Τροχαία Ατυχήματα Μεγάλου Κίνδυνου

Βαθμολογία

6/5/2012

Ξέρετε τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που είστε μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος;
Ο αριθμός των μεταφερόμενων επικίνδυνων υλών μέσω των οδικών αρτηριών από φορτηγά οχήματα όλο και αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η συνεχή ανάγκη για υλικά αγαθά. Είναι εμπορεύματα υψηλού κινδύνου που είναι πιθανά να είναι πρωταγωνιστές ενός τροχαίου ατυχήματος με πιθανές ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για την δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Καθημερινά βλέπετε στο δρόμο οχήματα μεταφοράς καύσιμων και πετρελαίου θέρμανσης, οχήματα του “Δημόκριτου” με ραδιολογικά προϊόντα, οχήματα που μεταφέρουν χημικά για την παραγωγή πλαστικών, οχήματα μεταφοράς φάρμακων, κλπ… δηλαδή υλικά εξαιρετικά τοξικά, εκρηκτικά, λίαν αναφλέξιμα, βλαβερά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα παράδειγμα ατυχήματος με επικίνδυνα υλικά στην Ελλάδα, είναι αυτό που έγινε στο Αίγιο, με βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LPG).Αυτός ο τύπος ατυχημάτων είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες άλλα και να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες στο περιβάλλον. Πως θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε σε μια τέτοια περίπτωση;

Πρόληψη

Όταν λοιπόν οδηγείτε στον δρόμο και αντιληφθείτε μπροστά σας ένα τέτοιο φορτηγό, καλό θα ήταν να μετριάσετε την ταχύτητα σας και να κρατάτε τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Μην τρομάζετε, είναι απόλυτα ασφαλές το όχημα ή τα υλικά που μεταφέρονται σε αυτά τα φορτηγά αρκεί να μην διαρρεύσουν λόγο ενός ατυχήματος. Γι’ αυτό μην τα προσπερνάτε με επικίνδυνους ελιγμούς που ίσως τρομάξουν τον οδηγό τους. Καλό θα ήταν όσο οδηγείτε από πίσω τους να ρίξετε μια γρήγορη μάτια στο φορτηγό και να εντοπίσετε τυχόν διαρροές ή κάτι ασυνήθιστο και να ενημερώσετε τον οδηγό του. Οι οδηγοί τέτοιων οχημάτων είναι ανάλογα εκπαιδευμένοι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Καταστολή

Εάν είστε λοιπόν μάρτυρες ενός τέτοιου ατυχήματος… ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!

 • Πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια ή τραπείτε σε φυγή ενημερώστε πρώτα τις αρχές.
 • Πάρτε τηλέφωνο από απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων, την πυροσβεστική υπηρεσία τηλ. 199 ή 112 και ενημερώστε τους για το περιστατικό που έχει γίνει.
 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!
 • Μια ήρεμη, καθαρή και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το συμβάν εξασφαλίζει την άμεση και σωστή επέμβαση από τα πληρώματα διάσωσης.
 • Να είστε ακριβείς και σωστοί στις πληροφορίες σας, κερδίζετε χρόνο στους πυροσβέστες.

  Ενημερώστε σχετικά με:

 • Την φύση του συμβάντος: πυρκαγιά, τροχαίο…
 • Την ακριβή διεύθυνση: Περιοχή, δήμος ή κοινότητα, οδός, αριθμός. Για τους δρόμους, το ύψος, την κατεύθυνση, για την αττική οδό και τους άλλους εθνικούς δρόμους τον αύξοντα αριθμό (π.χ. A153, D128, E23)
 • Τον αριθμό τον θυμάτων και την κατασταση τους (αιμορραγίες…)
 • Τους επικείμενους κίνδυνους για σας και τα θύματα και τις ειδικές περιπτώσεις: φορτηγό με επικίνδυνα υλικά, εγκλωβισμένα άτομα, πτώση γέφυρας…

  Για τα φορτηγά με επικίνδυνα υλικά θα πρέπει να δώσετε κάποιες πληροφορίες που αναγράφονται στο μπροστινό μέρος, στα πλάγια και στο πίσω μέρος του. Είναι οι λεγόμενες πινακίδες κίνδυνου και αναγνώρισης.

  Θα δείτε τις πινακίδες αυτές και θα πρέπει να τις μεταδώσετε στον τηλεφωνητή της πυροσβεστικής, για να καταλάβει τι υλικά μεταφέρονται στο φορτηγό. Προσοχή μερικές φoρες μεταφέρονται πάνω από ένα υλικό και μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μια πορτοκάλι πινακίδα με τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης υλικού.

  Ρωτήστε να σας δώσουν οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε περιμένοντας την άφιξη της βοηθείας.

  Δώστε τον αριθμό σας εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουν ξανά μαζί σας και ειδικά… μην το κλείσετε πριν σας το πούνε…

  Εάν δεν σας δώσουν οδηγίες ή ξεχάστηκαν μέσα στον πανικό ορίστε μερικές απλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε.

 • Σε περίπτωση διαρροής, αποφύγετε κάθε επαφή με το υλικό. Μην το ακουμπάτε και μην το εισπνέεται.
 • Μην καπνίζετε για κανένα λόγο και μην αφήνετε να καπνίσουν ή να προκαλέσουν σπινθήρες πολίτες,
 • Προσοχή με τι πυροσβεστήρα θα καταπολεμήσετε κάποια έναρξη πυρκαγιάς. Κάποια υλικά αντιδρούν επικίνδυνα με το νερό και τα λοιπά κατασβεστικά υλικά.
 • Εάν υπάρχει αμέσως κίνδυνος (πυρκαγιά, διαρροή τοξικών ή χημικών υλικών, κλπ…) για την ζωή των τραυματιών, απομακρύνετε τους, με προσοχή να μην εκτεθείτε και εσείς στον άμεσο κίνδυνο ή στο επικίνδυνο υλικό. (δείτε: Λαβή Rautek)
 • Για να μην προκληθεί και άλλο τροχαίο, προβείτε σε μια ασφάλιση του χώρου με τα τρίγωνα κίνδυνου. Τοποθετήστε τα σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων μπροστά και πίσω από το εν λόγο τροχαίο.
 • Απομακρύνετε κάθε πολίτη από το σημείο του τροχαίου, αντίθετα από την φορά του ανέμου και των τοξικών καπνών. Πηγαίνετε σε ένα ασφαλές μέρος τουλάχιστον 200 μετρά μακριά.
 • Σε περίπτωση που ήρθατε σε επαφή με το υλικό ή δεν αισθάνεστε καλά ενημερώστε τους πυροσβέστες στο σημείο.

  Καλές διαδρομές να έχετε τηρώντας τον Κ.Ο.Κ., κάποιο σκοπό ύπαρξης έχει και αυτός!

  Ζαφειρίου Στέφανος
  Διαχειριστής κινδύνου – κρίσεων
  και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.