Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Βαθμολογία

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα
Του Ιωάννη Ρέτσιου

Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολούμαι με τα είδη ατομικής προστασίας, τις εκπαιδεύσεις και την επιμόρφωση διαφόρων υπηρεσιών και φορέων σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια, την πυρόσβεση και την διάσωση. Σκεπτόμενος όλες αυτές τις εταιρίες που τόσα χρόνια μας φροντίζουν και μας προστατεύουν, διαπίστωσα ότι η πλειονότητα των εμπλεκόμενων σε αυτούς τους φορείς αγνοεί την ιστορία και την εξέλιξη αυτών των εταιριών μέσα στο χρόνο.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω αυτό το άρθρο, με σκοπό ένα ελάχιστο φόρο τιμής στις εταιρίες αυτές, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν περάσει μέσα από πυροσβεστικες υπηρεσίες, ναυτιλία, ένοπλες δυνάμεις, εθελοντικούς σταθμούς, βιομηχανία και άλλους φορείς εμπλεκόμενους με την τεχνική ασφάλεια κυρίως.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο και να αντιληφθούμε όλοι, ότι για τα υποδήματα ασφαλείας, την προσωπίδα που μας προστατεύει ή το κράνος που φοράμε, “κάποιος πριν από εμάς, σκέφτηκε για εμάς” με απώτερο σκοπό να μας προστατέψει. Η σειρά ανάγνωσης, προς αποφυγή παρεξήγησης, είναι αλφαβητική, το άρθρο θα ανανεώνεται όσο συχνά χρειαστεί. Για οποιαδήποτε παράλειψη ή τεχνική αστοχία στο άρθρο μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρθρογράφο στο επίσημο email του Fire Rescue Pedia.

ABO DEMAN (GAP DEMAN)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ ΑΤΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ & ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (διακριτικός τίτλος ABO–DEMAN A.Β.Ε.Ε.) είναι Ελληνική εταιρία κατασκευής ειδικών οχημάτων και μηχανημάτων.

Στο ευρύ φάσμα εφαρμογών που καλύπτει η δραστηριότητα της εταιρίας τον σημαντικότερο τομέα αποτελούν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Παράλληλη δραστηριότητα αποτελεί η εισαγωγή και διάθεση διαφόρων τύπων οχημάτων, μηχανημάτων, τεχνολογικού εξοπλισμού και υλικού και η τεχνική υποστήριξη των οχημάτων και μηχανημάτων που προσφέρει η εταιρία.

Η εταιρία ξεκινά από το 1990, ως “GAP DEMAN” με πρώτο αντικείμενο δραστηριότητα τα μηχανήματα διαγράμμισης οδών και στη συνέχεια τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Υπό τη σημερινή μορφή και επωνυμία λειτουργεί από το 2008.

Ήδη από το 2004 ο τομέας των πυροσβεστικών οχημάτων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και σήμερα αποτελεί το κύριο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρίας. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Μάνδρα Αττικής, στο 26ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, αμέσως μετά την έξοδο 1 της Αττικής οδού και της Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου. Τα γραφεία και η παραγωγή στεγάζονται σε κτιριακό συγκρότημα 5.500 τμ περίπου, σε συνολική έκταση οικοπέδου 10.000 τμ περίπου.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η εταιρία εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας συμφώνως προς ISO 9001:2015, με πιστοποίηση του Bureau Veritas Certification, διαθέτει δε και πιστοποίηση του BV για την συμμόρφωση προς το πρότυπο ISO 14001/2015.

Πυροσβεστικά οχήματα:

H ABODEMAN κατασκευάζει πυροσβεστικά οχήματα στο εργοστάσιό της. Εκ παραλλήλου συνεργάζεται και αντιπροσωπεύει την εταιρία WISS, Πολωνίας, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πυροσβεστικών στην Ευρώπη, ώστε με την συνεργασία αυτή μπορεί να αντεπεξέρχεται στις αιχμές ζήτησης. Συνολικά η εταιρία έχει διαθέσει 618 οχήματα από το 1998 μέχρι σήμερα.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Εξ αυτών 466 έχουν κατασκευαστεί από την ίδια την εταιρία:

 • 343 υδροφόρα 500 lt, μικρά πυροσβεστικά (είτε πλήρη οχήματα ή επί οχήματος του πελάτη)
 • 112 υδροφόρα 1000 lt και άνω καθώς και διασωστικά και λοιπά ειδικών χρήσεων οχήματα πυροσβεστικών υπηρεσιών
 • 11 ανακατασκευασμένα – αναβαθμισμένα πυροσβεστικά οχήματα

Και τα υπόλοιπα κατασκευής:

 • WISS (Πολωνία), οχήματα 105
 • ΒΑΙ (Ιταλία), οχήματα 39
 • RIGO (Ιταλία), οχήματα 3 (αυτοκινούμενοι γερανοί 50 tn)
 • EMPL (Γερμανία), οχήματα 5 (γερανοφόρα οχήματα έλξης 30 tn)
 • Πηγές : ΑΒΟ DEMAN επίσημη ιστοσελίδα
 • Επίσημη ιστοσελίδα : www.abodeman.gr

Ansell (Eric Norman Ansell)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ Ansell Protective Solutions (APS – πρώην Trelleborg Protective Products) είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς προστατευτικών ενδυμάτων και συναφών προϊόντων στον κόσμο. Μέσα από παγκοσμίου φήμης επωνυμίες όπως TRELLCHEM® και VIKING ™, η APS αναπτύσσει και κατασκευάζει χημικά προστατευτικά ενδύματα και καταδυτικές στολές, μαζί με φουσκωτά καταφύγια και μια σειρά από ειδικά κατασκευασμένα προϊόντα για διάφορες βιομηχανίες.

Η Ansell ξεκίνησε ως μια αυστραλιανή εταιρεία που κατασκεύαζε προστατευτικά προϊόντα για την βιομηχανία και ιατρικά γάντια. Ήταν προηγουμένως γνωστή ως κατασκευαστής προφυλακτικών, αλλά πούλησε αυτό το τμήμα το 2017.  Η Ansell ιδρύθηκε ως Dunlop Pneumatic Tire Company of Australasia Ltd το 1899, όταν η Dunlop Pneumatic Tire Company του Ηνωμένου Βασιλείου ενσωμάτωσε το αυστραλιανό της υποκατάστημα, που ιδρύθηκε το 1893, και την ενέπλεξε στα χρηματιστήρια της Αυστραλίας. Το 1906 η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Dunlop Rubber Company of Australasia Ltd και το 1929 το άλλαξε ξανά, μετά από συγχώνευση με την εταιρεία Perdriau Rubber Company, σε Dunlop Perdriau Ltd.

Η εταιρεία επεκτάθηκε σε άλλα προϊόντα από καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων το 1948. Το 1967, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Dunlop Australia και συνέχισε να διαφοροποιείται. Το 1969 η Dunlop Australia εξαγόρασε την εταιρεία Ansell Rubber Company, η οποία ιδρύθηκε το 1929 (αρχικά ως E. N. Ansell & Sons) από τον Eric Norman Ansell, εκείνη την εποχή εργαζόμενος στην Dunlop Rubber Company της Αυστραλασίας. Ο Ansell ξεκίνησε να αναπτύσσει προϊόντα, όπως μάσκες αερίων και μπαλόνια καιρού, καθώς και την ανάπτυξη των πρώτων μαζικών γαντιών λατέξ μίας χρήσης.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dunlop Australia συνέχισε να επεκτείνεται. Το 1980 απέκτησε έναν ανταγωνιστή και έγινε γνωστή ως Dunlop Olympic και το 1986 άλλαξε το όνομά σε Pacific Dunlop, αντικατοπτρίζοντας τη γεωγραφική της επέκταση. Το 1986 ανέλαβε μια κοινοπραξία με την Goodyear Tire για την κατασκευή και διανομή ελαστικών στην Αυστραλασία. Η Pacific Dunlop δραστηριοποιήθηκε σε ρούχα, μπαταρίες, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και τρόφιμα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ήταν μια από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες στην Αυστραλία, με δραστηριότητες σε 20 χώρες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, λόγω των μειωμένων κερδών και της μεγάλης επιβάρυνσης χρέους, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκποίησης, πουλώντας τις επιχειρήσεις τροφίμων και μπαταριών. Οι επιχειρήσεις ένδυσης και υποδημάτων ξεκίνησαν ως Pacific Brands το 2001 και η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί στα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης της θυγατρικής της Ansell. Τέλος, το 2002, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Ansell Limited.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το 2007 η Ansell Protective Solutions, αυτή τη στιγμή η Trelleborg Protective Products, μετέφερε την πλειονότητα των κατασκευαστικών της δραστηριοτήτων από το Ystad της Σουηδίας στην Tauragé, στη Λιθουανία.

