Έπαρση & Αμετροέπεια… οι εχθροί του Εθελοντισμού

Βαθμολογία

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Η Εθελοντική Ομάδα Αερομεταφερόμενης Ειδικής  Κατασταλτικής Δύναμης Πυρηνικών Πυρκαγιών & παντού είδους Διασώσεων μετέβη σήμερα σε δασική πυρκαγιά όπου με το ειδικό όχημα αποστολών 6Χ9 έσβησε την φωτιά από το χάρτη, έσωσε 10.000 στρέμματα δάσους, δύο χωριά, 30 ζωντανά και 60 μαθητάδες… Α! παρών ήταν και η πυροσβεστική… (Μελλοντική φανταστική ανακοίνωση εθελοντικής ομάδας στο Facebook)

Τον Φεβρουάριο έγραψα ένα άρθρο αναφορικά με την σωστή σύνταξη δελτίων τύπου ειδικά από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσω λίγο, όλους όσους αναδημοσιεύουν τα δελτία τους σε κοινωνικά δίκτυα αλλά και τα ΜΜΕ που τα λαμβάνουν. Αποφάσισα λοιπόν να αποτυπώσω μερικές από τις σκέψεις μου αναφορικά με τον εθελοντισμό στην Ελλάδα και τον τρόπο που οι Εθελοντικές ομάδες και εν συνεχεία οι εθελοντές εκφράζονται μέσω κοινωνικών δικτύων ΜΜΕ αλλά και εντός πυροσβεστικών σταθμών.

Έχω βαρεθεί να διαβάζω ειδικά στο Facebook (μόδα των καιρών) αναρτήσεις από διάφορες εθελοντικές ομάδες και να ακούω σε υπηρεσίες και κλιμάκια διάφορα περιστατικά συμπεριφοράς εθελοντών που μόνο τιμητικά δεν είναι! Σε συζητήσεις μου με πολλούς συναδέλφους κατά καιρούς ακούω πολλά παράπονα για την συμπεριφορά των εθελοντών, ειδικότερα δε σε ότι αφορά τον κομπασμό και την αμετροέπεια που επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία αναφορικά με την ομάδα τους ή τον εαυτό τους.

Γνωρίζω βέβαια ότι με το άρθρο μου αυτό θα εκνευρίσω πολλούς «εθελοντές» αλλά αυτό ποσώς με ενδιαφέρει καθώς έχω μάθει στην ζωή μου να εκφράζομαι με ειλικρίνεια και να υποστηρίζω κάθε τι που λέω με επιχειρήματα και όχι με ότι συμφέρει την δεδομένη στιγμή.

Ως γνωστόν στην Ελλάδα έχουμε εθελοντές δύο ταχυτήτων, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ( η και ανεξάρτητων συλλόγων) και Εθελοντές Πυροσβέστες (του Π.Σ.).

Προβλήματα υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις αλλά ας τα δούμε αναλυτικά.

Στις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας βλέπουμε τα εξής κυριότερα προβλήματα :

Πομπώδεις ανακοινώσεις εθελοντικών ομάδων, για κατάσβεση πυρκαγιάς 20 τετραγωνικών μέτρων ή που συνήθως έχουν φτάσει μετά την πυρκαγιά και αναφέρουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο που αν κάποιος δεν γνωρίζει θα νομίζει ότι κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί!

Τι προτείνω; μετριοπάθεια και σοβαρότητα!

Πήγατε σε ένα συμβάν και βοηθήσατε… να αναφέρετε τα κάτωθι :

 • Τι ώρα πήρατε την κλήση και από ποια υπηρεσία.
 • Πόσα άτομα μεταβήκατε και με ποιο πυροσβεστικό όχημα (όχι ΙΧ έλεος).
 • Τι ακριβώς πράξατε στο συμβάν (δεν είναι ντροπή να γράψετε ότι συνδράματε μόνο ως δότες νερού με το όχημα σας) κατάσβεση, δότης νερού, πεζοπόρο, υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων κλπ.
 • Πόση ώρα παραμείνατε στο συμβάν και με ποιου εντολή αποχωρήσατε!
 • Αναφέρατε όσο πιο απλά γίνετε την κατάσταση που επικρατούσε στο συμβάν χωρίς κριτικές, πικρόχολα σχόλια και μπηχτές για άλλες εθελοντικές ομάδες ή το Π.Σ. τα γραπτά μένουν, να το θυμόμαστε!
 • Αναφέρετε ποιοι άλλοι ήταν μαζί σας στο συμβάν (φίλες εθελοντικές ομάδες κλπ) χωρίς να σχολιάσετε με τι ασχολήθηκαν (δεν σας αφορά)

