H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας

Βαθμολογία

Του Δημήτρη Ζέρβα

Η Αμβέρσα είναι η βορειότερη επαρχία τόσο της Περιφέρειας της Φλάνδρας όσο και της χώρας του Βελγίου γενικότερα. Συνορεύει με τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και τις βελγικές επαρχίες του Λίμπουργκ, Φλαμανδική Μπραμπάντ και Ανατολική Φλάνδρα. Πρωτεύουσά της επαρχίας είναι η πόλη της Αμβέρσας, μέρος της οποίας αποτελεί και το ομώνυμο λιμάνι της. Είναι η πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας με σχεδόν 1,7 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελείται από 3 διαμερίσματα.
Η σύγχρονη επαρχία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας (όταν οι Νότιες Κάτω Χώρες ήταν μέρος της Γαλλίας). Μετά την ήττα του Ναπολέοντα το έδαφος του σημερινού Βελγίου έγινε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών, όπως και η επαρχία της Αμβέρσας. Το 1830, μετά τη Βελγική Επανάσταση η επαρχία διατήρησε το όνομά της.
Όπως και σε όλες τις επαρχίες της Περιφέρειας της Φλάνδρας, η επίσημη γλώσσα της Αμβέρσας είναι τα φλαμανδικά (ολλανδικά). Η ομιλούμενη γλώσσα είναι η βελγική ολλανδική, εκτός από την τοπική διάλεκτο Brabantian.

Μέχρι τη γεωργική κρίση του 1880 το ανατολικό μέρος της επαρχίας ήταν σε μεγάλο βαθμό γεωργική περιοχή. Η βιομηχανική ανάπτυξη ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το φθηνό εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του οδικού, σιδηροδρομικού και πλωτού δικτύου είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση στην περιοχή νέων βιομηχανιών. Οι πρώτες βιομηχανίες που αναπτύχθηκαν ήταν αυτές του χαρτιού, του καπνού, της επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων, οικοδομικών υλικών, εκρηκτικών υλών και υποδημάτων, ενώ κατά την έναρξη του 20ου αιώνα η ανάπτυξη συνεχίστηκε με εργοστάσια διαφόρων ορυκτών και μεταλλευμάτων όπως χαλκού, ράδιου, ψευδαργύρου, κοβάλτιου, γυαλιού, αλλά και κλωστοϋφαντουργίας, διαμαντιών και πυρηνικής ενέργειας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το λιμάνι της Αμβέρσας επεκτάθηκε και μαζί με αυτό αρκετά χημικά εργοστάσια, φαρμακευτικές βιομηχανίες και διυλιστήρια πετρελαίου, όπως η Bayer, η BASF και η Monsanto Company. Η χημική και πετροχημική βιομηχανία εκπροσωπείται ευρέως στην περιοχή του λιμανιού και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα στον κόσμο της βιομηχανίας πετροχημικών μετά το Χιούστον (ΗΠΑ). Το 1967 ιδρύθηκε στο Geel η Amoco Chemical Belgium NV, η γνωστή σε όλους μας σημερινή BP.
Σήμερα, το λιμάνι της Αμβέρσας αποτελεί την οικονομική καρδιά της επαρχίας και όχι μόνο. Είναι ένα λιμάνι προσιτό σε μεγάλα φορτηγά πλοία άνω των 100.000 κόρων στην καρδιά της Ευρώπης. Το γεγονός ότι βρίσκεται από την ακτογραμμή 80 χιλιόμετρα στο βάθος της ενδοχώρας, του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας και το καθιστά πιο προσβάσιμο από και προς την κεντρική Ευρώπη. Οι αποβάθρες συνδέονται με την ενδοχώρα μέσω σιδηροδρομικών, πλωτών και οδικών δικτύων. Έτσι το λιμάνι της Αμβέρσας έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας στην αποστολή φορτίων. Η διεθνής κατάταξή του κυμαίνεται από το 11 έως το 20 ενώ το 2009 διακινήθηκαν 157.800.000 Μετρικοί Τόνοι εμπορευμάτων προσφέροντας υπηρεσίες τακτικών γραμμών σε 800 διαφορετικούς προορισμούς στη θάλασσα.

