Επέστρεψε απο τις Η.Π.Α η αποστολή των Εθελοντών Πυροσβεστών

 

26/11/2011

Με αποτελεσματικότητα και πλήρη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των 16 Ελλήνων Εθελοντών Πυροσβεστών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η εκπαιδευτική αποστολή, που είχε διάρκεια δεκατριών ημερών, ξεκίνησε με την άφιξη την 29/10/11 στο South Kingstown του Rhode Island, πλησίον της Βοστώνης, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας του Union Fire District. Η ιδιαίτερα εντατική και προχωρημένη εκπαίδευση ήταν καθημερινής διάρκειας τουλάχιστον 12 ωρών και περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
(όλες οι φωτογραφίες παρακάτω μεγενθύνονται πατήστε επάνω τους)

 • Πρώτες βοήθειες – ανάνηψη / ΚΑΡΠΑ – Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), Αναπνευστικές Συσκευές και Μέσα Ατομικής Προστασίας,

 • Χρήση Θερμικών Καμερών και Οργάνων Μέτρησης Αερίων,
 • Πυροσβεστικές εγκαταστάσεις με πολλαπλές τεχνικές χρήσης αυλού (Pencils, T, Ο & Z Methods) & φορητές κλίμακες με τεχνικές ανάπτυξης και ανάβασης για περιορισμένους χώρους, σταθεροποίηση πυροσβέστη σε κλίμακα χωρίς την χρήση πυροσβεστικής ζώνης, τεχνική επείγουσας και άμεσης ανάπτυξης κλίμακας με ένα μόνο πυροσβέστη,
 • Απεγκλωβισμούς από τροχαία ατυχήματα – διασωστικές σειρές νέας γενιάς & σταθεροποίηση,
 • Αστικές πυρκαγιές – επιχειρήσεις σε κλιμακοφόρα οχήματα,
 • Πρωτόκολλα επεμβάσεων – διαχείρισης συμβάντων και ασφάλειας (ICS – Incident Command System – Personal Accountability Report / PARCHECK),

 • Εκπαίδευση ζωντανής καύσης «live fire training» με πραγματικές πυρκαγιές μεγάλης έντασης σε ειδικά διαμορφωμένο τριώροφο κτίριο (NFPA Class A burn building) όπου αναπτύσσονται ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες μέχρι και 1300?F / 700?C, συμπεριλαμβάνοντας πυρκαγιές υπογείων και εκπαίδευση συμπεριφοράς πυρκαγιάς σε πραγματικές συνθήκες για τα φαινόμενα flashover, backdraft, fire gas ignitions και steam-explosions,
 • Διάσωση από πηγάδια / περιορισμένους χώρους (confined space rescue), χρησιμοποιώντας το ειδικό πεδίο ασκήσεων με λαβύρινθο από σωληνώσεις, πηγάδια και τσιμεντόλιθους,


 • Τεχνικές εισόδου (forcible entry) , τεχνικές αερισμού / υδραυλικού αερισμού (Hydraulic Ventilation),

 • Τεχνικές έρευνας και διάσωσης εντός κτιρίου, τεχνικές εισόδου σε καιόμενους χώρους, τεχνικές κατάβασης/ανάβασης κλιμακοστασίων με πυρκαγιά από πάνω και από κάτω και τεχνικές ασφαλούς κατάσβεσης πυρκαγιών μεγάλης έντασης (αποφυγή flashover / steam-explosion),
 • Πολλαπλές ασκήσεις αντιμετώπισης αστικής πυρκαγιάς σε πραγματικές συνθήκες με πραγματικές πυρκαγιές και σε πραγματικό χρόνο (πυροσβεστική έξοδος) συμπεριλαμβάνοντας σενάρια με εγκλωβισμένα άτομα (ομοιώματα / κούκλες πραγματικού βάρους), έρευνα και διάσωση αυτών καθώς και ταυτόχρονη κατάσβεση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε διαφορετικούς ορόφους.

