Άδειασμα φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα

Βαθμολογία

 
Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Μια από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που εκτελούν οι χρήστες των αναπνευστικών συσκευών ανοιχτού κυκλώματος εν συντομία Α.Σ.Α.Κ. είναι το άδειασμα των φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα. Και μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι όταν συζητάμε τεχνικά θέματα από πολλούς φίλους, είναι, πώς θα αδειάσουμε τις φιάλες μας γρήγορα και χωρίς να μας πιάνει πονοκέφαλος από τον θόρυβο.

Οι φιάλες ατμοσφαιρικού αέρα πρέπει να αναπληρώνουν το περιεχόμενο τους σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές ή Εθνικές οδηγίες αντίστοιχα. Για παράδειγμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οδηγία αναφέρει να αναπληρώνεται ο ατμοσφαιρικός αέρας κάθε τέσσερις (4) μήνες1, ενώ οδηγίες κατασκευαστικών οίκων δίνουν περιθώριο μέχρι και έξι μήνες από την ημερομηνία πλήρωσης.

Σε περίπτωση που ο εισπνεόμενος αέρας μυρίζει άσχημα η δημιουργεί δυσφορία στο χρήστη συνίσταται να αδειάζετε την φιάλη νωρίτερα από το κανονικό. Μερικές φορές η δυσοσμία δεν προέρχεται μόνο από την φιάλη αλλά και από την προσωπίδα ολόκληρου προσώπου που δεν έχει εκτενώς καθαριστεί και απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Τα κατάλοιπα και οι ουσίες εντός της μάσκας μετά από καιρό εφόσον δεν έχει καθαριστεί & απολυμανθεί τείνουν να μυρίζουν άσχημα προκαλώντας δυσφορία στην χρήση της Α.Σ.Α.Κ.

Άδειασμα φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα

Ο χρόνος που μια φιάλη έξι λίτρων χρειάζεται να αδειάσει, υπολογίζεται σε συνθήκες κανονικού περιβάλλοντος περίπου στα  30± λεπτά εφόσον αυτή έχει συνδεθεί με τον αεροπνεύμονα της Α.Σ.Α.Κ. και ο αέρας εκτονώνεται φυσιολογικά. Σε πολλές περιπτώσεις ο χρήστης θέλοντας να επισπεύσει χρονικά την διαδικασία εκτόνωσης,  αφαιρεί την φιάλη από την πλάτη της αναπνευστικής συσκευής και αδειάζει τον πεπιεσμένο αέρα στο περιβάλλοντα χώρο απευθείας ανοίγοντας το κλείστρο τέρμα.

Άδειασμα φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν τον υπερβολικό θόρυβο από την εκτόνωση του συμπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα και αφετέρου την πιθανή εισροή υγρασίας από τον ατμοσφαιρικό αέρα εντός της φιάλης λόγω της βίαιης εκτόνωσης της με την πιθανότητα οξείδωσης της μελλοντικά. Πρακτικά αυτό μπορεί να συμβεί, αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη από αυτή της φιάλης κατά το τέλος της εκκένωσης της ή αν το κλείστρο μείνει ανοιχτό μέχρι η φιάλη να έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πάγωμα του κλείστρου είναι φυσιολογικό κατά την διαδικασία εκτόνωσης του πεπιεσμένου αέρα όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας στην φιάλη όταν την γεμίζουμε σε αεροσυμπιεστή.  Νοείται ότι θα πρέπει να μην αδειάζει ποτέ εντελώς η φιάλη και να παραμένει εσωτερικά της φιάλης μια ονομαστική πίεση των 5 με 10 bar.

Για την αποφυγή του υπερβολικού θορύβου κατά το άδειασμα της φιάλης και την πιθανή εισροή υγρασίας λόγω της πτώσης θερμοκρασίας κατά την βίαιη εκτόνωση, συνίσταται ο χρήστης  να χρησιμοποιεί ειδικά εξαρτήματα όπως τον ειδικό σιγαστήρα ο οποίος βοηθά στην ομαλή εκτόνωση του πεπιεσμένου αέρα χωρίς να δημιουργεί θόρυβο και με το κλείστρο τελείως ανοιχτό. Το φαινόμενο του πάγου στο σώμα του σιγαστήρα υφίσταται αλλά αυτό δεν επηρεάζει τα εξαρτήματα εφόσον η διαδικασία γίνεται ορθά.

Άδειασμα φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα

Η πλήρης εκτόνωση του πεπιεσμένου αέρα για παράδειγμα, φιάλης ανθρακονημάτων  των 6,8 λίτρων στα 300 bar με την χρήση του σιγαστήρα κυμαίνεται στα 16 λεπτά. Σιγαστήρες κυκλοφορούν στο εμπόριο διαφόρων κατασκευαστών ενδεικτικά αναφέρουμε έναν από αυτούς που μπορούμε να βρούμε στην Ελληνική αγορά τον σιγαστήρα της Draeger Silencer PN300 (6526316). Κλείνοντας να επισημάνω την χρήση μετά το άδειασμα και μετά το γέμισμα ΠΑΝΤΑ της βιδωτής ανοξείδωτης τάπας στο σπείρωμα του κλείστρου.

Άδειασμα φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την προμήθεια του εξαρτήματος αυτού απευθυνθείτε στην εταιρία Poseidon Marine Supplies, επίσημο service center της Draeger  στην Ελλάδα. (210.422.5930)

Πηγές : www.draeger.comwww.poseidonms.com
Παραπομπή : 1* Εγκύκλιος Διαταγή υπ’ αριθμ. 117, από την Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου Π.Υ.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.