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό Ζέρβας Δημήτρης)

 

H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας

 

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙA
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας επαγρυπνά μέρα και νύχτα για την προστασία 600.000 κατοίκων και εργαζόμενων, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης και μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής που περιλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο σύμπλεγμα πετροχημικών στον κόσμο. Ένας κεντρικός, ένας Λιμενικός – Βιομηχανικός και τέσσερεις μικροί πυροσβεστικοί σταθμοί συνθέτουν σήμερα την Επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης της Αμβέρσας, ενώ έχει προγραμματιστεί η κατασκευή άλλων 2 σταθμών για την καλύτερη διασπορά των δυνάμεων.

Η Υπηρεσία είναι χωρισμένη σε Επιχειρησιακό και Διοικητικό κλάδο. Στον επιχειρησιακό κλάδο υπάγεται το πυροσβεστικό προσωπικό (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πυροσβέστες) ενώ στο διοικητικό κλάδο υπάγεται η προληπτική πυροπροστασία – πυρασφάλεια, οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και στελεχώνεται κατά 90% από πολιτικό προσωπικό. Την Υπηρεσία στελεχώνουν συνολικά περίπου 20 αξιωματικοί, 90 υπαξιωματικοί, 630 πυροσβέστες & πυροσβέστριες και 60 άτομα διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Στην Π.Υ. υπάγεται ως αυτόνομη Υπηρεσία και το κέντρο άμεσης βοήθειας. Επικεφαλής της Π.Υ. είναι ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η Π.Υ. για το επιχειρησιακό σκέλος εφαρμόζει 12ωρο σύστημα εργασίας με 24ωρη και 72ωρη ανάπαυση και το προσωπικό χωρίζεται σε 4 ομάδες ανά Σταθμό. Η κάθε ομάδα εργάζεται 12-24, 12-24, 12-24, 12-72. Η ημερήσια βάρδια είναι 07:30΄-19:30΄ και η νυχτερινή βάρδια 19:30΄-07:30΄. Κατά μέσο όρο η Υπηρεσία δέχεται 6000 κλήσεις, εκ των οποίων το ¼ είναι για πυρκαγιές και ¾ είναι για άλλες επεμβάσεις. Τα τρία ασθενοφόρα κατά μέσο όρο ανταποκρίνονται σε 9000 κλήσεις ετησίως.

Ο συνολικός στόλος των οχημάτων ξεπερνά τα 100. Επιπλέον διαθέτει και τριάντα κοντέινερ ειδικά εξοπλισμένα και διασκευασμένα με συστήματα αφρού, σκόνη, εξοπλισμού για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, προστατευτικές ενδυμασίες και πυροσβεστικές σωλήνες.
Για τις επεμβάσεις στο λιμάνι της Αμβέρσας, η Υπηρεσία διαθέτει 2 πυροσβεστικά πλοιάρια εξοπλισμένα με ισχυρές πυροσβεστικές αντλίες, κανόνια και απόθεμα αφρού επί του σκάφους, ενώ στη διάθεση της ανά πάσα στιγμή έχει και τα ρυμουλκά πλοία της Λιμενικής Αρχής. Τέλος, η Υπηρεσία διαθέτει μια ομάδα πυροσβεστών-αυτοδυτών, μια αναρριχητική ομάδα και μια πλήρως εξοπλισμένη ομάδα αντιμετώπισης ΡΒΧ καταστροφών.

Ακολουθώντας τη γενική μεταρρυθμιστική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας ο δήμος της Αμβέρσας έχει επενδύσει αρκετά στον τομέα της πυρασφάλειας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων το δημοτικό συμβούλιο έχει θέσει μια σειρά προτεραιοτήτων σύμφωνα και με το πόρισμα μιας επιτροπής που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Το δημοτικό συμβούλιο επιθυμεί μια ισοδύναμη πυροσβεστική υπηρεσία για όλους τους πολίτες της Αμβέρσας. Η εν λόγω αναβάθμιση πραγματοποιείται και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ της πόλης, της λιμενικής αρχής και ιδιωτικών εταιριών.

Η πόλη θέλει το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας πάντα αξιόμαχο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Για αυτό τον λόγο έχει καταρτίσει ένα ετήσιο πλάνο που περιλαμβάνει πρόγραμμα μετεκπαιδεύσεων-επιμορφώσεων, σωματικών δοκιμασιών και αξιολογήσεων.
Τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον καθορισμό του χωροταξικού σχεδιασμού.

