Γιατί ακόμα μία χρονιά πολλές και μεγάλες πυρκαγιές;

 

Στο αναθεωρημένο σχέδιο της ΓΓΠΠ (Ιούλιος 2011) για τις δασικές πυρκαγιές αναφέρεται: οι εργασίες που αφορούν την αντιπυρική προστασία δασών, υποδομών και περιοχών ιδιαίτερης αξίας δεν αφορούν το σχέδιο (σελίς 17 §4.2.1) συμπεραίνω λοιπόν ότι τα ανωτέρω είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Έγγραφο της Δνσης Προστασίας Δασών και Φ.Π. Αρ. Πρωτ. 11787/2040 της 2/5/2011 με θέμα «Εκτέλεση μικρών έργων και εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών» αναφέρει ότι οι ΟΤΑ κάνουν αίτηση (με σχέδια, περιγραφές εργασιών, σκοπιμότητα, κλπ) στο Δασαρχείο και αυτό τη διαβιβάζει στη Δνση Δασών για να δώσει την έγκριση, για να κάνουν με δικά τους έξοδα «αποκομιδή που θα αφορά τα υπολείμματα και απορρίμματα παρόδιας βλάστησης και σε βάθος επέμβασης 5 μέτρων από την άκρη του οδοστρώματος», συμπεραίνω ότι πχ ξερά δένδρα και κλαδιά δεν τα ακουμπάμε.

Άλλα έγγραφα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το ΠΔ 575 (ΦΕΚ 157Α/9-7-1980) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» και το Άρθρο 25 του Ν. 998/79 για τις περιοχές αρμοδιότητας των:

Δνσεων Δασών: Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κερκύρας, Λέσβου, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Δασαρχεία: Αλεξανδρουπόλεως, Αρναίας, Πολυγύρου Κασσάνδρας, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Σκοπέλου, Βόλου, Αταλάντης, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδας Θηβών Πάρνηθος, Πεντέλης Καπανδριτίου, Λαυρίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Ρόδου, Κω, Μεγάρων, Πόρου, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Αιγίου, Πατρών, Αμαλιάδος Πύργου, Ολυμπίας, Καλαμάτας Σπάρτης και Κρανιδίου.

Οι ΟΤΑ ακόμη και αν έχουν χρήματα, που δεν έχουν, μπορούν να μαζεύουν ΜΟΝΟ σκουπίδια ούτε καν χορτοκοπτικό δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Συνεπώς ο καθαρισμός των ευαίσθητων δασών και δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε υψόμετρα από 0 – 600 μέτρα και αποδεδειγμένα είναι τα σημεία έναρξης των περισσοτέρων δασικών πυρκαγιών δεν μπορούν να καθαριστούν από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Σ. που μιλάν για αντιπυρικές ζώνες (δηλαδή φαλακρές ζώνες) 10 και άνω μέτρων για σπίτια κτισμένα μέσα σε δάση.

Από το 1979 μέχρι σήμερα πόσα στρέμματα έχουν καεί στις παραπάνω περιοχές; Απάντηση: «ουκ έστιν αριθμός» πόσα στρέμματα έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταπατηθεί; Απάντηση: πλήρης άγνοια.

Στο ΦΕΚ 724 τ.Β΄/22-12-1987 η Π.Δ. 4 αναφέρει ρητά στο 1ο άρθρο «…Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λ.π., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων». (αποψίλωσης και απομάκρυνσης τυχών άλλων εύφλεκτων υλικών). Τα ξερά κλαδιά και δένδρα είναι εύφλεκτα υλικά ή δεν είναι;

19 χρόνια αργότερα, το 1998, με τον Ν.2612 ανατίθεται στο Πυροσβεστικό Σώμα η αποκλειστική ευθύνη δασοπυρόσβεσης και αρχίζει προσπάθεια προστασίας των δασών με την Π.Δ. 9 η οποία καθορίζει τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις. και επιμόρφωσης των στελεχών του με την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές 2001 – Επιχειρησιακοί Μηχανισμοί, Δασοπυροσβεστικά Μέσα και Νέες Τεχνολογίες».

Κουραστικές υπενθυμίσεις μεν για να φτάσω στη ερώτηση. Ποιος μπορεί και θέλει να κάνει ουσιαστική πρόληψη δασικών πυρκαγιών; Θα έχουμε και άλλα άμεσα και έμμεσα ανθρώπινα θύματα;

Για να έχουμε κάτι να λέμε
Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.