  Την Τρίτη 12.01.2011 πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή ανταλλαγής φιλίας και συνεργασίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δυο χωρών, όπου παρέστησαν πλήθος κόσμου του “πυροσβεστικού γίγνεσθαι” των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων μεταξύ άλλων, του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Εθελοντών Πυροσβεστών ΗΠΑ Chief Phillip Stittleburg , του Αρχηγού του Fire Ένωσης Επαρχιακού Chief Robert Perry , όλωντων Υπαρχηγών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος Αρχηγών και Ανωτάτων Αξιωματικών από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πολλών Πολιτειών της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Παρέστησαν επίσης ο Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δρ. Ιωάννης Γροσσομανίδης , μαζί με εκπροσώπους της Ομογένειας, Γερουσιαστές του Κογκρέσου, εκπρόσωποι του Κυβερνήτη της Πολιτείας του Rhode-Island, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής καθώς και πλήθος Πυροσβεστών με τις οικογένειες τους.

  Στην τελετή πραγματοποιήθηκε απόδοση τιμών αφενός στην ελληνική αντιπροσωπεία και αφετέρου στην ελληνική σημαία, με διαδοχική ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών.
  Επίσης, κατόπιν ευγενούς επιθυμίας των αμερικανών συναδέλφων, αποδόθηκαν τιμές στους δυο Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή και τον Διοικητή των Δ.Π.Υ. Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχο Παναγιώτη Νίκα.


  Στην ομιλία του ο Chief Phillip Stittleburg, εκ μέρους των Εθελοντών Πυροσβεστών των ΗΠΑ καλωσόρισε την ελληνική αποστολή και αναφέρθηκε στην συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, ώστε να υπάρξει συνεργασία των εθελοντών αλλά και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των δυο χωρών.

  Στην συνέχεια ο Chief Robert Perry (Chief, είναι το αντίστοιχο του Αρχηγού / Διοικητή Π.Υ. μιας περιοχής) ευχαρίστησε στην ομιλία του τους Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες για τον ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη για το πυροσβεστικό αντικείμενο που επιδεικνύουν γνωρίζοντας και τις συνθήκες της χώρας μας και ανέφερε χαρακτηριστικά «τέτοιους πυροσβέστες σαν και εσάς θέλουμε και εμείς, αν έμενε κάποιος από εσάς εδώ, αύριο κιόλας θα τον όριζα σε υπηρεσία» και ακολούθησε απονομή αναμνηστικών και τιμητικών δώρων σε κάθε μέλος της αποστολής.

  Ο Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ τίμησε εκ μέρος της ελληνικής Ομογένειας όλα τα μέλη της αποστολής για την προσφορά τους στην Πατρίδα και απένειμε μετάλλιο της ΑΧΕΠΑ και δίπλωμα ευαρέσκειας σε κάθε μέλος της αποστολής. Στην συνέχεια αναγνώστηκαν χαιρετισμοί από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Rhode-Island, των Γερουσιαστών και των Δημάρχων, οι οποίοι παραδόθηκαν επίσημα στον Πρόεδρο της ΠΕΕΠΣ υπό μορφήν «ψηφίσματος» (resolution).

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΕΠΣ Εθ. Πυρονόμος Σεραφείμ Τσιουγκρής και οι υπεύθυνοι Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Εθ. Πυρονόμος Ανδρέας Γεωργακόπουλος και Εθ. Πυροσβέστης Δημήτρης Μανιάτης στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν ιδιαίτερα όλους του αμερικανούς συναδέλφους, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της αποστολής. Κατόπιν, αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Παναγιώτη Μπονάτσου και πραγματοποιήθηκε η απονομή στους αμερικανούς αξιωματούχους αναμνηστικού ασημένιου δίσκου με το έμβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος, ως συμβολικό δώρο φιλίας και τιμής εκ μέρους του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

  Ακολούθησε απονομή πλακετών και δώρων από την ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη φιλίας, σεβασμού και τιμής προς τους αμερικανούς συναδέλφους, οι οποίοι ήταν βαθύτατα συγκινημένοι.


  Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό κέντρο του Union Fire District στο South Kingstown συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης των ΗΠΑ και κατ ‘επέκταση παγκοσμίως, καθώς είναι το μόνο της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ που διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ζωντανής καύσης. Στο συγκεκριμένο κτίριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν καύσιμα υλικά κατηγορίας Α (παλέτες, ξύλα κλπ), επιτυγχάνοντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πλήρη ανάπτυξη της πυρκαγιάς με παραγωγή αεριών καύσης, κάτι που είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση φαινομένων όπως το flashover και firegas ignition.

  Aλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όπως αυτή της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν, για λόγους κόστους και ευκολίας, εξομοιωτές πυρκαγιάς με χρήση αερίου καυσίμου (π.χ. προπανίου), όπου δεν αναπτύσσονται αλλά προσομοιώνονται πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς. Αξίζει να τονισθεί ότι πυροσβέστες από όλη την ανατολική ακτή επισκέπτονται το πυροσβεστικό κέντρο του Union Fire District για να εκτεθούν και να εκπαιδευτούν κάτω από τις πραγματικές συνθήκες που μόνο ένα κτίριο καύσης τύπου Α μπορεί να προσφέρει.

  Την Παρασκευή 4/11/2011, με την λήξη της εκπαίδευσης και με την δύση του ήλιου πραγματοποιήθηκε με απόδοση στρατιωτικών τιμών, τελετή υποστολής της Γαλανόλευκης, η οποία κυμάτιζε στην Πυροσβεστική Ακαδημία από την πρώτη μέρα της εκπαίδευσης. Αργότερα ακολούθησε απονομή πτυχίων της Σχολής σε κάθε μέλος της αποστολής ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι πέρασαν με επιτυχία την εκπαίδευση και σε κάθε μέλος απονεμήθηκαν από τρία πτυχία, μεταξύ των οποίων και αυτό της πιστοποίησης εκπαίδευσης με πραγματική καύση (σύμφωνα με το πρότυπο NFPA 1403).

  Το Σάββατο 5/11/2011 και ημέρα αναχώρησης της αποστολής από το Rhode-Island για την Νέα Υόρκη, σε ειδική εκδήλωση και υπό συνθήκες ιδιαίτερης συγκίνησης οι αμερικανοί συνάδελφοι αποχαιρέτησαν το κάθε μέλος της αποστολής προσφέροντας προσωπικά αντικείμενα και δώρα μεγάλης συμβολικής και συναισθηματικής αξίας, μεταξύ των οποίων ήταν τέσσερεις πλήρεις σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων, ένα καινούργιο σετ επενδύτη πυρκαγιάς με περισκελίδα, τα προσωπικά τζάκετ, εξάρτηση και πουκάμισα των Αξιωματικών εκπαιδευτών καθώς και σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική κίνηση ο Υπαρχηγός της Υπηρεσίας Deputy Chief Kevin Quinn δώρισε τα λιωμένα γυαλιά προστασίας από κράνος δασοπυρόσβεσης που φορούσε όταν είχε εγκλωβιστεί σε δασική πυρκαγιά και παραλίγο να σκοτωθεί και τα κράταγε ως ενθύμιο της εμπειρίας. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια μετάβασης και συνοδείας της αποστολής στο σιδηροδρομικό σταθμό, η πομπή περνώντας μέσα από την πόλη, συνάντησε παρατεταγμένα σε σειρά όλα τα πυροσβεστικά οχήματα της ευρύτερης περιοχής (από 9 πυροσβεστικούς σταθμούς) με τα πληρώματα τους σε στάση προσοχής. Καθώς περνούσε η πομπή το κάθε πλήρωμα απηύθυνε στρατιωτικό χαιρετισμό στα μέλη της ελληνικής αποστολής, μια ιδιαίτερη τιμή ένδειξης σεβασμού, αδελφότητας και φιλίας, πράξη που προκάλεσε συναισθηματικό σοκ σε όλα τα μέλη της αποστολής.