Σημεία αναφοράς – ορόσημα

 • 2011, εξαγορά της Sandel Medical Industries , αναγνωρισμένου ηγέτη στην ανάπτυξη προϊόντων μίας χρήσης ασφάλειας προσωπικού και ασθενών στις ΗΠΑ.
 • 2012, εξαγορά της Trelleborg Protective Products, ενός προμηθευτή χημικών προστατευτικών στολών και της Comasec, στην ευρωπαϊκή αγορά προσωπικών προστατευτικών εξοπλισμών.
 • 2013, εξαγορά της Midas, ενός κορεάτη κατασκευαστή και προμηθευτή πλεκτών, ανθεκτικών στη βιομηχανία γαντιών και της Hércules, κατασκευαστής εξοπλισμού ατομικής προστασίας στη Βραζιλία.
 • 2014, εξαγορά της BarrierSafe Solutions International, ενός προμηθευτή γαντιών μιας χρήσης από τη Βόρεια Αμερική και της Hands International, ενός κατασκευαστή γαντιών της Σρι Λάνκα.
 • 2017, πώληση της επιχείρησης σεξουαλικής ευεξίας στην Humanwell Healthcare και την CITIC Capital.
 • 2018, εξαγορά της Digitcare, προμηθευτή γερμανικών εξετάσεων και ειδικών γαντιών.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα


Avon (Avon Mill)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαH Avon Rubber p.l.c. είναι μια βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στη κατασκευή εξοπλισμού αναπνευστικής προστασίας για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες καθώς και εξοπλισμό για γαλακτοπαραγωγούς. Η εταιρική έδρα της βρίσκεται 3 χλμ. νότια του Melksham στο Wiltshire της Αγγλίας, στο Hampton Park West. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη FTSE 250.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε όταν ένας μύλος υφασμάτων, αποκτήθηκε από τους κ.κ. EG Browne και JC Margetson το 1885. O μύλος γνωστός ως Avon Mill, στις όχθες του ποταμού Avon στο Limpley Stoke, παρήγαγε ξυλεία, αλλά αργότερα διαφοροποιήθηκε σε προϊόντα από καουτσούκ, από τους νέους ιδιοκτήτες του.

Μέχρι το 1890 η επιχείρηση είχε έδρα στις εγκαταστάσεις στο Melksham και ονομαζόταν The Avon India Rubber Company Limited. Τα προϊόντα περιελάμβαναν συμπαγή ελαστικά, μεταφορικές ταινίες και εξαρτήματα για σιδηροδρόμους. Μέχρι το 1900, κατασκευάζονταν ελαστικά για ποδήλατα και μέχρι το 1906 τα πρώτα ελαστικά αυτοκινήτων.

Η εταιρεία διαπρέπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1933 και εξαγοράζει την αντίπαλη εταιρεία του George Spencer Moulton το 1956, φέρνοντας μαζί τους Abbey Mills και Kingston Mills στο Μπράντφορντ στο Avon, το οποίο απέφερε και το εργοστάσιο στο Παρίσι. Η παραγωγή σειράς φουσκωτών σκαφών ξεκίνησε το 1959.

Το 1994, η ναυτιλιακή επιχείρηση Avon Inflatables με έδρα το Lanelli διαχωρίστηκε και πωλήθηκε. Στη συνέχεια έγινε τμήμα της Zodiac Marine της Γαλλίας.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το 1997, η επιχείρηση Avon Tires πωλήθηκε στην Cooper Tire & Rubber Company του Findlay, Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας την εταιρεία να επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες εξαρτημάτων αυτοκινήτων, τεχνικών προϊόντων και προστατευτικού εξοπλισμού. Τον Μάρτιο του 2000, η ​​Avon μετέφερε τις δραστηριότητές της στις εγκαταστάσεις παραγωγής και κεντρικών γραφείων στο Hampton Park West, νότια του Melksham. Τον Ιούνιο του 2005, η Avon αγόρασε την International Safety Instruments, Inc., με έδρα το Lawrenceville, GA USA. Η Avon-ISI είναι κατασκευαστής συστημάτων απεικόνισης, αναπνευστικών συσκευών, μασκών ολοκλήρου προσώπου και θερμικής απεικόνισης για πυροσβεστική χρήση, σώματα ασφαλείας αλλά και βιομηχανικές εφαρμογές.

Τον Αύγουστο του 2006, το τμήμα Avon Automotive πωλήθηκε σε μια ομάδα διαχείρισης με έδρα τις ΗΠΑ και έγινε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Avon Automotive Holdings Inc. αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η εταιρεία, η οποία είχε μακρά ιστορία κατασκευής αναπνευστικών συσκευών – συμπεριλαμβανομένου του S6 NBC Respirator, μάσκας αερίου που χρησιμοποιήθηκε από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960 και το S10 από τη δεκαετία του 1980 – άρχισε να προμηθεύει τη μάσκα M50 στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών το 2009.


AWG (Hornung )

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαH AWG ιδρύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια, και η εταιρεία AWG του σήμερα έχει γίνει πλέον ο ηγέτης κατασκευαστής στην Ευρώπη στον επαγγελματικό πυροσβεστικό εξοπλισμό και στα πυροσβεστικά εξαρτήματα. Μία οικογενειακή επιχείρηση με περίπου 250 εργαζομένους σε δύο εργοστάσια στη Γερμανία, η AWG αναπτύσσει, κατασκευάζει και διανέμει προϊόντα σε πυροσβέστες, εμπόρους και τη συναφή βιομηχανία.

Μέσω του εκτενούς δικτύου υποκαταστημάτων, προμηθεύει τους εμπορικούς συνεργάτες και τις ξένες αγορές σε κάθε γωνιά του πλανήτη με μια ποικιλία ποιοτικών προϊόντων.

Η ικανότητα της να κατασκευάζει και να ταιριάξει διαφορετικά πρότυπα, έχει βοηθήσει την AWG να χτίσει μια μοναδική φήμη ανάμεσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου. Ιδανικά πλαισιωμένη στις αυστηρές απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας πυρόσβεσης, τα εξαρτήματα της AWG είναι εύκολα στη χρήση, απλά στο χειρισμό, στιβαρά και αξιόπιστα.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Με δεκαετίες εμπειρίας και με το εσωτερικό τμήμα εφαρμοσμένης μηχανικής, η AWG εργάζεται συνεχώς για την ανάπτυξη προϊόντων που θα ταιριάξουν την υψηλή τεχνολογία με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς. Με κάθε προϊόν AWG που έρχεται στην κατοχή σας, εισέρχεστε αυτόματα σε αυτήν την ασύγκριτη τεχνογνωσία που βασίζεται σε επαγγελματικούς συμβούλους.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα


ΒΙΑΝΑ (Αντώνιος Αναργύρου)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ ΒΙΑΝΑ ΑΒΕΤΕ, η 4η εταιρεία του δραστήριου μηχανουργού Αντώνιου Αναργύρου, απόφοιτου της Εμπορικής Σχολής Πειραιώς, ξεκίνησε το 1960 με την κατασκευή Μέσων Προστα­σίας της Αναπνοής (όπως, Προσωπίδες και Φίλτρα Αερίων διαφόρων τύπων, για τη Βιομηχανία, τη Ναυτιλία, τη Γεωργία, την Αστυνομία, το Στρατό και τα ΠΣΕΑ) Συστήματα Παροχής Αναπνεύσιμου Αέρα, για τροφοδοσία σε κλειστούς χώρους στερούμενους οξυγόνου, ως και άλλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Ασπίδια Προσώπου, Ωτασπίδες, Αντιπυρικές Στολές, κλπ).

Τα είδη αυτά κατασκευάζονταν με δική της τεχνολογία, που αρχικά αναπτύχθηκε με τη μελέτη αντίστοιχων ξένων προϊόντων, που την οδήγησαν σε προϊόντα καθαρά δικού τους σχεδιασμού.
Το 1972 η ΒΙΑΝΑ μετεγκατεστάθηκε στη βιομηχανική περιοχή του Κορωπίου, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 6 στρεμμάτων. Οι κτιριακοί της χώροι κάλυπταν τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα με πλήρεις εγκαταστάσεις παραγωγής, έρευνας και εκπαίδευσης.

Την ιδία περίοδο ανέλαβε τη Διοίκηση ο γιος του Αντώνη Ανάργυρου, Άγης (Ανάργυρος) Αναργύρου, Διπλ. Χημικός του Πολυτεχνείου ΕΤΗ της Ζυρίχης, Έφεδρος Αξιωματικός Μακράς Θητείας και δις εθελοντής για την Κύπρο (1974).

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις που ακολούθησαν, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με δικές της ευρεσιτεχνίες, της επέτρεψαν, με οικογενειακή χρηματοδότηση, να αναπτύξει και να πιστοποιήσει τη μάσκα ΧΒΡΠ πολέμου COBRA, με την οποία πήρε μέρος σε σχετικό διαγωνισμό του στρατού, και  τον οποίο και κέρδισε, μετά από πολλούς αγώνες, αναβολές και επαναλήψεις (συνολικά έξι φορές). Εν συνέχεια, η δραστηριότητα στην άμυνα στον ΧΒΡΠ κίνδυνο, ολοκληρώθηκε και με την ανάπτυξη αντίδοτων και απολυμαντικών ουσιών, ως και εκπαίδευσης ΝΑΤΟικού επιπέδου, σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Το 1997 η εταιρεία ανάπτυξε σύστημα διασφάλισης ποιότητας κατά AQAP 110 (το αντίστοιχο του ISO 9001 για τον αμυντικό τομέα). Το 2002 αναβαθμίσθηκε με το ISO 9001:1994, και το 2004 αναβαθμίσθηκε με το ISO 9001:2000. Η ΒΙΑΝΑ ήταν από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο, που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί χημικούς ελέγχους με κανονικές Χημικές Πολεμικές Ουσίες, και ελέγχους βιολογικούς, προστασίας, στα δικά της εργαστήρια, στα οποία εκτελέστηκαν δυο διπλωματικές εργασίες, ως και ερευνητικά προγράμματα. Το 2005 επισκέφθηκε την ΒΙΑΝΑ η τότε Αμερικανίδα αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Σουζαν Πάτρικ.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Απασχολούσε 65 άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν επιστήμονες ανώτατης εκπαίδευσης. Τα προϊόντα της ήταν εφοδιασμένα με NSN (αριθμό ονομαστικού ΝΑΤΟ) και εξάγονταν τόσο σε αραβικές όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες, είχε δε την δυνατότητα  να παράγει 250 προσωπίδες και 2.000 φίλτρα χημικού πολέμου το 24ωρο!

