Ευχαριστώ σε όσους θυσιάζονται για να ζω καλύτερα

 

Διάβασα προσεκτικά την επιστολή του κου Γκουρμπάτση και βεβαίως είμαι απόλυτα σύμφωνος βλέποντας τις καταστάσεις από τη σκοπιά του. Το σκεπτικό της «οσφυοκαμπτικής» και «τακουνοκρουστικής» νοοτροπίας των ένστολων και το μακράν μη αντικειμενικό σύστημα προαγωγής τους. Επιπλέον η αποπομπή τους λόγω προαγωγής «νεώτερου» αξιωματικού είναι παιδαριώδες σκεπτικό.

Δεν αναφέρει όμως, ότι ο πυροσβέστης ανεξάρτητα βαθμού, από τη φύση της εργασίας, είναι ο άνθρωπος που πρέπει σε μηδέν χρόνο να κάνει πάρα πολλά, από το να λειτουργήσει σε ένα άκρως ανθυγιεινό περιβάλλον, να προστατεύσει τον εαυτό του και τους συναδέλφους του, τη ζωή και τη περιουσία των συμπολιτών του και την περιουσία του έθνους (αρχαία, πανίδα, χλωρίδα) συχνά με ελλιπή ή απαρχαιωμένα μέσα. Χωρίς να θεωρείται επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία νομικά. Οι απόφοιτοι κάθε έτους από τη Σχολή Αξιωματικών έχουν αντικειμενικά διαφορετικές ικανότητες διοικήσεως και θα έπρεπε να φτάνουν μέχρι τον αντίστοιχο με τις ικανότητές τους βαθμό και να παραμένουν εκεί μέχρι την αποστρατεία τους (καμία σχέση με το μισθολογικό το οποίον θα εξελίσσονταν φυσιολογικά βάση των ετών υπηρεσίας και βαθμού).

Ο συνδυασμός «προαγωγής και ΜΜΕ» είναι μία πολιτική ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων με ταυτόχρονη εμπλοκή παραγόντων χωρίς γνώσεις (Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι). Τα ΜΜΕ ιδίως το καλοκαίρι ψάχνουν με αγωνία ειδήσεις με «σεξ και αίμα» και ουδόλως ενδιαφέρονται για τα πραγματικά γεγονότα, σε αυτή δε την παγίδα πέφτουν αρκετοί αξιωματικοί οι οποίοι χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις άγνωστες στο τηλεθεατή (κηλίδωση, καμένο – άκαυτο, κλπ) κάνοντας δηλώσεις υπό πίεση ενώ το συμβάν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Τέλος σπάνια, για να μην πω ποτέ, υπήρξαν εκπομπές ενημερωτικές για το πώς και γιατί αρχίζει και εξελίσσεται μια φωτιά, για τους μύθους και τις αλήθειες της φωτιάς και τόσα άλλα. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι και κυρίως «μικροί» ρεπόρτερ ακούν για να μάθουν το τι και πως, οι υπόλοιποι λαχανιασμένοι επίτηδες περιγράφουν κόβοντας και ράβοντας δηλώσεις.

Σε πολλούς ακόμα, συμπολίτες μας, επικρατεί το «άσε τους να τρέξουν όλο το χρόνο τάβλι παίζουν». Προσπάθειες από Αξιωματικούς του Σώματος να πέσει το «συρματόπλεγμα» ανάμεσα στους Πυροσβέστες και την Κοινωνία μένουν σποραδικές και χωρίς συνέχεια.
Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε θέση κατηγορούμενου διότι η φυσική ηγεσία του δεν δημοσιοποιεί μεταξύ άλλων την ανυπαρξία, εκ μέρους των ΟΤΑ και των Δασαρχείων, ενεργειών αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιάς (παράνομες χωματερές, καθαρισμούς δασών, κλπ). Τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Τις ποικιλόμορφες αποστολές του Σώματος. Δεν βιντεοσκοπεί συστηματικά ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους συμβάντα πάσης φύσεως. Μετά από δύο ημερίδες και δύο χρόνια για την «υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία» αλήθεια που βρίσκεται ο αξκος ασφαλείας και τα ασθενοφόρα;

Από την άλλη πλευρά αφήνει, με τη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας ίσως και τη συναίνεση, να μεγαλώνει ένα «Παραπυροσβεστικό Κίνημα» που του αφαιρεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό διότι το ίδιο δεν κατόρθωσε να το ενσωματώσει για να μην πω δεν θέλησε να το ενσωματώσει, ώστε να υπάρξει ανέξοδα, χρόνος ανάπαυσης και αποφόρτισης για το μόνιμο και εποχικό προσωπικό από εκπαιδευμένο εθελοντικό προσωπικό.

Η παρουσία όλου του «πλανητικού συστήματος» συστηματικά σε δασικά συμβάντα κουράζει και αγχώνει υπέρμετρα όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα θέσεως και βαθμού χωρίς να αφήνει διοικητικές εφεδρείες.

Η απουσία εξειδικευμένων επιστημόνων στα συμβάντα είναι ένας επιπλέον παράγων άγχους για τον Διοικητή, το «Γενικών Καθηκόντων» μάλλον πρέπει να αποστρατευθεί και να υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση.

«Είναι ευκαιρία λοιπόν, εφεξής η Ηγεσία να αναθεωρήσει τις αναχρονιστικές ως άνω αντιλήψεις και να προβεί στη λήψη άλλων κατάλληλων μέτρων» όπως γράφει ο κος Γκουρμπάτσης.

Χ. Ζαφειρίου  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.