Γνωρίζοντας Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μέσα από τις Ιστοσελίδες τους

 

11/4/2012

Από μία πυρκαγιά με τραγικά αποτελέσματα από την οποία ο Ναπολέων ο 1ος μόλις διασώζεται, αλλά πεθαίνουν μια ντουζίνα προσφιλή του άτομα και η έκθεση που συντάσσεται μετά το τραγικό συμβάν για την ανεπάρκεια του συστήματος ασφαλείας πείθει τον Αυτοκράτορα να αναδιοργανώσει με επαγγελματίες την πυροσβεστική υπηρεσία των Παρισίων.

Με αυτοκρατορικό διάταγμα της 18η Σεπτεμβρίου 1811, ανατίθεται η αποστολή σε στρατιωτικό σώμα, το Τάγμα Πυροσβεστών των Παρισίων.
Εκείνη τη περίοδο μόνο το στρατιωτικό μοντέλο ήταν εγγύηση αποτελεσματικότητας και έτσι δημιουργείται η πρώτη επαγγελματική πυροσβεστική μονάδα της Γαλλίας και ίσως του κόσμου.

Αυτός ο τύπος οργάνωσης της πρώτης μονάδας βρίσκει μιμητές στα πυροσβεστικά σώματα της επαρχίας, μέχρι τότε εθελοντικές μονάδες πυρόσβεσης, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώνονται στην Εθνική Φρουρά, θεωρήθηκαν και σαν ένοπλη πολιτοφυλακή αλλά αυτό το πνεύμα εξαφανίζεται σταδιακά μετά το 1871 (Μετά την πτώση του Ναπολέοντος του 3ου).

Από το παρελθόν αυτό παραμένει μια στρατιωτική κληρονομιά τόσο για τους πολίτες πυροσβέστες όσο και για τους πυροσβέστες των Παρισίων (στρατιωτική μονάδα και σήμερα) όπως:

 • Η στολή (είναι η ίδια με διαφορές στο χρώμα των κουμπιών …)
 • Οι βαθμοί και τα γαλόνια (ίδια με αυτά του στρατού …)
 • Το τελετουργικό (η σημαία, η φρουρά, οι διαταγές …)

  Γιατί όμως οι πυροσβέστες των Παρισίων παρέμειναν στρατιωτικοί ενώ μετά το 1871 η τάση ήταν η αποστρατικοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων της επαρχίας; Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κατ αρχάς σε τι διαφέρει νομοθετικά ο στρατιωτικός υπάλληλος από τον πολιτικό υπάλληλο.

  Το 1ο άρθρο του Νόμου για τους στρατιωτικούς υπαλλήλους αναφέρει ότι αποστολή των στρατιωτικών είναι «να προετοιμάσουν με τη δύναμη των όπλων την άμυνα της πατρίδας» είναι η εξήγηση για το ότι το προσωπικό της BSPP φέρει οπλισμό αλλά και «να διασφαλίσει τα ανώτερα συμφέροντα του έθνους».

  Το Παρίσι (και τα περίχωρά του) είναι ακριβώς μια ιδιαίτερη περίπτωση «ανώτερων συμφερόντων» για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους.

  Γεωγραφικοί λόγοι: Σε σχετικά μικρό τμήμα του εθνικού εδάφους της Γαλλίας (770 τ. χλμ) είναι συγκεντρωμένα το 1/10 του πληθυσμού της και το ¼ του οικονομικού πλούτου της αλλά και κυρίως το σύνολο των κέντρων διοίκησης του κράτους. Συνεπώς η προστασία αυτού του συνόλου ξεπερνά τις δυνατότητες τοπικής αντιμετώπισης διότι πλέον αφορά το κρατικό συμφέρον από όπου απορρέει και η στρατιωτική οργάνωση.

  Ιστορικοί λόγοι: Το παρελθόν της πρωτεύουσας της Γαλλίας είναι γεμάτο από περιόδους δυνατών πολιτικών «αναταράξεων» (από το κίνημα των εμπόρων του 1358 μέχρι το Μάιο του 1968 … ). Οι δυνάμεις για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης πρέπει συνεπώς να είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Δίπλα στην Αστυνομία συμπαραστάτες της η Χωροφυλακή που διαθέτει δύο (2) συντάγματα πεζικού αποκλειστικά για τη φύλαξη των Εθνικών Παλατιών και η Πυροσβεστική Ταξιαρχία Παρισίων, μια μεγάλη στρατιωτική μονάδα, που αναλαμβάνει τη προστασία ανθρώπων και περιουσιών.

  Από το Μάρτιο του 2005 δημιουργήθηκε τμήμα νέων πυροσβεστών, όπου γίνονται δεκτά για εκπαίδευση άτομα, αγόρια και κορίτσια, από την ηλικία των 14 ετών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αντικείμενα Πρώτων Βοηθειών, Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Αγωγής του Πολίτη και Αθλητισμού.

  Μετάφραση – προσαρμογή για το Fire Rescue News
  Χαράλαμπος Ζαφειρίου

  Από τις ιστοσελίδες:

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.