Θέματα ασφαλείας: Πυρασφάλεια

 

1/3/2012

Μετά από το άρθρο του συνάδελφου και φίλου Ρέτσιου Ιωάννη πάνω στην πυρ-ανασφάλεια των χώρων συναθροίσεις, είπα και εγώ να παρέμβω χωρίς όμως να προσθέσω περισσότερα αλλά κάνοντας μια έρευνα στο βάθος του προβλήματος αυτού.

Οι συνθήκες πυρασφάλειας των πολυχώρων στην χώρα μας είναι γενικά σε πολύ κακό επίπεδο λόγο του μη ενδιαφέροντος διάφορων παραγόντων πάνω στο θέμα αυτό και είναι γνωστόν ότι πρώτα περνάει το κέρδος και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Οι στόχοι της πυρασφάλειας είναι οι εξής:

 • διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων (πελατών, υπαλλήλων και μετόχων/αφεντικών, διότι ποτέ δεν ξέρεις πότε χτυπάει το κακό)
 • διασφάλιση της προστασίας και της εκκένωσης και της τοποθέτησης σε ασφαλές μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο
 • να περιορίσει την εκδήλωση πυρκαγιάς
 • να περιορίσει την εξάπλωση της εστίας
 • να προστατεύει την δομή και την απώλεια πραγμάτων/αντικείμενων/υλικών
 • διασφάλιση της μεγίστης ασφάλειας και τις καλύτερες όσο το δυνατό συνθήκες εργασίας των ομάδων πυρόσβεσης και διάσωσης

  Η πρόληψη που είναι ο κύριος παράγοντας γενικά της ασφάλειας και όχι μόνο της πυρασφάλειας είναι μάλλον άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο πολλών. Η πρόληψη έχει σαν στόχο να προβλέπει κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον εάν η πυρασφάλεια ενός κτιρίου θα δοκιμαζόταν στ’αλήθεια. Είναι η εισαγωγή τεχνικών μέτρων και τακτικών από όλα τα τεχνολογικά και ανθρωπινά μέσα που θα αποτρέψουν την έκβαση μιας φωτιάς.

  Η πρόληψη μπορεί να είναι τεχνική: αυτόματα ανιχνευτικά συστήματα, συστήματα συναγερμού και εκκένωσης πληθυσμού και αυτόματα συστήματα κατάσβεσης σε πρώτο μέρος.
  Όμως μπορεί να είναι και τακτική: σχέδια και τρόποι επεμβάσεως, μεθόδους διασώσεως και κατασβέσεως, αναγνώριση των κίνδυνων που υπάρχουν στο χώρο και εκπαίδευση/αναγνώριση των χώρων και των ιδιαιτεροτήτων του κτιρίου από το προσωπικό του Π.Σ. και γενικά όλος ο προσχεδιασμός.

  Η νομοθεσία λέει πως υπάρχουν παραγράφους και άρθρα που υποχρεώνουν τους διάφορους τεχνικούς που συμβάλουν στην κατασκευή ενός κτιρίου, να σέβονται την υπάρχουσα νομοθεσία σε θέματα ασφάλειας/πυρασφάλειας και ότι γίνονται έλεγχοι στο επίπεδο της άδεια οικοδόμησης, πριν την έναρξη λειτουργίας και κατά την λειτουργιά και σε περίπτωση κάποιας σημαντικής αλλαγής

  Βέβαια ο νόμος και η λογική λένε πολλά, τι γίνεται όμως στ’αλήθεια:

