Πέντε μύθοι για τις πρώτες βοήθειες

 

20/3/2015

Τα μικροατυχήματα στην καθημερινότητα είναι στην πρώτη γραμμή και η ανάγκη γνώσεων και άμεσης παροχής πρώτης βοήθειας από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη. Η συμβίωση με τα παιδιά συχνά, μας φέρνει αντιμέτωπους με απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας». Το έργο θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με μακρόχρονη εργασιακή και εκπαιδευτική εμπειρία, σε 200 τουλάχιστον δημοτικά σχολεία 23 Δήμων, με έμφαση κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των μαθητριών των δύο μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, θα γίνει με τη μέθοδο της βιωματικής εκπαίδευσης, με τη χρήση εποπτικού υλικού και κυρίως παιχνίδια.

Με το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας» η Ε.Ν.Ε. έρχεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε τυχόν ατυχήματα στο σχολικό περιβάλλον ή και στο χώρο ζωής τους και να τους οπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών.

Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθος: Οι πρώτες βοήθειες δίνονται μόνο από επαγγελματίες υγείας.
Πραγματικότητα: Όχι, οι πρώτες βοήθειες δίνονται από οποιονδήποτε γνωρίζει και έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Μύθος: Η παροχή πρώτων βοηθειών περιλαμβάνει φάρμακα και ενέσεις.
Πραγματικότητα: Όχι, οι ενέργειες αυτές δεν αφορούν τις πρώτες βοήθειες. Στις πρώτες βοήθειες αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό με τα διαθέσιμα μέσα μέχρι να το αναλάβει εξειδικευμένη ομάδα. Οι πρώτες βοήθειες έχουν στόχο την προσπάθεια να σωθεί μια ζωή, την ανακούφιση από τον πόνο και την συμπαράσταση.

Μύθος: Οι πρώτες βοήθειες περιορίζονται μόνο στην παροχή βοήθειας στο θύμα.
Πραγματικότητα: Όχι, πρώτες βοήθειες θεωρούνται όλες οι ενέργειες όπως το να καλέσουμε βοήθεια,να κλείσουμε το δρόμο σε περίπτωση ατυχήματος, να βοηθήσουμε το θύμα κ.λ.π.

Μύθος: Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες είναι δύσκολη.
Πραγματικότητα: Όχι, η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες είναι κατανοητή και απλή. Δεν περιλαμβάνει ιατρικές ορολογίες ή πράξεις και μπορεί να την παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Στις πρώτες βοήθειες μαθαίνουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα περιστατικό.

Μύθος: Οι πρώτες βοήθειες προϋποθέτουν οργανωμένο φαρμακείο.
Πραγματικότητα: Όχι, στις πρώτες βοήθειες μαθαίνουμε να ενεργούμε με ό,τι υλικά διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας», διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 15:30 στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας – Ε.Σ.Δ.Υ (Λ. Αλεξάνδρας 196). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος και τις δράσεις που υλοποιούνται, καθώς και για την εμπειρία που έχουν αποκομίσει μέσω της συμμετοχής τους εκπαιδευτές και εκπαιδευτικοί. Eπίσης, θα ακολουθήσουν διαλέξεις αναφορικά με τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα εφαρμογής της Αγωγής Υγείας στο σχολικό και ευρύτερο πληθυσμό.

Πηγή: Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, www.capitalhealth.gr 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.