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων στον ελληνικό στρατό αλλά και από στρατούς άλλων χωρών, της ζητήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες, τουλάχιστον πέντε κρατών (Σαουδική Αραβία, Ινδία, Αίγυπτος, Τουρκία, ΗΠΑ), η μεταφορά τής τεχνολογίας της εκεί. Αλλά τελικά, και παρ’ όλα τα μεγάλα ποσά αμοιβών, προτιμήθηκε (και μάλιστα …διακόπτοντας τρέχουσες συνομιλίες στο εξωτερικό!), να δωριστούν οι τεχνολογίες της, όπως και τα δικαιώματα από τις αμυντικές της ευρεσιτεχνίες, στην πατρίδα.

Δυστυχώς όπως και σε άλλες περιπτώσεις καινοτόμων εταιριών στην Ελλάδα, η εταιρία σταμάτησε την εμπορική της δραστηριότητα γύρω στο 2010.

 • Πηγές : ΒΙΑΝΑ ΑΒΕΤΕ επίσημη ιστοσελίδα
 • Επίσημη ιστοσελίδα : www.biana.gr

DuPont

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ DuPont de Nemours, Inc., κοινώς γνωστή ως DuPont, είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε από τη συγχώνευση της Dow Chemical και της DuPont στις 31 Αυγούστου 2017, και εν συνεχεία της Dow Inc. και της Corteva.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2015, η “Old” DuPont ανακοίνωσε συγχώνευση με την Dow Chemical Company, σε μια συναλλαγή μετοχών. Η συνδυασμένη εταιρεία, DowDuPont, είχε εκτιμώμενη αξία 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία κατέχουν εξίσου οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών, διατηρώντας παράλληλα τα δύο κεντρικά γραφεία της. Η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων χημικών εταιρειών των ΗΠΑ έκλεισε στις 31 Αυγούστου 2017.

Με συνολικά έσοδα ύψους 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, η DowDuPont κατέλαβε την 35η θέση στη λίστα του 2019 Fortune 500 από τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών αποφάσισαν ότι μετά τη συγχώνευση, η DowDuPont θα επιδιώξει τον διαχωρισμό σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης, γεωργία, επιστήμη υλικών και ειδικά προϊόντα.  Το τμήμα γεωργίας ονομάζεται Corteva, το τμήμα της επιστήμης υλικών ονομάζεται Dow Inc. και το τμήμα ειδικών προϊόντων ονομάζεται DuPont. Ο Jeff Fettig είναι εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας,  και ο Edward Breen είναι διευθύνων σύμβουλος.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η γεωργική επιχείρηση – Corteva Agriscience  ενώνει τη μονάδα προστασίας σπόρων και καλλιεργειών της Dow και της DuPont, με έσοδα περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τμήμα επιστήμης υλικών – που ονομάζεται Dow – αποτελείται από τη μονάδα Υλικών απόδοσης της DuPont, μαζί με τα πλαστικά επιδόσεων της Dow, τα υλικά και τις χημικές ουσίες, τις υποδομές και τις λύσεις καταναλωτών, αλλά αποκλείει την επιχείρηση ηλεκτρονικών υλικών της Dow. Τα συνδυασμένα έσοδα για αυτό το υποκατάστημα ανέρχονται συνολικά σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η μονάδα ειδικών προϊόντων – που ονομάζεται DuPont – περιλαμβάνει τη Διατροφή & Υγεία της DuPont, Βιομηχανικές Βιοεπιστήμες, Ασφάλεια & Προστασία και Ηλεκτρονικά & Επικοινωνίες, καθώς και την προαναφερθείσα επιχείρηση Ηλεκτρονικών Υλικών της Dow. Τα συνδυασμένα έσοδα για εξειδικευμένα προϊόντα ανέρχονται συνολικά περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Τον Φεβρουάριο του 2020, η DuPont ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τον Edward D. Breen ως διευθύνοντα σύμβουλό της, αφού απομάκρυνε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Mark Doyle και τον CFO Jeanmarie Desmond λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη των ρόλων τους. Ο Lori D. Koch, πρώην επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων, αναλαμβάνει τη θέση CFO . H DuPont με ένα τεράστιο πελατολόγιο παγκοσμίως λανσάρει και εμπορεύεται τα παρακάτω κατοχυρωμένα ονόματα:

 • Πηγές : DuPont, επίσημη ιστοσελίδα & Wikipedia
 • Επίσημη ιστοσελίδα : www.dupont.com

Dräger (Dräger & Gerling)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ Drägerwerk AG είναι μια γερμανική εταιρεία με έδρα το Lübeck, η οποία κατασκευάζει ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προϊόντα τεχνικής ασφάλειας. Μερικά παραδείγματα είναι  ο εξοπλισμός προστασίας της αναπνοής, τα συστήματα ανίχνευσης και ανάλυσης αερίων και οι μη επεμβατικές τεχνολογίες παρακολούθησης των ασθενών. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται, νοσοκομεία, πυροσβεστικές υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας, στρατός ναυτικό αεροπορία, ορυχεία, βιομηχανίες, ναυτιλία και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Lübeck το 1889 ως Dräger & Gerling από τους J. Heinrich Dräger και Carl Adolf Gerling. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καταχωρήθηκε για την περίφημη βαλβίδα Lubeca οποία βοήθησε στην αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα για την διανομή της μπύρας. Το 1902 ο γιος του Heinrich Dräger, Bernhard μπήκε στη διοίκηση και έκτοτε, η εταιρεία ονομάστηκε Drägerwerk Heinr und Bernh Dräger. Από το 1970, η Drägerwerk είναι ανώνυμη εταιρεία ή (AG) στα γερμανικά, παραμένει όμως όλα αυτά τα χρόνια ως οικογενειακή εταιρία.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dräger ανέπτυξε την ιδέα για το πρώτο τεστ για το αλκοόλ το 1953, όταν μερικοί υπάλληλοι μπήκαν στη δουλειά τους μετά από ένα πάρτι το προηγούμενο βράδυ. Το τεστ αρχικά αναπτύχθηκε με τη χρήση κρυστάλλων πυριτίου, όπου ένα δείγμα αναπνοής περνούσε μέσω αυτών των κρυστάλλων πυριτίου, έτσι εάν υπήρχε αλκοόλ σε αυτό το δείγμα αναπνοής, θα προέκυπτε μια χημική αντίδραση με αποτέλεσμα οι κρύσταλλοι να αλλάξουν χρώμα.

Οι αναπνευστήρες που γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησαν το 1907  όταν ο Heinrich Dräger, ιδιοκτήτης της εταιρείας Drägerwerk AG, παρήγαγε το διάσημο “Pulmotor” Resuscitator. Θεωρείται ως η πρώτη πρακτική συσκευή για τη μεταφορά οξυγόνου σε ασθενείς χωρίς τις αισθήσεις τους  ή ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια, το Pulmotor επηρέασε τους επόμενους αναπνευστήρες για πολλά χρόνια.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dräger κατασκεύασε τη δημοφιλή σειρά συσκευών κατάδυσης ημίκλειστου κυκλώματος Atlit, Ray και Dolphin. Κατασκεύασε και κατασκευάζει επίσης τις συσκευές κατάδυσης καθαρού οξυγόνου στρατιωτικού τύπου LAR-5 και LAR-6, και LAR-7 που είναι εναλλάξιμη μεταξύ κλειστού κυκλώματος και ημίκλειστου κυκλώματος. Δημιούργησε τα σετ οξυγόνου μεγάλου υψομέτρου που χρησιμοποίησε η ελβετική αποστολή του Ελβετικού Όρους Έβερεστ το 1952 και έτσι ο John Hunt μπόρεσε να κάνει προσαρμογές έτσι ώστε η βρετανική αποστολή του 1953 να μπορεί να χρησιμοποιεί οξυγόνο από δεξαμενές που οι Ελβετοί είχαν αφήσει πίσω τους.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dräger ήταν μια από τις λίγες εταιρείες που ήταν πρωτοπόροι των χρωματομετρικών σωλήνων ανίχνευσης αερίου (επίσης γνωστοί και ως “tubes ή αντιδραστήρια”) που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της συγκέντρωσης των παρόντων αερίων. Σε ένα τυπικό χρωματομετρικό σωλήνα ανιχνευτή αερίου, o όγκος αέρα αντλείται μέσω μιας σωλήνας χρησιμοποιώντας μια αντλία. Ο σωλήνας ανίχνευσης αερίων ή αντιδραστήριο (tubes) έχει επίπεδα (στρώματα) που δείχνουν την αναλυόμενη ουσία αλλάζοντας χρώμα, ανάλογα με την ποσότητα του αερίου που έχει περάσει μέσα από το σωλήνα αυτό. Σήμερα, οι χρωματομετρικοί σωλήνες ανιχνευτών αερίων χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη τη βιομηχανία ως εργαλείο χαμηλού κόστους το οποίο είναι εύχρηστο για την ανίχνευση της παρουσίας αερίων και διατίθενται από ένα μεγάλο φάσμα κατασκευαστών.

Το όνομα Drägermen είναι ένα κοινό όνομα για τα στελέχη των ομάδων διάσωσης στα ορυχεία.  Το όνομα προέρχεται από τον Alexander Bernhard Dräger,  που εφηύρε τον συνδυασμό μάσκας αερίου και εισπνευστήρα οξυγόνου ως αναπνευστική συσκευή κλειστού κυκλώματος για υπόγειους χώρους χρησιμοποιούμενη από τα στελέχη διάσωσης. Σήμερα η συσκευή αυτή λέγεται BG4 και την διαθέτουν όλες οι ομάδες διάσωσης ορυχείων αλλά και οι αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες (ΕΜΑΚ).

