Διαμαρτυρία των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαγιάδας

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαγιάδας  έχει έδρα στο κοινοτικό διαμέρισμα Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας. Είναι το τελευταίο ακριτικό χωριό της περιοχής μας και βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας στελεχώνεται σήμερα  από δεκατέσσερις εθελοντές πυροσβέστες και τρείς εθελοντές πυροσβέστριες, δηλαδή διαθέτει δυναμικό 17 πυροσβεστών. Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το κλιμάκιο μας, στις δεκαέξι Μαΐου του 2010 από τον τότε Δήμο Σαγιάδας και το νυν διοικητή  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίντσας.

Ο πλησιέστερος πυροσβεστικός σταθμός απέχει 20 χιλιόμετρα και για να αντιμετωπιστεί ένα συμβάν στην περιοχή μας χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά για να φθάσουν από την επαγγελματική υπηρεσία στον τόπο του συμβάντος. Από την ημέρα ίδρυσης του εθελοντικού κλιμακίου έχουν αντιμετωπίσει από τους Εθελοντές του κλιμακίου πολυάριθμα συμβάντα αστικά, δασικά και παροχές βοηθείας. Σημειώνουμε ότι μόνο στις δύο θερινές περιόδους του 2010 και 2011 το εθελοντικό κλιμάκιο αντιμετώπισε δεκάδες πυρκαγιές εισαγόμενες από την γειτονική Αλβανία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας  έχει άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, στην οποία υπάγεται και επίσης έχει μεγάλη απήχηση και αναγνώριση από την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς.

Σας αναφέρουμε ότι είχαμε ενθουσιαστεί με το σχέδιο νόμου που είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι και το οποίο έλυνε πολλά θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα μας, μέχρι που με μεγάλη μας έκπληξη αναγνώσαμε  την προηγούμενη Παρασκευή το τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην βουλή.

Εάν ψηφιστεί το νέο σχέδιο νόμου χωρίς να τροποποιηθεί σας αναφέρουμε ότι αδυνατούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαγιάδας για ηθικούς, λειτουργικούς και πρακτικούς λόγους, λόγους που πολύ καλά γνωρίζετε εσείς ή οι σύμβουλοι σας και που λυνόντουσαν με την προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα  να μείνει ακάλυπτος και εκτεθειμένος ο τόπος μας στους κινδύνους του πυρός και των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.   

Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ιδιαίτερη δυσαρέσκεια μας και λυπούμαστε που πρέπει να σας αναφέρουμε ότι και εμείς όπως όλους τους υπόλοιπους Εθελοντές Πυροσβέστες της χώρας θα παραιτηθούμε και θα αποχωρήσουμε από τις υπηρεσίες μας.

Εκ’ μέρους των εθελοντών του Κλιμακίου,

Ο  Προϊστάμενος
Διογένης  Λιούτσης
Εθελοντής Πυροσβέστης Πυροσβεστικού Σώματος
Εθ. Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.