Διαρροές λαδιών ή χημικές διαρροές και η αντιμετώπιση τους

Βαθμολογία

Διαρροές λαδιών ή χημικές διαρροές και η αντιμετώπιση τους

Η κακή διαχείριση μιας ενδεχόμενης διαρροής στη βιομηχανία ή σε άλλους ευπαθείς χώρους μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες τόσο  στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Επομένως, εάν αποθηκεύετε, χρησιμοποιείτε ή μεταφέρετε επικίνδυνα υλικά, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση των πιθανών διαρροών.

Ως μέρος των προληπτικών μέτρων κάθε τεχνικός ή υπεύθυνος ασφάλειας επιφορτισμένος με τη γενικότερη ασφάλεια του χώρου, ενδέχεται να αποφασίσει να προμηθευτεί ή να χρησιμοποιήσει ένα κιτ διαρροής. Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι είναι ένα κιτ διαρροής και ποιες κατηγορίες υπάρχουν, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον έλεγχο διαρροών.

Τι είναι το Spill Kit; (κιτ διαρροής)

Οι διαρροές μπορεί να έχουν απλές ή καταστροφικές επιπτώσεις, επομένως, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε καλά για αυτές. Εάν συμβεί μια απλή διαρροή ενώ χρησιμοποιείτε, αποθηκεύετε ή μεταφέρετε αγαθά, πρέπει να διαθέτετε ένα κατάλληλο κιτ διαρροής και τη γνώση να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά και άμεσα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι κιτ διαρροής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο ανάλογα με τις ουσίες που διακινείτε, χρησιμοποιείτε, αποθηκεύετε ή μεταφέρετε.

Αυτά είναι:

 • Γενικά κιτ διαρροής, για τον καθαρισμό μη επιθετικών ή μη επικίνδυνων διαρροών υγρών.
 • Κιτ διαρροής μόνο για λάδι, για τον καθαρισμό λιπών και υγρών με βάση το λάδι.
 • Χημικά κιτ διαρροής, για τον καθαρισμό επιθετικών ή επικίνδυνων υγρών.
 • Αντιστατικά κιτ διαρροής, για τον καθαρισμό πολύ εύφλεκτων ή εκρηκτικών υγρών.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι κιτ διαρροής που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες ουσίες, όπως κιτ υδραργύρου ή σωματικών υγρών.

Διαρροές λαδιών ή χημικές διαρροές και η αντιμετώπιση τους

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα κιτ διαρροής που θα διαθέτει αρκετό εξοπλισμό (παρελκόμενα) για τη διαχείριση του μεγέθους της διαρροής. Κάποια π.χ διαθέτουν μηχανισμούς διάχυσης του απορροφητικού υλικού, σκούπα και φαράσι καθώς και κάδο συλλογής των ρύπων.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας (MPA NRW) διαχωρίζει όλους τους απορροφητές σύμφωνα με τους τομείς εφαρμογής τους στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Τύπος I: Ειδική καταλληλότητα για χρήση σε νερό.
 • Τύπος II: Γενική χρήση στην ξηρά και μικρότερα υδάτινα σώματα.
 • Τύπος III: Περιπτώσεις ειδικών αναγκών, ειδικές εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.
 • R: Απορροφητικά λιπαντικά που επιδεικνύουν επαρκή πρόσφυση σε επιφάνειες μετά την επεξεργασία (ειδικά όταν είναι βρεγμένα).

Ατυχήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρροή λαδιού και χημικών ουσιών συμβαίνουν παντού και συχνά.  Παραδείγματος χάριν, υδραυλικό λάδι που στάζει, διαρροή καυσίμου, βαρέλι με χημικές ουσίες που κατά λάθος έχει χτυπηθεί κλπ.