Εάν κρατήσετε αυτές τις παραμέτρους θα δείτε ότι σιγά σιγά η εθελοντική σας ομάδα θα κερδίσει έδαφος, όχι μόνο σε σοβαρότητα αλλά κα αξιοπιστία!

Έπαρση & Αμετροέπεια… οι εχθροί του Εθελοντισμού

Ποικίλες στολές και σήματα που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο αυτό καθαυτό της Πολιτικής Προστασίας (πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ περί αντιποίησης αρχής) σήματα εθελοντών πυροσβεστών, καπέλα πυροσβεστικού σώματος μπλουζάκια του πυροσβεστικού σώματος αλλά και σήματα καμιά δεκαριά στο κάθε μανίκι δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα της εθελοντικής ομάδας σας.

Καλό θα ήταν να φοράτε το σήμα της Πολιτικής Προστασίας (εφόσον σας επιτρέπεται), το σήμα της εθελοντικής σας ομάδας, το όνομα σας και την ομάδα αίματος. Αυτά αρκούν και είναι σοβαρά και άκρως απαραίτητα για την αναγνωρισιμότητα της εθελοντικής σας ομάδας ως μιας ομάδας σοβαρής και αξιοπρεπέστατης. Αν κάποιοι θέλουν να φαίνονται ως πυροσβέστες τότε ας δηλώσουν εθελοντές στην πυροσβεστική υπηρεσία, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

Κομπασμός και υποβιβασμός του έργου της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΕΜΕΙΣ φτάσαμε πρώτοι και ΑΥΤΟΙ έφτασαν δεύτεροι και ΕΜΕΙΣ σώσαμε την κατάσταση ενώ οι πυροσβέστες δεν έκαναν τίποτα… ( σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μεγάλο θέμα με την τοπική κοινωνία καθώς δημιουργείται η αίσθηση στον πολίτη ότι ο Εθελοντής αντικαθιστά τον επίσημο φορέα του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς αυτός δεν ξέρει να κάνει την δουλειά του). Εδώ ακριβώς υπάρχει ένας αστικός μύθος!

Ο πυροσβέστης μπορεί να εργάζεται σε 8ωρη ή 16ωρη ή 24ωρη βάρδια αναλόγως την υπηρεσία του. Αυτό σημαίνει ότι όταν τον βρίσκουμε σε ένα συμβάν δεν πήγε εκεί ξεκούραστος και φρέσκος όπως πολλοί νομίζουν… αλλά πριν μπορεί να είχε μεταβεί και σε άλλα δύο ή τρία συμβάντα και η απόδοση του να είναι κάτω του 50%, αυτό είναι γνωστό! Μην ξεχνάτε πόσες φορές μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς δίνετε από το κέντρο η εντολή «συσκευάστε και μεταβείτε στο τάδε συμβάν» δηλαδή όρεξη νάχουμε!

Είναι λοιπόν πολύ άδικο και άκομψο κάποιοι εθελοντές να κρίνουν την πυροσβεστική έξοδο για την απόδοση της χωρίς να γνωρίζουν που ήταν πριν ή που θα πάνε μετά.

Προτείνω: κάνουμε την δουλειά μας, συνδράμομε την πυροσβεστική υπηρεσία και αποχωρούμε ευχαριστημένοι ότι και σήμερα βοηθήσαμε την τοπική κοινωνία και την πατρίδα μας… μέχρι εκεί, περαιτέρω σχόλια και κριτικές κρατήστε τα στον εσωτερικό σας κύκλο.

