Η ιστορία μας ξεκινάει κάπου στο 1999 όταν ο δημιουργός της Ιωάννης Ρέτσιος μέσα από την εθελοντική του δραστηριότητα ως δασοπυροσβέστης ξεκινάει τον εθελοντισμό στο πυροσβεστικό σώμα και ανακαλύπτει την ανάγκη για μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με πυροσβεστικά θέματα στο διαδίκτυο διαβάζοντας την τότε επίσημη ιστοσελίδα του πυροσβεστικού σώματος.
Βλέποντας ότι δεν υπήρχε κάτι ανάλογο για να πληροφορήσει τον κόσμο πάνω σε θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας αλλά κυρίως απευθυνόμενους στους Εθελοντές πυροσβέστες αποφάσισε δειλά-δειλά το 2000 να ξεκινήσει την κατασκευή μιας ιστοσελίδας που ονόμασε Fireman.gr από το ομώνυμο της στο διαδίκτυο.

2000 | Το Fireman.gr έγινε πραγματικότητα και βγήκε στον αέρα με την βοήθεια και την συμπαράσταση της εταιρίας FORTHnet τον Απρίλιο του 2000 με αρκετά προβλήματα κυρίως λόγω έλλειψης άρθρων και υλικού. Σε αυτό ήρθαν να συνδράμουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί μηχανολόγοι, πυροσβέστες που βασιζόμενοι στην εμπειρία τους έγραψαν άρθρα που μέχρι και σήμερα βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia
Το Fireman.gr τον Απρίλιο του 2001

Με την πάροδο του χρόνου το Fireman.gr κρατώντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση μετονομάστηκε σε Fireman Μagazine καθώς έπαιρνε μεγαλύτερη διάσταση η αρθρογραφία του και το υλικό που υπήρχε δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει στον πρώτο σχεδιασμό της σελίδας αυτής.

2002 | Ξεκίνησε λοιπόν η πρώτη προσπάθεια για τον επανασχεδιασμό της με σκοπό τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά δυστυχώς δεν ήταν τα επιθυμητά. Ο σχεδιασμός άλλαξε ξανά αλλά η σελίδα λόγω των γραφικών της αργούσε πολύ να φορτώσει στον υπολογιστή των χρηστών και τα πρώτα παράπονα δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα. Το χρονικό διάστημα εκείνο αποφασίστηκε να γίνει για καθαρά λόγους κώδικα (HTML) η τρίτη επανασχεδίαση του Fireman Μagazine με σκοπό την γρήγορη φόρτωση των σελίδων αλλά και το αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia
Το Fireman Μagazine στις 23 Ιανουαρίου του 2002

2003 | Επιστρατεύτηκε λοιπόν ο φίλος και συνεργάτης Ηλίας Γιαννακόπουλος έτσι ώστε να βοηθήσει σημαντικά στην επανασχεδίαση και τον προγραμματισμό του κώδικα εξαρχής.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά που ακόμα και η ίδια ομάδα που σχεδίασε την τρίτη έκδοση του Fireman Μagazine δεν το πίστευε. Τα άρθρα και οι φωτογραφίες φόρτωναν σε πολύ γρήγορα ρυθμό αλλά και η επισκεψιμότητα της σελίδας άρχιζε να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia
Το Fireman Μagazine στις 12 Μαΐου του 2003

2004 | Δυστυχώς όμως μετά από περίπου ένα χρόνο λειτουργίας της ιστοσελίδας το Fireman Μagazine δέχτηκε το πρώτο χτύπημα από ομάδα τούρκων hackers με αποτέλεσμα την διακοπή λειτουργίας της για περίπου μια εβδομάδα. Ο συνεργάτης και Τεχνικός υπεύθυνος Αντρέας Γεωργακόπουλος βρίσκοντας τις ευπάθειες ασφαλείας επιστράτεψε όλες τις δυνάμεις του, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της σελίδας και πάλι, κάτι που έγινε σε άμεσο χρόνο.

Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει, αρχεία που ήταν πολύ σημαντικά είχαν αλλοιωθεί, έτσι λοιπόν η ομάδα προγραμματισμού του Fireman Μagazine αποφασίζει για λόγους ασφαλείας να κάνει ένα ακόμα σχεδιασμό (τον τέταρτο κατά σειρά) που έτσι κι αλλιώς χρειαζόταν καθώς όλα τα άρθρα έπρεπε να μπουν σε δυναμική βάση ώστε και οι χρήστες να τα αναζητούν πιο εύκολα αλλά και για λόγους τάξης της ιστοσελίδας.

Στην όλη προσπάθεια αποφασίζεται να συμπληρωθεί η ιστοσελίδα με ακόμα δύο κλάδους αυτούς της Διάσωσης και Ιδιωτικής Φύλαξης (Security). Κατασκευάζεται λοιπόν το 2003 μια πλατφόρμα δυναμικής βάσης σε PHPnuke και το νέο Fireman Μagazine είναι πραγματικότητα!

