρμάκων πρέπει να διαβάσουμε εάν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης στις σχετικές οδηγίες (Το 24% των Ελλήνων, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις, πάσχει από χρόνια έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επομένως βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο όταν πιάνει το τιμόνι).
 • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε στάσεις κάθε δύο ώρες για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.
 • Μη διστάζετε να παραχωρήσετε το τιμόνι αν είστε κουρασμένοι. Ταξιδέψτε με φίλους, ώστε ο οδηγός να μπορεί να αλλάζει συχνά.
 • Χρησιμοποιούμε όλοι οι επιβάτες ζώνη ασφαλείας, ενώ τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις, μέχρι την ηλικία των 12 ετών (έως βάρος 36 κιλά ή/και ύψος 1,35 μέτρα).
 • Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Τοποθετούμε τις πιο βαριές βαλίτσες και τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών, με τρόπο που να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισμάτων ενώ, παράλληλα, δένουμε όλες τις αποσκευές με δίχτυ πρόσδεσης.
 • Προσέχουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, διότι σε περίπτωση ανατροπής ή εκτροπής του οχήματος υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών.
 • Διατηρούμε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή ενός ατυχήματος, σεβόμαστε την προτεραιότητα, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
 • Κινούμαστε με κατάλληλη βάσει των εξωτερικών συνθηκών και των νόμιμων ορίων ταχύτητα, καθώς το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.
 • Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στο δρόμο καθώς η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).

Η ασφάλεια στο δρόμο είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, το αίσθημα σιγουριάς πως δεν θα συμβεί κάτι αρνητικό σε εμάς, η επιθετικότητα, έχουν συχνά άσχημα αποτελέσματα.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας είτε με το όχημα μας είτε με άλλα μέσα θα κάνουμε κάποιες στάσεις, θα χρειαστούμε τουαλέτα και θα χρειαστεί πιθανώς να τραβήξουμε λεφτά από μηχανήματα ανάληψης χρημάτων. Ας δούμε κάποιους κανόνες που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

3. Στο ταξίδι σας :

 • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
 • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
 • Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
 • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
 • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
 • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Και εφόσον φτάσαμε λοιπόν στο αγαπημένο μας μέρος πρόκειται να βγούμε για τις παραδοσιακές μας αγορές ή ενναλακτικά έχουμε σκοπό να πάμε στην αγορά για τις πασχαλινές μας λιχουδιές προτού αναχωρήσουμε. Όπως και να έχει, ας δούμε τι μας συμβουλεύει ο Ε.Φ.Ε.Τ αναφορικά με τις Πασχαλινές αγορές για να μας μας βγουν ξινές.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

4. Στις αγορές σας :

Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες. Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα. Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
 • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
 • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
 • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
 • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.
 • Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
 • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
 • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ήρθε λοιπόν αυτή η αγία ώρα της Ανάστασης που όλοι οι Έλληνες αναμένουν με κατάνυξη και αγάπη και επιθυμούν να παρευρεθούν στις εκκλησίες μας και να κάνουν Ανάσταση με τους αγαπημένους τους. Χρειάζεται να προσέξουμε κάποια πράγματα; αναμφισβήτητά ναι.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

5. Στην εκκλησία :

Κατά τη διάρκεια της Ανάστασης στην εκκλησία, οφείλουμε να δίνουμε μεγάλη προσοχή, ιδίως αν συνοδεύουμε παιδιά.

 • Προσέξτε τα βεγγαλικά και τα γνωστά «δυναμιτάκια», αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργηθεί ατυχήματα, λόγω απροσεξίας. Σταθείτε μακριά από ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν και παραμείνετε κατά προτίμηση είτε εσωτερικά της εκκλησίας ή κάτω από κάποιο υπόστεγο.
 • Προσπαθήστε να κρατήσετε μία απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στην εκκλησία, προς αποφυγή ατυχήματος με τη φωτιά της λαμπάδας. Ιδιαίτερη προσοχή στις δεσποινίδες και κυρίες με μακριά μαλλιά.
 • Να έχετε υπό αυστηρή επίβλεψη τα παιδιά που κρατούν αναμμένη λαμπάδα και αποφύγετε να δώσετε να τη κρατήσουν τα πολύ μικρά παιδιά.
 • Τοποθετήστε το ειδικό προστατευτικό στη λαμπάδα.
 • Για τη μεταφορά της φωτιάς στο σπίτι, χρησιμοποιήστε το ειδικό φαναράκι και δώστε προσοχή στη μεταφορά του.

Είναι γνωστό ότι την Μ. Παρασκευή αλλά και την Ανάσταση ιδιαιτέρως οι νεαρότερες ηλικίες θα βγουν να διασκεδάσουν (Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος) καλό θα ήταν να τους συμβουλέψουμε να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

6. Στη διασκέδαση :

Στη διασκέδασή σας (εφόσον επιτραπεί) σε κέντρα, μπαρ, καφετερίες, εστιατόρια, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων κλπ, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά. Επίσης μην αφήνετε ποτέ το ποτό σας χωρίς επίβλεψη από εσάς ή κάποιο άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτό τον κανόνα.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθυμίζει ότι:

 • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
 • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
 • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
 • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
 • Οι ενήλικοι μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
 • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Ευελπιστώ ότι οι παραπάνω οδηγίες θα σας φανούν χρήσιμες και εύχομαι να περάσουμε όλοι μας ένα Άγιο Πάσχα να χαλαρώσουμε λίγο από την ένταση αυτής της εποχής και να βρεθούμε εάν είναι δυνατόν και το επιτρέπουν οι συνθήκες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στους προορισμούς που θα επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.

6 κατηγορίες συμβουλών για την ασφάλεια σας, αυτό το Πάσχα

Ας μην ξεχάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες και τους ανθρώπους που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας και μεριμνούν για όλους εμάς. Ένα Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά είναι το λιγότερο που μπορούμε να ευχηθούμε στον αστυνομικό της γειτονιάς μας ή τον τροχονόμο που θα μας κάνει έλεγχο κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας.  Επίσης και στον πυροσβέστη ή τον διασώστη που μπορεί να συναντήσουμε, καθώς θα είναι και αυτοί εκεί για να προλάβουν την έναρξη κάποιας πυρκαγιάς ή τον απεγκλωβισμό και την βοήθεια ανθρώπων από εμπλοκή τους σε ατυχήματα.

Καλό Πάσχα

Του Ιωάννη Ρέτσιου

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Πηγές και παραπομπές

 

(Visited 108 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.