Η πρόταση του Μήνα, Ασφάλιση Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

 

18/5/2015

Είναι δεδομένη η ανάγκη επιστράτευσης όλων των δυνάμεων, στην ανάγκη της αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών. Επειδή υπάρχει τεράστιο  πρόβλημα με την ασφάλιση των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας. Μη ξεχνάτε ότι μόνο αν διαθέτεται την κάρτα του εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας είστε ασφαλισμένοι,  και να ξέρετε αν κάνατε εκπαίδευση δεν καλύπτεστε.

Με τον 3013 του 2002 δεν είναι κανένας ασφαλισμένος διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ερωτήσεις στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας :

Θεσσαλονίκη 21/04/2015

Αρ. πρωτ. 341

Αξιότιμε Κε Γενικέ Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας,

Παρακαλώ για την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση της υπηρεσίας σας, σχετικά με τα παρακάτω  ερωτήματα, λόγω του εξαιρετικά επείγοντος ζητήματος που προκύπτει, από  την εμπλοκή των εθελοντικών οργανώσεων του μητρώου της Πολιτικής Προστασίας στην φετινή αντιπυρική περίοδο.

Πέραν των ερωτημάτων, με το έγγραφο αυτό,  καταθέτω και μια πρόταση προσωρινής λύσης  του προβλήματος μέσω μιας τροπολογίας .

Θεωρώ ότι η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είναι καθοριστικής σημασίας, λόγω των εκτάκτων αναγκών αυξημένης ανάγκης προσωπικού . ( Οι εθελοντές κατά την άποψή μου καλύπτουν τις αιχμές χρήσης προσωπικού καθώς και άγονες και απομακρυσμένες  περιοχές  )

Την περίοδο αυτή, ως γνωστόν, γίνονται οι συναντήσεις των Συντονιστικών Οργάνων των Περιφερειών,  προκειμένου να ενημερωθούν όλοι, για το σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου και να καθοριστούν, οι τελικές αλλαγές και βελτιώσεις. Στη σύσκεψη αυτή,  συμμετέχουν και οι εθελοντικές οργανώσεις του μητρώου της Πολιτικής Προστασίας, όπου αναλαμβάνουν υποστηρικτικές αρμοδιότητες στο πλαίσιο του σχεδιασμού.

Κάτω όμως από τις νομοθετημένες διατάξεις  που επικρατούν, δυστυχώς η βοήθεια από τις εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας στο κράτος φοβάμαι ότι θα μηδενιστεί. Όσοι  γνωρίζουν τους κινδύνους, που περιέχει η συμμετοχή τους, με ποινικές και αστικές ευθύνες, που έχουν τις αιτίες τους στο ισχύον  νομικό πλαίσιο,  δεν θα προστρέξουν. Μπορεί να βρεθούν σε δεινή θέση, να κινδυνεύσουν με απώλεια, η να απολέσουν  την ατομική τους περιουσία και να καταδικαστούν στα ποινικά δικαστήρια.

Ο 3013 λειτούργησε επί πολλά χρόνια και από καλή τύχη δεν υπήρξαν θύματα η κάποια μπορεί να ξεχάστηκαν…  Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος  πλέον, όταν ο υπερβολικός ζήλος είναι αιτία θανάτου, όταν περιμένεις ώρες κάτι ;   Ποιόν να εμπιστευθείς πλέον ;

Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας, ενημερωθήκαμε ότι ο νόμος 3013 του 2002 χωρίς τις τροποποιήσεις του Νόμου 4249  του 2014 εξακολουθεί να ισχύει ως μεταβατική περίοδος για δύο έτη.

 • Επαναλαμβάνω την ερώτηση ισχύει όπως το περιγράφω παραπάνω ;

Με το Νόμο 3013 του 2002  και τα συμπληρώματά του, οι εθελοντές του μητρώου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν είναι ασφαλισμένοι , λόγω της μη υπογραφής των Υπουργικών Αποφάσεων για ασφάλιση των εθελοντών από Ατύχημα, Θάνατο, Ασθένεια, που μπορεί να προέλθει από τη δράση τους στα περιστατικά . Δεν είναι ασφαλισμένοι όπως  και από Αστικές Ευθύνες κατά την έννοια που αναφέρεται στο νόμο 4249  του 2014.

