Τι κάνουμε αν πάρει φωτιά η κουζίνα μας;

Βαθμολογία

Τι κάνουμε αν πάρει φωτιά η κουζίνα μας;

 
Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το ξέρατε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές σε οικίες ξεκινούν από τις κουζίνες; Και ότι το μαγείρεμα είναι η Νο1 αιτία πυρκαγιών σε οικίες; Επειδή όμως πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες τώρα τελευταία καίτε τα φαγητά ή ξεχνάτε τα μάτια αναμμένα, καλό θα ήταν να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές, για να αποφύγετε τις τραγικές συνέπειες μια πυρκαγιάς στην κουζίνα.

 1. ΠΟΤΕ μην αφήνετε το φαγητό που μαγειρεύετε χωρίς να είστε σε απόσταση ενός ή δύο μέτρων και την προσοχή σας κυρίως σε αυτό. Αν χρειαστεί να φύγετε από το χώρο της κουζίνας κλείστε το μάτι προσωρινά.
 2. Ελέγξτε τακτικά την πορεία του φαγητού σας και την ένταση της φωτιάς στην εστία της κουζίνας.
 3. Αν είστε ξεχασιάρηδες χρησιμοποιήστε μια υπενθύμιση είτε μέσω του κινητού σας ή με ένα απλό ρολόι (μπορείτε να κάνετε χρήση και το ρολόι της κουζίνας για υπενθύμιση)
 4. Όταν μαγειρεύετε μην φοράτε φαρδιά ρούχα ή μακριά μανίκια.
 5. Μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να βρίσκονται κοντά στην κουζίνα, δημιουργήστε μια «απαγορευτική ζώνη» ενός μέτρου μακριά από τις εστίες της κουζίνας.
 6. Οτιδήποτε μπορεί να πιάσει φωτιά κρατήστε το μακριά από την κουζίνα (τα μάτια- εστίες-πόρτα φούρνου) αλλά και από καντήλια κ.λ.π. Συνήθως οι Ελληνίδες μάνες και γιαγιάδες έχουν την τάση δίπλα στην κουζίνα που μαγειρεύουν να έχουν , σεμεν, καντηλάκια, πετσετούλες, πλαστικές σακούλες κ.λ.π ότι δηλαδή χρειάζεται για να αναπτυχθεί αλλά και να ενισχυθεί η φωτιά.
 7. Να καθαρίζετε τακτικά τις εστίες της κουζίνας για να μην μαζεύεται λίπος που θα δώσει εξαιρετική βοήθεια σε μια μικρή φωτιά επιταχύνοντας την.
 8. Προμηθευτείτε για την κουζίνα σας ειδικό πυροσβεστήρα αφρού ικανό να κατασβέσει λίπη (ρωτήστε την τοπική σας Πυροσβεστική Υπηρεσία ή εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης πυροσβεστήρων). Ζητήστε εκπαίδευση πριν κάνετε χρήση του πυροσβεστήρα.
 9. Πριν κοιμηθείτε ή πριν φύγετε για ταξίδι ή από το σπίτι σας για την εργασία σας ελέγξτε ότι η κουζίνα σας είναι σβηστή και όλα ασφαλή.
 10. Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή πυρκαγιάς οροφής στην κουζίνα αλλά και στα υπνοδωμάτια. Ελέγχετε τον ανιχνευτή πυρκαγιάς μηνιαίως για την καλή του λειτουργία και αντικαθιστάτε τις μπαταρίες ετησίως.

ΠΡΟΣΟΧΗ πριν κάνετε οτιδήποτε σε καμία περίπτωση ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ ΝΕΡΟ σε φωτιά κουζίνας

Θα εξηγήσω με απλά λόγια παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε αλλά πριν από αυτό παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε τι συμβαίνει αν ρίξετε νερό (ακόμα και ένα ποτήρι) σε μαγειρικό σκεύος που καίγεται !

Το μαγειρικό λίπος ή λάδι έχει την τάση να αντιδρά βίαια στην πρόσμιξη του με νερό όταν έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε ΟΧΙ ΝΕΡΟ!

Αν η κουζίνα σας πάρει φωτιά από μαγειρικό σκεύος ή μη σας προτείνω τα παρακάτω :

 1. Καλέστε το 199 ΠΡΩΤΑ και ΜΕΤΑ ξεκινήστε ενέργειες.
 2. Αν μπορείτε κλείστε την εστία – μάτι της κουζίνας, αν δεν μπορείτε να φθάσετε το κουμπί τότε κλείστε την ασφάλεια από το γενικό πίνακα ρεύματος αν δεν ξέρετε την ασφάλεια κλείστε τον γενικό (προσοχή αν είναι νύχτα δεν θα βλέπετε).
 3. Μην μετακινήσετε το μαγειρικό σκεύος ενώ ακόμα έχει φωτιά ή καίει, μπορεί να μεταφέρετε την φωτιά και σε άλλους χώρους ή να πάθετε έγκαυμα.
 4. Μην χτυπήσετε με πανιά το μαγειρικό σκεύος για να κατασβήσετε την φωτιά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αρπάξει και το πανί φωτιά. Ο σωστός τρόπος κατάσβεσης είναι με βρεγμένη πετσέτα (όχι πετώντας την), τεχνική όμως που χρειάζεται εκπαίδευση πρακτική και όχι απλά μια ανάγνωση άρθρου.
 5. Με τον πυροσβεστήρα σας (κόνεως – αφρού ΟΧΙ νερού) σε απόσταση ενός μέτρου κάνετε κατάσβεση με διαδοχικές βολές έως ότου σβήσει. (επίσης χρειάζεται πρακτική εκπαίδευση).
 6. Αν την σβήσετε μόνοι σας (μικρή εστία φωτιάς) επαγρυπνείτε για αναζωπύρωση της φωτιάς και μην απομακρυνθείτε από την εστία πυρκαγιάς μέχρι να έρθει βοήθεια ή το Πυροσβεστικό Σώμα. (Μην ανοίξετε το ρεύμα μέχρι να έρθει το Π.Σ.)
 7. Σε περίπτωση που τα ρούχα σας πάρουν φωτιά, πέστε στο έδαφος και κυλιστείτε μέχρι να σβήσει η φωτιά, καλέστε το 166 (ΕΚΑΒ).
 8. Αν η φωτιά έχει βγει εκτός ελέγχου (έχει πάρει φωτιά το ντουλάπι, ο απορροφητήρας κ.λπ.) σιγουρευτείτε ότι όλοι έχουν βγει έξω από την οικία σας και κατόπιν βγείτε και εσείς μην επιτρέποντας σε κανέναν να εισέλθει εντός μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 9. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε την καταστροφή της περιουσίας σας, τον δικό σας τραυματισμό ή μελών της οικογενείας σας, είναι η Πυροσβεστική παιδεία , η πρόληψη και η πρακτική εκπαίδευση.
 10. Ενημερωθείτε, Εκπαιδευτείτε, Μείνετε ασφαλείς.