Ο σχεδιασμός γραφικών τότε έγινε από τον Ρέτσιο Ιωάννη, ο προγραμματισμός από τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τα συστήματα ασφαλείας από τον Αντρέα Γεωργακόπουλο, και ανάπτυξη – σχεδίαση από τον Ηλία Γιαννακόπουλο & Ρέτσιο Ιωάννη.

2005 | Αποφασίζεται η κατηγορία της ιδιωτικής ασφάλειας (security) να καταργηθεί καθώς και η επισκεψιμότητα της ήταν χαμηλή αλλά και ως θέμα δεν έδενε με τα υπόλοιπα. Αναβαθμίζεται λοιπόν αισθητικά η ιστοσελίδα & αλλάζει χρώμα και σχέδιο ξεκινώντας να ασχολείται μόνο με την Πυρόσβεση – Διάσωση και σχετικά θέματα.

2007 | Κλείνοντας η ιστοσελίδα επτά χρόνια online, καταφέρνει να φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο επισκεψιμότητας και έτσι γίνεται ανταγωνιστική και αρκετά γνωστή στους χρήστες του Ελληνικού Διαδικτύου. Αποφασίζεται από τον Ιωάννη Ρέτσιο ότι πρέπει να γίνουν αρκετές και σημαντικές αλλαγές.  Επανασχεδιάζεται λοιπόν η ιστοσελίδα τόσο σε κώδικα όσο και σε εμφάνιση με ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Βοηθά σε αυτόν τον επανασχεδιασμό ο φίλος Παναγιώτης Σιμώνης από την Forthnet στηρίζοντας όλες τις αλλαγές και τροποποιήσεις του Ι. Ρέτσιου με μεγάλη επιτυχία.

Μαζί με αυτές τις αλλαγές αρκετά από τα μέλη της ιστοσελίδας αναβαθμίζονται και έτσι το Fireman Μagazine αποκτά τους λεγόμενους συνεργάτες σε εθελοντική βάση που απαρτίζονται από τις εξής κατηγορίες.

  • Συν-διαχειριστές (βοηθούν τον διαχειριστή στην οργάνωση της ιστοσελίδας)
  • Συντονιστές (συντονίζουν και εποπτεύουν τις κοινότητες χρηστών – forum)
  • Ανταποκριτές (μέλη που μας στέλνουν ιστορίες και ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα στο χώρο τους)
  • Μεταφραστές (μέλη που μεταφράζουν άρθρα και ιστορίες από το εξωτερικό για την ενημέρωση των υπολοίπων χρηστών)
  • Φωτογράφοι (μέλη που έχουν ως ιδιότητα το hobby της φωτογραφίας και μας στέλνουν τις δικές τους φωτογραφίες από συμβάντα – εκδηλώσεις)

Αργότερα στα μέσα του έτους, δύο νέες συνεργασίες επιτυγχάνονται με το Ελληνικό περιοδικό Fire & Security Magazine, και με το διεθνές περιοδικό International Firefighter Magazine. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισαχθούν νέες κατηγορίες αρθρογραφίας, τομείς ενημέρωσης όπως διαγωνισμοί και εκδηλώσεις αλλά και σημαντική επιστημονική αρθρογραφία για τα μέλη της ιστοσελίδας.

Προς το τέλος του 2007 υπάρχει και η σκέψη για αλλαγή του ονόματος από Fireman Μagazine σε Fire & Rescue News. Ο λόγος είναι η μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών και μελών που ανήκουν σε εθελοντικές, ιδιωτικές ομάδες διάσωσης από όλη την Ελλάδα καθιστώντας το όνομα Fireman Μagazine πλέον άτοπο εφόσον η ιστοσελίδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες που ασχολούνται με την Πυρόσβεση & την Διάσωση.

2008 | Το όνομα αλλάζει από Fireman Magazine σε Fire Rescue News και μεταφέρεται στην νέα του τοποθεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fire.gr. Με την μετάβαση αυτή προκύπτουν διάφορα προβλήματα τα οποία όμως ξεπερνιούνται χάρη στην επιμονή και υπομονή της ομάδας προγραμματισμού. Αποφασίζεται το domain name www.fireman.gr να ανακατευθύνεται πλέον στην νέα διεύθυνση www.fire.gr.

2009 | Λαμβάνει την ονομασία Διαδικτυακό Περιοδικό για την Πυρόσβεση & την Διάσωση αλλάζοντας το λογότυπο του & ανοίγοντας τα φτερά του στην καθημερινή ενημέρωση και σε νέες συνεργασίες με άλλα περιοδικά και φορείς και καθιερώνεται ως το πρώτο και πιο αξιόπιστο περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση στην Ελλάδα.

2010 | Διευρύνει την συνεργασία του με πολλούς συναδέλφους ανταποκριτές δίδοντας άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα σε όλη την Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρόνο με εγκυρότητα και αξιοπιστία.

