Τέσσερα Επικίνδυνα Φαινόμενα στην Πυρόσβεση

 

31/5/2011

Θα ήθελα να επισημάνω περιληπτικά τέσσερα πολύ επικίνδυνα φαινόμενα που παρουσιάζονται στις αστικές πυρκαγιές και συχνά έχουν προκαλέσει θύματα ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών πυροσβεστών το «flashover» το «backdraft» το «Boil over» και το «BLEVE» και πρέπει να μας κρατούν υποψιασμένους αν κάποια στιγμή προσπαθήσουμε να επέμβουμε και υπάρχει πυρκαγιά σε εξέλιξη.

Το Flashover είναι η σχεδόν ταυτόχρονη ανάφλεξη όλου του καύσιμου υλικού σε έναν κλειστό χώρο. Το Flashover εμφανίζεται όταν θερμαίνεται η πλειοψηφία των επιφανειών σε έναν χώρο στο σημείο (γνωστό ως σημείο αναφλεξιμότητας) στο οποίο εκπέμπουν εύφλεκτα αέρια που είναι αρκετά θερμά ώστε να αναφλεγούν και να υποστηρίξουν την καύση.

Το Flashover εμφανίζεται συνήθως γύρω στους 500 °C (930 °F) για τα συνηθισμένα οικιακά καύσιμα.

Το κλασικό παράδειγμα Flashover είναι όταν ένα κομμάτι επίπλων αφήνεται αναμμένο σε ένα εσωτερικό δωμάτιο. Η πυρκαγιά στα έπιπλα παράγει ένα στρώμα καυτού καπνού στο ύψος της οροφής του δωματίου. Η ακτινοβολούσα θερμότητα από αυτό το στρώμα προκαλεί πυρόλυση (θέρμανση των άλλων επιφανειών στο δωμάτιο, που τις αναγκάζει σε εκπομπή εύφλεκτων αερίων). Όταν οι θερμοκρασίες των επιφανειών γίνονται αρκετά υψηλές, αυτά τα αέρια αναφλέγονται και, σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, κάθε επιφάνεια στο δωμάτιο μπορεί να καίγεται!

Το Backdraft είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν σε μια πυρκαγιά αρχίζει να εκλείπει το οξυγόνο, συνεπώς η καύση παύει αλλά τα αέρια και ο καπνός καυσίμων παραμένουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν το οξυγόνο επανεισαχθεί στην πυρκαγιά, π.χ. με το άνοιγμα μιας πόρτας σε ένα κλειστό δωμάτιο, η καύση μπορεί να ξαναξεκινήσει συχνά με συνέπεια μια απότομη και εκρηκτική επίδραση καθώς τα καυσαέρια θερμαίνονται και επεκτείνονται.

Τα χαρακτηριστικά σημάδια μιας κατάστασης backdraft περιλαμβάνουν τον κίτρινο ή καφετή καπνό, τον καπνό που βγαίνει με ριπές από μικρές ρωγμές του καιόμενου χώρου και βρίσκονται συχνά γύρω από τις άκρες των πορτών και των παραθύρων, και ο χαρακτηριστικός χρωματισμός μαύρου ή καφέ των γυάλινων επιφανειών των παραθύρων / πορτών. Αυτά τα σκοτεινότερα χρώματα προκαλούνται από την ελλιπή καύση. Εάν το δωμάτιο περιέχει πολλή αιθάλη, σημαίνει ότι το δωμάτιο στερείται αρκετού οξυγόνου ώστε να επιτρέψει την καύση.

Οι πυροσβέστες κοιτάζουν συχνά για να δουν εάν υπάρχει αιθάλη στο εσωτερικό των παραθύρων και στις ρωγμές γύρω στο δωμάτιο. Επίσης, ένα παράθυρο μπορεί να έχει ραγίσει λόγω της υψηλής εσωτερικής θερμότητας. Τα παράθυρα της δομής μπορούν επίσης να έχουν μια μικρή δόνηση λόγω των διαφορών πίεσης εντός και εκτός του καιόμενου χώρου. Το περιβάλλον (π.χ. ο διάδρομος έξω από το καιόμενο δωμάτιο που υπάρχει υποψία παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε backdraft ) θα είναι εξαιρετικά καυτό.
Μία πολύ ισχυρή ένδειξη για πιθανό backdraft είναι ένα δωμάτιο που τραβά τον αέρα προς μέσα του, πιθανώς μέσω μιας ρωγμής στην τοιχοποιία. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εκκενωθεί αμέσως ο χώρος, επειδή αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ένα backdraft είναι επικείμενο. Λόγω των διαφορών πίεσης, αυτές οι ριπές του καπνού μερικές φορές «απορροφούνται» πίσω στον χώρο από τον οποίο προέρχονται. Από το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε ο όρος «backdraft».

Τα Backdrafts είναι πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορούν να εκπλήξουν τους πυροσβέστες, ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας τους. Η πιο κοινή τακτική που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ενός πιθανού backdraft είναι ο αερισμός από υψηλό σημείο, κάτι που επιτρέπει στη θερμότητα και τον καπνό να εξέλθουν χωρίς να αναφλεγούν κατά τρόπο εκρηκτικό.

Το Boil over είναι το φαινόμενο πυρκαγιάς κατά το οποίον σε ένα μη σφραγισμένο δοχείο (ή δεξαμενή) με λάδι (ή πετρελαιοειδή) σε υψηλή θερμοκρασία γίνει προσπάθεια να σβήσει με νερό. Λόγω του διαφορετικού ειδικού βάρους το νερό πηγαίνει κάτω από το λάδι και το εκτοξεύει.


Φωτό 1

Φωτό 2

Φωτό 3

Φωτό 4

 • Φωτό 1. Λάδι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
 • Φωτό 2. Λάδι σε θερμοκρασία ανάφλεξης.
 • Φωτό 3. Μόλις ρίξουμε λίγο νερό δημιουργείται έκρηξη.
 • Φωτό 4. Μόλις τελειώσει το «καύσιμο» η φωτιά σβήνει.

  Το BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion). Το φαινόμενο προκαλείται όταν σπάσει ένα δοχείο που περιέχει υγρό και ατμούς σε θερμοκρασία μεγαλύτερη του σημείου βρασμού του. Το φαινόμενο μπορεί να δημιουργηθεί και από μη αναφλέξιμα υλικά όπως το νερό, το υγρό άζωτο, το υγρό ήλιο ή άλλα ψυκτικά και κρυογενή υλικά και συχνά δεν θεωρούνται χημικές εκρήξεις.

  Για το Fire Rescue News, Χαράλαμπος Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.