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dräger συνδυάζει την πρακτική χρήση του εξοπλισμού της, με συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαιδεύσεις, συντήρηση, σέρβις και ολοκληρωμένες λύσεις. Εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες, έχοντας φτάσει να διαθέτει σαράντα (40) θυγατρικές εταιρείες και, με τους 3.600 υπαλλήλους της, πέτυχε παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 557,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2005.  Αυτή τη στιγμή διαθέτει παρουσία σε 190 χώρες και έχει στο δυναμικό της παγκοσμίως πάνω από 15.000 υπαλλήλους. Η Dräger Safety διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Σουηδία, Τσεχία, Νότια Αφρική και Κίνα.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Dräger μέχρι το 2003 διέθετε και το τμήμα αεροδιαστημικής, το οποίο όμως πωλήθηκε στην Cobham plc. έτσι επίσημα τον Ιούλιο του 2006, ανακοινώθηκε ότι η Draeger Aerospace GmbH είχε εξαγοραστεί από την B/E Aerospace.

Στο τομέα της Iατρικής τεχνολογίας, η Draeger εξειδικεύεται στο χώρο των χειρουργείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (αναπνευστήρες, αναισθησιολογικά, μόνιτορ, θερμοκοιτίδες νεογνών , στήλες παροχής αερίων, χειρουργικά φώτα κλπ).

Στον τομέα της τεχνικής ασφάλειας η σειρά προϊόντων και λύσεων περιλαμβάνει ανιχνευτές αερίων, αναπνευστικές συσκευές, συσκευές διαφυγής, χημικές στολές, κράνη, αλκοτέστ, μάσκες και φίλτρα προστασίας, ειδικά συστήματα εκπαιδεύσεων όπως εξομοιωτές πυρκαγιάς, θάλαμοι διαφυγής και διάσωσης, ακόμη και “τρένα” διαφυγής και διάσωσης που απευθύνονται σε όλο το φάσμα εργασίας όπου απαιτούνται μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων (π.χ. Πυροσβεστική, Ναυτιλία, Βιομηχανία, Διυλιστήρια, ορυχεία κλπ).


Fenzy (Maurice Fenzy)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ Fenzy είναι μια εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής εξοπλισμού καταδύσεων και βιομηχανικού αναπνευστικού εξοπλισμού. Ξεκίνησε γύρω στο 1920 ή νωρίτερα στη Γαλλία.

Το 1961 ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας, Maurice Fenzy, εφηύρε ένα ρυθμιζόμενο σωσίβιο πλευστότητας (ABLJ) (ευρωπαϊκή ορολογία) ή αντισταθμιστή πλευστότητας (BC) ορολογία της Βόρειας Αμερικής που έγινε τόσο γνωστό, που το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο με το αντικείμενο της κατάδυσης και των σωσίβιων, αν και η Fenzy δημιούργησε επίσης συστήματα της αναπνοής και άλλα αντικείμενα.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Ορισμένα βιομηχανικά σετ αναπνοής των οποίων τα ονόματα περιέχουν την λέξη “Fenzy”, κατασκευάζονται πλέον από τον όμιλο Honeywell. H εταιρία Fenzy εξαγοράστηκε από τον όμιλο Honeywell το 2002.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα


HAIX (Xaver Haimerl)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ παραδοσιακή βαυαρική εταιρεία από το Mainburg ιδρύθηκε το 1948 και αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό για να γίνει ένας από τους παγκόσμιους παίχτες στην διεθνή αγορά. Η Haix ξεκίνησε στον τομέα κατασκευής των υποδημάτων πυρόσβεσης και σήμερα προμηθεύει στρατούς σε όλο τον κόσμο, εξοπλίζοντας ειδικές μονάδες και είναι η πρώτη επιλογή όταν πρόκειται για υψηλής ποιότητας υποδήματα υψηλής τεχνολογίας όχι μόνο στο στρατό αλλά και σε όλα τα σώματα ασφαλείας.

Το 1948 μπήκε το θεμέλιο σύστασης της εταιρίας HAIX, το όνομα της προέρχεται από τον ιδρυτή της  Xaver Haimerl. Πριν από 60 χρόνια, ο ιδρυτής της εταιρείας πρόσθεσε το X από το πρώτο του όνομα στα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου του και ίδρυσε το εργοστάσιο παπουτσιών Haimerl Xaver – ή το HAIX για συντομία. Με έδρα την πόλη της Βαυαρίας στο Mainburg, η εταιρεία κάνει γρήγορα όνομά, πωλώντας υποδήματα πεζοπορίας και μπότες εργασίας με διάφορα εμπορικά σήματα.

Το 1992 ο Ewald Haimerl εκτός του ότι είναι επαγγελματίας τσαγκάρης στο εργοστάσιο του πατέρα του,  είναι ταυτόχρονα και ο αναπληρωτής επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Mainburg. Αυτός και οι συνάδελφοί του κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών είναι εξίσου δυσαρεστημένοι με τις λαστιχένιες μπότες που έπρεπε να φορούν κατά τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Ο Ewald Haimerl αναλαμβάνει αμέσως δράση και σχεδιάζει μια συλλογή από λειτουργικές δερμάτινες μπότες πυρόσβεσης για τους συντρόφους του.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το 1993 η ιδέα απογειώνεται… οι μπότες πυρόσβεσης HAIX συγκεντρώνουν τον έπαινο και την αναγνώριση του κόσμου. Η HAIX αναπτύσσει επίσης μπότες και παπούτσια για τους εργαζόμενους διάσωσης και την αστυνομία.
Το 1999 η HAIX καταφέρνει να παράγει περισσότερα από 100.000 ζευγάρια παπούτσια ετησίως. Το 2003 η HAIX North America Inc., θυγατρική πωλήσεων, εγκαθίσταται στο Λέξινγκτον του Κεντάκι, για να εξυπηρετεί τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Το 2009 στην Κροατία κατασκευάζεται εγκατάσταση παραγωγής υψηλής τεχνολογίας χωρητικότητας 3.000 ζευγών υποδημάτων καθημερινά. Στην κεντρική τοποθεσία στο Μάινμπουργκ, τα σχέδια για ένα σύγχρονο νέο κεντρικό γραφείο υλοποιούνται.
Το 2010 η HAIX είναι έτοιμη να φέρει την επανάσταση στις μπότες για τους πυροσβέστες για δεύτερη φορά με το μοντέλο FIRE HERO – τις ασφαλέστερες μπότες πυρόσβεσης. Το προϊόν κάνει πρεμιέρα στην εμπορική έκθεση INTERSCHUTZ το 2010.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η εταιρεία επενδύει 4,7 εκατομμύρια € στην επέκταση των κεντρικών γραφείων της στο Mainburg. Το 2012 με τη νέα σειρά προϊόντων ασφαλείας BLACK EAGLE, η HAIX θέτει νέα πρότυπα. Η παραγωγή αυξάνεται σε 650.000 ζεύγη ετησίως.
2013 και οι  πρεμιέρες υποδημάτων ασφαλείας BLACK EAGLE στην έκθεση A + A (η κορυφαία εμπορική έκθεση για προϊόντα ασφαλείας) στο Ντίσελντορφ, απολαμβάνουν θερμή υποδοχή από το αγοραστικό κοινό.  Η σπορ σειρά των προϊόντων συνδυάζει την άνεση με την αθλητική εμφάνιση και την υψηλή λειτουργική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η HAIX φέρνει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία από την Ασία και επεκτείνει το εργοστάσιο παραγωγής της στην Ευρώπη με τα υψηλά οικολογικά και κοινωνικά πρότυπα.
Το 2014 επεκτείνεται η παραγωγική ικανότητα στο εργοστάσιο HAIX στην Κροατία. Η HAIX συνεχίζει τη στρατηγική της βιώσιμης παραγωγής με συνέπεια.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το 2015 η εταιρεία απασχολεί πλέον πάνω από 1.100 άτομα μέχρι το τέλος του έτους και η παραγωγή αυξάνεται σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ζευγάρια ετησίως.
Το 2016 άλλα δύο νέα εργοστάσια τίθενται σε λειτουργία στην Κροατία. Αυτό σηματοδοτεί την αύξηση της παραγωγής σε έκταση 15.000 m². Το 2017 το διεθνές κέντρο logistics στο Mainburg ανοίγει επίσημα και αρχίζει να λειτουργεί. Η HAIX παρουσιάζει τη συλλογή ενδυμάτων HAIX WEAR για πρώτη φορά στην έκθεση της  A + A στο Ντίσελντορφ. Ταυτόχρονα η HAIX επεκτείνεται και στην Βόρεια Αμερική, στο Λέξινγκτον, των ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2019, το νέο HAIX WORLD ανοίγει επίσημα τις πόρτες του με ένα νέο ρεκόρ υπαλλήλων αλλά και  31 νέους εκπαιδευόμενους. Η ομάδα στην Κροατία αυξάνεται κατά 230 νέους υπαλλήλους με την εκτεταμένη παραγωγή να συνεχίζεται.
Η Haix συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και στο τέλος του έτους, η Tanja και ο Michael Haimerl εντάσσονται στην HAIX ως οι νέοι διευθυντές.


Interspiro (AGA)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ εκατονταετής ιστορία της εταιρίας Interspiro ξεκινά από την αρχή του πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου AGA, ο οποίος ιδρύθηκε το 1904. Ο Gustaf Dalén, Σουηδός βραβευμένος με Νόμπελ, έγινε μέλος της εταιρείας το 1906 και μετέπειτα πρόεδρος της εταιρίας το 1909. Ιστορικά το 1974 η AGA Spiro ιδρύθηκε ως τμήμα του ιατρικού τμήματος της AGA. Το 1983 η AGA συγκέντρωσε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας της, η AGA Spiro έγινε Interspiro και άφησε την εταιρεία AGA.