Πολλές πυροσβεστικές υπηρεσίες καλούνται μετά από την έλευση τους σε ένα τροχαίο ατύχημα και τον απεγκλωβισμό των επιβατών, να αντιμετωπίσουν τον καθαρισμό του χώρου. Η εντολή για πλύση οδοστρώματος πολλές φορές δεν περιλαμβάνει και τον περιορισμό των διαρροών ο οποίος πολλάκις γίνεται με χώμα ή απλό πριονίδι. Ωστόσο, το πριονίδι εκτός ότι συγκαταλέγεται στα είδη σκόνης που είναι ερεθιστικοί παράγοντες, σε συμπυκνωμένη μορφή μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία και καρκινογόνο. Εν έτη 2021 τόσο για την πυροσβεστική όσο και για την βιομηχανία κυρίως, οι διαρροές λαδιών ή χημικών μπορούν να περιοριστούν με προϊόντα πολύ ανώτερα από τα πριονίδια ή το χώμα.

Ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζουμε μια μικρή διαρροή ή μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, η γρήγορη δράση, ο σωστός εξοπλισμός και κυρίως ένα αποτελεσματικό απορροφητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  ένα ευρύ φάσμα ουσιών και να εφαρμοστεί τόσο στο νερό όσο και στη στεριά είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.

Ένα από αυτά τα απορροφητικά νέας γενιάς είναι το OILEX. Το OILEX είναι πιστοποιημένο για όλους τους τύπους καταλληλότητας: Ι, ΙΙ, ΙΙΙ-R και εφαρμόζεται σε νερό και στεριά (λίμνες, θάλασσα, χώμα, άσφαλτο, βιομηχανικές επιφάνειες)  για την καταπολέμηση χημικών διαρροών, προσμίξεων και περιβαλλοντικών καταστροφών.

Διαρροές λαδιών ή χημικές διαρροές και η αντιμετώπιση τους

Το OILEX απορροφά διαρροές εντός δευτερολέπτων. Δεν κολλάει στους πόρους της επιφάνειας του δρόμου, ενώ είναι υδρόφοβο, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα απορροφά μόνο την επικίνδυνη ουσία και όχι το νερό. Το αποτέλεσμα είναι να αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα η πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου και η κυκλοφορία των οχημάτων, απ’ ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί το συμβατικό πριονίδι.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα το OILEX είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό προϊόν, με ποσοστό απορρόφησης έως και 96%. Όσον αφορά την ασφάλεια χρήσης του, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ένα 100% οργανικό προϊόν χωρίς χημικά πρόσθετα, μη τοξικό και ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, τα ζώα και το περιβάλλον. Το ιδιαίτερα μικρό βάρος του περίπου 5,5-6 kg ανά σακούλα των 50 ltr (110-120 gr / ltr), καθιστά τη μεταφορά και την απόρριψή του εξαιρετικά εύκολες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά μέχρι τον πλήρη κορεσμό του σε όλες τις επιφάνειες για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις όπως:

 • Απορρόφηση και απομάκρυνση λαδιού, καυσίμου και αίματος από την άσφαλτο.
 • Δημιουργία φράγματος λαδιού σε κατηφορικούς δρόμους.
 • Αντιμετώπιση περιβαλλοντικής ρύπανσης σε φυσικές επιφάνειες (χώμα, νερό).
 • Περιορισμός και απορρόφηση διαρροών στη θάλασσα ακόμα και σε ταραγμένα νερά.
 • Σε μια μαρίνα κάτω από τον εξωλέμβιο κινητήρα ενός σκάφους που στάζει βενζίνη.
 • To OILEX χρησιμοποιείται επίσης και για προληπτικούς λόγους ως φίλτρο. Για παράδειγμα ως μέσο φιλτραρίσματος επιβλαβών χημικών ουσιών από το νερό επεξεργασίας μιας βιομηχανίας.

Η λίστα εφαρμογών των προϊόντων OILEX είναι μεγάλη – και μεγαλώνει κάθε μέρα.

Βρείτε περισσότερες εφαρμογές του OILEX επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική μας σελίδα στην διεύθυνση https://oilex.gr/ .

Διευθυντής Πωλήσεων Poseidon MS

Μιχάλης Λεουτσάκος

Email: info@poseidonms.com

(Visited 99 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.