Στα πλαίσια της επιμόρφωσης των αναγνωστών μας, δημιουργήσαμε ένα τεστ γνώσεων (Quiz) για τις πρώτες βοήθειες με σκοπό το φρεσκάρισμα για τους παλαιότερους και την δοκιμή γνώσεων για τους νεότερους διασώστες.
Όλες οι συμβουλές και οι ερωτήσεις βασίζονται σε Ευρωπαικά πρότυπα και είναι μια χορηγία της εταιρίας Meducation .
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
5 votes, 4.4 avg
1605Χοrηγός Επικοινωνίας MEDUCATION
(Visited 632 times, 1 visits today)
Καλημέρα…κάνοντας το παραπάνω τεστ Α βοηθειών της εταιρείας Meducation ( πολύ χρήσιμο) έχω μια αμφιβολία για την ορθή απάντηση στο 3ο ερώτημα…Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από ERC στο BLS γνωρίζω πως πρέπει να είσαι πιστοποιημένος για τη χρήση ( κ μόνο) εξωτερικού AED.οχι για την ΚΑΡΠΑ βέβαια..αναφέρομαι καθαρά στο νομικό κομμάτι κι όχι τι θα έκανε κάποιος πολίτης στα πλαίσια του Καλού Σαμαρείτη.Αναμένω την απάντηση σας..Σας ευχαριστώ πολύ!
κα. Σιάνα, σχετικά με το ερώτημά σας, σας ενημερώνουμε πως έπειτα από εκτενή έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο παρελθόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, δεν προέκυψε ουδεμία νομοθεσία που να υποχρεώνει την εκπαίδευση των πολιτών πάνω στους απινιδωτές για τη χρήση αυτών σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Εάν έχει έλθει εις γνώσιν σας κάποιος Ελληνικός Νόμος ή Ευρωπαϊκή Διάταξη που να έχει μεταφραστεί και εφαρμοστεί από την Ελληνική Νομοθεσία και υποχρεώνει για κάτι τέτοιο, θα χαρούμε να μας το αναγγείλετε.
Κλείνοντας, οι απινιδωτές κατασκευάστηκαν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο που περιγράψατε. Να μπορούν δηλαδή όλοι, ασχέτως της εκπαίδευσης ή όχι, να τον χρησιμοποιούν χωρίς άγχος και φόβο. Είναι αυτόματοι στη λειτουργία τους και έτσι οποιαδήποτε πράξη τους (απινίδωση ή μη), καταλογίζεται ηθικά και νομικά στην εταιρεία που τον κατασκεύασε και τα πρωτόκολλα που ακολουθεί.
Μερικές ανοικτές πηγές που ίσως σας βοηθήσουν επί του θέματος:
https://www.aed.com/blog/who-can-use-an-aed
https://www.defibtech.com/news/latest/certification-for-aed-use/
https://eena.org/knowledge-hub/documents/aed-legislation-document/