Το 1954 το σουηδικό πολυκατάστημα NK στο Hamngatan στη Στοκχόλμη αποφάσισε να λανσάρει μια σειρά προϊόντων για καταδύσεις. Η AGA μέσω του Dag Johannisson, ενός πολύ καλού και καινοτόμου μηχανικού κατασκεύασε ένα ρυθμιστή. Αυτός ο ρυθμιστής έχει αναφερθεί ως “tesilen” στην AGA / Interspiro. Αυτό ήταν πραγματικά ένα ορόσημο για την ιστορία της κατάδυσης. Το όνομα “Divator”, χρησιμοποιήθηκε από το 1954.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που συγκεντρώθηκαν κατά την ανάπτυξη της συσκευής μαχητικών αεροσκαφών Aviatic και χρόνια μελετών, το 1961 η Interspiro αναπτύσσει το πρώτο σύστημα με θετική πίεση. Σήμερα η θετική πίεση είναι ένα πρότυπο σε όλο τον κόσμο.

Το 1963 η Interspiro παρουσιάζει μια μάσκα προσώπου χωρίς το φαινόμενο της θόλωσης για καταδύσεις. Το 1965 ξεκινάει η εισαγωγή της τεχνολογίας των 300 bar / 4500 psi.

Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική αύξηση της διάρκειας της αναπνοής με μικρούς κυλίνδρους. Με τη χρήση των διπλών φιαλών με κοινό συνδετικό σύνδεσμο και για τις δύο φιάλες βελτιώθηκε όχι μόνο η ισορροπία αλλά και η γενικότερη κατανομή του βάρους, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση. Η αυξημένη διάρκεια της αναπνοής αύξησε επίσης την γενικότερη ασφάλεια.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το 1969 με την ανάπτυξη του ACSC εφευρέθηκε μια μηχανικά ελεγχόμενη συσκευή καταδύσεων μικτού αερίου. Το 1973 για την αύξηση της ασφάλειας, η Interspiro ενσωμάτωσε μια συσκευή ραδιοεπικοινωνίας στην αναπνευστική συσκευή ανοιχτού κυκλώματος. Σήμερα αυτού του είδους η τεχνολογία είναι υποχρεωτική σε πολλές χώρες.

Το 1973 η Interspiro δημιουργεί μια εφεδρική βαλβίδα αέρα με μια προειδοποίηση αντίστασης στην αναπνοή που δίνει στον χρήστη μια σαφή προειδοποίηση που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να φανεί χρήσιμη. Αντίστοιχα το 1974 η ανάπτυξη μίας πρόσθετης προσωπίδας θετικής πίεσης με γρήγορη σύνδεση στην αναπνευστική συσκευή φάνηκε πολύ χρήσιμο στο να βοηθήσει τα θύματα σε μια πυρκαγιά.

Το 1981 ήταν έτος ορόσημο όπου αναπτύχθηκε η αυτόματη ενεργοποίηση της θετικής πίεσης ως ένα λογικό βήμα για περαιτέρω βελτίωση. Αυτό επιτεύχθηκε με την τεχνολογία ενεργοποίησης της πρώτης αναπνοής (first breath activation).

Το 1985 ο εξοπλισμός κατάδυσης AGA χρησιμοποιείται από την ομάδα διάσωσης του διαστημικού λεωφορείου της NASA. Αυτός ο εξοπλισμός ήταν ειδικά προσαρμοσμένος για χρήση με τον ειδικό κλωβό, όταν αυτός έπεφτε στην θάλασσα.  Η προσέγγιση των διασωστών γινόταν από ένα ελικόπτερο με σκοπό την διάσωση των αστροναυτών που ήταν εντός του ειδικού κλωβού. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κοντά στο διαστημικό κέντρο Cape Canaveral στη Φλόριντα.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Μετά από χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών, μαζί με την ABB, η Interspiro το 1991 παρουσίασε τον πρώτο πλήρη συνθετικό κύλινδρο (CC) για την πυρόσβεση. Η μείωση βάρους, η ισορροπία και η ασφάλεια ήταν βασικές προδιαγραφές σε αυτήν την ανάπτυξη προϊόντων.

Ο ενσωματωμένος σωλήνας διάσωσης επέτρεψε στους πυροσβέστες να σώσουν ο ένας τον άλλον σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στις ΗΠΑ αυτό το σύστημα αναφέρεται ως “Buddy Breathing”. Η λύση της σύνδεσης μέσω ενός ταχυσυνδέσμου κατέστησε δυνατή την εύκολη σύνδεση μεταξύ τους χωρίς διακοπή της παροχής του αέρα και έκτοτε έχει καταστεί και ως βιομηχανικό πρότυπο σε πολλές αγορές. Το 2003 η Interspiro γίνεται μέλος του ομίλου Ocenco.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η Interspiro παρουσιάζει το 2013 το Σύστημα Φωνητικής Επικοινωνίας SpiroCom. Η μονάδα SpiroCom που είναι τοποθετημένη στη μάσκα είναι η πρώτη μονάδα που συνδυάζει ελεύθερη ομιλία χωρίς την χρήση χεριών, ενσωματωμένο ενισχυτή φωνής και ασύρματη διεπαφή του πομποδέκτη.

Ο ορισμός Team Talk είναι μια λειτουργία φωνητικής επικοινωνίας, πλήρως αμφίδρομης, μικρής εμβέλειας μέσα σε μια ομάδα πυροσβεστών.


MSA (Mine Safety Appliances)

Η εταιρία MSA γνωστή και ως Mine Safety Appliances, ή MSA Safety Incorporated, είναι ένας κατασκευαστής εξελιγμένων προϊόντων τεχνικής ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία των εργαζομένων που ενδέχεται να εκτεθούν σε μια ποικιλία επικίνδυνων συνθηκών.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ σειρά προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει όργανα παρακολούθησης και ανίχνευσης αερίου, φίλτρα προστασίας, μάσκες αερίων, αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος που χρησιμοποιούνται από πυροσβέστες, κάμερες θερμικής απεικόνισης, κράνη πυροσβεστών, στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών καθώς και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων βιομηχανικής προστασίας της κεφαλής και πρόληψης της πτώσης. Η MSA εδρεύει στο προάστιο Cranberry του Πίτσμπουργκ. Με τη βοήθεια του Thomas Edison, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1914, με σκοπό την ανάπτυξη μιας λάμπας με ένα ειδικό καπάκι που λειτουργούσε με μπαταρία, σύστημα σχεδιασμένο ειδικά για ανθρακωρύχους για να αποτρέψει τις εκρήξεις που σχετίζονταν με το μεθάνιο που προκαλούνταν από τους λαμπτήρες ανοιχτής φλόγας.

Η MSA κατασκευάζει συσκευές αναπνοής οξυγόνου εδώ και δεκαετίες. Το “Chemox” σύστημα προστασίας της αναπνοής βασισμένο στην χρήση του χημικού ΚΟ2, είχε σχεδιαστεί κυρίως για χρήση σε ορυχεία το 1947, τροποποιήθηκε για χρήση στο Όρος Έβερεστ το 1952 και 1986 αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου τη δεκαετία του 1940, ανατέθηκε στην MSA συμβόλαιο για την κατασκευή πλαστικών καλυμμάτων για το κράνος M1.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1980, η MSA παρήγαγε κράνη πυρκαγιάς.  Η πρώτη γενιά ήταν γνωστή ως Skullguard και ήταν κράνος από ένα σκληρό πλαστικό που παρήχθη στη δεκαετία του 1930 έως το 1960. Η δεύτερη γενιά ήταν ένα ελαφρύτερο πλαστικό κράνος πυρκαγιάς, και ονομάστηκε Topgard, και παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα κράνη topgard ήταν πολύ ελαφριά και ήταν επίσης αεροδυναμικά ιδιαίτερα καλά και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Τα κράνη της MSA χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Los Angeles County αλλά εμφανίστηκαν και σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή με το όνομα Emergency! Ωστόσο, λόγω των ταχέως μεταβαλλόμενων κωδικών και κανονισμών των πυροσβεστικών υπηρεσιών, πολλά πυροσβεστικά σώματα έπρεπε να στραφούν σε διαφορετική μάρκα κράνους και το κράνος της MSA με την επωνυμία Topgard σταμάτησε και εκσυγχρονίστηκε με νέο σχεδιασμό ως κράνος εργοταξίων και προστασίας της κεφαλής.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Ιστορικά η Gallet εφηύρε το αεροδυναμικό στυλ των κρανών για πυροσβέστες.  Ξεκίνησε με την εγκατάσταση της στην Γαλλία το 1860, το πρώτο κράνος αλουμινίου παρήχθη το 1950. Η εφεύρεσή της για τα αεροδυναμικά κράνη προέκυψε το 1985. Το 1987 λάνσαρε το κράνος διάσωσης και δασοπυρόσβεσης και συνέχισε με άλλα κράνη για την αεροπλοΐα και τον Γαλλικό στρατό κατά τα έτη 1989-1997.

Το 2002 εξαγοράζεται από την MSA και το 2003 εκτινάσσει τις πωλήσεις της και παράγει το εκατομμυριοστό κράνος τύπου Jet Stream. Το 2010 η MSA γιορτάζει τα 25 χρόνια του κράνους F1 με πωλήσεις άνω των 100.000 τεμαχίων.


