Υπηρεσία Έκτακτης Ιατρικής Βοήθειας (το ΕΚΑΒ της Γαλλίας)

15/4/2012

Service d’Aide Médicale d’Urgence (SAMU).
Ευκαιρίας δοθείσης ας δούμε το ιστορικό ενός σήματος – τι σημαίνει, αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε σαν… πρώτες βοήθειες ή κάτι τέτοιο.
Ανίχνευση – Αναφορά – Απάντηση – Επιτόπια φροντίδα – Φροντίδα κατά τη μεταφορά – Μεταφορά στο χώρο οριστικής φροντίδας.

Το «αστέρι της ζωής» με τις 6 ακτίνες και στη μέση τη ράβδο του Ασκληπιού, δημιουργήθηκε το 1970 από την National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) (Διοίκηση Ασφάλειας Εθνικού Οδικού Δικτύου) του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά το συγκεκριμένο σύμβολο χρησιμοποιείται από τα ασθενοφόρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας αλλά και γενικότερα από προσωπικό υπηρεσιών έκτακτης παροχής υγειονομικής βοήθειας. Τα χρώματα του άστρου αλλά και το συνοδευτικό περίβλημα είναι πολλά ανά τον κόσμο.

Μια και πιαστήκαμε με τα ιστορικά ας πούμε και δυο λόγια για τη ράβδο του Ασκληπιού. Η ράβδος συμβολίζει τη στήριξη και την εξουσία που χρειάζεται ο νέος γιατρός κατά την διάρκεια της δια βίου άσκησης της ιατρικής. Το φίδι είναι αρχαίο σύμβολο μακροζωίας, ίασης και ανανέωσης. Οι τρεις ημίκυκλοι του γύρω από τη ράβδο είναι οι τρεις μέγιστες έννοιες αλήθεια – σωφροσύνη – ευφυία.

Η πρώτη κινητή γαλλική υπηρεσία ανάνηψης δημιουργείται το 1956 στο Παρίσι από τον καθηγητή Maurice Cara του νοσοκομείου Necker (παιδιατρικό νοσοκομείο) και σκοπός ήταν η δια-νοσοκομειακή μεταφορά ασθενών με αναπνευστική υποστήριξη κατά την διάρκεια μια επιδημίας πολιομυελίτιδας.
Εξοπλισμένη τότε με ένα μόνο όχημα είχε σαν αποστολή τη μεταφορά περιστατικών που πέθαιναν πριν φτάσουν στις μονάδες ανάνηψης των νοσοκομείων με τα κοινά ασθενοφόρα. Η επιλογή του νοσοκομείου τότε επαφίεται στα χέρια του γιατρού-συνοδού.

Οι καταστάσεις εξελίσσονται με τα χρόνια και δημιουργούνται όλο και περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες ονομάζονται «Κινητές Νοσοκομειακές Μονάδες» ή «Κινητές Μονάδες Επειγόντων Περιστατικών» (unités mobiles hospitalières, UMH, ou unités de traitement intensif mobiles, UTIM) για να καταλήξουν να ονομάζονται «Κινητές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης και Αναζωογόνησης» (services mobiles d’urgence et de réanimation (SMUR) και επισημοποιούνται το 1965 στο Μονπελιέ.

Απομένει πλέον ο συντονισμός μεταξύ των κινητών μονάδων και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και αυτό γίνεται από τον καθηγητή Louis Lareng το 1968 στη Τουλούζη. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 4 γιατρούς (François Ollé, Jean-Pierre Machet, Clergue et Bauvin) και ακτίνα δράσης πάνω από 500 χλμ. με οχήματα Renault Rambler και ελικόπτερα Alouette III. Η υπηρεσία αναγνωρίζεται επίσημα το 1972 και επικεφαλής είναι ο «επειγοντολόγος» Christian Virenque, θα πρέπει όμως να περάσουν μερικά χρόνια για να γίνονται απευθείας κλίσεις στο SAMU από το κοινό (1979).

Ο κάθε νομός της Γαλλίας σήμερα έχει το δικιά του SAMU αλλά σοβαρό έργο του κάθε κέντρου είναι η συνεχής ροή πληροφοριών για τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο νομού αλλά και μέσω των γειτονικών κέντρων για τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire & Rescue News, Χ. Ζαφειρίου
Πηγή : http://fr.wikipedia.org

(Visited 40 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.