Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης

Βαθμολογία

Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Πολλοί φίλοι και συνάδελφοι επικοινωνούν μαζί μου και με ρωτάνε αν μπορούνε να βάλουνε φίλτρα στις προσωπίδες ολόκληρου προσώπου των αναπνευστικών συσκευών ανοιχτού κυκλώματος που έχουν στις υπηρεσίες τους και με ποια προσαρμογή να τις φτιάξουν, ώστε να δέχονται διηθητικά φίλτρα για δασοπυρόσβεση και αποκάθαρση μετά την φωτιά χωρίς πρόβλημα. Το παραπάνω αίτημα είναι κατανοητό και απολύτως σωστό, καθώς κάποιες μάσκες ολοκλήρου προσώπου για αναπνευστικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μάσκες με φίλτρα (συνδυαζόμενα) για την καταπολέμηση είτε δασικών πυρκαγιών (εφόσον αντέχει ο χρήστης) είτε στην αποκάθαρση αστικών πυρκαγιών (ταβάνια, στρώματα, σκουπίδια κ.λπ.).

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ότι θέλει πιστεύοντας ότι είναι και το σωστό χωρίς να έχει καμιά τεχνογνωσία ή αίσθηση του κινδύνου που διατρέχει.

Παγκόσμια οκτωνιάτικη πατέντα για την αποφυγή εισπνοής καπνού στις πυρκαγιές…

Η ομάδα εθελοντών – δασοπυροσβεστών Οκτωνιάς, πρωτοτύπησε και κατασκεύασε χωρίς κόστος, την μάσκα αναπνοής που βλέπετε στην φωτογραφία, η οποία είναι ιδιαίτερα λειτουργική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης
“Δεν υπάρχει στο ταμείο μας ούτε ένα ευρώ για να προμηθευτούμε τα ατομικά είδη προστασίας μας. Oτι χρήματα είχαμε τα δώσαμε για έξοδα των πυροσβεστικών αυτοκινήτων τα οποία είχαν προτεραιότητα για μας. Βρήκαμε λοιπόν ως μοναδική λύση, την συγκεκριμένη μάσκα. Για μας το αποτέλεσμα μετράει, έστω και μ΄ αυτές θα ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε πύρινο μέτωπο κληθούμε να συνδράμουμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.”, τόνισαν οι εθελοντές.

Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω τους αγαπητούς Εθελοντές σεβόμενος απολύτως το έργο τους και τις προσπάθειες τους, να ΜΗΝ κάνουν ότι τους κατεβαίνει στο κεφάλι με πατέντες του παρακάτω είδους καθώς η αναπνοή είναι μια από τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου που όταν αυτή η λειτουργία δεν γίνεται σωστά, μπορεί να επιφέρει μακροχρόνια σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας.

Με απλά λόγια αν δεν έχετε μάσκες προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές MHN πηγαίνετε σε αυτές, δεν θέλουμε εθελοντές “ήρωες” με εισπνευστικά εγκαύματα θέλουμε εθελοντές μάχιμους που να φέρνουν αποτέλεσμα! Με πατέντες αυτού του είδους το μόνο που καταφέρνετε είναι αφενός “να βάζετε τους εαυτούς σας σε κίνδυνο και αφετέρου να δίνετε το κακό παράδειγμα σε πολίτες” που μπορεί να πιστέψουν ότι θα προστατευτούν με αυτό το τρόπο.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη προστασίας του σπιτιού ή του χωραφιού σας αλλά η ΖΩΗ σας δεν μπαίνει στην ζυγαριά με τίποτα ! Νομίζω ότι είναι πασιφανές για ποιο λόγο η πατέντα αυτή είναι πραγματικά επικίνδυνη τουλάχιστον για όσους ασχολούνται χρόνια με την δασοπυρόσβεση…

Οι φιλτρόμασκες τύπου χειρουργείου η αποκομιδής σκουπιδιών (P1, P2, P3) ΔΕΝ κάνουν για δασικές πυρκαγιές τελεία και παύλα. Και πριν προλάβει να πεταχτεί κανείς να με κατηγορήσει ότι το λέω για να πουλάνε οι εκάστοτε εταιρίες μάσκες, θα σας ενημερώσω ότι υπάρχουν άπειρες μελέτες και άρθρα που αναφέρουν την συμβατότητα ή μη των μασκών προστασίας με φίλτρα για σωματίδια, για αέρια και για το συνδυασμό των δύο. Το απίστευτο είναι ότι το ΜΜΕ που έγραψε το άρθρο απεφάνθη ότι “είναι ιδιαίτερα λειτουργική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών” !!!! .

Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης Ενώ το παραπάνω άρθρο στο eviazoom1.rssing.com έχει γραφτεί παλαιότερα το 2014, η νοοτροπία δυστυχώς δεν έχει αλλάξει σε πολύ κόσμο και θεωρώ ευθύνη μου μέσω των άρθρων και των σεμιναρίων να την αλλάξω προς το καλύτερο. Πριν προχωρήσω σε ανάλυση για τις προσωπίδες ολόκληρου προσώπου και τις προσαρμογές μέσω στομίων για φίλτρα, να σας παραθέσω μια μάσκα ημίσεως προσώπου με ειδικό σετ φίλτρων (αριστερά, R55350-ABEK-P3) που μπορούν να σας προφυλάξουν στις δασικές πυρκαγιές. Τα φίλτρα αυτά προσφέρουν απόλυτη προστασία από οργανικά και ανόργανα αέρια, χημικά, αμμωνία, μικροσωματίδια, σκόνες και καπνούς που υπάρχουν σε άγνωστες ποσότητες στις δασικές πυρκαγιές και όχι μόνο.