Έπαρση & Αμετροέπεια… οι εχθροί του Εθελοντισμού

Ας πιάσουμε τώρα και τους Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εδώ θα χαλάσω τις καρδιές πολλών αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ακουστούν και μερικές αλήθειες και ας πονάνε… Τα τελευταία χρόνια λόγο ευδόκιμης υπηρεσίας πολλοί εθελοντές έχουν προαχθει σε τιμητικούς και άμισθους βαθμούς του Αρχιπυροσβέστη και του Πυρονόμου.

Αυτοί οι βαθμοί τι πραγματικά αντιπροσωπεύουν μέσα στην υπηρεσία; Στην ουσία οι πιο παλιές σειρές με τον παλιό νόμο είχαν προαγωγή μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό του Αρχιπυροσβέστη και μετά από 10 χρόνια (από της έναρξης της ιδιότητας του ως εθελοντές) στο βαθμό του Πυρονόμου.

Έδωσαν ποτέ εξετάσεις αυτοί οι εθελοντές στο Π.Σ. για τις γνώσεις τους στην πυροσβεστική τέχνη;

Η απάντηση είναι σκληρή και δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινή…  ΟΧΙ! Αυτό σημαίνει ότι ένας εθελοντής ο οποίος επί πέντε συναπτά έτη έκανε υπηρεσία τηλεφωνείου ή απλά δεν έβγαινε σε συμβάντα ή έβγαινε σε μερικές εξόδους αποκτά το βαθμό του απλά με την παρέλευση του χρόνου εφόσον οι υπηρεσίες του ήταν σύμφωνες με το νόμο.  Εν συνεχεία η κατάρτιση του ως Εθελοντής Πυροσβέστης με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη είναι μηδενική εφόσον κανείς δεν τον εξέτασε να δει τι θυμάται από την αρχική εκπαίδευση και πόσο είναι ενημερωμένος με τις υπάρχουσες αλλαγές στην πυροσβεστική τέχνη, στην τεχνική διάσωση αλλά και στην γενικότερη πυροσβεστολογία. Η ζωή συνεχίζεται και αυτός ο εθελοντής γίνεται πυρονόμος έχοντας ένα τιμητικό και άμισθο βαθμό που όμως ξεχωρίζει μέσα στην υπηρεσία του ή σε αντίστοιχα συμβάντα από τους υπόλοιπους εθελοντές που κάνουν βάρδια μαζί. (οι προϊστάμενοι βάρδιας ξεχωρίζουν τους εθελοντές [όταν δεν τους γνωρίζουν προσωπικά] από τους βαθμούς σε περίπτωση στελέχωσης οχημάτων).

Έπαρση & Αμετροέπεια… οι εχθροί του Εθελοντισμού

Φανταστείτε τώρα αυτόν τον εθελοντή να απαιτεί το σεβασμό όχι μόνο από τους συναδέλφους εθελοντές στην υπηρεσία του αλλά και από τους μονίμους επειδή φοράει ένα βαθμό που ξεχωρίζει. Έχω δει περιστατικά απείρου κάλλους με εθελοντές πυροσβέστες βαθμοφόρους που δεν γνωρίζουν ποιο είναι το κλειδί υδροστομίου και ποια είναι η υδρία σε ένα πυροσβεστικό όχημα! Δυστυχώς έτσι που συνεχίζει το πράγμα θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σε ότι αφορά αυτούς τους εθελοντές πυροσβέστες που επειδή έχουν ένα βαθμό νομίζουν ότι μπορούν να απευθύνονται στους υπόλοιπους εθελοντές ως στρατηγοί, θα τους πρότεινα να ξεκαβαλήσουν το καλάμι καθώς δεν γίνονται μόνο οι ίδιοι ρεζίλι αλλά και η υπηρεσία τους καθώς τίποτα δεν μένει για πολύ καιρό μυστικό…

Δυστυχώς ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του νέου νόμου για τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν προβλέφθηκε και πάλι η επανεξέταση των βαθμοφόρων εθελοντών ακόμα και τώρα που η προαγωγή γίνεται μετά τα 8 χρόνια στον ίδιο βαθμό.