2011 | Η περίοδος 2011-2012 αποδεικνύεται αρκετή δύσκολη καθώς η πλατφόρμα φιλοξενίας PHP nuke είναι πλέον παρωχημένη και πολλά προβλήματα δημιουργούν παράπονα από τους επισκέπτες βάζοντας σε σκέψεις την ομάδα προγραμματισμού για νέες αναγκαίες αλλαγές.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia

Το Fire Rescue News τον Σεπτέμβριο του 2013 (πριν την αλλαγή)

2013 | Αμέσως μετά τα γενέθλια του Fire Rescue News που έγιναν παρουσία φίλων και συναδέλφων για τα 13 χρόνια του περιοδικού, αποφασίζεται η αλλαγή της πλατφόρμας απο PHP Nuke σε WordPress σε ένα πιο δυναμικό και ευέλικτο περιβάλλον. H νέα πλατφόρμα εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2013.

2014 | Ξεκινάνε άλλες δυο συνεργασίες με δύο εξαιρετικές εταιρίες, την εταιρία Pressidium στην οποία το Fire.gr μεταφέρεται στους Dedicated Server της με συνεχή παρακολούθηση όλων των τεχνικών του λειτουργιών από την εξαιρετική ομάδα της Pressidium. Αναφορικά με την εμπορική συνεργασία, συμφωνείται να περάσει στην άκρως επαγγελματική εταιρία RDC η οποία μέχρι και σήμερα έχει την εμπορική εκμετάλλευση για τις διαφημίσεις στο χώρο του Fire.gr.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia

2015 | Το Fire Rescue News βρίσκεται σε παγκόσμια κατάταξη μέσα στα 10 καλύτερα διαδικτυακά περιοδικά για την πυρόσβεση και την διάσωση παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 4η και αντιστοίχως 5η θέση.

2016 | Εορτάζονται τα 15 έτη συνεχούς λειτουργίας του Fire Rescue News σε έναν όμορφο χώρο μαζί με όλους τους συνεργάτες και τους φίλους του, ανανεώνοντας τις δυνάμεις μας και δίνοντας πίστη στην προσπάθεια μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia

Το Fire Rescue Pedia τον Ιούλιο του 2019

2019 | To Fire.gr αλλάζει ονομασία και εμφάνιση και μετονομάζεται σε Fire Rescue Pedia ο νέος επιμορφωτικός χώρος για όλους αναφορικά με την Πυρόσβεση, Πυροπροστασία, Διάσωση, Τεχνική Ασφάλεια και Υγιεινή και Ασφάλεια. Το νέο όνομα δίνει έμφαση καθαρά στα τεχνικά και εκπαιδευτικά άρθρα και όχι στις καθημερινές δημοσιεύσεις με νέα κλπ. Λόγω της εξέλιξης των κοινωνικών δικτύων και της ταχύτατης εξάπλωσης της πληροφορίας αποφασίστηκε να συνεχιστεί η λειτουργία σε εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο, προσφέροντας τεχνογνωσία και επιμόρφωση σε όλους όσους και όσες επιθυμούν να μάθουν και να εξελιχθούν στους τομείς που αρθρογραφούμε όλοι μας στο Fire Rescue Pedia.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia

Το Fire Rescue Pedia συνεχίζει να βρίσκεται σε παγκόσμια κατάταξη μέσα στα 10 καλύτερα διαδικτυακά περιοδικά για την πυρόσβεση και την διάσωση παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 4η και αντιστοίχως 6η θέση. Δείτε την αναλυτική κατάταξη εδώ.

2020 | To Fire Rescue Pedia συνεχίζει ανοδικά την πορεία του εγκαινιάζοντας καινούργιες συνεργασίες και προχωρώντας στην δωρεά του ιστορικού ονόματος fireman.gr στο Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα και στην Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης με σκοπό την δημιουργία νέας ιστοσελίδας συμβάλλοντας ενεργά στην διατήρηση και ενίσχυση του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα δημιουργεί σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά δεδομένα, φόρμα εγγραφής νέων συνεργατών για την τήρηση κανόνων μεταξύ των αρθρογράφων και του Fire Rescue Pedia, με σκοπό την επώνυμη και απόλυτα διάφανη σύνταξη άρθρων και κειμένων με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των συντακτών.

Η ιστορία του Fire Rescue Pedia

Το Fire Rescue Pedia τον Απρίλιο του 2021

Ευχόμαστε οι προσπάθειες μας να έχουν πιάσει τόπο αν και αυτό είναι κάτι που μας το δείχνετε καθημερινά με τις επισκέψεις σας στο Fire Rescue Pedia, κάτι που για μας είναι η ηθική επιβράβευση των κόπων μας.
Σας ευχαριστούμε

Τα στελέχη και ο διαχειριστής του Fire Rescue Pedia

Βρείτε μας και στα Κοινωνικά Δίκτυα :

Twitter : twitter.com/NewsFirefighter
Instagram : www.instagram.com/firerescuepedia/
Facebook : https://www.facebook.com/fire.gr
YouTube : www.youtube.com

(Visited 32 times, 1 visits today)