Δεσμοί μεταξύ πυροσβεστικών υπηρεσιών

 

15/5/2012

Χιλιανοί Πυροσβέστες παρελαύνουν στις «14 Ιουλίου» στο Παρίσι, (Εθνική Εορτή της Γαλλίας), δίπλα στους Πυροσβέστες του Μονακό. Πως;
Οι δεσμοί ανάμεσα στους Pompe France de Santiago (4η Πυροσβεστική Μονάδα) και την Brigade des Sapeurs Pompiers de Paris (BSPP βλέπε προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Γνωρίζοντας πυροσβεστικές υπηρεσίες μέσα από τις ιστοσελίδες τους») είναι ιστορικοί.
Το 1864 ξεσπά μια μεγάλη πυρκαγιά στο Σαντιάγκο που καταστρέφει όλο το κέντρο, το γεγονός στέκεται αφορμή ώστε οι απόγονοι των Γάλλων μεταναστών να δημιουργήσουν δύο Εθελοντικές Πυροσβεστικές μονάδες μία μονάδα «νερού» που ονομάστηκε 4η Μονάδα και μία μονάδα «τσεκουριών και κλιμάκων» που ονομάστηκε 7η Μονάδα.

Οι δύο μονάδες ντύθηκαν, οργανώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν σύμφωνα με τα γαλλικά πρότυπα. Από τότε μόνο η 4η μονάδα διατήρησε τη γαλλική παράδοση ενώ, από το 1930, η 7η Μονάδα ακολούθησε το Χιλιανό μοντέλο. Η παράδοση είναι τόσο δυνατή ώστε, παλαιότερα, ορισμένοι από τους εθελοντές υπηρετούσαν ακόμα και τη στρατιωτική τους θητεία στην BSPP. Σημειώνω ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Χιλής είναι 100% εθελοντικό.

Το 1991 συναντιόνται επισήμως ο κος Louis Clavière και ο στρατηγός Faucher, επικεφαλής της BSPP ώστε να αρχίσει πλέον συστηματική αμφίπλευρη ροή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου εξοπλισμού. Το 2001 υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πυροσβεστικών Μονάδων. Από τότε συστηματικά οι Διοικητές της BSPP ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου για να θαυμάσουν και να αποκτήσουν εμπειρία από τη αφοσίωση των Χιλιανών πυροσβεστών στο εθελοντικό πυροσβεστικό έργο.

Από το 2009 γίνονται και εκπαιδευτικά ταξίδια ανταλλαγής μεταξύ των δύο υπηρεσιών για τους μικρούς εθελοντές τους ως ανταμοιβή για το ενδιαφέρον, την προσήλωσή και τη πρόοδο των γνώσεων τους πάνω στο πυροσβεστικό έργο.

Η BSPP δεν είναι η μόνη γαλλική πυροσβεστική μονάδα κατά πόδας ακολουθεί και το Τάγμα Ναυτών Πυροσβεστών της Μασσαλίας που έχει αδελφοποιηθεί με την Pompe France de Valparaiso. Οι δύο γαλλικές μονάδες μέσα στα πλαίσια των δεσμών αυτών υπήρξαν γενναιόδωροι χορηγοί υλικού και μέσων μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου 2010, εξοπλισμός που διενεμήθη και στις 5 γαλλικών παραδόσεων μονάδων της Χιλιανής Πυροσβεστικής δηλαδή εκτός του Santiago και της Valparaiso και αυτές των 3 πόλεων Concepcion, Chillan και Punta Arenas.

Το 2011 η BSPP εόρτασε τα 200 χρόνια από τη δημιουργία της και με αυτή την ευκαιρία κάλεσε να παρελάσουν, στην παραδοσιακή παρέλαση της 14ης Ιουλίου, δίπλα της, τιμητικά, ξένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που ακολουθούν το μοντέλο οργάνωσής της. δηλαδή τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Monaco και του Santiago.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Πηγή : www.ambafrance-cl.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.