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό Ζέρβας Δημήτρης)

 

H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας
H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας H Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας

 

Η Κεντρική Υπηρεσία

Στο πλαίσιο μιας γενικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών η Πυροσβεστική Υπηρεσία απέκτησε το 2009 μια νέα υπερσύγχρονή Κεντρική Υπηρεσία. Ο χώρος που επιλέχτηκε να ανεγερθεί το νέο ακίνητο έγινε με βάση την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της και την κάλυψη της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα κεντρικό κτήριο που, εκτός από τον Κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό με έναν ενιαίο στεγασμένο χώρο στάθμευσης, στεγάζει τη Διοίκηση της Υπηρεσίας, το Συντονιστικό Κέντρο, την αίθουσα επιχειρήσεων & διαχείρισης μεγάλων συμβάντων, την Υπηρεσία πρόληψης και πυρασφάλειας, την υλικοτεχνική υποστήριξη, αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκες πυροσβεστικού εξοπλισμού, εργαστήρια, εστιατόριο και γυμναστήριο. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα ξεχωριστό κτήριο που φιλοξενεί αποθήκες, χώρους στάθμευσης, και το συνεργείο. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου υπάρχει πεδίο ασκήσεων και χώρος υπαίθριων αθλημάτων.

Οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον και το προσωπικό και ακολουθώντας μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας. Έχουν προβλεφθεί τα πάντα. Από αισθητήρες κίνησης για το φωτισμό μέχρι και ειδικός χώρος με λουτήρες για τις μπότες των πυροσβεστών προκειμένου όταν επιστρέφουν από ένα συμβάν, πριν μπουν στο κτήριο, να τις καθαρίσουν. Σε όλους τους σταθμούς υπεύθυνο για την καθαριότητα είναι το ίδιο το προσωπικό. Μόνο ο πύργος διοίκησης του νέου σταθμού συντηρείται από μια εξωτερική εταιρεία καθαρισμού.

Ο Κεντρικός Πυροσβεστικός Σταθμός διαθέτει:

 • 2 διπλοκάμπινα 2,5 τόνων (Mercedes Atego & Dennis)
 • 2 Mercedes δέκα τόνων
 • 1 επικαθιμενο 20 τόνων
 • 3 κλίμακες 30 μέτρων Iveco MAN & Metz
 • 1 κλίμακα 52 μέτρων Iveco
 • 1 όχημα μεταφοράς ταχύπλοου πυροσβεστικού σκάφους (MAN)
 • 1 όχημα αυτοδυτών
 • 1 γερανοφόρο
 • 1 όχημα συσκευών ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος
 • 1 όχημα με τρέιλερ μεταφοράς ταχύπλοου
 • 3 οχήματα επιχειρησιακού αξιωματικού
 • 2 κινητά επικοινωνιακά κέντρα
 • Αρκετά διοικητικά οχήματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού
  καθώς και υπηρεσιακά ποδήλατα.
 • 7 οχήματα μεταφοράς κοντέινερ
 • 1 κοντέινερ δασικών πυρκαγιών
 • 1 κοντέινερ εξοπλισμού αυτοδυτών
 • 1 κοντέινερ αντιμετώπισης διαρροών καυσίμων
 • 2 κοντέινερ αντλίας αυτόνομου συστήματος με εγκατάσταση 1100 μέτρων
 • 2 κοντέινερ αντιμετώπισης ΡΒΧ συμβάντων
 • 2 ελαφρά πυροσβεστικά τρέιλερ

Το 2009, απέκτησε νέα επιπλέον οχήματα, μερικά από οποία είναι

 • 2 2,5 τόνων Mercedes Atego
 • 1 30μετρη κλίμακα Volvo
 • 2 10τονα Iveco Stralis και
 • 2 ασθενοφόρα

Το Κέντρο Επιχειρήσεων

Ένα από τα «στολίδια» της Υπηρεσίας είναι και το κέντρο επιχειρήσεων. Σε περίπτωση μιας εκτεταμένης καταστροφής ή μεγάλου βιομηχανικού συμβάντος, ενεργοποιείται το εν λόγω κέντρο που διαθέτει μια αίθουσα επιχειρήσεων, ένα τηλεφωνικό κέντρο και ένα κέντρο ασύρματων επικοινωνιών. Στο κέντρο της αίθουσας λαμβάνουν θέση ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ανώτεροι αξιωματικοί της Π.Υ., ο Δήμαρχος και εξειδικευμένοι συνεργάτες (π.χ. χημικοί μηχανικοί) περιμετρικά της αίθουσας λαμβάνουν θέση οι συνεργάτες τους και εντεταλμένοι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Ύδρευση, Ηλεκτροδότηση).

