Γάλλοι Πυροσβέστες, Μία έξοδος ανά 10 δεύτερα

 

17/5/2012

Στη Γαλλία το 79% των 250.000 πυροσβεστών είναι εθελοντές και το 16% επαγγελματίες, εκτός από τις Στρατιωτικές Γαλλικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δηλαδή την Ταξιαρχία Πυροσβεστών του Παρισιού (BSPP) και το Τάγμα Ναυτών Πυροσβεστών της Μασσαλίας (BMPM).
Σε κάθε Νομαρχία υπάρχει ένας Δημόσιος Οργανισμός η «Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Βοήθειας» (Service départemental d’incendie et de secours, (SDIS)) όπου υπηρετούν οι πυροσβέστες και χρηματοδοτείται από τους ΟΤΑ (Νομαρχία, Δήμους και Κοινότητες) και διοικείτε από ήδη εκλεγμένους πολίτες. Ιεραρχικά ανήκουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (Direction de la Défense et de la sécurité civiles, (DDSC)) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι βαθμοί της πυροσβεστικής ιεραρχίας ακολουθούν την ονοματολογία του Στρατού.

197.300 Εθελοντές Πυροσβέστες.
Καθημερινοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι παράλληλα με την εργασία, τις σπουδές τους και την οικογενειακή τους ζωή διάλεξαν να αφιερώσουν χρόνο για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Εκπαιδεύονται τακτικά ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε κάθε είδους συμβάν πυρόσβεσης και διάσωσης. Το 56% είναι κάτω των 35. Έχουν ωριαία αποζημίωση και τιμητική σύνταξη μετά από 20 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας.

40.300 Επαγγελματίες Πυροσβέστες.
Υπάλληλοι των ΟΤΑ, συνήθως είναι τοποθετημένοι στις μεγάλες πόλεις αλλά και πλαισιώνουν τις νομαρχιακές υπηρεσίες πυρόσβεσης διάσωσης. Προσλαμβάνονται κατόπιν διαγωνισμού οι μεν πυροσβέστες από την SDIS οι δε αξιωματικοί από την DDSC. Ο πίνακας των επιτυχόντων ισχύει για τρία χρόνια και αποστέλλεται στον τόπο ενδιαφέροντος του κάθε επιτυχόντα. Μετά την πρώτη υποχρεωτική εκπαίδευση στη συνέχεια έχουν διαρκή υποχρεωτική εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.11.427 μέλη της Υπηρεσίας Υγείας και Ιατρικής Βοήθειας
Είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και κτηνίατροι εθελοντές κατά πλειοψηφία, οι οποίοι συνεχίζουν παράλληλα και τη νοσοκομειακή ή ελεύθερο-επαγγελματική καριέρα τους.

27.100 νέοι πυροσβέστες
Παιδιά 11 – 18 ετών που κάθε Τετάρτη και Σάββατο (στη Γαλλία δεν έχουν σχολείο Τετάρτη απόγευμα) προσέρχονται σε ένα από τα 820 κέντρα εκπαίδευσης νέων πυροσβεστών. Εθελοντές και επαγγελματίες, ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες, τους εισάγουν στις Πρώτες Βοήθειες και την Πυρόσβεση αλλά και την Υπακοή και τα Δικαιώματα και Υποχρεώσεις του Πολίτη. Τέλος αθλούνται αλλά και λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις, πυροσβεστικούς διαγωνισμούς.

30.435, η Θηλυκή παρουσία
Οι γυναίκες έχουν και αυτές τη θέση τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Είναι το 13% από αυτούς που μοιράζονται το «πάθος του επείγοντος».

Οι αποστολές τους:

 • 70% παροχές ιατρικής βοήθειας σε αρρώστους, τραυματίες, δηλητηριάσεις, πνιγμούς. (2.922.100 το 2010)
 • 7% τροχαία ατυχήματα και παρόλο που οι νεκροί μειώθηκαν το 2010 εντούτοις τα τροχαία παραμένουν κοινωνική μάστιγα. (290.000 το 2010)
 • 8% πυρκαγιές, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ «του στρατιώτη της φωτιάς», κυρίως σε σπίτια, αλλά και σε αυτοκίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αγροτο-δασικές εκτάσεις. (336.900 το 2010)
 • Τέλος επεμβάσεις και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως διαρροές επικίνδυνων υλικών και απορρύπανση του περιβάλλοντος

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πηγή : www.pompiers.fr

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.