3Μ (Minnesota Mining and Manufacturing Company)

Η εταιρεία 3M είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, της ασφάλειας των εργαζομένων, της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και των καταναλωτικών αγαθών.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ εταιρεία παράγει πάνω από 60.000 προϊόντα υπό διάφορες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων κόλλας, λειαντικών, ελασματοποιημένων φύλλων, παθητικής πυροπροστασίας, εξοπλισμού ατομικής προστασίας, μεμβράνες παραθύρων, μεμβράνες προστασίας χρωμάτων, οδοντιατρικά και ορθοδοντικά προϊόντα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συνδετικά και μονωτικά υλικά, ιατρικά προϊόντα , προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, λογισμικό υγειονομικής περίθαλψης και οπτικές ταινίες.

Βρίσκεται στο Maplewood, ένα προάστιο του Saint Paul, στην Μινεσότα. Το περίφημο προέρχεται από τις λέξεις Minnesota Mining and Manufacturing Company.

Η 3M πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις 32,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και κατέλαβε την 95η θέση στη λίστα του Fortune 500 των μεγαλύτερων εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών . Από το 2018, η εταιρεία απασχολεί περίπου 93.500 υπαλλήλους και είχε δραστηριότητες σε περισσότερες από 70 χώρες.

Ιστορικά, πέντε επιχειρηματίες ίδρυσαν την Minnesota Mining and Manufacturing Company ως επιχείρηση εξόρυξης στην Minnesota, το 1902.  Ο στόχος ήταν η εξόρυξη κορουνδίου (Είναι ένα ορυκτό με σκληρότητα 9 την μεγαλύτερη μετά το διαμάντι), αλλά αυτό απέτυχε επειδή οι μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις του ορυχείου δεν είχαν εμπορική αξία.

Ο συνιδρυτής John Dwan ζήτησε χρήματα σε αντάλλαγμα των μετοχών και έτσι ο Edgar Ober και ο Lucius Ordway ανέλαβαν την εταιρεία το 1905. Η εταιρεία μετακόμισε στο Duluth και άρχισε να ερευνά και να παράγει προϊόντα γυαλόχαρτου. Ο William L. McKnight, αργότερα βασικός διευθυντής, προσχώρησε στην εταιρεία το 1907 και ο A. G. Bush εντάχθηκε το 1909. Η έγινε τελικά οικονομικά σταθερή το 1916 και κατάφερε να πληρώσει μερίσματα και δάνεια. Η εταιρεία μετακόμισε στο St. Paul όπου παρέμεινε για 52 χρόνια και μετακόμισε στα σημερινά της κεντρικά γραφεία στο Κέντρο στο Maplewood της Μινεσότα το 1962.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

 • Το 1947, η άρχισε να παράγει PFOA με ηλεκτροχημική φθορίωση.
 • Το 1951, η DuPont άρχισε να αγοράζει PFOA από την τότε Minnesota Mining and Manufacturing Company για χρήση στην κατασκευή του teflon, ένα προϊόν που έφερε στην DuPont κέρδος δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως μέχρι τη δεκαετία του 1990.
 • Η αρχική φόρμουλα για το Scotchgard®, ένα υδατοαπωθητικό που εφαρμόζεται στα υφάσματα, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1952 από τους χημικούς της 3Μ, Patsy Sherman και Samuel Smith. Οι πωλήσεις ξεκίνησαν το 1956 και το 1973 οι δύο χημικοί έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τύπο της φόρμουλας.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η παρήγαγε την πρώτη συσκευή εισπνοών άσθματος  αλλά η εταιρεία δεν εισήλθε στη φαρμακευτική βιομηχανία αυτή καθαυτή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 με την απόκτηση της Riker Laboratories, μεταφέροντάς την από την Καλιφόρνια στη Μινεσότα. Η 3M διατήρησε το όνομα Riker Laboratories για τη θυγατρική μέχρι τουλάχιστον το 1985. Στην 100ή επέτειό της, η 3M άλλαξε επίσημα το νόμιμο όνομά της σε “3M Company” στις 8 Απριλίου του 2002.


Rosenbauer (Johann Rosenbauer)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΟ όμιλος Rosenbauer Group είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού πυρόσβεσης στον κόσμο, με έδρα το Leonding της Αυστρίας. Εάν μεταφράσουμε την λέξη του ιδρυτή σημαίνει το “τριαντάφυλλο του αγρότη”.

Ο όμιλος Rosenbauer προμηθεύει τον τομέα της πυρόσβεσης σε περισσότερες από 100 χώρες με ένα ευρύ φάσμα ειδικών συσκευών και εξειδικευμένων υπηρεσιών για την καταστολή πυρκαγιών αλλά και επιχειρήσεων διάσωσης. Παράγει εκτεταμένη σειρά ειδικών οχημάτων, πυροσβεστικών και εξειδικευμένων οχημάτων πυρόσβεσης αεροδρομίων σε τρεις ηπείρους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα.

Η εταιρία ιδρύθηκε στην Αυστρία από τον Johann Rosenbauer στο Linz το 1866. Εκτός από τις χειροκίνητες πυροσβεστικές αντλίες από διαφορετικούς κατασκευαστές, κράνη, και ούτω καθεξής, η εταιρεία πωλούσε επίσης εξοπλισμό για περίφραξη, αθλητικά και παιδικές χαρές. Η Konrad Rosenbauer ανέλαβε την εταιρεία το 1888, ένα έτος καμπής το οποίο σηματοδότησε την αρχή όπου η εταιρία θα κατασκεύαζε τον δικό της εξοπλισμό πυρόσβεσης. Το 1908, η Rosenbauer άρχισε να παράγει πνευματικές αντλίες. Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κατασκευάστηκε το 1918. Από το 1930, η Rosenbauer κατάφερε επίσης να παράγει δικούς της δίχρονους κινητήρες (σήμερα, οι κινητήρες παρέχονται κυρίως από την BMW και τη Volkswagen).

Η εταιρεία είχε ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Ιράν, μέχρι την πτώση του Shah.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Από τη δεκαετία του 1970, η Rosenbauer συνεργάζεται με την εταιρεία Carvatech, η οποία ασχολείται με την παραγωγή αμαξωμάτων. Τα τελευταία χρόνια η Rosenbauer έχει μπει δυναμικά το χώρο των μέσων ατομικής προστασίας είτε με στρατηγικές συνεργασίες είτε με δικά της προϊόντα λανσάροντας πυροσβεστικά κράνη, ειδικές στολές πυρόσβεσης και άλλα. Το 2010, η Rosenbauer απασχολούσε περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου 595 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από το 90% της παραγωγής εξάγεται και η εταιρεία διαθέτει τοποθεσίες σε Luckenwalde, Passau, Karlsruhe, Oberglatt (Ελβετία), Μαδρίτη, Λυών (Νότια Ντακότα) και Σιγκαπούρη.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Ένα από τα διασημότερα οχήματα αεροδρομίων είναι το Rosenbauer Panther το οποίο βγαίνει σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις και έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού σε διεθνείς εκθέσεις και είναι συνηθως η πιο συχνή επιλογή των αεροδρομίων διεθνώς για την προστασια τους.


RESPIREX

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΤο 1957 η εταιρεία Respirex ιδρύθηκε ως αλυσίδα φαρμακείων, το 1968 αναπτύχθηκε και ξεκίνησε μια μονάδα ανάνηψης οξυγόνου με την επωνυμία Respirex. Το 1978 ξεκίνησε την κατασκευή χημικών προστατευτικών στολών για την πετροχημική βιομηχανία, με την ανάπτυξη των πρώτων στολών για την Mobil και την Texaco.

Το 1978 επετεύχθη η ανάπτυξη της πρώτης αεροστεγής στολής και το 1990 έγινε η παρουσίαση της πρώτης χημικής στολής αεροπορικής εταιρείας. Το 1994 ιδρύεται το εργαστήριο δοκιμών της Respirex, κερδίζοντας την διαπίστευση της UKAS το 1996. Το επόμενο έτος μετακόμισε στο σημερινό εργοστάσιο της στο Redhill. Το 2000 το μοντέλο Chemprotex αναπτύχθηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σε πρότυπα χημικών στολών προστασίας.

Το 2015 άνοιξε το γερμανικό γραφείο πωλήσεων (Respirex GmbH) στο Bautzen, το 2017 κυκλοφόρησε το χημικό προστατευτικό γάντι Kemblok ™. Το ίδιο έτος έγινε η εισαγωγή της νέας σειράς GLS ελαφρών στολών τύπου 3 σύμφωνα με το ISO 17491-1. Η Respirex είναι ένας παγκοσμίως προμηθευτής λύσεων ατομικής προστασίας, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή υψηλής απόδοσης χημικών στολών, και ειδικών προστατευτικών υποδημάτων.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει στολές χημικής προστασίας, εξοπλισμό CBRN για ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο αυτοματοποιημένων υποδημάτων παράγει μια σειρά προστατευτικών μποτών και παπουτσιών που παρέχουν προστασία από επικίνδυνα χημικά και υψηλές τάσεις, μαζί με εξειδικευμένες μπότες βιομηχανίας τροφίμων και γενικώς μπότες ασφαλείας.


Scott (Earl M. Scott)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΤο 1932 η εταιρεία ιδρύθηκε στο Λάνκαστερ της Νέας Υόρκης από τον Earl M. Scott ως Uniloy Accessories Corporation, παραγωγό ανταλλακτικών αεροναυτικής. Αργότερα άλλαξε το όνομά της, σε Scott Aviation, και την ίδια χρονιά άρχισαν να δημιουργούν ένα φορητό ενσωματωμένο σύστημα οξυγόνου για τους πιλότους των ΗΠΑ. Το 1945 άρχισαν να παράγουν το Air-Pak SCBA, (αναπνευστική συσκευή παροχής αέρα ανοιχτού κυκλώματος) όπου και μετέπειτα ξεκίνησε η χρήση της συσκευής αυτής και στον τομέα της πυρόσβεσης.