Προτείνω και ελπίζω να εισακουστώ, να παρθεί μια απόφαση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος  και να περάσουν επανεξέταση ΟΛΟΙ οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος κάτοχοι των βαθμών του Εθ. Αρχιπυροσβέστη και Εθ. Πυρονόμου σε βασικά πράγματα όπως ο Κ.Ε.Υ.Π.Σ, η Πυροσβεστική Τέχνη, η σύνταξη υπηρεσιακών δελτίων (κίνησης οχημάτων, δελτία πυρκαγιάς κλπ) αλλά και βασικές πρώτες βοήθειες και βασικές γνώσεις τεχνικής διάσωσης (απεγκλωβισμοί, κλίμακες, σχοινιά κλπ). Είναι αν μη τι άλλο ντροπή να έχουμε εθελοντές στο Πυροσβεστικό Σώμα που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι το βαθμό τους και ιστορίες από συμβάντα που πήγαν και έφαγαν τις φωτιές με το κουτάλι…

Γνωρίζω ότι πολλοί θα πουν εδώ δεν εξετάζονται οι μόνιμοι για τις γνώσεις τους, εθελοντές θα ψάξουμε; ΝΑΙ τους εθελοντές γιατί αυτούς ΔΕΝ τους υποχρεώνει κανένας να κάνουν υπηρεσία το ΘΕΛΟΥΝ και εφόσον το θέλουν πρέπει να είναι περήφανοι για την συμμετοχή τους στην πυροσβεστική υπηρεσία και ΑΞΙΟΙ να την εκτελέσουν…

Σας εύχομαι καλή αντιπυρική περίοδο, με σοβαρότητα, προσοχή και αγάπη σε αυτό που κάνετε. Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο παρακάτω.

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος
Σκίτσα Paul Combs (Ελεύθερη απόδοση με την άδεια του σκιτσογράφου)

 

(Visited 204 times, 1 visits today)

13 Comments

 1.  

  Συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις του αρθρογράφου.Άλλο πράγμα είναι να γνωρίζεις κάτι και άλλο πράγμα να νομίζεις ότι το γνωρίζεις. Το χαρακτηριστικό των ανθρώπων που γνωρίζουν, είναι η σεμνότητα και η διακριτικότητα και όχι ο κομπασμός .

 2.  

  Καλα τα λες φιλε αλλα να ξερεις οτι η πυθαρχεια και η αποτελεσματικοτητα ειναι ενα θεμα των εμισθων στελεχων της ΠΥ , οι οποίοι εργαζονται και πληρόνονται απο το δημοσιο και η αποτελεσματηκοτητα τους εχει να κανει με την αριστη υποστηριξη απο τον κρατικο μηχανησμό ενω η πυθαρχεια τους απο την απηλή της απολισης , ενω αν σταματισουν να πληρονονται δεν θα εχουμε πλεον Π.Σ. , σε αντιθεση με τους εθελοντες.
  Κατα βάση δεν διαφωνώ με αυτα που γραφεις αλλα να ξερεις αυτη η χαλαρωτητα που υπαρχει στους εθελοντες ειναι γιατι αυτοι πληρωνουν για οτι κανουν σε αντιθεσημε αυτους πληρονονται.
  Για αυτο και λιγη μεγαλυτερη εκειηκια δεν θα εβλαπτε .
  Οι αξιωματικοι του σωματος ξερουν πολυ καλα τι ειναι εθελοντες και των δυο ιδιοτητων που αναφερεις και τους χρησημοποιουν όπως πρεπει .
  Υπαρχουν πολλα πραματα που μπορουν να βοηθήσουν το εθελοντικο κινημα για την καλυτερη αποτελεσματικοτητα του αλλα και την βελτιωση της παρουσιας τους στο χωρο ετσι ωστε να πλησιασουν τα στελεχη καρίερας του σωματος .
  Αλλα για να γινουν αυτα πρεπει να υπαρχει η κρατικη στήριξη και σχεδιασμος που δεν υπαρχει , δειτε λιγο τους εθελοντες της Γερμανιας, της Ιταλιας ή της Γαλλίες , τι να πουμε μερα με την νυχτα…..
  Πετρος Θεσσαλονικη

 3.  

  Καλά όλα αυτά που λες….Δηλαδή θες να μας πεις ότι οι μονιμοι υπαξιωματικοί (Αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμοι) πήραν το βαθμό με έντιμες εξετάσεις και με βάση τις γνώσεις τους……….