  Στην συνέχεια η αποστολή αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου και παρέμεινε μέχρι την Πέμπτη 10/11/2011. Κατά την παραμονή της εκεί είχε ξεναγό-συνοδό Πυροσβέστη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (FDNY). Πραγματοποιήθηκε ουσιαστική εκπαιδευτική ξενάγηση στην εκεί Πυροσβεστική Ακαδημία, όπου παρουσιάστηκαν στα μέλη της αποστολής οι τελευταίας γενιάς εγκαταστάσεις, οι μέθοδοι και τρόποι εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για τις διάφορες τεχνικές και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι δυο χώρες.

  Θα πρέπει να αναφερθεί πως η Πυροσβεστική Ακαδημία της FDNY για λόγους ασφάλειας δεν δέχεται επισκέπτες και φημίζεται ως ένα από τα πιο «δύσκολα και εντατικά» εκπαιδευτικά κέντρα πυροσβεστών στον κόσμο έχοντας την επίσημη ονομασία «The Rock – Ο Βράχος». Η αποστολή επίσης είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκεφτεί Πυροσβεστικούς Σταθμούς, όπου επίσης πλέον για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Τα μέλη της αποστολής ενημερώθηκαν για τους τρόπους λειτουργίας της Υπηρεσίας, τον εξοπλισμό τους και ακολούθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις με τους Αμερικανούς συναδέλφους. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ξενάγηση στο Πυροσβεστικό Πλοίο «Marine 1», που κατασκευάστηκε από τα μέταλλα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), εις μνήμην των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφτηκε το μνημείο που έχει κατασκευαστεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων που κατέρρευσαν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου κάτω από ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απέδωσε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συναδέλφους και συνανθρώπους μας.

  Σε τελετή ένδειξης φιλίας και συμπάθειας που πραγματοποιήθηκε στην Πυροσβεστική Ακαδημία της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος της ΠΕΕΠΣ επέδωσε τιμητικές πλακέτες και δώρα στον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης Υποστράτηγο John T.Mooney, σε Ανώτατους Αξιωματικούς της FDNY και φυσικά στον ξεναγό-συνοδό της αποστολής Πυροσβέστη Steve Colson. Όλα τα μέλη της αποστολής ευχαρίστησαν θερμά τους αμερικανούς συναδέλφους για την προσφορά και φιλοξενία τους κατά την παραμονή στην Νέα Υόρκη και ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

  Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην γίνει αναφορά στην ουσιαστική και καταλυτική συμβολή στην επιτυχία της αποστολής του ιδιώτη φωτορεπόρτερ Ευθύμιου Γουργουρή, ο οποίος συμμετέχοντας με δικά του έξοδα, προσφέρθηκε ανιδιοτελώς να καλύψει δημοσιογραφικά την αποστολή, παραχωρώντας όλο το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό προκειμένου να αναδειχθεί το γεγονός. Εκ μέρους όλων των Εθελοντών Πυροσβεστών η ΠΕΕΠΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον φίλο μας Ευθύμιο, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το σημείο αναφοράς για όλους καθώς πίστεψε πραγματικά σε αυτό και καθημερινά έδινε τον καλύτερο του εαυτό.

  Η εκπαίδευση αυτή πέρα από τις πολύτιμες και σημαντικές γνώσεις που προσέφερε θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων των συμμετεχόντων για την φιλοξενία και την αγάπη που προσέφεραν απλόχερα και ειλικρινά οι Αμερικανοί συνάδελφοι. Αποδείχθηκε με μοναδικό τρόπο ότι ο Πυροσβέστης, άσχετα εάν είναι έμμισθος ή εθελοντής, είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας που είναι πάνω από σύνορα και κοινωνικοπολιτικά συστήματα.