Η Scott Aviation εξαγοράστηκε από την Figgie International το 1967 και το 1976 η Scott Aviation συνεργάστηκε με τη NASA για την παραγωγή της πρώτης αναπνευστικής συσκευής  υψηλής πίεσης. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Scott Technologies το 1997 και το 1999 χωρίστηκε σε δύο εταιρείες, την Scott Aviation και την Scott Health and Safety.

Η εταιρεία εδρεύει στο Monroe της Βόρειας Καρολίνας και διαθέτει εγκαταστάσεις σε άλλες τοποθεσίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Κίνα και το Αμπού Ντάμπι. Η Scott Safety παράγει συστήματα πυρόσβεσης, μέσα ατομικής προστασίας, συστήματα καθαρισμού αέρα, συμπιεστές και συστήματα ανίχνευσης αερίων.  Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από στρατιωτικό προσωπικό, την βιομηχανία και τους πρώτους ανταποκριτές, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστών.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Πριν από το 2001, η εταιρεία διαπραγματεύτηκε στο NASDAQ με το σύμβολο SCTT. Το 2001 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Tyco International, και το 2011 άλλαξε το όνομά της από Scott Health and Safety σε Scott Safety. Το 2014, η Scott Safety εξαγόρασε την εταιρεία Industrial Safety Technologies για την προστασία φυσικού αερίου και φλόγας έναντι 329,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2017, η 3M ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Scott Safety έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 26 Απριλίου του 2018, η 3M έχοντας εξαγοράσει την Scott Safety ανακοίνωσε την αναδιάταξη της Scott Safety σε 3M Scott Fire & Safety.


SIAMIDIS (ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε.)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ εταιρεία ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε. λειτουργεί από το 1961 ως κλωστοϋφαντουργία και σήμερα εστιάζει στα τεχνικά υφάσματα και ενδύματα ατομικής προστασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυρόσβεση, την Αστυνομία και τη Βιομηχανία. Η λειτουργία της εταιρείας βασίζεται στη σωρευμένη τεχνογνωσία, την καθετοποιημένη δομή παραγωγής και τις προηγμένες τεχνολογίες των εταίρων της DuPont™ και W.L. Gore με τους οποίους διατηρεί στενή και μακροχρόνια συνεργασία.

Κάτω από τα εμπορικά ονόματα SIGMA®, IFESTOS® και ARCTOS® τα προϊόντα της εταιρείας ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε, διακρίνονται στις κατηγορίες των αντιβαλλιστικών προϊόντων, αντιπυρικών ενδυμάτων, και συστημάτων ρουχισμού για ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένες τεχνολογίες όπως DuPont™ Kevlar®, DuPont™ Nomex®, GORE-TEX® και GORE® WINDSTOPPER®.

Τα προϊόντα της ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε. είναι “made in Greece” παράγονται σύμφωνα με τα πλέον υψηλά πρότυπα και εξάγονται σε απαιτητικούς τελικούς χρήστες σε ποσοστό άνω του 70% της ετήσιας παραγωγής.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Ιστορικά σημεία στη δραστηριότητα της εταιρίας:

 • 1961: Ίδρυση της εταιρείας ως κλωστοϋφαντουργία
 • 1976: Εγκατάσταση του υφαντήριου στην Αταλάντη.
 • 1985: Παραγωγή εξειδικευμένων υφασμάτων για τον στρατιωτικό και νοσοκομειακό τομέα. Έναρξη εξαγωγών.
 • 1993: Ανάπτυξη αντιπυρικών υφασμάτων και ενδυμάτων DuPont™ Nomex® ως Nomex® partner.
 • 1999: Νέο εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων, με έμφαση στην παραγωγή τεχνικών υφασμάτων
 • 1999: Σύναψη συνεργασίας με την W.L. Gore για την παραγωγή τεχνικών ενδυμάτων GORE-TEX®
 • 2000: Επένδυση σε μονάδα παραγωγής αντιβαλλιστικών προϊόντων DuPont™ Kevlar®.
 • 2004: Εγκατάσταση της εταιρείας Eutex Ltd στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας με αντικείμενο τη ραφή τεχνικών ενδυμάτων.
 • 2006: Επένδυση για την παραγωγή υλικών σκληρής θωράκισης. Πιστοποίηση των προϊόντων κατά ΝΑΤΟ.
 • 2011: Επένδυση σε 3 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2.1 ΜW.
 • 2014: Εκσυγχρονισμός της παραγωγής υλικών σκληρής θωράκισης με βάση την τεχνολογία DuPont™ Tensylon™
 • 2015: Ανάπτυξη και πιστοποίηση ενδυμάτων τεχνολογίας GORE® PYRAD®, της εταιρείας W.L. Gore.
 • 2017: Ανάπτυξη και πιστοποίηση ενδυμάτων τεχνολογίας GORE® PARALLON®, της εταιρείας W.L. Gore.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα


Spasciani (Riccardo Spasciani)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΤο 1892 ο Riccardo Spasciani κατανοεί τη σημασία του σχεδιασμού και της δημιουργίας εξοπλισμού για την πρόληψη ατυχημάτων στο χώρο εργασίας και ιδρύει σε ένα μικρό εργαστήριο στην καρδιά του παλιού Μιλάνου την εταιρεία του, το οποίο εξακολουθεί να φέρει το όνομά του.

Χάρη στην ταχεία και συνεχή ανάπτυξη καθ ‘όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η εταιρεία μετακινείται πρώτα στο Baranzate όπου παρέμεινε για 46 χρόνια και στη συνέχεια στο Origgio στο σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο σήμερα είναι η έδρα του με τα διοικητικά και εμπορικά γραφεία, την παραγωγή και Εργαστήριο Ε & Α.

Η ιστορία

Το «εργαστήριο», πηγή υπερηφάνειας της SPASCIANI, αντιπροσωπεύει την ουσία και την ταυτότητα της ίδιας της εταιρείας, εκεί όλα τα προϊόντα αναπτύσσονται και στη συνέχεια ελέγχονται σύμφωνα με αυστηρές διαδικασίες χάρη στον προηγμένο εξοπλισμό.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η SPASCIANI σχεδίασε στρατιωτικές μάσκες και γυαλιά του πρώτου και του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, καθώς και εκείνες των αποικιακών πολέμων.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα


ΤΕΜΑΞ Α.Ε.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΗ εταιρεία ΤΕΜΑΞ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1965 με σκοπό την κατασκευή Πυροσβεστικών Οχημάτων και ειδικού τύπου αμαξωμάτων, διαθέτοντας ήδη 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο της αμαξοποιίας από την ίδρυση της.

Σήμερα, με 55 χρόνια εξειδίκευσης αποκλειστικά στην κατασκευή Πυροσβεστικών και Ειδικού Τύπου Οχημάτων, η ΤΕΜΑΞ Α.Ε. αποτελεί την μόνη Ελληνική Βιομηχανία η οποία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο.

Η ΤΕΜΑΞ Α.Ε. έχοντας κατασκευάσει περισσότερα από 1.700 Πυροσβεστικά Οχήματα, καλύπτει το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς.

Η πολυετής της πείρα, η άριστη ποιότητα κατασκευής της, η διαχρονική συνεργασία της με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πλαισίων οχημάτων του κόσμου (MERCEDES-BENZ, MAN, SCANIA, VOLVO, IVECO, INTERNATIONAL κ.α.), καθώς και με τους πλέον έμπειρους κατασκευαστές πυροσβεστικών αντλιών, οχημάτων και εξοπλισμού (ROSENBAUER κ.α.) εξασφάλισαν  την διεθνή αναγνώριση της ΤΕΜΑΞ στο τομέα κατασκευής Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Το όνομα της ΤΕΜΑΞ είναι διεθνώς συνυφασμένο με την διασφάλιση της ποιότητας σχεδίασης και κατασκευής καθώς και με την  τεχνική υποστήριξη που εξασφαλίζει στα προϊόντα της, μετά την πώληση. Στις κατασκευές της ΤΕΜΑΞ Α.Ε. περιλαμβάνονται Πυροσβεστικά Οχήματα πόλεων, δασών, αεροδρομίων, διυλιστηρίων, διαλύσεων συναθροίσεων κ.α.  Στους πελάτες της ΤΕΜΑΞ συγκαταλέγονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Η επιλογή του πλαισίου και του εξοπλισμού που το συνοδεύει γίνεται πάντα με κύριο γνώμονα την απόλυτη κάλυψη των εκάστοτε απαιτήσεων του πελάτη και του σκοπού για τον οποίο προορίζεται το όχημα. Οι δεξαμενές των Πυροσβεστικών Οχημάτων που κατασκευάζει η ΤΕΜΑΞ είναι κατασκευασμένες είτε από κοινό χάλυβα (βαμμένο με εποξειδικές ρητίνες η επι-ψευδαργυρωμένο εν θερμώ), είτε από ανοξείδωτο χάλυβα η FIBER GLASS.  Οι χωρητικότητες των δεξαμενών αρχίζουν από 500 L, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Τα αμαξώματα αποτελούνται από ένα στιβαρό σκελετό, κατασκευασμένο από ηλεκτροσυγκολλημένους κοιλοδοκούς από ανοξείδωτο χάλυβα και επένδυση με φύλλα αλουμινίου.

Οι θύρες των ερμαρίων ασφαλίζουν με ρολλά ανοδειωμένου αλουμινίου η ανοιγόμενες πόρτες.  Η βαφή του οχήματος γίνεται σε θάλαμο βαφής (φούρνο). Οι παροχές των αντλιών κυμαίνονται από 1000 L/MIN έως 10000 L/MIN σε πίεση 10 BAR (μέση πίεση) και 400 L/MIN σε πίεση 40 BAR (υψηλή πίεση).