 4.  

  Το σημαντικό κομμάτι είναι το γιατί ο καθένασ από εμασ εισέρχεται στον εθελοντισμο! Αν ο εθελοντισμοσ είναι επιλογή επιβεβαίωσεισ των προσωπικών σου απωθημένών η τησ αξίασ σου ωσ άνθρωπος τότε σίγουρα θα είσαι επηρμενοσ κ ανάξιοσ να εκτελέσεισ οποιοδήποτε εργο σου ζητηθεί αλλά κ ΝΑ μαθεισ οτιδήποτε αφορά στο έργο αυτό. ο εθελοντισμοσ δεν είναι χόμπι είναι στάση κ τρόποσ ζωησ. είναι τιμή μασ να μπορούμε να λέμε πωσ προσφέρουμε κ εμεισ ένα μικρό λιθαράκι στην προστασία τησ χωρασ μασ κ του συνανθρώπου μασ.

 5.  

  Δεν εξεταζονται οι μονιμοι οπως το αρθρο σας αναφερει και πολυ σωστα γιατι…. γιατι ο μονιμος, ειναι απο καποια παραγωγικη σχολη που μπηκε με εξετασεις και εξετασεις εδωσε για να φτασει σε καποιο υψηλοτερο αξιωμα (σχολη αρχιπυροσβεστων, αξιωματικων κλπ), το κυριοτερο ομως οπως το θεωρω οπως και να χει ειναι ο παραγοντας ΑΝΘΡΩΠΟΣ υπο την εννοια οτι, ειναι στον καθε ανθρωπο ξεχωριστα μεσα στο ποιον του το αν θα το παιξει ξερολας και αφεντικο η θα εχει μια μετριοπαθη σταση στη ζωη του διχως να αυτοπαινευεται η να επιζηταει τη προσοχη, εκεινος που θα ξερει να λεει οτι…. “απλα, κανω τη δουλεια μου, τιποτα αλλο”, πραγμα το οποιο υποστηριζω και εγω στον εαυτο μου τον ιδιο προσωπικα. Προτιθεμαι δε ο ιδιος να γινω εθελοντης πυροσβεστης και ο θεος να με αξιωσει ευχομαι… γιατι απλα δεν υπαρχει τιποτα ωραιοτερο απ το να σωνει καποιος ζωες, χωρις τιποτα αλλο… υστερα, φευγεις ησυχα με το κεφαλι ψηλα χωρις να χρειαζεται να το δειχνεις πουθενα… καποια πραγματα μενουνε μεσα μας και ειναι πολυ υψηλα για να τα νοιωσει καποιος αλλος και να τα αγγιξει.

 6.  

  Ενας βαθμος παραπανω η πιο κατω δεν σημαινει τιποτα απο τη στιγμη που αυτος που τον φερει δεν τον αξιζει και υπο ποια εννοια το θετω… η επαρση και η αμετροεπεια οπωσδηποτε και ειναι οι πιο κακοι συμβουλοι ειτε στο μονιμο προσωπικο, ειτε στους εθελοντες, ειτε στις μεταξυ τους σχεσεις ενθεν κι ενθεν.
  Και σιγουρα η αξια και η προσφορα δε μετριουνται ουτε με τα χρηματα που παιρνει ενας μονιμος η το βαθμο που φερει ουτε με τον εθελοντη που θελει ο ιδιος να συμμετεχει, μετριεται μονο με τη καταθεση ψυχης που ο καθε ενας χωριστα κανει προς το Σωμα. Αναφερομενος για αρχη στους μονιμους και αναφερομαι υπο το πρισμα μου ως ενας απλος φορολογουμενος πολιτης, πληρωνεται…. ενα μισθο το μηνα, οσα ειναι…. ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΙ ΤΟΥ ,ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ…. ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ??? Με ποσα χρηματα πληρωνονται, αραγε…. οι ιδιοι, ενας μετριοπαθης ανθρωπος θα πει απλα… “κανω τη δουλεια μου”, και θα κρατησει την υπερηφανεια του μεσα του γιατι απλα κανεις δε θα μπορεσει ποτε να νοιωσει για να την αγγιξει. Προτιθεμαι δε ο ιδιος να γινω εθελοντης γιατι ειμαι σε ηλικια που δε μπορω να γινω μονιμος, δε με ενδιαφερουνε οι βαθμοι γιατι απλα… θα κανω τη δουλεια που θα μου αναθεσουνε, ειναι ενα ομαδικο λειτουργημα που ολοι πρεπει να ξερουνε να δουλευουνε ΟΜΑΔΙΚΑ και να σκεφτονται συλλογικα και οχι απλα ατομικα, γιατι δεν στιγματιζεται απλα ο καθενας μονος του αλλα ενα ολοκληρο Σωμα, ενας θεσμος. Ευχαριστω