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

 

Παραπομπές :

Τελευταία ανανέωση από τον αρθρογράφο 23/8/2019

Τα άρθρα μας έχουν καθαρά συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα & σκοπό και ανανεώνονται ή τροποποιούνται συνεχώς ή κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεδομένης δε της φύσης και του όγκου του διαδικτύου και της συνεχούς ροής ή/ και μεταβολής των μεταδιδόμενων μέσω αυτού πληροφοριών, οι Πληροφορίες παρέχονται από την Ιστοσελίδα του Fire Rescue Pedia ως έχουν, χωρίς να παρέχεται από το Fire Rescue Pedia οιαδήποτε εγγύηση, ιδίως ως προς την πληρότητα, επάρκεια ή και την χρονική επικαιροποίησή τους.

 

(Visited 201 times, 1 visits today)

3 Comments

 1.  

  Κ. Ρέτσιο, συγχαρητήρια για το αξιόλογο και εξαιρετικά ενημερωτικό άρθρο.

  Αν αναζητήσετε λεπτομέρειες από έναν πυροσβεστικό σταθμό που καλύπτει εκτεταμένες αστικές περιοχές θα διαπιστώσετε ότι οι σχετικές κλήσεις αφορούν (ευτυχώς) δυο διαφορετικές ομάδες συμβάντων:

  1. Η λιγότερο επικίνδυνη κατηγορία αφορά ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος (χύτρα) σε αναμένη εστία, μέσα στο οποίο βράζει φαγητό με ποσότητα νερού και σχετικά λίγο λάδι ή λίπος. Μετά την εξάντληση (εξάτμιση ) του νερού παράγει καπνό και έντονη οσμή και συνήθως γίνεται αντιληπτή από περιοιίκους πριν λάβει έκταση. Παρόμοια περίπτωση είναι και το ξεχασμένο φαγητό ή γλυκά σε ηλεκτρικό φούρνο. Μια πυρκαγιά του είδους αυτού συνήθως έχει χαρακτηριστικά πλησιέστερα στην κατηγορία A. Αν γίνει αντιληπτή και υπάρχει πρόσβαση στον χώρο αντιμετωπίζεται εύκολα με κάλυψη και απομάκρυνση του σκεύους.

  2. Η ανάφλεξη λίπους συνήθως σε τηγάνι, όπως στην εντυπωσιακή αρχική εικόνα του άρθρου και στο video στο τέλος, αλλά και σε φριτέζα (συχνότερα σε επαγγελματικές κουζίνες). Πρόκειται για την κατηγορία F (ή K κατά NFPA), η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η αντιμετώπισή της απαιτεί επιδεξιότητα και άμεσα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, όπως πολύ σωστά αναλύετε στο άρθρο.

  Ευτυχώς ο μεγαλύτερος αριθμός συμβάντων αφορά την πρώτη κατηγορία.

  Για τις πυρκαγιές κατηγορίες F, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εκδόσει μια σειρά οδηγίες με σημαντικότερη την 61047_Φ.701.6/2009, η οποία απευθύνεται περισσότερο σε τεχνικούς και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αξίζει όμως να την διαβάσει ενημερωτικά και το κοινό.

  •  

   Αγαπητέ επισκέπτη Red Wolf,
   σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου και για την άκρως ενημερωτική σου διάθεση αναφορικά με τους πυροσβεστήρες και τις διατάξεις. Με τέτοιο αναγνωστικό κοινό είμαι πραγματικά υπερήφανος.

   Με εκτίμηση
   Ι. Ρέτσιος

 2.  

  Κύριε Ρέτσιο συγχρητήρια για το άρθρο σας, το οποίο αφορά τόσο τους επαγγελματίες σε χώρους εστίασης αλλά και κάθε νοικοκυριό.

  Θα ήθελα να συμπληρώσω την ύπαρξη των πυρίμαχων κουβερτών υαλονημάτων, σχεδιασμένες ειδικά για την κατάσβεση εστιών φωτιάς.

  Ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά, απλές στη χρήση, μπορούν να βρίσκονται σε κάθε οικιακή κουζίνα και βάση νομοθεσίας σε κάθε επαγγελματική κουζίνα.

  Διατίθονται σε διάφορες διαστάσεις, ενδεικτικά μια πρόταση στο https://neomed.gr/

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.