Μνημόνιο Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας Μέρος 4ο

 

1/3/2012

Ασφάλεια προσωπικού και μέσων – Προστασία κοινού.
Ίσως η καρδιά του σχεδιασμού.
Η ασφάλεια του προσωπικού είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τη γνώση της χρήσης και των δυνατοτήτων των μέσων ώστε αφενός να μην προκληθούν τραυματισμοί και αφετέρου περαιτέρω υλικές ζημιές, τόσο στα μέσα όσο και στις υποδομές, το περιβάλλον, κλπ.
Η διαχείριση του «χώρου της καταστροφής», η ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία του κοινού.

Το έργο της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα, η προστασία του κοινού, το έργο της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι η πυρόσβεση δεν είναι η διάσωση, δεν είναι ο απεγκλωβισμός, όσο δυσάρεστος σε κάποιους και αν γίνομαι.
Το έργο των Ομάδων Πολιτικής Προστασίας είναι επικουρικό και νομικά συγκεκριμένο.

Το έργο, μετά από απόφαση του Σ.Τ.Ο., είναι:

 • Βοήθεια στις αρχές για περιορισμό ή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όπως πχ συχνά γίνεται το καλοκαίρι σε καταστάσεις 3 & 4.
 • Εκκένωση προβληματικών περιοχών και ασφαλής μεταφορά του κοινού. Άρα έχει προηγηθεί επιθεώρηση ασφαλούς πρόσβασης.
 • Σωστή πληροφόρηση του κοινού για την εξέλιξη της καταστροφής. Με κάθε διαθέσιμο μέσον όπως περιπολίες με ντουντούκες. (το ράδιο αρβύλα σκοτώνει)
 • Παροχή διοικητικής μέριμνας. Δηλαδή πρόβλεψη από παροχή στέγης, διατροφής, θέρμανσης, ρουχισμού, υγειονομικής υποστήριξης, μέχρι ασφαλείς μεταφορές, φύλαξη παιδιών, γερόντων, ασθενών, υπηρεσίες ταχυδρομείου και υπηρεσία ενημέρωσης συγγενών – φίλων.
 • Προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο κίνδυνος μολύνσεων λόγω καταστροφών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η παρουσία άταφων πτωμάτων. Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς.
 • Δημιουργία και Ανάπτυξη Καταυλισμών.

  Δημιουργία και ανάπτυξη καταυλισμών.
  Για να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός χρειάζονται υλικά ή/και χώροι. Υλικά που πρέπει να διαθέτει κάθε δήμος σε στοιχειώδη ποσότητα εν αναμονή βοήθειας.

  1. Γραμματεία.
  2. Ιατρείο με πλήρη Ιατρική συλλογή.
  3. Αναρρωτήριο.
  4. Παραμονής κοινού.
  5. Χώροι υγιεινής.
  6. Συσκευασίες πόσιμου νερού. Πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα.
  7. Φωτιστικά πετρελαίου ή υγραερίου
  8. Καθίσματα. Κλίνες εκστρατείας. Κλινοσκεπάσματα.
  9. Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (γεννήτρια)
  10. Ηλεκτρικοί φακοί.
  11. Καθαριστικά – Είδη υγιεινής – Νερό.
  12. Πυροσβεστήρες.
  13. Σκαπανικά εργαλεία.

  Στο Σ.Τ.Ο. προεδρεύει ο Δήμαρχος. Τι πρέπει να φροντίσει στη 1η Φάση (Περίοδο ηρεμίας):

  1. Τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και την οργάνωση του Γραφείου Π.Π. και δίνει εντολές για την ενημέρωση – συμπλήρωση των Μνημονίων και τη διεξαγωγή ασκήσεων. Το γραφείο Π.Π. πέραν των άλλων οφείλει να έχει γνώση της μέσης, ανά εποχή, ποσότητας εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών και ξηράς τροφής που υπάρχει στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης του Δήμου.

  2. Τη σύσταση του Σ.Τ.Ο., του χώρου που θα συνεδριάζει και του εξοπλισμού του χώρου με όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να μπορεί να συνεδριάζει 24 ώρες το 24ωρο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. (Ηλεκτρονικός εξοπλισμός, εγχειρίδια, χάρτες, Μνημόνιο, επικοινωνίες, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, κλπ)

  3. Να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου για ορισμό χώρων δημιουργίας καταυλισμών και τον εξοπλισμό τους με τις βασικές υποδομές.

  4. Την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου.

  5. Για τη συνεργασία του Δήμου με άλλες υπηρεσίες (πχ την Πυροσβεστική για τα πυροσβεστικά υδροστόμια, το Δασαρχείο για δασοτεχνικά έργα, την Τροχαία για τα ευαίσθητα τμήματα του οδικού δικτύου σε περίπτωση παγετού, κλπ)

  6. Να βρίσκεται σε επαφή με το εξειδικευμένο εθελοντικό προσωπικό του Δήμου.

  7. Την προμήθεια εξοπλισμού και μέσω των υπηρεσιών για την καλή λειτουργία και σωστή συντήρησή του.

  8. Εύρεση κονδυλίων για την ορθή εκτέλεση όλων των ενεργειών.

  Βεβαίως η ιστορία μνημόνιο ενεργειών πολιτικής προστασίας εδώ μόλις αρχίζει αλλά όταν δεν υπάρχει μία σκηνή για να δουν οι εθελοντές πως στήνεται, όταν δεν γνωρίζει ο κόσμος που και πως για χώρους συγκέντρωσης, όταν εκείνοι οι κόκκινοι σωλήνες με το μαύρο σωλήνα είναι αντικείμενο προς απόκρυψη, όταν το κινητό είναι «επικοινωνίες», νομίζω ότι μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος διότι έχει ο Θεός …

  Χαράλαμπος Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.