 7.  

  Θα συμφωνήσω με όλο το κείμενο, αλλά όσων αφορά στο σχόλιο της φράσης: “Εδώ δεν εξετάζονται οι μόνιμοι, οι εθελοντές θα εξεταστούν”, έχω να ρωτήσω, οι μόνιμοι, δεν ήθελαν να μπουν στην υπηρεσία? Εσείς δε θελετε να είστε στο σώμα? Η επειδή κάποιοι μπήκαν με βύσμα μόνο για να αποκατασταθούν απαλλάσονται απο κάθε είδους κριτικής ή καλύτερα, αξιολόγησης γνώσεων? Δεν πρέπει τα στελέχη να είναι άξια?

 8.  

  Γιάννη καλά τα λες αλλά είπες πολύ λίγα .
  Μη ξεχνάς ότι η κατάντια του εθελοντισμού, επιτρέπει την εμφάνιση κομπλεξικών, ως καταξιωμένων ηρών – εθελοντών ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ που δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα, ψυχάκιδες τενεκέδες για λύπηση, γλύφτες και γλειώδεις, φακο-μανιακοί, οι γνωστοί ατσαλάκωτοι φιγουρατζήδες των περιστατικών, κλέφτες του έργου όσων προσπαθούν, με ουσιαστικό ψυχολογικό πρόβλημα . Δυστυχώς όμως εκτρέφονται από πολλούς ……
  Αυτοί οι τενεκέδες λοιπόν καταστρέφουν κάθε ουσιαστική εθελοντική εργασία και προσπάθεια . Η παρουσία τους και στο Π.Σ. και στην Π.Π. είναι μεγάλο καρκίνωμα .
  Ο ένας βρίζει τον άλλο, ο ένας κατηγορεί τον άλλο. Δεν κοιτάν τα στραβά τους. Πολύξεροι και ειδικοί . Σιχάματα ανούσιας μπουρδολογίας και καβαλημένα μπαμπού όχι καλάμια .
  Οι καλύψεις, οι σειρήνες, οι φάροι, η ταχύτητα, η αδρεναλίνη των περιστατικών , οι έλεγχοι ποιος μπαίνει και βγαίνει στο Δάσος, η Εξουσία, σε συνδυασμό με την απόλυτη μετριότητα και απύθμενη βλακεία.
  Τα ψέματα και οι ρουφιανιές χωρίς παντελόνια, αυτοί που δεν λένε τίποτα στα ίσια, αλλά κρύβονται, οι περίφημοι κουκουλοφόροι .
  Ασφαλώς και δεν αναφέρομαι στο σύνολο των εθελοντών . Υπάρχουν και πραγματικά παλικάρια αξιότατοι και αξιολογότατοι εθελοντές που τους χαρακτηρίζουν αρχές, ήθος και ουσία .
  Επειδή όμως θα ξύνονται και πάλι στη γκλίτσα μου, ας μάθουν, ότι ο μόνος που προς το παρών διώκεται και δικάζεται, μετά από 15 μήνες, για την υπόθεση Ε.Σ.Ε.Π.Α. , είναι ο υβριστής και ψεύτης Δήμαρχος Ζαγωράς Μουρεσίου στο τριμελές Βόλου τον Οκτώβριο για μπόλικα πράματα…. Με κάλεσαν και ως μάρτυρα κατηγορίας.
  Όλοι κατάλαβαν . Ας αρχίσουν να με βρίζουν πάλι. Τιμή μου οι βρισιές τους .
  Γιάννη θέλεις τρίτομη εγκυκλοπαίδεια για να τα περιγράψεις .
  Νίκος Σαχινίδης Εθελοντής εδώ και 15 χρόνια .