  Ανέφερα νωρίτερα, την νομοθεσία που λέει ότι γίνονται έλεγχοι στο επίπεδο της άδειας οικοδόμησης, οι έλεγχοι γίνονται κανονικά ή ακανόνιστα (1) δεν ξέρω αλλά ένα ξέρω, πως στην Ελλάδα άλλα δηλώνουμε και άλλα φτιάχνουμαι. Έχουμε την άδεια για την ανέγερση του κτιρίου, τώρα σειρά στην ακολουθία της κατασκευής, υπεύθυνος ο πολιτικός μηχανικός. Βέβαια δεν μπορεί να είναι συνέχεια πάνω από τους εργάτες και να τους επιβλέπει (2) αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έχει και άλλες οικοδομές. Μέτα από το 2004, έχουν ανθίσει πολλές εταιρείες οικοδόμησης (3) και λοιπόν εγκαταστάσεων (4) χωρίς να έχουν ελεγχθεί για το πόσο επαγγελματικές είναι (διπλώματα, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια για νέα υλικά και αλλαγές στην δόμηση κτιριακών συγκροτημάτων). Βέβαια όταν προχωράει η κατασκευή του κτιρίου όλο και κάτι θα βρει ο ιδιοκτήτης που δεν του αρέσει και θα θέλει να αλλάξει χωρίς την απαραίτητη πάντα γνώμη (5) του μηχανικού.  Το κτίριο είναι έτοιμο, πριν λοιπόν την έναρξη λειτουργίας του χώρου καλούμε μια εταιρία για να μας κάνει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις πυρασφάλειας. Και εδώ, υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να πέσουμε σε ανειδίκευτους (6). Μόλις τελειώσει και αυτό το κομμάτι και για να πάρουμε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας του καταστήματος από την περιφέρεια ή τον δήμο, πάμε στην πυροσβεστική υπηρεσία για να μας κάνει την απαιτούμενη αυτοψία και εκεί όμως δεν γίνονται και πάντοτε “σωστά” οι έλεγχοι (7) και ούτε λόγος να πέφτει για σχεδία επεμβάσεως.

  Κατά την λειτουργία του καταστήματος, όλο και κάποιος πυροσβεστήρας δεν “πάει” με το ντεκόρ ή μας “ενοχλεί” στο σημείο (8) αυτό. Αλλά ποιος θα έρθει να κάνει έλεγχο, αφού η περιφέρεια δεν ξέρει να κάνει τέτοιους έλεγχους και δεν έχει τον χρόνο να ασχολείται με τόσο ασήμαντα πράγματα. Η πυροσβεστική και ας κάνετε την αναφορά δεν μπορεί να κάνει κάτι αφού δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα, άσε που μπορεί να σου την “πουν” και από πάνω. Βέβαια υπάρχει και το άλλο, μπήκε το σύστημα πυρασφάλειας, συντήρηση; (9)

  Και έρχομαι στα λεγόμενα του συναδέλφου και στο προηγούμενο του άρθρο, όπου βρήκε “κρυφά” συστήματα πυρασφάλειας (10). Βάση της νομοθεσίας, σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή, πρέπει να γίνεται, με την γνώμη μηχανικού και πρέπει να (ξανά) παρέμβουν και άλλοι παράγοντες για να δούμε το πόσο ασφαλής είναι η καινούργια εγκατάσταση και το πόσο πληρεί τους απαιτούμενους κανόνες πυρασφάλειας.

  Βλέπετε πως σε λίγες γραμμές καταφέραμαι να βρούμε τις 10 “εντολές ανασφάλειας” των κτιριακών εγκαταστάσεων, από τη ρίζα μέχρι το άνθος.

  Και’γω όπως και άλλοι από εσάς έχετε δει πολλά στοιχειά ανασφάλεια και μερικοί από εσάς το αναφέρατε στους “υπεύθυνους” των χώρων αυτών ή στους ανωτέρους σας στο Π.Σ. ή και σε άλλες υπηρεσίες μην νομίζετε ότι θα αλλάξει κάτι, αν και πότε δεν ξέρεις, (μακάρι). Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι, διότι εδώ πέρα, στην Ελλάδα, υπάρχει μια ανίατη ασθένεια που χτυπάει πολλούς, ο λεγόμενος και “οχ-αδελφισμός”. Οχ, ρε αδελφέ μου, τι μου λες να κάνω τώρα αφού δεν… (έκφραση).

  Σκεφτείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα μπείτε σε ένα κατάστημα, πόσο πολύ αισθάνεστε ανασφαλείς…

  Ζαφειρίου Στέφανος
  Διαχειριστής κινδύνου – κρίσεων
  και αντιμετώπισης
  φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.