Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Βαθμολογία
Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
Αναστάσιος Γερασιμάτος

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας COVID-19 και του πρώτου καθολικού εγκλεισμού όλων των κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκίνησε στην Ελλάδα την λειτουργία της μια ιδιωτική εταιρεία, που με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, εξελίσσεται σε έναν ιδιωτικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας και κύρους, εφάμιλλο αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ιδιωτικών οργανισμών. Πρόκειται για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, το γνωστό στους συνεργάτες μας, ως Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων, της αντιμετώπισης καταστροφών, της υγείας και της πολιτικής προστασίας.

Ο Συμεών Μπανός, ανέλαβε για λογαριασμό του Fire.gr να πραγματοποιήσει μια συνέντευξη με έναν από τους πρωτεργάτες του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος στην Ελλάδα, με τον κύριο Αναστάσιο Γερασιμάτο, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τις προσπάθειες, το έργο, τις διεθνείς συνεργασίες και τους τρόπους συνεργασίας επαγγελματιών και εθελοντών, εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι, ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, αποτελεί από το 2015 έως σήμερα έναν εκ των βασικών στελεχών του Fire.gr ως Συνεργαζόμενος Αρθρογράφος, με πλούσια και εξειδικευμένη θεματολογία και πολύ μεγάλη απήχηση στην αρθρογραφία του και στο συγγραφικό του έργο. Επιπλέον, το Fire.gr έχει την ιδιαίτερη τιμή να αποτελεί τον πρώτο παγκοσμίως εκπαιδευτικό και εγκυκλοπαιδικό διαδικτυακό ιστότοπο στον οποίο έχει φιλοξενηθεί συγγραφικό του έργο μιας και αποτελεί το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία για εξειδικευμένη θεματολογία και διατίθεται εντελώς δωρεάν μέσω του Fire.gr, όπως « Προετοιμασία Επιχείρησης Διάσωσης, τόμος πρώτος », « Διαχείριση Διαχειριστών Κρίσεων σε Κρίση », « Καθαρές Ακτές – Καθαρή Θάλασσα », κ.α.

Fire.gr :  Αγαπητέ κύριε Γερασιμάτε, αρχικά σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε στα γραφεία σας, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19. Θα θέλαμε να μάθουμε πως προέκυψε αυτό το πρωτοποριακό για την χώρα μας, επιχειρηματικό σας εγχείρημα;

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ κι εγώ αγαπητέ κ. Μπανέ, για την πρωτοβουλία σας αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη δημόσια συνέντευξή μας ως Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών. Έχουμε επιλέξει την όσο το δυνατόν αθόρυβη πορεία, σεβόμενοι τον χώρο που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά, σεβόμενοι κάθε επαγγελματία, εθελοντή ή πολίτη που μας εμπιστεύεται, κάθε εταιρεία, οργανισμό ή μη κυβερνητική οργάνωση που αιτείται των υπηρεσιών μας, παρέχοντας την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Η ιδέα υλοποιήθηκε ως απόρροια των δεκάδων εκατοντάδων θα έλεγα αιτημάτων που δεχόμουν και δέχομαι από τον χώρο του εθελοντισμού και της πολιτικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, για επιχειρηματικές και επιχειρησιακές συμβουλές, υποστήριξη και καθοδήγηση στο έργο, εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση σε τομείς που δεν διδάσκονται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Έχοντας από το 2015 εμπλακεί σε πλείστες όσες εταιρικές, επιχειρηματικές και εθελοντικές υποθέσεις, μαζί με πλειάδα ικανών και αξιόλογων στελεχών του χώρου, αποφασίσαμε από κοινού τον Ιανουάριο του 2018, να δώσουμε σάρκα και οστά στο έργο που παρήγαμε και στον χώρο που δραστηριοποιούμαστε. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, όπου πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα και έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον χώρο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Fire.gr : Η ενασχόλησή σας επί πολλά χρόνια με τον χώρο αυτό, σας βοήθησε ώστε να το προχωρήσετε σε αυτό το επίπεδο ή υπήρξε ανάγκη από τις καταστροφές που συμβαίνουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας;

Όπως γνωρίζετε, η πορεία μου επί 38 χρόνια, υπήρξε αδιάκοπης ουσιαστικής προσφοράς στον χώρο των κρίσεων, των καταστροφών, της υγείας και της πολιτικής προστασίας, στην Ελλάδα και διεθνώς. Η συσσωρευμένη διεθνής γνώση και εμπειρία, η εξειδίκευσή μου και η εξοικείωσή μου με τα διεθνή μοντέλα επιχειρήσεων πεδίου, μου επιτρέπουν και να προβλέπω και να αξιολογώ κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό το πρίσμα του εμπειρογνώμονα, εντελώς διαφορετικά, απ’ ότι το βλέπουν οι πολίτες και απ’ ότι το παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την διαχρονική ανικανότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων και καταστροφών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχω μιλήσει δημόσια πολλές φορές για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αναίτια εκατόμβη θυμάτων σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κατασπατάληση υπερβολικών πόρων, ακόμη και σε χαμηλής επικινδυνότητας συμβάντα.

