Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Χειρισμού Κρίσεων ΑΘΗΝΑ ΄14

Βαθμολογία

23/6/2014

Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Χειρισμού Κρίσεων ΑΘΗΝΑ ΄14 Το 1996 για πρώτη φορά διοργανώνεται Σεμινάριο Διαχείρησης Κρίσεων από το ΝΑΤΟ με τον καιρό όμως γίνεται θεσμός και διευρύνεται με συμμετοχή χωρών και εκτός ΝΑΤΟ. Το 2007 μετονομάζεται σε Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων και ανοίγει τις πόρτες του σε Ακαδημαϊκούς και άλλους Διεθνούς κύρους αναλυτές και από ένα επιχειρησιακό – στρατιωτικό σεμινάριο μετατρέπεται σε ένα διεθνές φόρουμ επί θεμάτων διαχείρισης κρίσεων σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας  ποιοτικής αναβάθμισης του Συνεδρίου, αλλά και της περίληψής του στις επίσημες δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., αποφασίστηκε φέτος αυτό να μετονομαστεί σε «Συνέδριο Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων ΑΘΗΝΑ 2014», περιλαμβάνοντας ευρύτερη θεματολογία προσανατολισμένη στις προκλήσεις και τα ενδιαφέροντα της εποχής.

Θεματικές ενότητες

  1. CrisisManagementandEmergencyPlanning (Διαχείριση Κρίσεων και Σχεδιασμοί Έκτακτης Ανάγκης)
  2. MediterraneanGeopoliticsEnergyandMaritimeSecurity (Γεωπολιτική Κατάσταση στη Μεσόγειο και Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας)
  3. CommonSecurityanddefensepolicy, regionalchallenges (Κοινή Ασφάλεια και αμυντική πολιτική, περιφερειακές προκλήσεις)
  4. Businessrelatedcrisismanagement (Επιχειρήσεις που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων)
  5. EUsecurityandnonmilitarythreads (Ασφάλεια της ΕΕ και μη στρατιωτικά ζητήματα)

Χώρος διεξαγωγής το Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από περισσότερες από 40 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Χειρισμού Κρίσεων ΑΘΗΝΑ ΄14

Στο χώρο υπήρχε επίσης έκθεση υλικών της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), και του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ), δηλαδή των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων και στη αντιμετώπιση φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών.

Από τους ομιλητές στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν συχνά οι λέξεις «Συρία», «Ουκρανία», «Τζιχαντιστές», «λαθρομετανάστευση» που δείχνουν το πλαίσιο ανησυχίας αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής – μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων ανάλογων κρίσεων από την Ε.Ε.

Θα ήθελα να σημειώσω την παρουσία του γλύπτη Γεωργίου Ρούσση ο οποίος εξέθετε μία σειρά 18 περικεφαλαίων της Αρχαίας Ελλάδας σε φυσικό μέγεθος, βάρος και τρόπο κατασκευής τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στην ιστοσελίδα https://roussisg.gr/glypta/sample-page/6

Τελειώνοντας το συνέδριο έμεινε ένα συναίσθημα ικανοποίησης για το έργο που πραγματοποιείται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας όσον αφορά τη διαχείριση των ποικίλων κρίσεων σε ένα ρευστό πολιτικά περιβάλλον

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 2 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.