  Το Δ.Σ. επιθυμεί να ευχαριστήσει εγκάρδια και να συγχαρεί όλους τους συναδέλφους τις αποστολής που με προσήλωση και πίστη στον εθελοντικό θεσμό, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, επιδεικνύοντας αδιάλειπτα φιλεκπαιδευτικό πνεύμα, ψυχική δύναμη, συνεργασία, ζήλο και ενδιαφέρον, τιμώντας κυρίως και πάνω από όλα το Πυροσβεστικό Σώμα και τη μητέρα πατρίδα.
  Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικά άρθρα από την εκπαίδευση παρουσιάζοντας τις νέες τεχνικές, τους διαφορετικούς μεθόδους, τον εξοπλισμό αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν. Συντονιστείτε στο κανάλι της ΠΕΕΠΣ στο YouTube καθώς προσεχώς θα αναρτηθούν σχετικά videos (Εκπαίδευση, Helmet Cam – Burn Building, Τελετές, Action videos): http://www.youtube.com/HellenicVFU
  Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση, η διαμονή πλησίον του εκπαιδευτικού κέντρου κατά τις ημέρες εκπαίδευσης, τα γεύματα καθώς και η ασφάλιση από τυχόν ατύχημα ήταν προσφορά των αμερικανών συναδέλφων.


  Επισημαίνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες επιβαρύνθηκαν με το ποσό των 2000 ευρώ. Σημαντικό μέρος των υπόλοιπων εξόδων της αποστολής καλύφθηκε από το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση καθώς και η βοήθεια και υποστήριξη της ΑΧΕΠΑ. Προς όλους τους ανωτέρω αισθανόμαστε ευγνώμονες. Το κυριότερο δε είναι ότι επιστρέφοντας η αποστολή κομίζει και νέα αντίστοιχη πρόσκληση από τους αμερικανούς συναδέλφους για την ίδια εποχή τον επόμενο χρόνο.

  Η σύσταση της αποστολής:

  1. Εθ. Πυρ/μος Παναγιώτου Σπυρίδων
  2. Εθ. Πυρ/μος Μπίγγου Νικολέττα
  3. Εθ. Πυρ/μος Πετράς Γεώργιος
  4. Εθ. Πυρ/μος Τσιουγκρής Σεραφείμ
  5. Εθ. Πυρ/μος Γεωργακόπουλος Ανδρέας
  6. Εθ. Πυρ/μος Δοξόπουλος Δημήτριος
  7. Εθ. Αρχ/στης Ζέρβας Δημήτριος
  8. Εθ. Αρχ/στης Παντελίδης Κίμωνας
  9. Εθ. Αρχ/στης Φιλιππόπουλος Νικόλαος
  10. Εθ. Πυρ/στης Λάμπρου Νικόλαος
  11. Εθ. Πυρ/στης Μανιάτης Δημήτριος
  12. Εθ. Πυρ/στης Ντοσκέας Δημήτριος
  13. Εθ. Πυρ/στης Σίμος Μιχάλης
  14. Εθ. Πυρ/στης Λιούτσης Διογένης
  15. Εθ. Πυρ/στης Τζάος Σπυρίδων
  16. Εθ. Πυρ/στης Κολέρης Δημήτριος
  17. Φωτορεπόρτερ Γουργουρής Ευθύμιος

  Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Ε.Π.Σ

  Προς τους συντάκτες του πυροσβεστικού ρεπορτάζ: μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική αποστολή με φωτογραφίες σε πολύ υψηλή ανάλυση στον σύνδεσμο: http://www.flickr.com/photos/diemphoto/sets/72157628024815201 καθώς και slide-show εδώ: http://www.flickr.com/photos/diemphoto/sets/72157628024815201/show/

  YouTube Videos : www.youtube.com/HellenicVFU

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.