Οπότε, η διαθέσιμη διεθνής εμπειρογνωμοσύνη και η αναγκαιότητα αληθινής και αποτελεσματικής θωράκισης της κοινωνίας μας, αποτέλεσαν ουσιαστικά το έναυσμα για όλους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Fire.gr : Πως δηλαδή μπορεί να νοιώσει ο πολίτης πιο ασφαλής και η κοινωνία μας γενικότερα και πως μπορούν να μειωθούν τα θύματα των καταστροφών;

Σε κανένα κράτους του κόσμου, όσο προηγμένο τεχνολογικά και να είναι, δεν είναι ασφαλής ο πολίτης και δεν σώζεται αστραπιαία την ώρα του συμβάντος. Στην εκδήλωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στις πρώτες στιγμές, ο καθένας είναι εντελώς μόνος του και αβοήθητος. Οποιοδήποτε αξίωμα κι αν κατέχει, οποιοδήποτε μορφωτικό επίπεδο, οποιαδήποτε οικονομική επιφάνεια. Μια εσωτερική αιμορραγία λίγων λεπτών στέλνει τον οποιονδήποτε στον άλλο κόσμο, αβοήθητο. Ανάλογα με την πρόνοια του κράτους, οι πρώτες στιγμές μετά το συμβάν για την αντιμετώπιση, μπορεί να γίνουν πρώτες ώρες ή ακόμη και πρώτες ημέρες. Οπότε έχει χαθεί κάθε νόημα άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Εάν δεν υπάρχει στο κράτος και στην κοινωνία, αληθινή προετοιμασία, αληθινή εκπαίδευση και καλλιέργεια δεξιοτήτων, αξιών και φιλοσοφίας, εάν δεν υπάρχει αληθινή διάθεση πόρων κάθε μορφής (επαγγελματίες, τεχνολογία, κονδύλια), εάν δεν υπάρχουν διευκολύνσεις (κατάργηση γραφειοκρατίας και κυβερνητικών αγκυλώσεων), εάν δεν υπάρχει αυστηρότητα στην τήρηση των νόμων (αποτροπή παρανομιών και χρηματισμού) και εάν δεν υπάρχει ορθολογική λήψη αποφάσεων, τότε ο πολίτης θα χάνει την ζωή του αναίτια, το κράτος θα σπαταλά πόρους αναίτια και η κοινωνία θα μπαίνει σε κατάσταση χάους, αναίτια.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, έρχεται λοιπόν να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού, ανατρέποντας μια παγιωμένη φιλοσοφία 10ετιών και να καθιερώσει μοντέλα στην ασφάλεια του πολίτη, ξεκινώντας από τον ίδιο τον πολίτη. Δηλαδή ξεκινώντας από την βάση της πυραμίδας και όχι από την κορυφή της πυραμίδας, όπως πολλοί συνηθίζουν όταν χτίζουν μια νέα υπηρεσία, που συμβαίνει ακόμη και στις μέρες μας.

Fire.gr :  Σε αυτή την κατάσταση που περιγράψατε, πως μπορεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών να βοηθήσει;

Το έργο και η προσφορά του είναι πολυδιάστατα. Στην εκπαίδευση, στην οργάνωση και λειτουργία επιχειρήσεων και οργανισμών, στην αξιολόγηση και βιωσιμότητα των Μ.Κ.Ο., στο πεδίο των επιχειρήσεων εκτάκτου ανάγκης. Το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. πρωτίστως προωθεί την εκπαίδευση. Τα πρωτοποριακά για την Ελλάδα και την Κύπρο προγράμματα σπουδών του, που παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο, διακρίνονται για την πληρότητά τους και την εξειδίκευσή τους. Έπειτα προωθεί την δικτύωση και την συνέργεια, επιστημόνων, επαγγελματιών, εθελοντών, πολιτών, ιδρυμάτων, υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, μέσω του Εθνικού Μητρώου Επιχειρησιακών Στελεχών Πολιτικής Προστασίας. Παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής, προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, συμβουλευτικής και καθοδήγησης,  εκπόνησης στρατηγικών μελετών, κ.α.

Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Fire.gr : Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επιχειρησιακών Στελεχών Πολιτικής Προστασίας που αναφέρατε;

Είναι η μεγαλύτερη τράπεζα Επιχειρησιακών Στελεχών Πολιτικής Προστασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από 33 διεθνείς ειδικότητες, όπως υπάρχουν στα αντίστοιχα μητρώα διεθνών οργανισμών. Μέσα από το εθνικό αυτό μητρώο, αναδεικνύονται τα εξειδικευμένα ανά περίπτωση στελέχη, παράγεται υψηλού επιπέδου έργο, επιτυγχάνεται ο συντονισμός και η εξοικονόμηση πόρων, προωθείται η καινοτομία, η αριστεία, η γνώση, η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση στην έκτακτη ανάγκη. Και στο τέλος όλων αυτών, ωφελούνται κατά ιεραρχική σειρά, οι πολίτες, οι λειτουργοί (εθελοντές και επαγγελματίες), η κοινωνία, το κράτος. Δηλαδή, όπως διαπιστώνετε, στις τρεις πρώτες θέσεις ωφελούνται οι άνθρωποι και στην τέταρτη και τελευταία θέση ωφελούνται τα συστήματα και οι υποδομές. Το αντίστροφο είναι πολύ καταστροφικό.

Fire.gr : Εσείς, θα δημιουργήσετε δική σας εθελοντική οργάνωση, από στελέχη άλλων εθελοντικών οργανώσεων;

Το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. δεν φιλοδοξεί να πάρει τους εθελοντές κανενός. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Αντίθετα, φιλοδοξεί να αναβαθμίσει μέσω της εκπαίδευσης, μέσω της συμβουλευτικής και καθοδήγησης, όλες τις υγιείς εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας και να τις καταστήσει περισσότερο έτοιμες και ικανές. Δηλαδή, θα εκπαιδεύουμε τα στελέχη των εθελοντικών οργανώσεων, σε τέτοιο επίπεδο, ώστε είτε να παραμένουν ως ενεργοί εκεί που βρίσκονται, είτε να διευκολύνουμε την κινητικότητα μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων. Αυτό ήδη το κάνουμε με 5 εθελοντικές οργανώσεις μέχρι σήμερα. Δηλαδή, ένας εκπαιδευμένος επιχειρησιακός εθελοντής να μπορεί να μετακινείται σε οποιαδήποτε άλλη εθελοντική οργάνωση και να καταλαμβάνει την θέση που ήδη κατείχε, δίχως να χρειάζεται να υποστεί εξ αρχής εκπαίδευση, πολλές φορές κατώτερης ποιότητας της εκπαίδευσης που έχει ήδη λάβει. Άλλωστε για τις υγιείς εθελοντικές οργανώσεις, έχουμε σχεδιάσει αξιολογική διαδικασία και παροχή αιγίδας.

Όμως στο  Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. ήδη σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε την δική μας εθελοντική επιχειρησιακή ομάδα πολιτικής προστασίας, όχι για να αναλώνεται σε κακοσχεδιασμένες καλύψεις ιδιωτών και δευτερεύουσες ή άσχετες με τον εθελοντισμό και το πνεύμα της πολιτικής προστασίας εργασίες, ούτε για εκμετάλλευση των εθελοντών όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις,  αλλά για να επιχειρεί σε μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα και διεθνώς. Δηλαδή σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε μια διεθνή επιχειρησιακή ομάδα διάσωσης, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, αποκλειστικά από επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου εθελοντές, όπου η επιχειρησιακή της εμβέλεια θα είναι η εμβέλεια των καταστροφών. Σε αυτή την ομάδα, όλα τα στελέχη, θα λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και βεβαίως θα είναι ασφαλισμένοι με ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την επιχειρησιακή τους δράση.

Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Fire.gr : Γιατί κάποιος επαγγελματίας ή εθελοντής να επιλέξει να εκπαιδευτεί από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. ή να γίνει μέλος σας; Σε τι θα ωφεληθεί;

Κάθε επαγγελματίας και κάθε εθελοντής που θα επιλέξει να εκπαιδευτεί από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. αυτόματα ωφελείται από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που καθιστούν την εκπαίδευσή του και την εξειδίκευσή του, επαγγελματικό εφόδιο ζωής, μέσω :