 9.  

  Για τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα έχω να πω ότι το όλο θέμα ξεκίνα από το ίδιο το Αρχηγείο που δεν σέβεται τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη σε πολλά επίπεδα και είναι γνωστά. Το πρόβλημα μεταφέρεται στις κατά τόπους υπηρεσίες οι οποίες με την σειρά τους δεν αντιμετωπίζουν το θεσμό όπως ακριβός πρέπει! Μερικά παραδείγματα… χαλαρή αξιολόγηση υποψήφιων εθελοντών… μη συμμετοχή των εθελοντών σε ασκήσεις και ενημερώσεις… στις φυλακές δεν αναγράφονται πολλές φόρες σε καθήκοντα εξόδου ή άλλης υπηρεσίας… αγνόηση αναφορών για έκδοση υπηρεσιακής άδειας οδήγησης… δεν συγκαταλέγονται ως δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε καθημερινή βάση παρά μόνο σε μεγάλες και μαζικές καταστροφές… δεν επιπλήττονται σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς συμφώνα με τις διατάξεις… κ.α.
  Είναι μερικά από αυτά που εγώ ο ίδιος ως εθελοντής πυροσβέστης από το 2002 μέχρι σήμερα έχω παρατηρήσει σε διάφορες υπηρεσίες και πολλά από αυτά επιβεβαιώνονται τόσο από μόνιμους όσο κι από εθελοντές.
  Πολλοί έρχονται για τα μόρια (μέχρι πρότινος) μήπως και καταφέρουν να γίνουν μόνιμοι αδιαφορώντας όμως για τις υποχρεώσεις τους και αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα του θεσμού κι άλλοι πάλι έρχονται γιατί τους εκφράζει δείχνουν ζήλο για μάθηση , προσφορά και συνδρομή άλλα κάποιες φορές όλο αυτό ¨χαλάει την χαλαρότητα¨ των μονίμων απέναντι στο θεσμό κι έτσι βρίσκονται χωρίς την θέληση τους στο περιθώριο της αναμονής
  Για να μη παρεξηγηθώ δεν λέω ότι συμβαίνει στον γενικότερο σύνολο… αλλά συμβαίνει… και για να συμβαίνει κάτι δεν πάει καλά κι από τις δυο μεριές!
  Τώρα για τους εθελοντές της πολίτικης προστασίας θέλω να κάνω μια ερώτηση μόνο… Αφού πραγματικά θέλουν να προσφέρουν και θέλω να πιστεύω ότι για τους περισσότερους από αυτούς είναι στάση ζωής … γιατί δεν προσφέρουν μέσα από το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντές; Ποιος ο λόγος διαχωρισμού; Σίγουρα το βλέπω θετικά να υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις και να προσφέρουν επικουρικά αλλά στο κομμάτι της πυρόσβεσης/δασοπυρόσβεσης δεν έχω καταλάβει γιατί να υπάρχει διαχωρισμός!
  Αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα συντονισμού, αξιοποίησης και επιχειρησιακής ικανότητας !

  Ευχαριστώ

  Κώστας

 10.  

  H ερώτησή σου έχει απλή απάντηση: οι εθελοντές Π.Π. δεν επιδιώκουν εμπλοκή σε αστικά συμβάντα τροχαία κ.ο.κ. Για να κανεις υπηρεσια στο Π.Σ. πρεπει να πας σε σταθμο η υπηρεσια. Εγω που μενω στο χωριο μου…ποσο ευκολο το εχεις να παιρνω τους δρομους για να παω στην πολη για υπηρεσια…..και αν πιασει καμια φωτια να φτασω και τελευταιος…δεν ειναι ολη η Ελλαδα Αθηνα-Θεσαλονικη. Η εννοια του εθελοντισμου στην Π.Π. βασιζεται στην συνεπικουρηση στο Π.Σ. και βασιζεται πιο πολυ σε τοπικου επιπεδου επεμβασεις σε φυσικες καταστροφες κατα κυριο λογο.Γιαυτο αλλωστε δεν υπαρχουν μορια πχ και προνομια κτλ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.