Όποιος έχει το πόδι του έξω από την φωτιά, εύκολο είναι να δίνει συμβουλές…

 

Όποιος έχει το πόδι του έξω από την φωτιά, εύκολο είναι να δίνει συμβουλές σ’ αυτούς που καίγονται. Αισχύλος (Προμηθέας Δεσμώτης 263-265)
Ο εθελοντισμός είναι υποσύνολο τη πνευματικής παράδοσης και δημιουργίας κοινωνικού συνόλου. Θα θυμίσω λίγο την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού:
Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών με φιλάνθρωπα ιδανικά συνέχισε τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Διεθνής Πυροσβεστική πρακτική:
1. Γερμανία: Η πλειοψηφία των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας είναι εθελοντικές.
2. Η.Π.Α.: Σύμφωνα με την National Fire Protection Association, το 71% των πυροσβεστών είναι εθελοντές.
3. Ιρλανδία: Η Βοηθητική Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι κλάδος του εθνικού σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας.
4. Φιλανδία: Εκτός πόλεων οι περισσότερες πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι εθελοντικές.
5. Αγγλία: Δύο τύποι εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών.
6. Νικαράγουα: Τρείς τύποι πυροσβεστικών υπηρεσιών εκ των οποίων ένας εθελοντικός.
7. Χιλή: 100% Εθελοντές.
8. Αυστραλία: Πολλές εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες. Η Country Fire Authority (CFA) πχ από τα 61.000 στελέχη της τα 59.000 είναι εθελοντές.

Ελλάδα 2011: με το μνημόνιο να έχει περικόψει πάνω από 6000 ευρώ εισόδημα σε όσους ακόμα εργάζονται, «μαγειρεύουν» ένα νομοσχέδιο στο οποίο ο εθελοντής πυροσβέστης θα έχει άλλο χρώμα στολή, άλλη ή καθόλου εκπαίδευση και ελάχιστο χώρο στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ελλάδα από αρχαιότητα: Οι μάχες για την πατρίδα από τον στρατό των πολιτών, στη ουσία εθελοντές. Γιατί θαυμάζετε τους Μαραθωνομάχους, τους Σαλαμινομάχους, τους 300, τους … τους… ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ήταν για την πατρίδα τους.

Σήμερα κάποιοι από αυτούς τους Έλληνες κουβαλώντας στη καρδιά τους αξίες χιλιετιών θέλουν να προσφέρουν ο καθένας όσο μπορεί και ότι μπορεί γιατί τον διώχνετε; Άνδρες και γυναίκες, γυμνασμένοι ή αγύμναστοι, εκπαιδευμένοι ή ανεκπαίδευτοι θέλουν να προσφέρουν ίσοι προς ίσους όχι σαν «σταχτοπούτες» και τους απορρίπτετε μάλλον γιατί … λεφτά υπάρχουν.

Μια μόνο ερώτηση, όποιος έγραψε παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, “πόσα δευτερόλεπτα εθελοντισμού όποιας μορφής έχει στη πλάτη;”

Χαράλαμπος Ζαφειρίου               

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.