Αλήθειες και μύθοι για το σεισμό

 

13/7/2011

Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά … τραγουδάει ο Κώστας Χατζής, όλη αυτή η ομορφιά οφείλεται στη πιο άγρια καταστροφή …το σεισμό; ΝΑΙ. Η Ελληνική Μυθολογία, πραγματικό κεφάλαιο της Ιστορίας, και συγγραφείς όπως ο Ησίοδος και ο Όμηρος δείχνουν τη φυσικό-γεωλογική εξέλιξη του αιγαιακού και περί-αιγαιακού χώρου (πριν 18.000 – 6.000 χρόνια). Τιτανομαχίες και Γιγαντομαχίες, με εξωπραγματικό για τη σημερινή επιστημονική γνώση τρόπο, περιγράφουν τη δημιουργία βουνών και νησιών … όπου εμπλέκονται οι πάντες με δύο κυρίαρχες μορφές το «Γίγαντα Εγκέλαδο» και το «Θεό Ποσειδώνα».

Σήμερα ορίζουμε το σεισμό ως τη διαταραχή της μηχανικής ενέργειας των πετρωμάτων, με συνέπεια τη μετατροπή της από δυναμική ενέργεια σε κινητική ενέργεια. Χωρίζονται δε σε τρεις κατηγορίες τους Κατακρημνησιγενείς (3%), τους Ηφαιστειογενείς (7%) και τους Τεκτονικούς (90%).

Σεισμούς είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, πως όμως θα μειώσουμε τις συνέπειές τους. Τις περισσότερες φορές με απλούς και φθηνούς τρόπους.
Αφαιρώντας επικινδυνότητα μία διαφορετική και πιο αντιπροσωπευτική έκφραση για την πρόληψη.

Σε περίπτωση σεισμού ο κίνδυνος προέρχεται από τα μη δομικά στοιχεία (σκελετός και τοιχοποιία) του κτιρίου. Επικίνδυνα πχ είναι:

 • Τα τζάμια σε πόρτες και παράθυρα. (μεμβράνες)
 • Ένα γυάλινο τραπέζι είναι όμορφο αλλά σπάει.(ξύλινα τραπέζια)
 • Διακοσμητικά κάδρα και πίνακες ζωγραφικής, κλπ στους τοίχους. (στηρίγματα ασφαλείας)
 • Βιβλιοθήκες.(στήριξη στο τοίχο)
 • Αντικείμενα μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας. (πλαστικά stop)

  Για όλα αυτά η προστασία που προσφέρει ένα καλό ξύλινο τραπέζι είναι ικανοποιητική.

  Τρίγωνο Ζωής (The Triangle Of Life) Η θεωρεία του Doug Coop, Δντη καταστροφών, αμερικανικής διεθνούς ανεξάρτητης ομάδας διάσωσης, βασίζεται στην ολική κατάρρευση του κτιρίου κατά την εξέλιξη της οποίας μένουν κενά όπου μπορεί να βρει κάποιος καταφύγιο (εικόνα 1)


  Εικόνα 1. “Τρίγωνο Ζωής”


  Εικόνα 2. “Πέφτω-Καλύπτομαι-Κρατιέμαι”

  Απέναντι σε αυτή τη θεωρεία τόσο ο Ο.Α.Σ.Π. όσο και ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός επιμένουν στο (εικόνα 2):

  ΠΕΦΤΩ – ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ – ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ (DROP – COVER – HOLD ON)
  διότι οι κανόνες κατασκευής των κτιρίων στη δύση δεν αποδέχονται τις ολικές καταρρεύσεις. Οι δύο θεωρίες είναι σωστές διότι αναπτύχθηκαν με εμπειρία από διαφορετικές χώρες (Το τρίγωνο ζωής, στην Τουρκία, όπου υπήρξαν ολικές καταρρεύσεις). Στον Ελλαδικό χώρο ο Ο.Α.Σ.Π. προχωρά τις μελέτες σεισμικότητας φτάνοντας σε πολλές γεωγραφικές λεπτομέρειες για τον ακριβή προσδιορισμό της και συνεπώς την αντίστοιχη κατάταξη των κανόνων κατασκευής των κτιρίων, πέρα του γενικού διαχωρισμού σε τρεις ζώνες. (ΦΕΚ 1154/ΕΑΚ 2003)


  Εικόνα 3. Οι αριθμοί κάτω αριστερά είναι η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση σε g (επιτάχυνση βαρύτητας 9,8 m/sec2)

  Πρόγνωση η πλέον ποθητή λέξη για τον πολίτη μέχρι στιγμής βραχυπρόθεσμη δεν υπάρχει και γιατί δεν υπάρχει; Διότι από τόπο σε τόπο οι όποιες ενδείξεις δεν είναι οι ίδιες ή ίδιες σε ποσότητα. Για να αποφύγω τις παρεξηγήσεις σημειώνω ότι όλοι οι επιστήμονες που εφεύραν κάποια μέθοδο και όλοι αυτοί που τις δοκιμάζουν δουλεύουν για το καλό μας, πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε και τους ευχαριστώ.
  Χωρίς να θέλω να σας μπλέξω επίκειται σεισμός όταν αλλάζει το βαρυτομετρικό πεδίο (η βαρύτητα), το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και τα πιεζοηλεκτρικά ή λουρικά ρεύματα. Τα τελευταία όμως επηρεάζονται και από τις ηλιακές κηλίδες. Οι «Σοβιετικοί» πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια σχέση με τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές.

  Οι μετεωρολόγοι στη αστρική σκόνη που επικάθεται στη γη. Δηλαδή τελικά ότι οι σεισμοί οφείλονται στις κινήσεις του Σύμπαντος. Όχι μόνο δεν σας φώτισα αλλά σας μπέρδεψα πιο πολύ. Κατά καιρούς θα ακούσουμε πολλά ακόμη ποτέ δεν έβλαψε το μικρό καλάθι άσχετα με το αποτέλεσμα, η ψυχραιμία δεν είναι το δυνατό μας σημείο.
  Όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι περισσότερο στατιστική και συσσωρευμένη επιστημονική εμπειρία που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν την αντίδραση της πολιτείας (η μεσοπρόθεσμη) και να βελτιώσουν τους αντισεισμικούς κανονισμούς (η μακροπρόθεσμη).

  Του Ζαφειρίου Χαράλαμπου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.