Τι κάνουμε αν το όχημα μας πάρει φωτιά;

Βαθμολογία

Τι κάνουμε αν το όχημα μας πάρει φωτιά;

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα δει ότι υπάρχουν διάφορα άρθρα και συμβουλές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε οχήματα. Η συγγραφή αυτού του άρθρου, σκοπό έχει να παρουσιάσει λίγο πιο απλουστευμένα τις συμβουλές καθώς όλοι οι πολίτες δεν έχουν πυροσβεστικές γνώσεις.

Πριν ξεκινήσουμε με τις ενέργειες που κάνουμε αν το όχημα μας αρπάξει φωτιά, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να μας ταρακουνήσουν και να πάμε σε μηχανικό ή ηλεκτρολόγο για να αποφύγουμε ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα ή απώλεια υγρών από το όχημα με αποτέλεσμα μικρή ή μεγάλη φωτιά.

 • Ασφάλειες ρεύματος που καίγονται επανειλημμένα ή συχνά
 • Λάδια κάτω από την μηχανή κηλίδες και σταγόνες που επιμένουν να εμφανίζονται
 • Πιτσιλισμένο λάδι κάτω από το καπό της μηχανής σας θα πρέπει να ερευνηθεί
 • Τσακισμένα ή φθαρμένα καλώδια ρεύματος στην μηχανή ή στο εσωτερικό του οχήματος
 • Ισχυρός θόρυβος από την εξάτμιση του οχήματος (μη φυσιολογικός)
 • Απότομες αλλαγές στην ένδειξη μέτρησης καυσίμων, ελαίων ή θερμοκρασίας
 • Σπασμένες ή κομμένες σωλήνες υγρών στην μηχανή
 • Εντός της μηχανής του οχήματος καλώδια που ακουμπάνε σε κινούμενα μέρη του οχήματος (λουρί ιμάντα, κ.λ.π)
 • Έντονη οσμή καυσίμου ή αερίου κατά την ώρα της οδήγησης


Σωστός τρόπος κατάσβεσης με ενίσχυση και άλλων καλών Σαμαρειτών με πυροσβεστήρες…

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Ο πυροσβεστήρας πρέπει να βρίσκεται εντός της καμπίνας του οχήματος και ΟΧΙ στο πορτμπαγκάζ.

Τι κάνουμε αν το όχημα μας πάρει φωτιά;
NAI σωστή θέση πυροσβεστήρα

Τι κάνουμε αν το όχημα μας πάρει φωτιά;
OXI λάθος θέση πυροσβεστήρα

Ο πυροσβεστήρας που θα αγοράσετε για το όχημα σας ΜΗΝ κοιτάξετε να έχει μόνο όμορφο σχεδιασμό ή μεγάλη ποσότητα σε κιλά καθώς η νομοθεσία άλλαξε και ορίζει την κατασβεστική δυνατότητα ως κριτήριο για τα οχήματα ΙΧ και φορτηγά. ΜΗΝ αγοράζετε φθηνούς πυροσβεστήρες «με τάχα ειδικά πιστοποιημένα υγρά» γιατί όταν τον χρειαστείτε δεν θα σας καλύψει.

Το όχημα μας σας να θυμάστε ότι είναι μια κινούμενη πηγή καυσίμων και εύφλεκτων υλικών αν δεν έχετε την γνώση και την εκπαίδευση καλύτερα να μην εμπλακείτε καθώς μπορεί ακόμα και να σας κοστίζει τον σοβαρό τραυματισμό ή την ζωή σας.

Πάμε να δούμε λίγο τις ενέργειες που κάνουμε αν πάρει το όχημα μας φωτιά σε τρία πιθανά και κοινά σενάρια.

Οδηγώντας αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνει καπνός από το καπό

 1. Ανάψτε τα αλαρμ (δείκτες πορείας) του οχήματος σας.
 2. Κάνετε άμεσα δεξιά με ασφάλεια. (προσοχή στο δεξί ρεύμα κίνησης)
 3. Σβήστε την μηχανή του αυτοκίνητου και κάντε τα παρακάτω :
  1. τραβήξτε το χειρόφρενο (να σταθεροποιηθεί το όχημα δείτε βίντεο)
  2. τραβήξτε τον μοχλό του καπό να ανοίξει αλλά και του πορτμπαγκάζ, θα ελαττώσετε τις ενδεχόμενες ζημιές στο όχημα σας κατά την άφιξη της Πυροσβεστικής*
 4. Απομακρύνετε από το όχημα σας σε ασφαλές σημείο όλους τους ανθρώπους.
 5. Καλέστε το 199, κατόπιν με τον πυροσβεστήρα στο χέρι ξεκινάτε πυρόσβεση αν μπορείτε και έχετε την γνώση.

* Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να καταστείλει την πυρκαγιά χρειάζεται πρόσβαση στο χώρο της μηχανής του οχήματος σας, αν δεν έχετε ήδη ανοίξει (απελευθερώσει) το μηχανισμό του καπό της μηχανής αυτός λόγω της φωτιάς πιθανώς θα έχει λιώσει με αποτέλεσμα να παρέμβει βιαίως η Π.Υ για την καταστολή της πυρκαγιάς.