 • Συνεργατικής Νοοτροπίας και Πρωτοποριακές Νέες Ιδέες
 • Ισχυρής Πιστοποίησης κατά ISO 9001:2015
 • Εφαρμογής Σύγχρονων και Δυναμικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης
 • Έμπειρου Διδακτικού Προσωπικού και Σύγχρονης Βιβλιογραφίας
 • Διεξαγωγής Διαλέξεων Επισκεπτών Καθηγητών και Εισηγητών
 • Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών Υπεροχής
 • Λειτουργίας Ανεξάρτητων Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων
 • Ισχυρού Διεθνές Δικτύου Στελεχών

Επιπλέον, υπάρχει η ισχυρή δημόσια δέσμευση ότι, το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. για την κάλυψη των θέσεων εργασίας ή για την κάλυψη αμειβόμενων υπηρεσιών, προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα, θα απευθύνεται και θα χρησιμοποιεί πρώτα, στελέχη από τα συνδρομητικά του μέλη και μόνον όταν δεν θα προκύπτει ενδιαφέρον ή επάρκεια προσόντων θα απευθύνεται στην αγορά εργασίας. Αυτό επίσης αποτελεί τρανή απόδειξη της αναγνωρισιμότητας του ρόλου και του έργου των εθελοντών, των επαγγελματιών και των πολιτών που μας εμπιστεύονται.

Fire.gr : Σε ποιους άξονες στηρίζετε την ανάπτυξή σας και ποιες συνεργασίες έχετε μέχρι σήμερα;

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, η εντιμότητα, η διαφάνεια και η εμπιστευτικότητα είναι το ισχυρό τρίπτυχο της λειτουργίας μας. Καλλιεργούμε την αριστεία και αναζητούμε την καινοτομία. Προστατεύουμε την διαφορετικότητα και σεβόμαστε κάθε προσωπικότητα. Πιστεύουμε ότι η συνένωση δυνάμεων στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών δεν αφήνουν περιθώριο για προσωπικά καπρίτσια και έριδες, ούτε για φοβίες ή ανικανότητες.

Μέχρι σήμερα, αποτελούμε μέλος πέντε διεθνών οργανισμών. Συζητάμε ήδη συνεργασίες με κυβερνητικούς οργανισμούς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος των Στελεχών – Συνεργατών μας και προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών. Έχουμε στα σκαριά συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου από κοινού πρόκειται να αναπτύξουμε ένα επαναστατικό μοντέλο άμεσης επέμβασης. Το επιχειρηματικό πνεύμα του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. είναι ανοικτό σε κάθε πρόταση, από οποιονδήποτε χώρο κι αν προέρχεται.

Fire.gr : Κύριε Γερασιμάτε μιλήστε μας λίγο για τους ανθρώπους που εργάζονται για το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών;

Ο πυρήνας των ανθρώπων που αποτελούν σήμερα τα Στελέχη – Συνεργάτες του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. είναι διάσπαρτος στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εξίσου διάσπαρτοι είναι και οι επιστημονικοί μας συνεργάτες, οι εκπαιδευτές, οι χρηματοδότες μας. Όλοι μαζί αθόρυβα με πίστη και αφοσίωση στην διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών εργαζόμαστε για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.

Έχουμε διανύσει πολύ δύσκολο δρόμο, μέσα από πολλές αντιξοότητες, μέσα από ανεπάρκειες του κράτους, ελλείψεις πόρων, απρόοπτα, κ.α., έχουμε όμως καταφέρει να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο που μας επιτρέπει να ατενίζουμε πολύ αισιόδοξα το αύριο. Όταν ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, δεσμευτήκαμε για την καθολική εφαρμογή της εμπιστευτικότητας και της επιχειρηματικής ηθικής. Έτσι και συνεχίζουμε. Ευελπιστώντας και πάλι να κάνουμε την διαφορά προς το καλύτερο. Για την ασφάλεια όλων, για την μείωση των θυμάτων των καταστροφών και των ατυχημάτων.

Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. – Συνέντευξη με τον Επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Fire.gr : Πως έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί σας, πως μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες και πως μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες σας;

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, εκπρόσωπος, φορέας ή οργανισμός, μπορεί μέσω της εταιρικής διαδικτυακής μας ιστοσελίδας www.hellenicinstitute.gr να αιτηθεί των υπηρεσιών μας. Καταβάλλουμε προσπάθεια να απαντάμε άμεσα, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου επικοινωνίας των πολιτών και αιτημάτων, καθυστερούμε λίγο. Προτείνουμε, κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνεί μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να εξετάζεται κάθε αίτημα από το κατάλληλο Στέλεχος και να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή απάντηση. Έχουμε ισχυρή δέσμευση και σύστημα τήρησης της εμπιστευτικότητας. Θέλουμε οι άνθρωποι που έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, να μας επισημαίνουν ακόμη και τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας, να μας λένε τις ιδέες τους και βεβαίως να ζητάνε τις υπηρεσίες μας ή υπηρεσίες που ακόμη δεν προσφέρουμε ώστε να εξετάζουμε κάθε δυνατότητα επέκτασης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, είμαστε όλοι μαζί. Εσείς, εμείς, όλοι.

