Κρυφοί Κίνδυνοι και Ασφάλεια των Παιδιών

Βαθμολογία

8/8/2013

Δεδομένου ότι τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά, δεν είναι έκπληξη ότι οι παιδίατροι όλο και πιο συχνά εστιάζουν τόσο πολύ στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη ασφάλεια των παιδιών, τη σωστή χρήση των ειδικών καθισμάτων αυτοκινήτου και ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν κράνη.
Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ωστόσο, λιγότερο γνωστούς κινδύνους που δεν παίρνουν τόση πολύ δημοσιότητα όπως πνιγμούς, αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή πυρκαγιές στο σπίτι.
Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτούς τους άλλους κινδύνους μπορεί να βοηθηθείτε ώστε με απλές ενέργειες να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή.

Κυλιόμενες σκάλες
Οι περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στις κυλιόμενες σκάλες ελεύθερα. Δυστυχώς, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 11.000 τραυματισμοί στις κυλιόμενες σκάλες, το 2007, ως επί το πλείστον από τις πτώσεις. Επιπλέον, έχουν υπάρξει τουλάχιστον 77 περιστατικά παγίδευσης ότι πιάστηκαν δηλαδή χέρια, πόδια ή παπούτσια (κυρίως τσόκαρα και σανδάλια), σε κυλιόμενες σκάλες το 2006.

Τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες, εφόσον είστε βέβαιος ότι το κάνουν με ασφάλεια. Θα πρέπει δηλαδή:

· Να δένουν τα κορδόνια τους, πριν πάρουν την κυλιόμενη σκάλα

· Να στέκονται στο κέντρο της κυλιόμενης σκάλας και προς το μπροστινό τμήμα στο «σκαλοπάτι»

· Να μην κάθονται ή να παίζουν στην κυλιόμενη σκάλα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια βόλτα σε πάρκο ψυχαγωγίας

Ίσως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε σαν γονέας πού βρίσκεται το κουμπί έκτακτης ανάγκης είναι έτσι ώστε να μπορείτε να απενεργοποιήσετε την κυλιόμενη σκάλα αν κάποιος παγιδευτεί κατά την χρήση της.

Κρυφοί Κίνδυνοι και Ασφάλεια των Παιδιών

Καροτσάκια υπεραγορών
Τα καροτσάκια δεν πρέπει αναγκαστικά να θεωρηθούν κρυφός κίνδυνος πια, καθώς οι τραυματισμοί από καροτσάκια λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ακόμη και προειδοποιήσεις σχετικά με τους τραυματισμούς στα περισσότερα καροτσάκια αγορών σήμερα.

Ακόμα, αν πάτε σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα, θα δείτε πάντα τα παιδιά να κάνουν ιππασία μέσα και πάνω στα καροτσάκια, βάζοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους από πτώσεις με συνέπεια τραυματισμούς στο κεφάλι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, «η πτώση από καροτσάκια είναι από τις κύριες αιτίες των τραυματισμών στο κεφάλι για τα μικρά παιδιά».

Εκτός από την εκμάθηση για την ασφαλή χρήση τροχήλατου καλαθίου αγορών, να έχετε κατά νου ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι «οι γονείς ενθαρρύνονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του παιδιού τους αντί νε το βάζουν μέσα σε ένα καρότσι αγορών, μέχρι ότου βρεθεί μια αποτελεσματική λύση για την ασφάλεια των παιδιών στο καλάθι αγορών».

TV και Έπιπλα.
Στα μικρά παιδιά αρέσει να σκαρφαλώνουν. Δυστυχώς, όταν σκαρφαλώνουν σε έπιπλα, όπως βιβλιοθήκη, έπιπλο τηλεόρασης, κλπ το έπιπλο μπορεί να ανατραπεί. Εκτός από τον κίνδυνο της πτώσης του επίπλου πάνω τους, τα παιδιά μπορούν επίσης να τραυματιστούν όταν μεγάλα αντικείμενα πέσουν από την κορυφή των επίπλων και ιδιαίτερα μεγάλες τηλεοράσεις.

Σύμφωνα με το CPSC, υπήρξαν τουλάχιστον 36 θάνατοι από πτώση τηλεοράσεων και 65 από πτώση επίπλων μεταξύ του 2000 και του 2005 Πολλά περισσότεροι δε τραυματισμοί.

Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου, να είσαι σίγουρος για την ασφάλιση μεγάλων συσκευών και επίπλων στον τοίχο όποιο τρόπο θεωρείς καταλληλότερο (χρήσιμο δε αν όχι επιβεβλημένο και για τους σεισμούς). Κάποιοι τρόποι μπορεί να σας παρέχονται όταν κάνετε την αγορά σας ή μπορείτε να επιλέξετε έναν από ένα άλλο κατάστημα επίπλων ή να τον βελτιώσετε στο σπίτι. Επίσης, φροντίστε να τοποθετήσετε την τηλεόρασή σας σε μια σταθερή βάση και ασφαλίστε τη θέση της έτσι ώστε να μην μπορεί να ανατραπεί.

Αντικείμενα διασκέδασης
Η CPSC αναφέρει ότι 4.900 τραυματισμούς που σχετίζονται με φουσκωτές τσουλήθρες και τραμπολίνα, το 2004. Ήταν μια σημαντική αύξηση από τους 1.300 τραυματισμούς του 1997 και πιθανόν αντανακλά την αυξημένη διαθεσιμότητα και χαμηλότερο κόστος αντικειμένων που συχνά ενοικιάζονται για πάρτι γενεθλίων, κομματικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Επιπλέον, υπάρχει ένας θάνατος κάθε χρόνο με αιτία τα φουσκωτά σπίτια, φουσκωτές τσουλήθρες, και φουσκωτούς τοίχους αναρρίχησης. Οι θάνατοι αυτοί αφορούσαν αποκλειστικά μεγαλύτερους εφήβους και νεαρούς ενήλικες και οφείλονται σε πτώσεις και τραυματισμούς στο κεφάλι. Ένα παιδί μόλις 3 ετών είχε πεθάνει σε μία τέτοια κατασκευή το 2007 από έλλειψη εποπτείας.

Οι φουσκωτές κατασκευές μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται και να υπάρχει συνδιασκέδαση με παιδιά της ίδιας ηλικίας και βάρους. Επίσης, να είστε σίγουροι ότι η κατασκευή στερεώνεται καλά στο έδαφος και ότι μπορείτε να ελευθερώσετε γρήγορα τα παιδιά σε περίπτωση κακής λειτουργίας.

Γονείς
Πώς μπορούν οι γονείς να διαβλέψουν ένα κρυφό κίνδυνο για την ασφάλεια του παιδιού τους;

Ένας τρόπος είναι να γνωρίζουν τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας, αλλά και να σταματήσουν να πιστεύουν ότι το παιδί είναι πολύ γερο για να τραυματιστεί. Για παράδειγμα, να μην τολμήσουν να σκεφτούν να αφήσουν το παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου ή να οδηγεί το ποδήλατό του χωρίς κράνος.

Για να κρατήσεις τα παιδιά ασφαλή:
Κρατήστε το σπίτι σας ασφαλές μέχρι το παιδί σας να είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει τους κινδύνους και να μπορεί να προστατευτεί από αυτούς. Αυτό σημαίνει διατήρηση κλειδαριών σε συρτάρια και ντουλάπια, πόρτες στις σκάλες, καλύμματα στις πρίζες, κλπ.

Αποφύγετε τραπέζια με γυάλινες επιφάνειες, ειδικά εάν δεν είναι με γυαλί ασφαλείας , (χρήσιμο και για τους σεισμούς) γιατί θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά αν ανέβουν επάνω ή πέσουν πάνω και σπάσει το γυαλί.

Θυμηθείτε να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο, όταν ταξιδεύετε, που προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες προστασίας για τα παιδιά

Μετακίνηση των παιδιών σε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου με ιμάντες πρόσδεσης ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού.

Τα παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τουλάχιστον μέχρι να είναι 13 ετών.

Εποπτεία στα παιδιά γύρω και μέσα στο νερό, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φορούν κράνος όταν οδηγούν ποδήλατο, σκούτερ, skateboard, κλπ.

Θυμηθείτε να μην φύγει από το σπίτι το παιδί σας μόνο του μέχρι τη στιγμή που αυτός ή αυτή που θα το συνοδεύσει να είναι πραγματικά έτοιμος.

Πάρτε τα παιδιά σε μια δημόσια επίδειξη πυροτεχνημάτων, αντί να τα αφήσετε να παίζουν με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, τα οποία μπορεί να ανεβάσουν θερμοκρασίες πάνω από 1.000ο Κελσίου και να προκαλέσουν ατύχημα τα μισά των ατυχημάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς είναι σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Μπορεί το παιδί σας να είναι πάρα πολύ ασφαλές;

Δεν θέλετε βέβαια το παιδί σας να ζήσει μέσα σε μια φούσκα ή να περπατάει φορώντας ένα κράνος ανά πάσα στιγμή αλλά να θυμάστε ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι το παιδί σας να τραυματιστεί ή σκοτωθεί από ένα ατύχημα παρά από μία ασθένεια.