Ο Οδηγός ξέχασε κατεβαίνοντας να τραβήξει το χειρόφρενο μέσα στον πανικό του και…

Πηγαίνοντας να πάρετε το παρκαρισμένο όχημα σας αντιλαμβάνεστε ότι έχει πιάσει φωτιά το εσωτερικό του

 1. Καλέστε το 199, αναμείνατε στον τόπο του συμβάντος μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το όχημα σας για να πάρετε πυροσβεστήρα. (θα φουντώσει η φωτιά αν έχει ξεκινήσει από το εσωτερικό της καμπίνας) Παραμείνετε ψύχραιμοι η Π.Υ. θα φτάσει σε λιγότερα από 10 λεπτά κατά μέσον όρο.
 2. Κρατήστε ασφαλή απόσταση το ελάχιστον τριών μέτρων από το φλεγόμενο όχημα.
 3. Μην αφήσετε κανέναν να πειράξει ή να μετακινήσει αντικείμενα από το σημείο της πυρκαγιάς του οχήματος σας μέχρι να φθάσει η Π.Υ. (μπορεί να πρόκειται για εμπρησμό)

Αντιλαμβάνεστε όχημα που καίγεται η μηχανή με το καπό κλειστό

 1. Καλέστε το 199, αναμείνατε στον τόπο του συμβάντος μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το καπό του οχήματος καθώς θα φουντώσει η φωτιά. Αν έχετε πυροσβεστήρα στο χέρι ψεκάστε μικρή ποσότητα στο πάνω μέρος του καπό και ψεκάστε στο ψυγείο ή όπου υπάρχει άνοιγμα προς την μηχανή μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις. Παραμείνετε ψύχραιμοι η Π.Υ. θα φτάσει σε λιγότερα από 10 λεπτά κατά μέσον όρο.


Διαρροή καυσίμου από όχημα η οποία δημιούργησε φλεγόμενο ρυάκι που μπορεί να αναφλέξει παραπλήσια οχήματα. Δυστυχώς το σχόλιο πολίτη που ακούγεται για την Π.Υ είναι εντελώς άστοχο καθώς η Π.Υ. έχει το καλύτερο χρόνο απόκριση από όλες τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης

Η χρήση πυροσβεστήρα προϋποθέτει γνώση , εκπαίδευση και εξάσκηση στην σωστή χρήση καθώς δεν αρκεί απλά να τον ενεργοποιήσετε αλλά πρέπει να ξέρετε και τι να κάνετε. Δείτε μερικά άσχημα παραδείγματα ατυχούς χρήσης.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πιο εξειδικευμένες οδηγίες για τις πυρκαγιές σε οχήματα από επαγγελματία πυροσβέστη (Πυραγό κ. Αρχοντάκη Ιάκωβο) σας εύχομαι ασφαλή ταξίδια χωρίς απρόοπτα.

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Ενέργειες  σε  περίπτωση  πυρκαγιάς

ΓΕΝΙΚΑ

Οι πυρκαγιές των αυτοκινήτων γενικά χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό, η πρώτη επέμβαση πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική, τα δε μέσα κατάσβεσης, ειδικά αυτά που θα χρησιμοποιηθούν κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, πολύ αποτελεσματικά για να επιτευχθεί άμεσα η κατάσβεσή της.
Σε περίπτωση όμως που η επέμβαση δεν γίνει αμέσως, η πυρκαγιά λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις  και  δημιουργεί κινδύνους και για τους επιβαίνοντες  για κάθε άλλον που  λόγω ειδικότητας ή αλληλεγγύης θα τρέξει να βοηθήσει  αλλά και για ότι γειτνιάζει με το καιόμενο όχημα. Η αιτία είναι ότι υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα καύσιμη ύλη (βενζίνη – πετρέλαιο), λάδια και διάφορα άλλα εύφλεκτα υγρά. Επιπλέον δε, πυρκαγιά που λαμβάνει χώρα σε αυτοκίνητο όταν αυτό κινείται, πιθανόν να μην γίνεται αμέσως αντιληπτή  από τους επιβάτες, ενώ επιπρόσθετα λόγω του ρεύματος αέρος  που δημιουργείται κατά την κίνηση του οχήματος, η πυρκαγιά  λαμβάνει μεγάλη  έκταση. Επίσης στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε, συντελεί και το χρώμα του αυτοκινήτου που καίγεται ταχύτατα και ζωηρότητα.  
   Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ,ότι η πυρκαγιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν πυρκαγιά εύφλεκτων υλών.

Μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε αυτοκίνητα :

1.- Οι πυροσβεστήρες πρέπει να βρίσκονται σε κατάλληλη θέση και όχι στο χώρο των αποσκευών (PORT – BAGAGE) του κάθε αυτοκινήτου αν είναι Ι.Χ.Ε., αλλά εντός του θαλάμου επιβατών, ώστε σε περίπτωση που χρειαστούν η επέμβαση να είναι άμεση.
 2.- Όταν ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτοκίνητο ο οδηγός , πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτό στην άκρη του δρόμου. Ο βαθμός ψυχραιμίας που θα επιδείξει εκείνη την στιγμή ο οδηγός και η γνώση, από αυτόν και μόνο, των σημείων απελευθέρωσης του καλύμματος της μηχανής (καπό) και του χώρου αποσκευών (PORT – BAGGAGE), αν είναι Ι.Χ.Ε. θα δώσουν τη δυνατότητα επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του αυτοκινήτου του χωρίς ζημιά.

3.- Κατά το άνοιγμα του Καλύμματος της μηχανής (καπό), ο οδηγός ή οποιοσδήποτε επέμβει, πρέπει να λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα, γιατί με το άνοιγμα του καπό υπάρχει κίνδυνος με την είσοδο ατμοσφαιρικού αέρα στο χώρο να δημιουργηθεί μεγάλη φλόγα, για το λόγο αυτό πρέπει να ανοίγεται τόσο όσο εξυπηρετεί για να πραγματοποιηθεί η κατάσβεση.
Κατά την προσβολή το κατασβεστικό υλικό του Πυροσβεστήρα εκτοξεύεται στη βάση της φλόγας .

4.- Αμέσως μετά την πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς ή αν είναι δυνατό ταυτόχρονα, να αποσυνδέεται σε κάθε περίπτωση ο συσσωρευτής. Μια γρήγορη μέθοδος αποσύνδεσης του συσσωρευτή με λιγότερους κινδύνους είναι το κόψιμο των καλωδίων με ένα κόφτη.
  Σε περίπτωση όμως όπου υπάρχουν έντονες αναθυμιάσεις υγρών καυσίμων, δεν πρέπει να επιχειρείται η αποσύνδεση του συσσωρευτού, για την αποφυγή δημιουργίας σπινθήρα που μπορεί να προκαλέσει απότομα μεγάλη πυρκαγιά.

5.- Αν η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί μέσα στο χώρο οδηγού – επιβατών  και έχει λάβει διαστάσεις δεν πρέπει για κανένα λόγο να ανοίγονται οι πόρτες και τα παράθυρα, αφού φυσικά εκκενωθεί από τους επιβαίνοντες,  αλλά :

     α)  Αν ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι παρόν, να ανοίγεται με προσοχή μια (1) μόνο πόρτα τόσο, όσο χρειάζεται για να εισέλθει μόνο το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα.

     β) Αν ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι απών πρέπει να δημιουργείται, με οποιοδήποτε μέσο, μια τρύπα σ’ ένα τζάμι μίας πόρτας, με διάμετρο την διάμετρο του ακροφυσίου του πυροσβεστήρα.

Ως πλέον κατάλληλη θέση κρίνεται εκείνη κοντά στην ασφάλεια της αντίστασης πόρτας ή στο μικρό παράθυρο των μπροστινών θυρών που έχουν μερικά  αυτοκίνητα.

Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται κατάσβεση με  αποστέρηση της πυρκαγιάς από τον αέρα που είναι απαραίτητος για την καύση. Αν όμως ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα του οχήματος από κάπου και δεν είναι δυνατή η απομόνωση του, τότε είναι προτιμότερο να ανοίξουμε την πόρτα του οχήματος και να χτυπήσουμε την πυρκαγιά κατά μέτωπο με πυρ/ρα  ή άλλο κατάλληλο κατασβεστικό υλικό ανάλογα την περίπτωση.

6.- Σε περίπτωση κατά την οποία η δεξαμενή καυσίμου (ρεζερβουάρ) διατρέχει κίνδυνο να προσβληθεί από τη φωτιά, πρέπει να προσέχουμε για τυχούσα επανάφλεξη που θα δημιουργήσει μεγάλες φλόγες ή για πιθανή έκρηξη.
Τα προφυλακτικά μέτρα που πρέπει να παίρνονται για την ασφάλεια μας σε τέτοια περίπτωση, είναι να ψύχεται η δεξαμενή με νερό ή αφρό από μια ασφαλή θέση.

7.- Όταν η πυρκαγιά έχει προσβάλλει άλλους χώρους του αυτοκινήτου, εκτός του κινητήρα, για την καταπολέμηση της οποίας απαιτείται νερό, αυτό να χρησιμοποιείται με προσοχή για να μην προκληθούν  από την αλόγιστη χρήση του επιπλέον ζημιές στο όχημα.
 
8.- Σε  περίπτωση όπου καίγονται τα ελαστικά του οχήματος, κατά το αρχικό στάδιο, πρέπει πάντοτε  ο ενεργών την κατάσβεση να στέκεται σε πλάγια θέση και όχι ακριβώς απέναντι από τα ελαστικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από την έντονη εκτόνωση του υπό πίεση ευρισκόμενου αέρα. Η κατάσβεση επιτυγχάνεται καλύτερα με βολή ομίχλης ύδατος. Η χρήση πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματική.

ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, ΠΥΡΑΓΟΣ

Πηγή : www.chiosnews.com

 

 

(Visited 282 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.