Μνημόνιο Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας Μέρος 3ο

 

21/2/2012

Τα παρακάτω, παρά απλότητά της γραφής, έχουν τη σύμφωνη γνώμη εξειδικευμένων ψυχιάτρων και χρόνια ασχολούμενων με το «τραύμα», (1981, σεισμοί Θεσσαλονίκης) σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Έστω και αν γίνομαι υπερβολικός (;) θα ξανατονίσω την υποχρέωση γνώσης από όλους του εμπλεκόμενους των ορίων ψυχολογικής αντοχής τόσο του καθενός διασώστη ξεχωριστά όσο και των συνεργαζομένων με αυτόν, ώστε με διάφορες τεχνικές να αποφύγουμε την ψυχολογική κατάρρευση. Πως γίνεται αυτό;

Γνωρίζω τις δυνατότητες του εγκεφάλου μου.

Ο καθημερινός άνθρωπος μπορεί ανά 1 δευτερόλεπτο να προσλαμβάνει 3 – 5 διαφορετικά Οπτικά Ερεθίσματα, 3 διαφορετικά Ακουστικά Ερεθίσματα και 3 διαφορετικά Απτικά Ερεθίσματα. (Όραση – Ακοή – Αφή).

Συνολικά έως 11 διαφορετικά ερεθίσματα.

Στη συνέχεια και για 1 – 2 δευτερόλεπτα ο εγκέφαλος «κλείνει» αδυνατώντας να προσλάβει άλλο ερέθισμα, θα τον ονομάσω «χρόνο επεξεργασίας».

Το όλο χρονικό διάστημα καθορίζει και την αντίληψη του ατόμου.
Σε κατάσταση στρες, δηλαδή σε κατάσταση φόβου, ενοχής, πικρίας, θυμού, απελπισίας, οργής ακόμη και απάθειας η παραπάνω δυνατότητα επεξεργασίας των «11 ερεθισμάτων» πέφτει αυτόματα στα «3 ερεθίσματα» δηλαδή μείωση επεξεργασίας κατά 73% ποσοστό που αυξάνεται έως το 100%, δηλαδή η δυνατότητα επεξεργασίας μηδενίζεται. Το άτομο δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αισθάνεται με αποτέλεσμα να γίνει δυσλειτουργικό!!! (κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αμφιβολία των πράξεων).

Η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης κάθε ανθρώπου, αλλά και κοινωνικού συνόλου, δεν είναι η ίδια απέναντι σε όλα τα γεγονότα σαν παράδειγμα αναφέρω ότι ο σεισμός έχει επταπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης μετατραυματικής διαταραχής από ότι ένας πόλεμος.

Οι γνώστες του αντικειμένου μπορούν να αναφέρουν πολλούς διαχωρισμούς ατομικούς, ομαδικούς, κοινωνικούς, απλά τους αφήνω στη άκρη.

Πως προφυλάσσεται από όλα αυτά ο διασώστης; (εδώ φαίνεται και η αξία του εκπαιδευμένου ατόμου και η αξία της διοίκησής του).

1. Έχει άριστη πληροφόρηση συνθηκών και δυνατοτήτων. (πχ ύπαρξη ζωυφίων, ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις, γνωστά κωδικά ονόματα, ποσότητα και ποιότητα εφεδρειών, κλπ)

2. Έχει άριστη εκπαίδευση και γνώση των εργαλείων που πρέπει να χρησιμοποιήσει [άρα καθημερινή ουσιαστική εκπαίδευση, πχ πόσοι γνωρίζουν «τυφλή» χρήση των λεγόμενων «οχημάτων σεισμών»; (διασωστικών οχημάτων)] .

3. Έχει υποστεί εκπαίδευση υπό σκληρότερες συνθήκες από αυτές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει (πχ φωτιά διυλιστηρίων, καταστάσεις SEVESO, κλπ).

4. Έχει ακούσει – αντιληφθεί με ακριβή και ρεαλιστική γλώσσα την επικινδυνότητα – την απειλή – την φρικαλεότητα που θα αντιμετωπίσει (ατύχημα «ΗΛΙΟΣ»).

5. Έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να αναπτύξει «μηχανισμό μόνωσης», δηλαδή να μονώνει, (να μην έχουν επαφή μεταξύ τους) ανυπόφορες εικόνες – προσωπικές σκέψεις – προσωπικά συναισθήματα. Αλλά και λόγω, συνήθως, μόνωσης των ηθικών αναστολών του, να μην πέσει στο άλλο άκρο που είναι οι πράξεις βίας ή άλλες ψυχοτραυματικές καταστάσεις.

Εδώ βρίσκεται ο ρόλος του Επικεφαλής ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προσδιορίζει το χρόνο και την ποσότητα των διαλλειμάτων ενεργειών, την κυκλική εναλλαγή καθηκόντων, την ψυχολογική προετοιμασία πριν την επέμβαση, την υποστήριξη καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης (πχ νερό, φαί) και την αποφόρτιση μετά το τέλος του συμβάντος (Διαχείριση προσωπικού υπό πίεση).

Επίτηδες δεν μιλάω για την προετοιμασία της πολιτείας για αντιμετώπιση «μετατραυματικών καταστάσεων» γιατί απλά δεν υπάρχει.

Χαράλαμπος Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.