Φωτιά στα μπατζάκια μας

 

8/5/2007

Όταν για πρώτη φορά έγραψα για ορισμένα από τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την «κεφαλη» του, το Υπουργείο δηλαδή, πολλοί με χαρακτήρισαν υπερβολικό, αλλά γρήγορα έσπευσαν να πάρουν πίσω τον χαρακτηρισμό, ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας οι ίδιοι την πραγματικότητα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να θυμηθούμε κάποιες μικρολεπτομέρειες, έτσι, με λόγια απλά, παρειστικα, σαν τις συζητήσεις που κάνουμε όταν πίνουμε το καφεδάκι μας. Ήταν κάπου στη δεκαετία του 80΄, όταν άρχισε ο εκσυγχρονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκτοτε, ο στόλος των οχημάτων του αντικαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του με υπερσύγχρονα οχήματα, και γενικά, άρχισε το Σώμα να παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, εφάμιλλη (θεωρητικά) με εκείνη των Ευρωπαϊκών Πυροσβεστικών Σωμάτων.
Το προσωπικό, αποτελείται από πραγματικά φιλότιμα άτομα, που ασκούν τα καθήκοντα τους ξεπερνώντας ακόμα και τους εαυτούς τους.

Ας προσπεράσουμε όμως κάποιες χρονιές, και να έρθουμε στο τώρα, που πραγματικά μας κάνει να απορούμε για το που οδηγείται από τις όποιες λάθος τακτικές το πυροσβεστικό σώμα.

Έτος 2007, και πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αν δεν ήταν και πάλι το φιλότιμο προσωπικό, από αξιωματικούς και πυροσβέστες, το σώμα θα είχε διαλυθεί.

Είμαστε η μοναδική χώρα στον ΚΟΣΜΟ, που η πυροσβεστική της ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.
Και ας βγει όποιος θέλει να ισχυριστεί το αντίθετο.
Κι όμως, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, παρά τις αδικαιολόγητες «περικοπές» πάλι μπορούμε σαν χώρα να υπερηφανευόμαστε για τους πυροσβέστες μας.

Και αυτές οι «περικοπές», είναι το αγκάθι στην σωστή λειτουργία της πυροσβεστικής.
Οι περικοπές, και η Αθάνατη Ελληνική Γραφειοκρατία, που υποχρεώνει το σώμα σε προβληματική εν μέρει λειτουργία.
Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να γράψω, γιατί υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία δεν τιμούν τις όποιες κυβερνήσεις. Εγώ όμως θα σταθώ σε πολύ απλά γεγονότα, που συμβαίνουν αλλά ΚΑΝΕΙΣ από τους όποιους πολιτικούς δεν δίνει σημασία.
Τώρα θα μου πείτε, οι πολιτικοί δεν βγαίνουν από μόνοι τους! Τέλος πάντων.

Νομός Χαλκιδικής, καλοκαίρι 2007, ένα από τα καλοκαίρια, όπως και του 2006, 2005, κλπ, καλοκαίρι ζεστό, ίσως λίγο παραπάνω από τις άλλες χρονιές, ίσως και λιγότερο (ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΜΥ πέφτει έξω τακτικά), νέα «αντιπυρική περίοδος» η οποία πρόεκυψε κατόπιν συσκέψεων, και άλλων πολλών φαιδρών, αλλά, αλήθεια, πως βρήκε την πυροσβεστική ΚΑΙ αυτό το καλοκαίρι;
Μην κουράζεστε, μια από τα ίδια όπως και πέρσι, και του χρόνου δηλαδή, κατά πως τα πάνε τα «μεγάλα κεφάλια», μια από τα ίδια και χειρότερα θα έχουμε!

Πάλι λίγο προσωπικό, και προσέξτε, οι απαιτήσεις ως συνήθως ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ, και παράλογες σε πολλές περιπτώσεις (κάποιοι έχουν τους πυροσβέστες για θαυματοποιούς).
Ένα ακόμα καλοκαίρι λοιπόν, με τουλάχιστον 300 άτομα λιγότερα σε επίπεδο νομού, ένα ακόμα καλοκαίρι με ένα σωρό ανεξέλεγκτες χωματερές (σε αντίθεση με τα όσα λένε οι δήμοι), ένα ακόμα καλοκαίρι χωρίς αντιπυρικές ζώνες (ρε αυτά τα «κονδύλια» που πάνε αλλού και αλλού), ένα ακόμα καλοκαίρι με λειψά υδροστόμια (αν και κατά τους δήμους και τους λοιπούς «αρμοδίους» υπάρχει επάρκεια, τα πιο πολλά είναι εκτός λειτουργίας), ένα ακόμα καλοκαίρι που θα «τσακιστούν» οι αρμόδιοι (της πολιτικής πάντα) να δείξουν ότι έχουν την πυροσβεστική στο πόδι ίσως κάτι λίγο περισσότερο στις περιοχές που θα έρθουν να παραθερίσουν «ινκόγκνιτο» κάποιοι υπουργοί (γιατί τότε θα τους πιάσει το ενδιαφέρον για τον νομό, για την περιοχή τους), ένα ακόμα καλοκαίρι, που οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ της πυροσβεστικής θα κληθούν για πολλοστή φορά να ξεπεράσουν τις αντοχές τους, και συνάμα, όταν χρειαστεί, να αναλάβουν και τον άχαρο ρόλο τους στην καταστροφή!

Καλό καλοκαίρι παιδιά, και καλό κουράγιο.
Μπορεί να σας άφησαν για ακόμα μια φορά μόνους οι …. «αρμόδιοι», έχετε όμως ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ στο πλευρό σας.

Βασίλης Τσούγκαρης
Email: tsougarisgnomi@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.