Μαθαίνοντας ιστορία μέσω ενός σεισμού

Βαθμολογία

 
Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αρχαίες πηγές είναι ότι στα ιστορικά χρόνια από σεισμούς έπασχε κυρίως η Πελοπόννησος, και ιδιαίτερα η Λακωνία, η Λοκρίδα και το Ν.Α. Αιγαίο. Η Λακωνία δε ονομάστηκε «εύσειστος» και «καιετάεσσα» από τους καιετούς (χάσματα) που υπήρχαν εκεί.

464 π. Χ. Σπάρτη, πόλις – κράτος.

Ένας σεισμός με λίγες πληροφορίες όσον αφορά το μέγεθός του (από μέτριο έως μεγάλο) και τις ανθρώπινες απώλειές του (έως 20.000 νεκρούς) καταστρέφει μεγάλο τμήμα της Σπάρτης. Η σφοδρότητά του ήταν ασύλληπτη. Οι κορυφές του Ταϋγέτου σχίστηκαν και άνοιξαν χάσματα σε διάφορα σημεία. Στο Γυμνάσιο λίγο πριν από τον σεισμό ασκούνταν έφηβοι και νεανίσκοι, όταν παρουσιάστηκε ένας λαγός. Οι νεανίσκοι βγήκαν να τον κυνηγήσουν και σώθηκαν ενώ οι έφηβοι που παρέμειναν μέσα σκοτώθηκαν με την κατάρρευση του κτιρίου. Ο κοινός τάφος τους ονομάστηκε Σεισματίας.

Μαθαίνοντας ιστορία μέσω ενός σεισμού

Δίνει όμως αφορμή στους Είλωτες να ξεσηκωθούν και η όλη κατάσταση δημιουργεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Η Αθήνα στέλνει δυνάμεις για βοήθεια αλλά δεν γίνονται δεκτές. Οι Σπαρτιάτες αρνούνται τη βοήθεια διότι πιστεύουν ότι οι Αθηναίοι θέλουν να βοηθήσουν τους Είλωτες. Καθόλου μακριά από τη πραγματικότητα διότι όταν κατεπνίγει ο ξεσηκωμός οι Είλωτες καταφεύγουν στη Αθήνα η οποία τους εγκαθιστά τελικώς στη Ναύπακτο.
Πολιτικά η Αθήνα βρίσκεται στα χέρια μεταρρυθμιστών οι οποίοι βρίσκουν αφορμή για να ασκήσουν μια λαϊκίστικη και αντί- σπαρτιατική πολιτική. Βλέπουμε δε ότι στη συνέχεια ένας σεισμός οδηγεί προς έναν πόλεμο, τον 1ο Πελοποννησιακό Πόλεμο που αρχίζει το 460 π. Χ.

426 π.χ. Αταλάντη. Μέγεθος 7 ρίχτερ.

Μαθαίνοντας ιστορία μέσω ενός σεισμού

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι οι Λακεδαιμόνιοι με αρχηγό τον βασιλιά Αγι του Αρχίδαμου μαζί με τους συμμάχους τους έφθασαν μέχρι τον Ισθμό αλλά δεν πραγματοποίησαν την εισβολή γιατί γίνονταν πολλοί σεισμοί. Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, εισέβαλε θαλάσσιο κύμα (τσουνάμι) το οποίο κατόπιν υποχώρησε, ενώ ένα τμήμα της πόλης καλύφτηκε οριστικά από την θάλασσα. Το κύμα σκότωσε πολλούς ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να φύγουν στα ψηλότερα μέρη. Το νησί που βρισκόταν κοντά στην Αταλάντη πλημμύρισε και δυο πλοία που την προηγουμένη τα είχαν βγάλει στην ξηρά τα παρέσυρε το κύμα. Στην Πεπάρηθο (Σκόπελο) παρατηρήθηκε απόσυρση της θάλασσας, τα νησιά Λιχάδες και το ακρωτήριο Κηναίο (στα ΒΔ της Εύβοιας) κατά μεγάλο μέρος βυθίστηκαν. Τα θερμά νερά της Αιδηψού και των Θερμοπυλών στέρεψαν για τρεις μέρες και στην Αιδηψό δημιουργήθηκαν νέες πηγές. Στους Ωρεούς το τείχος προς την θάλασσα και 700 σπίτια γκρεμίστηκαν.

226 π. Χ. Ρόδος.

Μαθαίνοντας ιστορία μέσω ενός σεισμού Ο σεισμός που έπληξε το νησί της Ρόδου, είναι γνωστός από το γεγονός ότι ανέτρεψε τον περίφημο Κολοσσό. Η Ρόδος βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της πλάκας του Αιγαίου και της Αφρικανικής πλάκας με μία τεκτονικά ρύθμιση λίαν πολύπλοκη τα τελευταία 800.000 χρόνια πάντως έχει μία αριστερόστροφη κίνηση έχοντας μετατοπιστεί κατά 17ο ± 5ο . Μετά το σεισμό, το άγαλμα εγκαταλείπετε έτσι σπασμένο για περίπου 8 αιώνες πριν πουληθεί από εισβολείς. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι ο θεός Απόλλων δεν το ήθελα και φοβούνται να το ξαναφτιάξουν. Το 226 π. Χ. είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ως η ημερομηνία του σεισμού, άλλες πηγές δίνουν σαν ημερομηνία το 227 π. Χ. Για το πώς και που στήθηκε ο Κολοσσός οι πηγές δεν συμφωνούν μεταξύ τους άλλες τον τοποθετούν στη είσοδο του λιμανιού στο Μανδράκι και άλλες σε κυματοθραύστη του λιμανιού. Ακόμα και το ύψος του διαφωνούν το θέλουν από 15 – πάνω από 30 μέτρα. Το πιθανότερο είναι ότι φτιάχτηκε από το μέταλλο των όπλων μετά από την αποτυχημένη εκστρατεία του Δημητρίου και σαν σκαλωσιά χρησιμοποίησαν πολιορκητικό πύργο τοποθετημένο πάνω σε σταδιακά δημιουργούμενα αναχώματα.

356 μ. Χ. Κρήτη.

Μαθαίνοντας ιστορία μέσω ενός σεισμού Ένας υποθαλάσσιος σεισμός το ξημέρωμα της 21ης Ιουλίου 356 καταστρέφει σχεδόν όλες τις πόλεις της Κρήτης προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στη βόρειο Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Κύπρο και στη Σικελία. Οι επιστήμονες τον υπολογίζουν κατ ελάχιστο στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό προκαλεί καταστροφές στη Λιβύη, στην Αλεξάνδρεια και στο Δέλτα του Νείλου σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοξεύοντας πλοία σε απόσταση 3 χλμ στο εσωτερικό. Οι αλλαγές που έχουν συμβεί στο νησί σύμφωνα με τελευταίες μελέτες μιλούν για ένα «σήκωμα» της τάξεως των 10 μέτρων από την παλιά του θέση και τον τοποθετούν στους σεισμούς που συμβαίνουν 1 φορά κάθε 5.000 χρόνια αφήνοντας όμως και τη πιθανότητα ισχυρής δράσης στα όρια του ρήγματος κάθε 800 χρόνια.

856 μ. Χ. Κόρινθος.

Σεισμός άγνωστης τάξεως που αφήνει πίσω του 45.000 θύματα.

Μια μικρή αναφορά σε καταγεγραμμένους σεισμούς της αρχαιότητας και σε γεγονότα που άλλαξαν έστω και λίγο τη ελληνική ιστορία.

Πηγή: https://en.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 3 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.