Fire.gr : Και κάτι τελευταίο. Έχετε προγραμματίσει κάποια εκπαίδευση προσεχώς, ώστε να την παρακολουθήσουμε κι εμείς;

Έως νεοτέρας, οι εκπαιδεύσεις μας διατίθενται μόνο κατόπιν προκήρυξης από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., ως αποτέλεσμα του βαθμού ζήτησης από τους ενδιαφερόμενους. Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, για την ψηφιοποίηση και την διάθεση μέσω e-learning platform για το σύνολο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων που δεν απαιτούν δεξιότητες, ώστε να προσφέρονται σε ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκπαίδευσή μας είναι η «Preparation for Search and Rescue Operation» και απονέμει στους εκπαιδευόμενους Πιστοποιητικό Ειδικότητας με τίτλο «Certified Specialist in Preparation for Search and Rescue Operation».

Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, είναι διάρκειας 25 ωρών, παρέχεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ολοκληρώνεται εντός 2 εβδομάδων και κοστίζει 350 ευρώ το άτομο. Ασφαλώς, αποκλειστικά για τα εγγεγραμμένα μέλη μας και στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. θα προσφερθεί με γενναία έκπτωση της τάξεως του 75%. Το Πιστοποιητικό Ειδικότητας εκδίδεται εις διπλούν, ένα στην ελληνική και ένα στην αγγλική γλώσσα.

Η εκπαίδευση μας αυτή «Preparation for Search and Rescue Operation» έχει προγραμματισθεί ως ακολούθως :

 • Έναρξη, 1 Φεβρουαρίου 2021.
 • Λήξη, 14 Φεβρουαρίου 2021.
 • Αξιολόγηση, 15 Φεβρουαρίου 2021.
 • Έκδοση Πιστοποιητικών Ειδικότητας, 20 Φεβρουαρίου 2021.
 • Κάθε υποψήφιος εκπαιδευόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσα από το edu@hellenicinstitute.gr ή το info@hellenicinstitute.gr .

Fire.gr : Αγαπητέ κύριε Γερασιμάτε, σας ευχαριστούμε και για τον χρόνο σας και για τα σπουδαία νέα που μας εμπιστευτήκατε ώστε να ενημερώσουμε πρώτοι, το αναγνωστικό μας κοινό και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το εγχείρημά σας είναι πολύ καινοτόμο και πολύ τολμηρό και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Θα είμαστε αρωγοί δίπλα σας.

Συνέντευξη για το Fire Rescue PediaΣυμεών Μπανός

(Visited 103 times, 1 visits today)

3 Comments

 1.  

  Πιστεύω ότι είναι κάτι πρωτοποριακό και άκρως αναγκαίο για τους πολίτες μια τέτοιου είδους εκπαίδευσης αλλά θεωρώ ότι αυτή την εκπαίδευση και συνεργασία την χρειάζονται πρώτα απ’όλα οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κρίσεις.

 2.  

  να μην ξεχάσω …… “Γεμίσαμε Προέδρους και Ινστιτούτα” ανέφερε στην σελίδα του ο κ. Ρέτσιος κάποτε μετά απο συνέντευξη μου στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την φωτιά στο ΜΑΤΙ. Απλά να διευκρινήσετε στον κόσμο που είναι πελάτες σας ότι ουδεμία σχέση έχει με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ και πλέον ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ μην μπερδευτούν και καταθέσουν τα 390 ευρώ της συνδρομής τους θεωρώντας ότι τα καταθέτουν στον δικό μας λογαριασμό. Καλή Επιτυχία σας ευχόμαστε στο πολύτιμο έργο σας.
  Με εκτίμηση
  Η Πρόεδρος του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.

  •  

   Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια, κάνουμε πάντα στο μέτρο του δυνατού ότι μπορούμε για να αναδεικνύουμε σοβαρές προσπάθειες στο χώρο της εκπαίδευσης είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω παρουσιάσεων.

   Θεωρούμε ότι η ενημέρωση των αναγνωστών μας είναι πολύ σημαντική, για αυτό το λόγο παρουσιάζουμε συνεντεύξεις από το χώρο της εκπαίδευσης για να τους δίνεται η δυνατότητα της επιλογής και της κριτικής όταν αυτές οι προσπάθειες τους απογοητεύουν.

   Fire Rescue Pedia

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.