 

 • Με δεδομένο το γεγονός των ανασφάλιστων εθελοντών ζητώ να μου απαντήσετε ευθέως. Ποιος θα φέρει την ευθύνη σε ένα τέτοιο απευκταίο γεγονός, η εθελοντική οργάνωση, το Δ.Σ. ,ο Δήμαρχος όταν είναι οργάνωση του Δήμου, ο κάθε εθελοντής, το κράτος, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, ο εκάστοτε διοικητής του περιστατικού, ο Περιφερειάρχης του οποίου οι υπηρεσίες καλούν τις εθελοντικές οργανώσεις ;
 • Η ενδεχόμενη πιστοποίηση που θα εκδοθεί από το Π.Σ. για κάποιο εθελοντή ( Μόνο η εκπαίδευση )  χωρίς να συντρέχουν οι άλλοι όροι που προβλέπεται από το νέο νόμο 4249  του 2014  δίδουν δικαίωμα ασφάλισης όπως προβλέπεται στο νόμο και είναι ασφαλισμένοι οι εθελοντές ;
 • Τι συμβαίνει όταν κάποιος είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και δεν κατάβαλε τις εισφορές του. Είναι ασφαλισμένος αλλά δεν έχει δικαίωμα νοσοκομειακών παροχών  λόγω υστέρησης στις καταβολές . Από πού καλύπτετε ;
 • Με δεδομένο ότι τα οχήματα των εθελοντικών οργανώσεων δεν ελέχθησαν από το Π.Σ. και το Π.Σ. μετά από ερωτήσεις μας, απαντά ότι δεν γνωρίζει πως η τι επιτρέπεται να κυκλοφορούν ;
 • Τι ισχύει σχετικά με την οδήγηση των Πυροσβεστικών οχημάτων οι διατάξεις του Υπουργείου Μεταφορών  η αυτά που αναφέρονται στο νόμο 4249 ;
 • Σχετικά με την επάνδρωση των παρατηρητηρίων που είναι υποχρέωση του Π.Σ. του Δασαρχείου και των Δήμων, με εποχικό η άλλο προσωπικό, είναι επιτρεπτό, η ηθικό, οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας να χρησιμοποιούνται και να υποκαθιστούν με την εθελοντική τους εργασία, τα μεροκάματα ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη;  Η άποψη του ότι θα συμμετέχουν σε πυροφυλάκια, σε έκτακτες ανάγκες, δεν ευσταθεί, διότι τα πυροφυλάκια δεν φυτρώνουν σε έκτακτες ανάγκες και το δίκτυό τους, καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας που πρέπει να ελέγχεται  με κάθε  δείκτη επικινδυνότητας 2 η 3 η 4 η5 .
 • Προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντές στην επάνδρωση των προφυλακίων  απαιτείται πιστοποίηση. Σε περιπτώσεις διορισμών πολιτών, εποχικών πυροφυλάκων  ( Δήμοι φορείς κ.τ.λ.) ποια εκπαίδευση και τι προσόντα απαιτούνται;
 • Ως γνωστόν τα Πυροσβεστικά Οχήματα των εθελοντικών οργανώσεων, τουλάχιστο όσον αφορά το Ε.Σ.Ε.Π.Α. αλλά και των άλλων οργανώσεων, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης κάτω από τις αποκλειστικές οδηγίες και εντολές του κράτους διά των υπηρεσιών του . Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου τα Πυροσβεστικά, Διασωστικά οχήματα  από 3,4 tn και άνω  των εθελοντικών οργανώσεων του μητρώου της Πολιτικής Προστασίας για  να απαλλαγούν από το κόστος εισαγωγικών εξόδων όπως Τέλος Ταξινόμησης κ.τ.λ. , από τέλη κυκλοφορίας και να ασφαλιστούν από το κράτος, για το λόγο ότι λειτουργούν για αυτό και με εντολές αυτού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικές ανάγκες ;
 • Τι προτίθεστε να πράξετε για την κάλυψη των καυσίμων  και την πληρωμή διοδίων (ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΚΑ ) ; Κανονικότατα πυροσβεστικά όπως του Π.Σ. των εθελοντικών οργανώσεων πρέπει να σταματούν και να πληρώνουν διόδια ;

