Πνιγμός, η πληγή στη χώρα των 3.000 χλμ παραλίας & των 3.000 ωρών ηλιοφάνειας

Βαθμολογία

21/6/2011

Δεν άρχισε καλά – καλά το καλοκαίρι και σχεδόν καθημερινά θρηνούμε 1 θάνατο από πνιγμό, νέο ή γέρο, γυμνασμένο ή αγύμναστο, βαρκάρη ή κολυμβητή δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι κάθε χρόνο πνίγονται 270 άνθρωποι ρεκόρ που μας κατατάσσει 1ους στην Ευρώπη και 2ους παγκοσμίως. Για να δούμε λίγο το θέμα.

Οι συμβουλές, πριν μπείτε στο νερό: ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ

 • Μαθαίνουμε κολύμβηση στα παιδιά σας από νηπιακή ηλικία και να τα επιτηρούμε συνεχώς.
 • Προτιμάμε τις φυλασσόμενες από ναυαγοσώστες παραλίες.
 • Προστατεύουμε τον εαυτό σας από τα κάθε είδους σκάφη που βολτάρουν.
 • Δεν μπαίνουμε στο νερό φαγωμένοι και πιωμένοι. (αστικός μύθος αλλά ας τον κρατήσουμε, δεν κάνει κακό)
 • Δεν μπαίνουμε στο νερό ιδρωμένοι, κουρασμένοι.
 • Έχετε κάποιες παθήσεις που χρειάζεται συμβουλή γιατρού τόσο για την κολύμβηση όσο και για την έκθεση στον ήλιο (καρδιοπάθειες, σάκχαρο, επιληψία, κλπ) να φοράτε πάντα σωσίβιο δεν είναι ντροπή είναι ζωή.

  Οι συμβουλές αφού μπείτε στο νερό:

 • Πάθατε κράμπα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ δεν έγινε τίποτα το σοβαρό, ηρεμούμε και απαλά τρίβουμε το μυ μέχρι να χαλαρώσει, στη συνέχεια με απαλές κινήσεις βγαίνουμε από το νερό. (Οι μυϊκές κράμπες είναι επίμονοι, επώδυνοι σπασμοί των μυών που συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα στον οποιονδήποτε. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά. Οι συνήθεις αιτίες Αφυδάτωση, Υπερβολική χρήση των μυών, Τραυματισμοί και ένταση των μυών).

  Ας περάσουμε όμως στη ουσία αντιλαμβανόμαστε κάποιον να πνίγεται τι κάνουμε; Η αδρεναλίνη του θύματος κτυπάει κόκκινο, οι δυνάμεις του πολλαπλασιάζονται, σε προχωρημένο στάδιο δεν έχει καν επαφή με το περιβάλλον.

 • Καλούμε σε βοήθεια το Λιμενικό (αρ. κλήσης 108), το 112 …
 • Δεν πέφτουμε στο νερό και δεν τον πλησιάζουμε εκτός αν έχουμε ειδική εκπαίδευση, όσο τραγικό και αν ακούγεται. Ένα σχοινί, ένα μεγάλο ξύλο, μια μπάλα, ένα σωσίβιο, μια ναυαγοσωστική τορπίλη μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που κινδυνεύει χωρίς να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Το κύριο μέλημά μας είναι να του δώσουμε κουράγιο αν μπορούμε.
 • Με τα μικρά παιδιά οι καταστάσεις είναι λίγο πιο εύκολες αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

  Η πολιτεία τι κάνει για όλα αυτά; Μέχρι το 2005 το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδινε δίπλωμα ναυαγοσώστη αλλά το Υπουργείο Εργασίας δεν το αναγνώριζε σαν επάγγελμα. Οι ΟΤΑ δεν εφαρμόζουν τους ισχύοντες νόμους. Τέλος δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα με συνέπεια την μάλλον κακή σχέση του πολίτη με το υγρό στοιχείο.

  Οι λαβές αποφυγής της «θανάσιμης περίπτυξης» και μεταφοράς του θύματος είναι απλές μεν αλλά από το θεωρητικό μάθημα, το μάθημα σε πισίνα, το μάθημα στη θάλασσα και τη εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες, είναι από τη γη στη σελήνη για τον μέσο κολυμβητή.

  Του Χαράλαμπου Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.