Ο καπνός που παράγεται από τις δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα από υλικά αέριας, στερεάς και υγρής μορφής. Η πιο συνηθισμένη σύστασή του είναι ένα σύνολο από υδρατμούς, μόνιμα αέρια (Μονοξείδιο του Άνθρακα – CO, Διοξείδιο του Άνθρακα – CO2 κ.α.), ασταθής οργανικές ενώσεις (Φορμαλδεΰδη, Ακρολεΐνη, Βενζένιο, Τολουένιο, Ξυλένιο κ.α.), ημι-ασταθής οργανικές ενώσεις (Βενζοπυρένιο κ.α.) και σωματιδιακό υλικό, αποτελούμενο από πολύ μικρής διαμέτρου λεπτόκοκκο υλικό (π.χ. PM10, PM2,5, PM1). Το σωματιδιακό υλικό είναι ένα μείγμα από σωματίδια στερεάς φύσης και σταγονίδια, ενώ αποτελείται συνήθως από Πολυαρωματικούς Υδρογονάνθρακες (PAHs) και/ή ιχνοστοιχεία, όπως Μόλυβδο (Pb), Σίδηρο (Fe), Υδράργυρο (Hg). Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων μετρώνται σε μg/m3, ενώ λοιποί ρυπαντές μετρώνται σε ppm ή σε μg/m3.

Πολύ συνοπτικά θα σας περιγράψω τους βασικούς τύπους των προσωπίδων της Draeger, των προτύπων που έχουν και των φίλτρων που δέχονται. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι απαραίτητο να υπάρχει τεχνογνωσία πάνω στα πρότυπα και τις συνδέσεις των μασκών ολόκληρου προσώπου καθώς είναι ένας από τους πιο απαραίτητους εξοπλισμούς που χρησιμοποιεί κατά 90% σε κάθε βάρδια ένας πυροσβέστης.

Αν και αφορά στην ουσία τις ΠΕΠΥΔ Αττικής και Κρήτης, στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν διάσπαρτες προσωπίδες σε όλες τις περιφέρειες και τους σταθμούς που θεωρώ ότι θα τους φανούν χρήσιμες οι παρακάτω πληροφορίες.

Υπάρχουν οι παρακάτω σύνδεσμοι στομίου στις προσωπίδες ολόκληρου προσώπου είτε είναι Panorama Nova είτε νέου τύπου FPS 7000.

Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης
Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά σας αναλύω τα στόμια,

Στόμιο σύνδεσης τύπου RA (RD 40X1/7”)

 • Κανονικής πίεσης, βιδωτός σύνδεσμος και μπορείτε να βιδώσετε απευθείας φίλτρα διηθητικά τύπου RD 40 σύμφωνα με το ΕΝ 148-1. (Δεν χρειάζεται προσαρμογέας)
  Στην αναπνευστική συσκευή χρησιμοποιείται τον αντίστοιχο βιδωτό (μπλε) αεροπνεύμονα (κανονικής πίεσης).

Στόμιο σύνδεσης τύπου PE (M 45X3)

 • Θετικής πίεσης, βιδωτός σύνδεσμος Μ45Χ3 για να βιδώσετε φίλτρα διηθητικά με σπείρωμα κατά ΕΝ 148-3 (τύπος A2B2E2K2HgP3RD με κωδικό 6738808) αλλά και εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσαρμογέα (R55070) τύπου Μ45-ESA για να μετατρέψετε την υπάρχουσα μάσκα σας σε τύπου ESA. Ο προσαρμογέας αυτός ΔΕΝ προτείνεται για να βιδώσετε φίλτρα τύπου RD 40 σύμφωνα με το EN 148-1.
  Στην αναπνευστική συσκευή χρησιμοποιείται τον αντίστοιχο βιδωτό (κόκκινο) αεροπνεύμονα (θετικής πίεσης).

  H μετατροπή της προσωπίδας με τον προσαρμογέα R55070 από τύπου PE σε τύπου ESA προϋποθέτει ο χρήστης να έχει γνώσεις τουλάχιστον πιστοποιημένου συντηρητή ή τεχνικού καθώς χρειάζεται αντικατάσταση το “κάθισμα” εισπνοής και η μέτρηση σύσφιξης του προσαρμογέα.

Στόμιο σύνδεσης τύπου P (Plug-in)

 • Θετικής πίεσης, κουμπωτός σύνδεσμος και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον προσαρμογέα με κωδικό (6736770) για να βιδώσετε φίλτρα διηθητικά τύπου RD 40 σύμφωνα με το ΕΝ 148-1.
  Στην αναπνευστική συσκευή χρησιμοποιείται τον αντίστοιχο κουμπωτό (κόκκινο) αεροπνεύμονα (θετικής πίεσης).

Μάσκες, φίλτρα, στόμια σύνδεσης και οι Δράκοι της Δασοπυρόσβεσης

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι, στις προσωπίδες ολοκλήρου προσώπου θετικής πίεσης όταν βιδωθεί διηθητικό φίλτρο (με προσαρμογέα ή άνευ) προτείνεται η χρήση αυτή ΜΟΝΟ για μετά την φωτιά, ως εργασία ελαφρού τύπου λόγω αυξημένης αντίστασης στην βαλβίδα εκπνοής καθώς δεν συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14 387

Σας προτρέπω να διαβάζετε & να ενημερώνεστε, καθώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας ιδιαιτέρως όταν έχει να κάνει με θέματα ζωής και επιβίωσης.

Πηγές – Παραπομπές

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

(Visited 185 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.