Το Τμήμα ΡΒΧΠ

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών πυροπροστασίας της βιομηχανικής περιοχής και όχι μόνο η Π.Υ. έχει αναπτύξει ένα εξειδικευμένο τμήμα για την πρόληψη και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ΡΒΧ συμβάντων. Το τμήμα διαθέτει εξειδικευμένους αξιωματικούς-χημικούς, 2 κινητά εργαστήρια VAN και κοντέινερ με εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό του επιπέδου προετοιμασίας είναι ότι σε περίπτωση βιομηχανικού συμβάντος μπορεί να καλύψει την απολύμανση – απομόνωση μέχρι και 300 εργαζομένων που εκτέθηκαν σε βλαβερό παράγοντα με την ταυτόχρονη διάθεση σε αυτούς ενός κιτ με (εσώρουχο, κάλτσες, φόρμα, παντόφλες, πετσέτα κτλ).

Το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης

Η Π.Υ. της Αμβέρσας είναι υπεύθυνη επίσης για τη λειτουργία του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης 100 που δέχεται τις εισερχόμενες κλήσεις από όλη την επαρχία της Αμβέρσας και είναι στελεχωμένο με προσωπικό από την Αμβέρσα. Κάθε Επαρχία διαθέτει ένα τέτοιο κέντρο που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των κλήσεων έκτακτης ανάγκης για την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Στο κέντρο εργάζονται συνολικά 35 άτομα. Επί του παρόντος το 100 είναι ακόμα ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για την πυρόσβεση και την επείγουσα ιατρική βοήθεια και το 101 για την αστυνομία, η οποία όμως έχει δικό της κέντρο. Στο μέλλον 100 και 101 θα συγχωνευτούν στο 112 που είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης για Πυροσβεστική – Αστυνομία – ΕΚΑΒ.

Όταν θα υπάρξει κλήση αυτή θα καταγράφει σε υπολογιστή από τον υπάλληλο του Κέντρου και θα διαβιβαστεί στο συντονιστικό κέντρο της Π.Υ. της Αμβέρσας. Ο διαχειριστής του συντονιστικού κέντρου θα αξιολογήσει την κλήση και με την σειρά του μέσω του υπολογιστή και ενός συστήματος τηλεειδοποίησης ενημερώνει το πλησιέστερο σταθμό ή και άλλο σταθμό αν χρειάζεται. Για την ασύρματη επικοινωνία οχημάτων και κέντρου χρησιμοποιείται ψηφιακό σύστημα τύπου ΤΕΤΡΑ.

Logistic στην Πυροσβεστική;

Και όμως. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμβέρσας εφαρμόζει ένα σύστημα διαχείρισης – διακίνησης υλικών και προμηθειών όπως κάνει κάθε μεγάλη εταιρία με παραρτήματα. Ο κεντρικός σταθμός στεγάζει και τις αποθήκες της Υπηρεσίας. Κάθε μέρα οι σταθμοί υποβάλουν on-line τα αιτήματά τους προς την κεντρική υπηρεσία και την επόμενη ημέρα ένα μικρό VAN αναλαμβάνει τη διακίνηση πυροσβεστικού υλικού και εργαλείων από και προς τους άλλους σταθμούς, συλλέγοντας και διανέμοντας ακόμα και τις σωλήνες που χρησιμοποιήθηκαν σε συμβάντα ώστε να τύχουν του κατάλληλου πλυσίματος και δοκιμής διαρροών στο αυτοματοποιημένο πλυντήριο σωλήνων που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό!

Δημήτρης Ζέρβας
Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης
Γεν. Γραμματέας ΠΕΕΠΣ

Πηγές:
1) Γεωπολιτικά στοιχεία: wikipedia.org
2) Ενημέρωση από επίσκεψη (2010)

(Visited 37 times, 2 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.