Στολή Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων Π.Σ. υπ.αριθμόν 9

Βαθμολογία

 
Του Ιωάννη Ρέτσιου

Επειδή κατά καιρούς πολλοί συνάδελφοι με ρωτάνε που μπορούμε να βρούμε τις διαστάσεις των στολών μας, σας παραθέτω αυτό το μικρό άρθρο όπου φαίνονται οι διαστάσεις για το σακάκι – χιτώνιο και το παντελόνι της υπηρεσιακής στολής των πυροσβεστικών σταθμών. Παραθέτω και μια μικρή ανάλυση της υπ΄ αριθμ. 9 Στολής Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων (Στολή Σταθμού) από το συνάδελφο Ανδρέα Γεωργακόπουλο και το πολύ σημαντικό του άρθρο “Στολές και μέσα ατομικής προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος”.

Χαρακτηριστικά στολής σταθμού

Η στολή σταθμού έχει προσαρμοστεί για την δασοπυρόσβεση και τη διάσωση με αποτέλεσμα να έχει αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την παλαιότερη στολή σταθμού. Το χιτώνιο και η περισκελίδα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην είναι εφαρμοστά στο σώμα του Πυροσβέστη αλλά το φάρδος του ενδύματος να είναι μεγαλύτερο από τις κανονικές διαστάσεις ώστε να έχουν περισσότερο «αέρα» διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη θερμική προστασία (λόγω της μόνωσης που παρέχει ο αέρας) καθώς και το μήκος του χιτωνίου έχει αυξηθεί ώστε να υπάρχει επαρκή επικάλυψη ενδιάμεσα του χιτωνίου και της περισκελίδας. Επίσης το άνετο σχέδιο της στολής μειώνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και θερμικού στρες επειδή ο παραπάνω αέρας βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα και δροσίζει τον πυροσβέστη. Για λόγους ορατότητας και σήμανσης (ιδιαίτερα σημαντικό στη διάσωση από τροχαία, ή δασοπυρόσβεση το βράδυ) το χιτώνιο και η περισκελίδα διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας αντιπυρικές αντανακλαστικές ταινίες FIRETRIM® (κίτρινο – ασημί – κίτρινο), πάχους 5 cm τοποθετημένες στο στήθος, στα μπράτσα και λίγο πιο κάτω από τα γόνατα. Στην πλάτη του χιτωνίου υπάρχει η νέα επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» σε μία σειρά όπου τα γράμματα σχηματίζονται από το ίδιο το ύφασμα του χιτωνίου όπως και στο νέο επενδύτη ώστε να μην ξεθωριάζουν.

Στολή Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων Π.Σ. υπ.αριθμόν 9

Το χιτώνιο διαθέτει γιακά ύψος περίπου 10cm που όταν σηκωθεί όρθιο και ασφαλιστεί με την λωρίδα κουμπώματος παρέχει προστασία στο σβέρκο, λαιμό καθώς και στο κάτω μέρος του κεφαλιού και του προσώπου από θερμότητα, φλόγα καθώς και από τους καπνούς. Οι ακροχειρίδες διαθέτουν σύστημα πλήρους κλεισίματος που εμποδίζει την είσοδο πυρακτωμένων αντικειμένων (καύτρες), της θερμότητας και φλόγας αλλά και να φοριούνται άνετα τα γάντια από πάνω ενώ στους αγκώνες υπάρχει επιπλέον στρώση – ενίσχυση υφάσματος διαστάσεων 20 x 20 cm περίπου για την προστασία τους από χτυπήματα και γρατσουνιές. Το χιτώνιο διαθέτει πέντε τσέπες, όπως και στην παλαιότερη στολή με την διαφορά όμως ότι οι τσέπες στο ύψους του στήθους πλέον ανοίγουν οριζόντια και όχι κάθετα, ώστε να μην πέφτουν διάφορα αντικείμενα από αυτά και η θήκη για στήριξη στυλού στο αριστερό μέρος του στήθους πλέον κλείνει με Velcro ώστε να μην εισέρχονται καύτρες. Η περισκελίδα (παντελόνι) από την σειρά της διαθέτει ενίσχυση με επιπλέον στρώση υφάσματος στην περιοχή του καβάλου καθώς και μεγαλύτερη ενίσχυση – στρώση στις περιοχές των γονάτων μήκους 30 cm για προστασία από γρατσουνιές και χτυπήματα. Η περισκελίδα διαθέτει επίσης τρεις διεμβολές μεγάλες για στρατιωτική ζώνη Α/Τ, καθώς και διατάξεις ρύθμισης για καλύτερη προσαρμογή στην μέση του χρήστη.

Διαστασιολόγιο Χιτωνίου 

Στολή Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων Π.Σ. υπ.αριθμόν 9

Διαστασιολόγιο Παντελονιού

Στολή Υπηρεσίας Μαχίμων Μονάδων Π.Σ. υπ.αριθμόν 9

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

(Visited 331 times, 1 visits today)

1 Comment

  1.  

    καλησπερα ειμαι συναδελφος απο καβαλα απο που μπορω να προμηθευτω μια στολη υπ.αριθμων 9;;;;;;ευχαριστω

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.