Η γυναικεία παρουσία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

 

21/5/2012

Το ανδρικό κατεστημένο τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους εθελοντές πυροσβέστες αποτελεί παρελθόν, πλέον η γυναίκα έχει ισάξια θέση και το δικό της κομμάτι προσφοράς.
Ας δούμε όμως πως γράφεται αυτή η ιδιαίτερη (;) σελίδα της πυροσβεστικής ιστορίας σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Αυστρία
Το 1912 δημιουργείται η πρώτη γυναικεία πυροσβεστική μονάδα με προσωπικό 60 γυναικών. Στη συνέχεια οι γυναίκες γίνονται δεκτές πρώτα στις εθελοντικές μονάδες (1978) και στη συνέχεια στις επαγγελματικές (1993)
Γερμανία.
Οι γυναίκες επαγγελματίες είναι περίπου 559 (1,4% του συνόλου) αλλά υπάρχουν 80.000 εθελόντριες (7,5% του συνόλου των εθελοντών)

Χονγκ – Κονγκ
Οι πρώτες προσλήψεις γυναικών γίνονται για θέσεις υποστήριξης των συμβάντων και τα ασθενοφόρα το 1980, η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης προσλαμβάνεται το 1994. Το 2003 υπηρετούν 111 ένστολες αλλά μόνο 8 μάχιμες πυροσβέστριες.

Ιαπωνία
Το 2003 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τόκιο υπηρετούν 666 γυναίκες (3,8% του συνόλου). Το 2009 ο αριθμός τους στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 17.000 παραμένει όμως αδιευκρίνιστο πόσες από αυτές είναι σε μάχιμες υπηρεσίες και πόσες σε βοηθητικές.

Ολλανδία
Η παρουσία γυναικών αρχίζει το 1939, το 2000 αποτελεί το 3,3% των επαγγελματιών πυροσβεστών.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στη Μεγάλη Βρετανία το Girton Ladies’ College είχε αποκλειστικά γυναικεία πυροσβεστική μονάδα από το 1878 μέχρι το 1932. Αναφέρεται ότι το 1887 το γυναικείο προσωπικό βιομηχανίας πούρων στο Λίβερπουλ δημιούργησε πυροσβεστική μονάδα η οποία μάλιστα αντιμετώπισε επιτυχώς πυρκαγιά στο κτίριο της. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, γυναικείες μονάδες επιτελούσαν έργο πυρόσβεσης και διάσωσης στη νότιο Αγγλία.

Τη δεκαετία του 1920, γυναικείες ομάδες χρησιμοποιούντο από ιδιωτικές πυροσβεστικές μονάδες. Από την αρχή του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου 5.000 γυναίκες υπηρετούσαν στις Εφεδρικές Πυροσβεστικές Μονάδες οι οποίες έφτασαν τις
7.000 όταν δημιουργήθηκε η Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παρόλο που ήταν εκπαιδευμένες η αποστολή τους συνιστάται στην οδήγηση, την πυροφύλαξη, κλπ. Πολλές από αυτές παρασημοφορήθηκαν για ανδραγαθία. Στα νεότερα χρόνια η πρώτη επαγγελματίας, σε καιρό ειρήνης, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου προσλαμβάνεται το 1982. Το 2007 το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 3,1% της συνολικής δύναμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γυναίκα με το υψηλότερο βαθμό είναι η Danny Cotton, Assistant Commissioner της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Η πρώτη γνωστή γυναίκα πυροσβέστης, όπως έχουμε πει, είναι η Molly Williams, που έδρασε στις αρχές του 18ου αιώνα. Το 1820 , η Marina Betts υπηρετεί σαν εθελοντής πυροσβέστης στο Πίτσμπουργκ. Το 1863 η Lillie Hitchcock είναι επίτιμο μέλος της Knickerbocker Engine Company, No. 5 στο Σαν Φραντσίσκο και για πολλά χρόνια υπηρετεί σαν πυροσβέστης.

Από το 1910 εθελόντριες πυροσβέστριες υπηρετούν στις υπηρεσίες του Silver Spring, Maryland και του Λος Άντζελες και το 1936 η Emma Vernell είναι η πρώτη γυναίκα αξιωματικός στο New Jersey.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αρκετές γυναίκες αντικαθιστούν τους άνδρες στρατευμένους πυροσβέστες και στο Illinois δημιουργούνται δύο αποκλειστικά γυναικείες υπηρεσίες. Το 1942 δε, δημιουργείται η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία μονάδα δασοπυρόσβεσης στη Καλιφόρνια.

Αντίστοιχες μονάδες δημιουργούνται στο Kings County, California και στο Woodbine, Texas τη δεκαετία του 1960. Μονάδες δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά γυναικείες σβήνουν μεγάλες πυρκαγιές στην Αλάσκα το 1971 και στη Μοντάνα το 1971 και 1971.

Η Sandra Forsier είναι η πρώτη επαγγελματίας δασοπυροσβέστρια στις ΗΠΑ που υπηρετούσε στη Βόρειο Καρολίνα το 1972, η ειδικότητά της «Public Safety Officer» συνδυασμός αστυνόμου και πυροσβέστη. Πέραν της δασοπυρόσβεσης η πρώτη επαγγελματίας πυροσβέστης αστικών συμβάντων είναι η Judith Livers που προσελήφθη από την πυροσβεστική υπηρεσία του Arlington County, Virginia, το 1974. Το 1982 προσλαμβάνονται οι πρώτες γυναίκες από την FDNY. Η πρώτη επικεφαλής είναι η Chief Rosemary Bliss στο Tiburon, California το 1993. Σήμερα το γυναικείο δυναμικό στις ΗΠΑ είναι περίπου το 2%.

Η είσοδος των γυναικών στη πυρόσβεση δεν είναι μόνο ημερομηνίες και ονόματα έχει και πολλά ακόμη, όπως ο όρος «fireman» που αλλάζει ώστε πλέον να επικρατήσει το «firefighter» όπως κάτι αντίστοιχο έγινε και στη αστυνομία που από «policeman» έγινε «police officer».

Το στοίχημα ήταν να υιοθετηθεί το γυναικείο φύλο σε ένα ανδρικής παρά-στρατιωτικής νοοτροπίας επάγγελμα.

Το σπουδαιότερο αλλά με τη πιο εύκολη λύση ήταν η δημιουργία ξεχωριστών κοιτώνων και χώρων υγιεινής πολύ πριν ασχοληθούμε με την πυροσβεστική νοοτροπία και εκπαίδευση.

Άλλο σπουδαίο πρόβλημα ήταν η προσαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας στο γυναικείο σωματότυπο.
Ο ιδιότυπος «ρατσισμός», ιδίως απέναντι στις μη λευκές πυροσβέστριες, προκάλεσε πανεπιστημιακές μελέτες μέχρι να φτάσουμε στη «Χάρτα για τη Γυναίκα Πυροσβέστη» (National Report Card on Women in Firefighting).
Οι σωματικές διαφορές και δυνατότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών έπρεπε να εξεταστούν ώστε να μην κάνουν «εχθρικές» τις εξετάσεις εισαγωγής αλλά και τη χρήση του εξοπλισμού.

Τέλος η σεξουαλική παρενόχληση και διαφορετική μεταχείριση επίσης υπήρξαν πεδία μελετών από το 1995, μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Πηγή : http://en.wikipedia.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.