 

Ουδεμία απάντηση μέχρι και τις 13/5/2015

Πρόταση :  Ασφαλιστικής κάλυψης και αστικής ευθύνης Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

 

Ασφαλιστική κάλυψη και αστική ευθύνη Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

 1. Εθελοντής στην πολιτική προστασία θεωρείται όποιος είναι μέλος στις οργανώσεις του μητρώου της Πολιτικής Προστασίας .
 2. Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα, το δε ατύχημα θεωρείται ότι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κύριας απασχόλησής τους, εξαιτίας αυτής και γι’ αυτήν, βεβαιώνεται δε και ρυθμίζεται με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους και τις διατάξεις του παρόντος για την απόδειξη της επιχειρησιακής ένταξης και της πραγματικής άσκησης των καθηκόντων του Εθελοντή και καθενός από τα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων για τα οποία υπάρχει σχετικό έγγραφο αίτημα κινητοποίησης και εντολή επιχειρησιακής εμπλοκής . Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
 3. Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά την άσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, εφόσον αποδειχθεί κατά τα ανωτέρω η επιχειρησιακή τους ένταξη, η πραγματική άσκηση των καθηκόντων τους και η ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή. Οι ανωτέρω Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας νοσηλεύονται υπό τις ίδιες συνθήκες, που ισχύουν και για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και, εξαιτίας του τραυματισμού αυτού, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία ή έχει προκληθεί μερική ή ολική αναπηρία, ισχύουν τα προβλεπόμενα για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Οι παραπάνω δαπάνες καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας.
 4. Οι διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, όπως ισχύει) για την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων, ισχύουν και για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εφόσον υπάρχει σχετικό έγγραφο αίτημα κινητοποίησης και εντολή επιχειρησιακής εμπλοκής .
 5. Η ασφαλιστική κάλυψη είναι σε ισχύ εφόσον η εθελοντική οργάνωση παραδώσει στον επικεφαλής του περιστατικού ειδική λίστα όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία των εθελοντών που συμμετέχουν και ο αριθμός ταυτότητάς τους σε ένα διπλότυπο και λαμβάνει ενυπόγραφο αντίγραφο από τον υπεύθυνο του περιστατικού ενώ κατά τη λήξη αναγράφει ο επικεφαλής την ώρα αποχώρησης .

 

Νίκος Σαχινίδης
Πρ.Δ.Σ. Ε.Σ.Ε.Π.Α.

* Την πρόταση του Μήνα, επιμελείται ο Ιωάννης Ρέτσιος, αν επιθυμείτε να στείλετε την δική σας πρόταση αναφορικά με θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης, μπορείτε να μας την αποστείλετε σε κείμενο Word μέσω του email μας στο fire@fire.gr.

2 Comments

 1.  

  Θα πρέπει να τονίσω, ότι η πρόταση αυτή αφορά ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα κριθεί σκόπιμο, μέχρι την ολοκλήρωση της δυνατότητας εφαρμογής της νέας νομοθεσίας .
  Το χρονικό περιθώριο που απομένει κατά τον ν 4249 είναι 9 μήνες για τον 3013, αλλά έχουν παρουσιαστεί τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή ν 4249 λόγω διευκρινιστικών και άλλων δυσχερειών, κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται κ.τ.λ. .

  Η προσωπική μου άποψη γιά τον ν 4249 είναι αρνητική και είναι σε όλους γνωστό, αλλά ο νόμος είναι νόμος και αφού έτσι αποφάσισε η προηγούμενη βουλή τέλος .

 2.  

  Εχουμε γεμισει με <>ομάδες αμφιβόλου ποιοτητας και <> προσφορας. Δεν υπαρχει ελεγχος με αποτέλεσμα να γίνετε αλόγιστη χρίση Χρημάτων, Οχημάτων, πιστοποιήσεων , φάρων , και ηχητικών σημάτων <>.

  Επιτέλους εκμεταλλευτείτε τους εθελοντές ώρες κόπο χρόνο και χρήμα για τον τόπο τους .

  Κ. Σαχινίδη ειμαστε μαζί σας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.