Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους

Βαθμολογία

Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους
Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Οι υπηρεσίες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά συστήματα τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Έτσι και η Πυροσβεστική υπηρεσία με την μετάβαση (λόγω λήξης του TETRA) ξανά στις αναλογικές επικοινωνίες προκύπτει το θέμα της αναγκαιότητας χρήσης του αναλογικού φορητού πομποδέκτη και του γνωστού μικρομεγάφωνου και της σωστής τοποθέτησης του.

Το θέμα αυτό το ανοίγουμε καθώς κάθε επικεφαλής ή μάχιμος θέλει (και χρειάζεται) και τα δύο του χέρια ελεύθερα για να μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια αλλά και να μπορεί να επικοινωνεί με την υπηρεσία του χωρίς να χάνει σημαντικές διαβιβάσεις.

Μπορεί να είναι γνωστός ο σωστός τρόπος αλλά παραθέτω καθαρά για λόγους ενημέρωσης μια σειρά φωτογραφιών και αξεσουάρ που θα κάνουν την ζωή μας ευκολότερη.

Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους
Στην εικονιζόμενη φωτογραφία πυροσβέστης σε δασική πυρκαγιά που φέρει χιαστί ιμάντα με θήκη ασυρμάτου (μια ασφαλής ιδέα μεταφοράς του πομποδέκτη)
Η τοποθέτηση του πομποδέκτη πολλές φορές καταντά βάσανο είτε λόγω του βάρους του, είτε λόγω του ενδεχόμενου φόβου απώλειας του σε ένα συμβάν κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού, κατάσβεσης, διάσωσης κ.λ.π.

Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την μη σωστή τοποθέτηση του πομποδέκτη είναι :

 • Περιορισμένη εκπομπή και λήψη (TX–RX)
 • Φθορά ή και καταστροφή της κεραίας του πομποδέκτη
 • Χαμένες διαβιβάσεις λόγω του περιβάλλοντος θορύβου
 • Απώλεια του πομποδέκτη

Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους
Στην εικονιζόμενη φωτογραφία φαίνεται η σωστή τοποθέτηση του πομποδέκτη (αν δεν έχετε θήκη) και η λάθος (καλό είναι να αποφεύγεται την τοποθέτηση του στην ζωνη σας στην μέση)
Μια λύση για να αποφύγουμε όλα αυτά τα προβλήματα είναι αφενός η τοποθέτηση μικρομεγάφωνου (αξεσουάρ) στον πομποδέκτη μας, ενός εξαρτήματος το οποίο μας δίνει ελευθερία κινήσεων και αφετέρου μιας ειδικής θήκης πομποδέκτη για την σωστή προσάρτηση στην στολή μας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι η προσάρτηση του πομποδέκτη μας με τα ειδικό κλιπ στην ζώνη μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη λήψη των σημάτων που διαβιβάζονται αλλά και την ενδεχόμενη φθορά της κεραίας (rubber) του ασυρμάτου πομποδέκτη μας λόγω της κίνησης που κάνει η μέση μας όταν καθόμαστε, οδηγούμε η εργαζόμαστε.

 

Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους

Το μικρομεγάφωνο πρέπει να τοποθετείται ή στο πέτο του χιτωνίου ή σε ειδική επωμίδα για άμεση πρόσβαση
Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους
Παράδειγμα συναδέλφων με ειδικές προσαρτημένες θήκες στήθους για εξοπλισμό

 

Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτά τα προβλήματα μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

 • Τοποθέτηση του πομποδέκτη κοντά στην τσέπη του χιτωνίου μας όσο ψηλότερα γίνεται για σωστή εκπομπή και λήψη.
 • Τοποθέτηση μικρομεγαφώνου για ελευθερία κινήσεων κατά την εργασία μας.
 • Προσάρτηση ειδικής θήκης στήθους ή ιμάντα χιαστί με θήκη ασυρμάτου για ασφαλή μεταφορά και χρήση του πομποδέκτη μας.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές προτάσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και πρακτικές ειδικά την αντιπυρική περίοδο που ο εξοπλισμός μας είναι περισσότερος και πιο βαρύς. Βεβαίως αυτά τα αξεσουάρ μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και το χειμώνα σε όλα τα συμβάντα.

Παραδείγματα εξοπλισμού (μπορείτε να πατήσετε τους συνδέσμους στο τέλος για πληροφορίες)
 

Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους
Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους Πομποδέκτες Μικρομεγάφωνα και η σωστή θέση τοποθέτησης τους

 

Οι ειδικές αυτές θήκες ασυρμάτου ή chest radio harness μπορούν να φέρουν και επιπλέον τσέπες και υποδοχές για άλλα σημαντικά αντικείμενα όπως μπλοκ σημειώσεων, πορτοφόλια, φακούς κ.λ.π. Πιστεύω να σας έδωσα μια ιδέα ή απλά να φρέσκαρα την μνήμη σας για αυτά που ήδη γνωρίζετε αναφορικά με την πρακτικότητα των θηκών πομποδεκτών και την σωστή χρήση τους αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις στα συμβάντα.

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Πηγές Καταστημάτων & Αξεσουάρ

 • www.kleistro.com
 • www.neomed.gr
 • www.pegasosafety.gr
 • www.coaxsher.com
(Visited 122 times, 1 visits today)

1 Comment

 1.  

  ΚΑΤ’ ΑΡΧΗ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΜΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ, ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΟΤΙ ΘΑΥΜΑΣΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΛΑΒΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ (ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ S.A.R.). ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΜΑΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ. ΟΙ ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΗΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗ. ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΩ ΚΑΙ Ν ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΕΒΑΣΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ.

  https://www.saiacomm.com/images/accessories/ps-mobile-audio.jpg
  https://www.tele-rad.com/images/portfolio/public-safety.jpg

  ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΠΩΜΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΦΩΝΟ, ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ, ΕΣΕΙΣ ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΦΟΡΗΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ, ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΓΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΦΩΝΟΥ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ.
  ΤΟ ΜΥΣΤΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ…..!!!
  ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ. ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

  de 5B4AEZ

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.