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται το όχημα, μπορεί να εξοπλισθεί με διάφορα εξαρτήματα και συστήματα όπως :

 • Αυλό οροφής (MONITOR) μικρής η μεγάλης παροχής (1200 – 10000 L/MIN) και μεγάλης εμβέλειας (έως και 100 Μ βολής), με δυνατότητα χειροκίνητης η τηλεχειριζόμενης λειτουργίας.
 • Αναμικτήρα παραγωγής αφροδιαλύματος .
 • Τυλικτήρες σωλήνων άμεσης επέμβασης (χειροκίνητης η ηλεκτροκίνητης περιέλιξης) για μέση η υψηλή πίεση.
 • Σύστημα αυτοπροστασίας οχήματος.
 • Τηλεχειρισμό πυροσβεστικού συγκροτήματος.
 • Πλήθος εξαρτημάτων, σωλήνων και ταχυσυνδέσμων.
 • κ.α. με σκοπό την κάλυψη της οποιασδήποτε τυχόν απαίτησης του πελάτη.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Το σύστημα διαχείρισης ποιότητας της ΤΕΜΑΞ Α.Ε. το οποίο καλύπτει το σύνολο των διαδικασιών σχεδιασμού, παραγωγής, εμπορίας, επισκευής, διασκευής και συντήρησης Πυροσβεστικών, Διασωστικών και Ειδικού τύπου Οχημάτων, βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του διεθνούς πρότυπου ΕΝ ISO 9001:2015. Η ΤΕΜΑΞ Α.Ε. είναι πιστοποιημένη κατά ΙSO 9001:2015 από την ΤÜV CERT του ομίλου ΤÜV NORD CERT GmbH  (ΤÜV EΛΛΑΣ Α.Ε.),  απασχολεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που αποτελείται από 40 περίπου εργαζόμενους και συνεργάτες, αφοσιωμένους στην αυστηρή ποιότητα κατασκευής και την απόλυτη εξυπηρέτηση των πελατών της. Η ΤΕΜΑΞ Α.Ε. εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, έκτασης περίπου 3500 Μ2, στην οδό Αγίου Πολυκάρπου, αρ. 110, στην Αθήνα.

 • Πηγές : ΤΕΜΑΞ Α.Ε. επίσημη ιστοσελίδα & Wikipedia
 • Επίσημη ιστοσελίδα : www.temax.gr

ZIEGLER (Albert Ziegler)

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕλλάδαΟ Albert Ziegler (1862-1910) ίδρυσε την εταιρεία το 1891 για την παραγωγή σωλήνων πυρκαγιάς και συσκευών συντήρησης  σωλήνων με δέκα υπαλλήλους στον πρώην μύλο στο Giengen an der Brenz. Οι σωλήνες Ziegler είχαν ήδη κερδίσει βραβεία στην Παγκόσμια Έκθεση στην Αμβέρσα το 1894 . Ο Kurt Ziegler ανέλαβε τη διοίκηση το 1918. Επέκτεινε σημαντικά την εταιρεία και προχώρησε στην μετεγκατάσταση της εταιρείας στο ανατολικό άκρο της πόλης στο Giengen. Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Ziegler βρίσκονται ακόμη στο Memminger Strasse στο Giengen an der Brenz. Οι νέες εξελίξεις προϊόντων της εταιρείας περιελάμβαναν τη φορητή αντλία (1925), το πρώτο ηλεκτρικό πλυντήριο σωλήνων (1930) και μια πλήρως αυτόματη συσκευή ανάρτησης σωλήνων (1958), καθώς και το “Trokomat” το 1967.

Σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Günther Ziegler, η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει πυροσβεστικά οχήματα το 1953. Το πρώτο όχημα που κατασκευάστηκε ήταν ένα “KLF 6” σε ένα πλαίσιο Opel Blitz . Αυτό το όχημα βρίσκεται ακόμα στην ιστορική έκθεση στο Giengen. Η Ziegler κατασκευάζει πυροσβεστικά οχήματα αεροδρομίων από το 1969 και το πρώτο όχημα αυτού του τύπου παραδόθηκε στην Κοπεγχάγη. Το Z1 ακολούθησε το 1990, η σειρά Z8 το 1992 και η πρώτη Z6 κυκλοφόρησε το 1997.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Στις αρχές του 2011, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20,5 εκατομμυρίων στον όμιλο Rosenbauer, Schlingmann GmbH & Co. KG και Albert Ziegler GmbH & Co. KG για το καρτέλ πυροσβεστικών οχημάτων που είχαν συμφωνήσει από το 2001 και άλλα 17,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι του ανταγωνιστή τους Iveco Magirus.  Ξεκινώντας με το διορισμό του Marc-René Faerber ως Διευθύνοντος Συμβούλου στις 4 Απριλίου 2011, η συμμόρφωση ξεκίνησε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 για όλους τους υπαλλήλους υπήρχε ένας ένας κώδικας συμπεριφοράς (compliance code) που ορίστηκε  γραπτώς και έπρεπε να υπογραφεί από όλους τους διευθυντές.

Ιστορία των μέσων ατομικής προστασίας και πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Στις 16 Αυγούστου του 2011, η Albert Ziegler GmbH & Co. KG άσκησε πτώχευση στο τοπικό δικαστήριο του Aalen επειδή η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας λόγω του προστίμου της σύμπραξης. Τον Οκτώβριο του 2011, Ziegler παρουσίασε το νέο όχημα διάσωσης για τούνελ «Ερμής» στην αγορά το οποίο διέθετε δύο καμπίνες οδήγησης και από τις δύο μεριές του οχήματος. Κατά αυτό το τρόπο μπορούσε να εισέλθει και να εξέλθει από μια σήραγγα χωρίς να χρειάζεται να στρίψει. Χάρη στην ηλεκτρική του κίνηση, το όχημα αυτό είχε την δυνατότητα επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια πυρκαγιών στη σήραγγα. Στις 8 Νοεμβρίου του 2013, η Ziegler και οι δώδεκα θυγατρικές της πωλήθηκαν στον Όμιλο China International Marine Containers Group (CIMC) με έδρα το Σενζέν έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ . Την ίδια χρονιά ο Yinhui Lee, ορίστηκε ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Albert Ziegler GmbH.

Του Ρέτσιου Ιωάννη

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

(Visited 134 times, 1 visits today)

3 Comments

 1.  

  “Ελάχιστο φόρο τιμής στις εταιρίες που έχουν απώτερο σκοπό να μας προστατέψουν”.
  Ο απώτερος σκοπός όλων των εταιριών είναι το κέρδος. Τώρα για ποιο λόγο αποφάσισες να τους κάνεις και τσάμπα διαφήμιση;

  •  

   Αγαπητέ κύριε, λυπάμαι πολύ για το σχόλιο σας, προφανώς είστε εκατομμυριούχος και δεν έχετε ανάγκη τα μέσα προστασίας. Για όλους αυτούς στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος κάθε εταιρία έχει ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που δαπανά εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να διαθέσει στην αγορά πιο ασφαλή και πιο εργονομικά προϊόντα προς όφελος των χρηστών τους. Αν τώρα πιστεύετε ότι θα το έκαναν δωρεάν, μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε την αξία της πατέντας και της καινοτομίας.

   Αν δεν υπήρχαν οι “εταιρίες” και οι άνθρωποι πίσω από αυτές, δεν θα είχατε σήμερα πληκτρολόγιο να γράψετε ούτε οθόνη να διαβάζετε. Η “τσάμπα διαφήμιση” για εσάς μπορεί να είναι απώλεια κερδών, για εμάς είναι υποχρέωση στο να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για την ιστορία της εξέλιξης των ειδών προστασίας καθως με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν περισσότερο τον αντιστοιχο εξοπλισμό τους.

   Σας ευχαριστούμε για το μήνυμα σας και σεβόμενοι το δικαίωμα της άποψης σας αναρτήσαμε το σχόλιο σας, με όλο το σεβασμό όμως επιτρέψατε μας να μην συμφωνούμε μαζί σας.

   Ιωάννης Ρέτσιος

 2.  

  Καταπληκτικό, ιστορικής αναδρομής άρθρο, ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας οι πληροφορίες που ξεδιπλώνουν βήμα – βήμα έναν αιώνα πίσω, πως ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν τα ζωτικής χρησιμότητας μέσα ατομικής προστασίας και διάσωσης, που τα θεωρούμε ως δεδομένα σήμερα. Πρόκειται για σπουδαία δουλειά, ελάχιστο φόρο τιμής στους ιδρυτές, στους ερευνητές, στους εργαζόμενους, στην πνευματική ιδιοκτησία, στις χιλιάδες ώρες δοκιμών στα εργαστήρια, στην ανθρώπινη επινόηση, στον ανθρώπινο μόχθο, στις αμέτρητες ζωές που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα. Ο Συντάκτης του άρθρου, ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΙΟΣ φέρει την ευθύνη, εφόσον κατέχει την γνώση, να την διαδώσει, όπως πράττει επί 10ετίες, ελεύθερη από κόστη και τυχόν δεσμεύσεις, δηλαδή εντελώς δωρεάν προς όλους, όπως επίσης πράττει από 10ετίες. Κάνοντας μνεία στις εταιρείες των μέσων ατομικής προστασίας, αμιγώς ιστορική, ο Συντάκτης του άρθρου μας υπενθυμίζει ότι, πριν από εμάς, κάποιοι συνάνθρωποί μας, σκέφθηκαν για εμάς, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής του καθήκοντος της έρευνας και διάσωσης, της προστασίας και ασφάλειας, της αυτοπροστασίας και επιβίωσης του πολίτη. Διαχρονικά και αποτελεσματικά. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ!!!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.