Εθελοντές Πυροσβεστικού Σώματος και Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας

 

Με αφορμή τη επιστολή του προεδρείου της Π.Ε.Ε.Π.Σ. περί εθελοντών πυροσβεστών μάζεψα παλαιότερα σχόλια γύρω από το νομοσχέδιο περί αναβάθμισης του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τη σχετική νομοθεσία σε μια προσπάθεια να μπει κάποια τάξη στη σκέψεις μας.
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος διευκρινίζει τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος στη πραγματικότητα «η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά», και διευκρινίζω ότι στο μόλις δημοσιευθέν Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας πολλάκις αναφέρεται η λέξη «δασοπυρόσβεση» δηλαδή ότι παρά το νομικό πλαίσιο οργανώσεις ασκούν δασοπυρόσβεση με την σφραγίδα του κράτους και βεβαίως πέραν αυτών και πολλές άλλες προβάλλοντας τη λέξη «δασοπροστασία».

Γιατί; Παρά το γεγονός ότι ο νόμος περί «Καθιέρωσης του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη» έκλεισε αισίως τα 20 χρόνια του (31/5/1991) και οι περισσότερες από τις οργανώσεις Π. Π. είναι κατά πολύ νεότερες του, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπόρεσε (;) δεν θέλησε (;) δεν το αφήσανε (;) να αξιοποιήσει ούτε το θεσμό ούτε το ανθρώπινο δυναμικό.

Από την άλλη μεριά 10 – 10 άτομα αψηφώντας τις αντιξοότητες ύφαιναν ιστό αράχνης οργανώσεων πυρόσβεσης – διάσωσης – αντιμετώπισης καταστροφών και ένας θεός ξέρει ποιάς ακόμη ειδικότητας. Μέσα σε όλα αυτά και το κερασάκι στη τούρτα ήρθαν και οι «8άρες» περισσότερο ή λιγότερο «μπιχλιμπιδάτες».

Πέραν αυτού όλες αυτές οι οργανώσεις Π. Π. μπήκαν στο μητρώο σύμφωνα με τη δράση τους την προηγούμενη χρονιά και όχι σύμφωνα με το πιστοποιημένο εκπαιδευτικό υπόβαθρο των μελών τους αν δεν κάνω λάθος.

Σήμερα έχουμε τον εξής τραγέλαφο το επίσημο κράτος (Πυροσβεστικό Σώμα) να καλεί να επέμβουν «άνομες» και κυρίως ανασφάλιστες οργανώσεις σε πυροσβεστικό έργο.
Αποτέλεσμα του τραγέλαφου ο κάθε μπαγαπόντης να δηλώνει «εθελοντής πυροσβέστης» και το κράτος να μην αντιλαμβάνεται ότι ο πρώτος που θίγεται από αυτή τη συμπεριφορά είναι το ίδιο (Πυροσβεστικό Σώμα) όπως κατ αναλογία θίγεται από τις ατασθαλίες λιμενικών, αστυνομικών, κλπ υπαλλήλων του.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Χ. Ζαφειρίου    

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.