Εκτός από τα προφανή μέτρα ασφαλείας του δηλαδή ένα κάθισμα αυτοκινήτου, η εγκατάσταση ενός ανιχνευτή καπνού στο σπίτι σας, προσέξτε και για άλλους κρυμμένους κινδύνους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού σας, όπως:

Το επάνω κρεβάτι σε ένα κρεβάτι κουκέτα, θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι το παιδί να είναι τουλάχιστον έξι ετών

Μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπορεί να βλάψει ένα μικρό παιδί που παίζει με τις χορδές για παράδειγμα, εάν τις φέρνουν κοντά στο μάτι ή προκαλέσουν γρατσουνιές στο πρόσωπό του, κλπ.

Νερό σε αποχετεύσεις ομβρίων και τάφρους όταν πλημμυρίσουν απότομα όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια και μετά από έντονες καταιγίδες

Παρέλαση μηχανοκίνητων μονάδων, ένα παιδί μπορεί να θελήσει να τρέξει κατά μήκος της διαδρομής μιας παρέλασης, τα παιδιά μπορούν επίσης να πέσουν ενώ κάνουν ιππασία σε διάφορα παιχνίδια στις ακτές.

Χαλασμένα ή σπασμένα ή ακατάλληλα παιχνίδια

Παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του, ειδικά τα παιχνίδια με μαγνήτες και μικρά μέρη, τα οποία ενέχουν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρότερα παιδιά

Οικιακός εξοπλισμός άσκησης όπως στάσιμα ποδήλατα, διάδρομοι και σκαλιέρες αντικείμενα που προκαλούν περίπου 25.000 τραυματισμοί παιδιών κάθε χρόνο

Επικαθήμενα χορτοκοπτικά τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Απλές χορτοκοπτικές μηχανές οι οποίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αυτοκίνητα, ειδικά όταν βρέφη ή νήπια κάθονται σε ένα κανονικό κάθισμα αυτοκινήτου, μπορεί να γλιστρήσουν παίζοντας να εγκλωβιστούν κάτω από το κάθισμα και να μην μπορεί να βγουν ή ακόμα να παγιδευτούν στο πορτ-μπαγκάζ

Κορδόνια σε κουκούλες ένδυσης, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για στραγγαλισμό, επιπλέον κουμπιά, κορδέλες, ή διακοσμητικά αντικείμενα στα ρούχα μωρού και άλλα είδη ένδυσης για βρέφη ή μικρά παιδιά, δεδομένου ότι μπορεί να ξεριζωθούν και να προκαλέσουν πνιγμό

Καταστροφείς εγγράφων, μπορεί να προκαλέσουν σε δάχτυλο ακρωτηριασμό και ρήξεις, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά

Αντικείμενα ηλικιωμένων και τυφλών.

Περσίδες που έχουν σκοινί ή εκτεθειμένα εσωτερικά καλώδια.

Πτώσεις από παράθυρα, μπορεί να προληφθούν με εγκατάσταση ενός «προφυλακτήρα» παράθυρου ή ενός «στοπ» παράθυρου, που εμποδίζει το παράθυρο να ανοίξει πάνω από δέκα πόντους.

Μια πόρτα γκαράζ που αντιστρέφεται αυτόματα μπορεί να παγιδεύσει ένα παιδί από κάτω.

Μπαλόνια ή κομμάτια τους προκαλούν θανάτους λόγω πνιγμού αλλά και μικρά μπαλάκια και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών

Μεγάλες πισίνες, spa και υδρομασάζ έχουν αποχετεύσεις με ισχυρή αναρρόφηση αλλά και τα καλύμματα των αποχετεύσεων μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκή τα μαλλιά ή τμήμα του σώματος ή και παγίδευση.

Μικρά μηχανοκίνητα δίκυκλα και οχήματα παντός εδάφους (ATVs), όπλα με σκάγια, όπλα αεροβόλα ή πυροβόλα όπλα paintball ή δυνατά παιχνίδια, τα οποία οι οργανισμοί ασφαλείας θεωρούν επικίνδυνα για τα παιδιά

Πηγή: pediatrics.about.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

ΥΓ. Γνωρίζω ότι τέτοια άρθρα δεν είναι πρώτα στη προτίμηση πολλών αλλά είναι μία προσπάθεια:

  • Μήπως μειωθούν τα παιδιά αερόσακοι που καθημερινά διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα.
  • Μήπως ελέγχουμε περισσότερο τους παιδότοπους και τις παιδικές χαρές.
  • Μήπως αγοράζουμε ένα παιχνίδι με προδιαγραφές αντί 10 παιχνίδια με άρες μάρες κουκουνάρες.
  • Μήπως αποκτήσουμε νοοτροπία πρόληψης 
(Visited 3 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.