Μετά το shock, βγαίνουμε από το χάος

 

20/12/2014

Στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα στο καντόνι της Γενεύης προσφέρουν άμεση ψυχολογική βοήθεια στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, ακόμη και στον τόπο του συμβάντος εάν χρειάζεται.Καραμπόλα σε αυτοκινητόδρομο (σας θυμίζει κάτι;). Σύμφωνα με τα σχέδια η διαδικασία διαχείρισης αρχίζει να εξελίσσεται η αστυνομία ασφαλίζει τη περιοχή του ατυχήματος, ορίζει τρόπους παράκαμψης και αρχίζει να μαζεύει πληροφορίες για το συμβάν. Οι πυροσβέστες με τους απεγκλωβισμούς και τις φωτιές. Το ιατρικό και παραϊατρικό με τους τραυματίες.

Την όλη επέμβαση και μετά από κλήση της αστυνομίας ειδικευμένοι ψυχολόγοι έρχονται στον τόπο του συμβάντος για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα θύματα μιας μικρό-κοινωνικής κρίσης αυτού του είδους.

Εξωτερικεύοντας τον πόνο

Η αστυνομία ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει τον ψυχολογικό πόνο των θυμάτων και ζήτησε τη βοήθεια της τοπικής ένωσης και από το 1996 δημιουργήθηκε αυτή η ψυχολογική ομάδα βοήθειας στο τόπο του συμβάντος αλλά και κατά την παραμονή του θύματος στο νοσοκομείο ώστε με το διάλογο να «σβήσει» η πίεση που αισθάνεται το άτομο, να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, να «ξεχάσει».
Ένα τροχαίο μπορεί να ακούγεται σαν κάτι το συνηθισμένο αλλά για να σκεφθούμε τους γονείς που χάνουν παιδί ή τον πατέρα που αφήνει χήρα και ορφανά ή το φίλο που χάνει μπρος στα μάτια φίλο. Η διαχείριση του πένθους σε παρόμοιες καταστάσεις δεν είναι καθόλου εύκολο.

Οι απώλειες αυτού του τύπου είναι συγκρίσιμες με απώλειες σε αεροπορικό ατύχημα … απώλειες που προκαλούν βίαιη είσοδο του θανάτου στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Η αλληλουχία των καταστάσεων αρχίζουν από την άρνηση, το δεν είναι δυνατόν … ένα αίσθημα αδικίας … εκδίκησης … αυτοκατηγορίας. Στους γονείς δε συχνά ένα αίσθημα ενοχής για πλημμελή φροντίδα … προστασίας … εκπαίδευσης
Οι επαφές της ομάδας με το «θύμα» είναι δύο. Η πρώτη φάση εν θερμό την ώρα του ατυχήματος ώστε το θύμα να βρει τον εαυτό του, το χώρο, το χρόνο και να γίνει λειτουργικό ώστε να μπορέσει να δώσει κατάθεση. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται την επαύριον ώστε το θύμα κάτω από τις οδηγίες του ψυχολόγου να μπορέσει να ξαναζήσει το περιστατικό και να μπορέσει να αντιληφθεί την απώλεια και να αρχίσει να διαχειρίζεται το πένθος του και τους φόβους του.

Αυτή η δεύτερη διαδικασία είναι ή σταδιακή επαναφορά του θύματος στο κοινωνικό του και εργασιακό του περίγυρο, δηλαδή να τον απομακρύνει από το στάδιο «θύμα» και να έλθει στο επίπεδο της αυτόνομης διαβίωσης.

Για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Πηγή: http://www.psy-ge.ch

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.